Teraz jest 3 mar 2025, 18:56

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 cze 2005, 02:03 

Tak tak... Wszyscy wiemy, jaka jest przeciętna konfiguracja polskiego gracza... To wymusza na sporej liczbie osób spore ustepstwa w kwestii grafiki. I tu jest haczyk. Osoba o "lepszym" sprzęcie, może sobie pozwolić na wysoką rozdzielczość, maksymalny dystans widzenia, więcej szczegółów itd... Co to daje? A daje sporo. Np osoba z dystansem widzenia, ograniczonym (dla przykładu) na 20%, nie widzi tyle co osoba z dystansem na 100%. Snajper z rozdzielczością 640x480 nie trafi gościa z daleka, bo dla niego to będzie zbiór pikseli, nie pokrywający się dokładnie z sylwetką wroga. Snajper z rozdzielczością np 1600x1200, już z tej samej odległości, może dokładnie określić położenie wroga i jego glowy :wink:
Oczywiście to tylko przykłady, i dopóki korzystamy tylko z opcji w menu gry, nikogo nie mozna winić, że np widzi cię z większej odleglości, niż ty jego. Ale co kiedy skorzysta się z dodatkowych gadżetów? Np. projektora ściennego o b. dużej rozdzielczości? Albo podłączy się super sprzęt hi-fi z dokładnym dźwiękiem przestrzennym, pozwalającym słyszeć i lokalizować czołgającego się wroga z 50 m?
Wtedy przewaga technologiczna, pozwala "oszukiwac" w grze. W sposób niewykrywalny i niekorzystający z programów możliwych do wykrycia. Tu jedynie sumienie samego gracza odgrywa rolę. Początkowo może to być tylko ciekawość "A jak się gra na ścianie?" Z czasem ewoluuje to w zwykłe oszustwo, tym bardziej perfidne, ze niewykrywalne dla innych.
Co o tym sądzicie?

Tytuł:
PostNapisane: 26 cze 2005, 02:06 

jakie oszustwo :/ to, że tkoś ma lepszy sprzet, nie znaczy że oszukuje :/ Tego samego dopatrywali się ludzie u graczy z gorszym sprzętem, np. z wyłączonymi cieniami w budynkach widać o wiele lepiej :]

Tytuł:
PostNapisane: 26 cze 2005, 02:17 

Cytuj:
Albo podłączy się super sprzęt hi-fi z dokładnym dźwiękiem przestrzennym, pozwalającym słyszeć i lokalizować czołgającego się wroga z 50 m?

Wtedy jak 2 metry koło Ciebie spadnie pocisk altyleryjski ogłuchniesz ;)

A co do grafiki to konieczne są :

view distance - 100% / geometry quality - high
IMO dobrze jak jest te 1024/ 768 res. i w góre. W 800 / 600 pikseloza straszna....

PostNapisane: 26 cze 2005, 04:40 

Madrian napisał(a):
<ciach same bzdety>
Co o tym sądzicie?

Myślę że masz manię prześladowczą i kompleks małego fiutka ;)

Tytuł:
PostNapisane: 26 cze 2005, 06:17 
Moderator forum

Podoba mi się. Tyson to cheater - ogólnie mam lepszego skilla od niego i w zasadzie to ja jestem Bestią :)

Tytuł:
PostNapisane: 26 cze 2005, 07:24 

Dystans 100% musi być,wiadoma sprawa.A reszta jak kto chce.Ja obecnie gram na 800x600 wszystko na low i nie narzekam.Nie liczy sie kto jaki ma sprzęt ale kto jak umie grać i jakiego skilla posiada.Ja na zwykłych słuchawka wszystko słysze,także nie potrzeba mi sprzęta wartego tysiace.

Pozdro.

Tytuł:
PostNapisane: 26 cze 2005, 08:22 

ja mysle ze kolega wpadl w jakiegos dola, bo to ze ktos gra na super sprzecie nie znaczy ze czituje tylko zamiast paczki cukierkow, papierosow czy piwka kupil sobie np sluchawki 5.1 czy pr0 myszke i podkladke :p

Tytuł:
PostNapisane: 26 cze 2005, 09:01 

Madrian masz racie gram na GeForce 6800GT w max detalach i jestem Cheaterem sprzetowym :twisted: ciekawy jestem kiedy dostane bana od PB :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 26 cze 2005, 09:05 

Madrian,a czyja to wina,ze to co na zachodzie standardem,w Polsce mazeniem dla znacznej wiekszosci ludzi???Chyba troche przesadzasz,ale nie martw sie jeszcze bedzie lepiej. :D

Tytuł:
PostNapisane: 26 cze 2005, 09:23 

tak, nie badzcie cziterami, wylaczamy 5.1, gramy 640x480 low, dystans 30% 8)
hmmm... to po co tyle oszczedzalem? :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 26 cze 2005, 09:43 

Madrian ty aby nie z AA? ;P Tam pewien pan tworzyl tego typu topici. W tym "sprzetowe cziterstwo" czy jakos tak ;> Pisal dokladnie to samo co ty teraz :D Ale to bojda...Jesli rozdzialka jest wieksza to wszystkie elementy gry sa mniejsze. Jesli wiec 2 ludzi ma rozne rodzialki ale ten sam monitor to nie wiem czy snajperowi latwiej na duzej...Teoretycznie wtedy moze nie zauwazyc wroga :wink: Ciekawe jakby wygladala rozdzialka 1600 na 15 calowcu ;]

Tytuł:
PostNapisane: 26 cze 2005, 10:07 
Moderator forum

Panowie - nikogo nie zmusza sie do grania w BF2. Zaś jak jusz ktos gra - nic nie traci gdy przegrywa. Nie masz kompa do tej gry - nie graj. Jest wiele innych gierek - na przykład CS 1.6 - on ma dużo mniejsze wymagania. Jeżeli jednak zadecydowałeś, że grasz w BF-a - nie płacz na że inni cię zabijają i to nie fair - to jest twój świadomy wybór i nikt cie do niego nie zmusił.

Ale jest inna, gorsza sprawa - w BF2 wiele ustawień jest niemądrych IMHO. Na przykład zmienienie ustawień oświetlenia z High na Low ułatwia granie - nikt jusz się w cieniu nie będzie chował bo cieni po prostu nie będzie (zobaczcie róznice na Oman Gulf na budowie koło dźwigu - jest powalająca). To będzie wymuszało granie klanówek z ustawieniem tego parametru na Low, nawet gdy sprzęt będzie pozwalał na High. To jusz źle - od ustawień grafiki powinny zależeć te parametry które wpływają jedyne na jakość "doznań gracza", a nie na gameplay i jego szanse w walce. Będzie trzeba dokonywac ciężkich wyborów - czy ładniej wyglądająca gra, czy większe szanse w walce. Szkoda deko...

Tytuł:
PostNapisane: 26 cze 2005, 10:43 

On jest5 cziterem bo ma lepszą grafe i myche :( ja z nim niegram :(
ehh od poczatku było wiadome ze będą różnice w wyświetlanej grafice, twórcy sami w jednym wywiadzie powiedzieli że na najgorszych ustawieniach będzie wiele brakowało i niektórzy bedą grac napewno na nich bo jest niestety lepsza widocznosc.

Tytuł:
PostNapisane: 26 cze 2005, 11:22 

xena no z tymi cieniami to lipa. Ale moze panowie z EA pojda po rozum do glowy i to jakos poprawia. Jakos mi sie nie widzi granie na low byle wiecej widziec :/ Pewno wogole nie testowali najnizszych opcji :p

Tytuł:
PostNapisane: 26 cze 2005, 13:02 
Moderator forum

kiedys w Vietnamie wyszla ta sprawa tylko ze w inna strone to wszystko szlo...ze ludzie kupowali sobie najlepsze karty zeby widziec jak najwiecej po obnizeniu na LOW wszystkich ustawien..zero trawy krzakow itp itd :)

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2