Teraz jest 12 gru 2024, 17:42

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 19 lip 2005, 16:20 

:shock:
O KUR#A!

Wydaje mi się, że w Abramsie czuli się pewnie. W zasadzie najnowocześniejsza puszka na świecie :| - mieli prawo.

Druga sprawa: Po czym poznajesz, że to Abrams?

Tytuł:
PostNapisane: 19 lip 2005, 16:41 
Moderator forum

mcmt napisał(a):
Druga sprawa: Po czym poznajesz, że to Abrams?

Info mam z grupy militarnej :-)
Przypatrz się jak i w którą stronę zwrócona jest wieża i zobacz na zwolnionym tempie jak potężne strzępy idą ku górze.
Po drugie zobacz na gabaryty wozu.
Przy wybuchu M2 zostaje jedna wielka kula ognia. Tutaj było inaczej.
Zresztą na stonie Al Kaidy chwalili się tym pod niebiosa - zasrańcy jedne.
Obawiam się, że od tego momentu partyzanci wiedzą jaki cios zadać M1A1 ;(
Zresztą to nie pierwsza strata w szeregach Ambramsów:
http://www.militaryspot.com/gallery/sho ... ?photo=285

Ostatnio edytowano 19 lip 2005, 16:48 przez ===Tomy===[PL], łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 19 lip 2005, 16:42 
Moderator forum

Ja jeszcze nie ogladalem bo nie mam kodeka w pracy a nie mam czasu instralowac ;) Podyskutuje z wami z domu :D

Tytuł:
PostNapisane: 19 lip 2005, 17:04 

Tomy napisał(a):
Nurtuje mnie również głupota Jankesów. Na filmie jak byk widać, że coś stoi przy drodze - w pobliżu tylko wypasane bydło, zero ludności, a te jełopy podjeżdżają jak nic idąć na rzeź.

Do armii nie idą intelektualiści Tomy. To są zwykli żołnierze działąjący wg. wyuczonych schematów i procedur.
To co Ty widzisz gdy kilkukrotnie oglądasz filmik, niekoniecznie widzieli Oni. Wyobraź sobie ciągły stres, co chwila stykają się z teoretycznym zagrożeniem, z czego wiekszość zapewne to fałszywe alarmy. Do pewnych rzeczy sie w końcu przywyka żeby nie sfiksować.

Moim zdaniem zdecydowanie za daleko posunąłes sie z przypisywaniem głupoty. To jest wojna Tomy, nie gra komputerowa.
To poprostu była udana zasadzka !!

A swoja drogą czołg zapewnia poczucie bezpieczeństwa.

Ostatnio edytowano 19 lip 2005, 17:06 przez qubix, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 19 lip 2005, 17:04 
Moderator forum

iraq
jezeli to ten filmik to sry ale cos mi wszystkie "odtwarzacze" filmow nie dzialaja

czeczenia

raport na temat atakow na pojazdy US

EDIT:
fotki zniszczonych pojazdow US

Ostatnio edytowano 19 lip 2005, 17:34 przez Uapa, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 19 lip 2005, 17:28 

RPG-7WR! No to amerykańscy czołgiści mają przechlapane...

Tytuł:
PostNapisane: 19 lip 2005, 17:40 
Moderator forum

qubix napisał(a):
Do armii nie idą intelektualiści Tomy. To są zwykli żołnierze działąjący wg. wyuczonych schematów i procedur.

Nad tym również należy ubolewać. Nie w tym jednak tkwi problem.

qubix napisał(a):
To co Ty widzisz gdy kilkukrotnie oglądasz filmik, niekoniecznie widzieli Oni. Wyobraź sobie ciągły stres, co chwila stykają się z teoretycznym zagrożeniem, z czego wiekszość zapewne to fałszywe alarmy. Do pewnych rzeczy sie w końcu przywyka żeby nie sfiksować.

Rutyna powoduje 10x większe zagrożenie życia niż nieplanowane działanie. Nie wytykam wad walczącym, jednak na każdym z filmów widać te same, ciągle powtarzające się sytuacje.

qubix napisał(a):
Moim zdaniem zdecydowanie za daleko posunąłes sie z przypisywaniem głupoty. To jest wojna Tomy, nie gra komputerowa.
To poprostu była udana zasadzka !!

Oceniam to co widzę. Mam podstawy. Za bardzo napatrzyłem się na Jankesów podczas ćwiczeń na Drawskim Poligonie oraz logistycznych wypadach na pobliski poligonie Nadarzyckim. Ostatnia akcja AH-64, który zawadził w naszego Honkera dobija gwóźdź do trumny. Dla mnie to dowody na głupotę i nazbyt pewne zaufanie sobie i maszynie, którą się kieruje.

Kolejnym materiałem jaki trafił do mas ukazujący ignorancję wojnennego zagrożenia jest film zasługujący na statuetkę Holywood.
Akcja, w której cała załoga czołgu oddaje ciepły mocz nad rzeką Tygrys. Dookoła wszystko odkryte, jak na dłoni. Wyznawcy "Allah Akbar" "ryją" do upadłego ze śmiechu ... wystarczyłoby kilka strzałów snipera. Rozumiem. Rutyna i stres tak ?

Qubi proszę przestań mi tu moralizować - nie łyknę tego, za stary jestem. Dla mnie to głupota i koniec [.]

Zresztą daleko nie szukać. Oficjalne raporty Cencomu mówią o wielu awariach, uszkodzeniach, nieoficjalnie zestrzelniach maszyn USA.
Prawda jest taka, że wielu pilotów po prostu je lekkomyślnie rozbija lub daje się ustrzelić zapominając o nauce jaką pojęli w akademii.

Polski Sokół, pamiętasz ? Zginęły w nim niewinne sanitariuszki i załoga. Zestrzelony ? Gdzie tam. Pilot wygłupiał się, popisując się jaki to z niego macho .. zmieniając nagle wysokość lotu. Zapewne chciał zaimponować laskom. No .. to zaimponował. Oficjalny komunikat MON-u "błąd pilota", żadnych ataków czy awarii silnika. Stres powiadasz ... ?

Tymi przykładami chciałem Ci ukazać, że nie każdy śmiertelny wypadek jest wynikiem działań zbrojnych. Owszem są wyjątki, ale i te stanowią żelazną regułę, że zawsze można zminimalizować ryzyko.

Analiza materiałów video zawsze pokazuje jedną zależność: fugasy, szczególnie te duże nie są zakopywane w ziemi, cierpliwie w oczekiwaniu czekając na detonację. Zawsze są w porzuconych pojazdach lub maskowane w miejscach gdzie ruch cywlili jest zerowy.
Rozumiem, że siedząc wygodnie w fotelu i widzieć to w sposób tak łatwy w jaki widzi to terrorysta jest łatwiej, jednak nic nie usprawiedliwi rutynowych zachowań.

qubix napisał(a):

Apache AH-64D jest w stanie dolecieć w wyznaczone miejsce nawet w bezpośrednim trafieniu lekką głowicą ziemia-powietrze (stinger).
Realia pokazują co innego. Nie ma broni konwencjonalnej zapewniającej bezpieczeństwo i z Twoim zdaniem zgodzić się nie mogę.

Tytuł:
PostNapisane: 19 lip 2005, 22:08 

Nie rzucam moralizatorskich gadek, specjalnie napisałem "moim zdaniem", gdyz nie jest ono ostateczne, a tym bardziej jednoznaczne tak jak Twoje ;)

Tomy napisał(a):
qubix napisał(a):

Nie ma broni konwencjonalnej zapewniającej bezpieczeństwo i z Twoim zdaniem zgodzić się nie mogę.

Poczucie Tomy. Było juz troszke materiałów z IRAQ w którym byli pokazani operatorzy czołgów. Wierzyli w swoje maszyny :) Chodzi mi o człowieka. Człowiek który wierzy ma wiekszą wartość bojową. Morale prawda ?:) Lepsze to niz zdrowy rozsądek i lęk...

Tytuł:
PostNapisane: 19 lip 2005, 22:33 

Piotr3k napisał(a):
OT to prawda ze soldaty nie maja na wyposazeniu kamizelek ? kiedys cos spiewali ze polacy sami musieli kupowac ?... :wink:

Nie... :roll: plotka, Po prostu w Polsce były ok, a w Iraku nie spełniały wymagań( ponoć nie było wkładu na plecach ) Nasi w Iraku dostali od US
kamizelki.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
teraz maja parę naszych modeli
Obrazek
Obrazek

Więcej dowiesz sie na Niezależnym Forum o Wojsku
http://www.nfow.pl
Szczególnie polecam podforum Misje :D

Psalm 18

Tytuł:
PostNapisane: 20 lip 2005, 00:40 

Wracajac do filmu z kamizelka tak wygladal Jankes po wszystkim i przedmiot ktory uratowal mu zycie...
http://groups.msn.com/isapi/fetch.dll?action=MyPhotos_GetMBPhoto&ImageID=nFAAAAJQGkTjtQTFK9oOOCCeOr9v3o3ctAbwcvJp7o5cQkJoJ5WU6Dg
http://groups.msn.com/isapi/fetch.dll?action=MyPhotos_GetMBPhoto&ImageID=nFAAAAJUGpTi65Ijxc3AOKMkff*s6AGKmW7V5ABxteQIJhmW6*KyIaA
z cala pewnoscia musialo bolec:
http://groups.msn.com/isapi/fetch.dll?action=MyPhotos_GetMBPhoto&ImageID=nFAAAAJMGfTjwhWBG2Mdj2kBoN4EeZA26oWspFYsvy3NqjE1GsYZcYA

Tytuł:
PostNapisane: 20 lip 2005, 00:49 
Moderator forum

Piotr3k napisał(a):
Wracajac do filmu z kamizelka tak wygladal Jankes po wszystkim i przedmiot ktory uratowal mu zycie...

<ciach>

Nie ma co - miał chłopak farta. Jak to mawiają "dostał swoją drugą szansę".

Tytuł:
PostNapisane: 20 lip 2005, 00:51 

===Tomy===[PL] napisał(a):
Piotr3k napisał(a):

<ciach>

Nie ma co - miał chłopak farta. Jak to mawiają "dostał swoją drugą szansę".

true...
swoja droga sniper nie byl do konca debilem bo wiedzial gdzie znajduje sie serce...

Tytuł:
PostNapisane: 20 lip 2005, 00:55 
Moderator forum

Piotr3k napisał(a):
swoja droga sniper nie byl do konca debilem bo wiedzial gdzie znajduje sie serce...

Równie dobrze mógł celować w twarz.

Z drugiej strony teraz terroryści mają lepszą wiedzę.
Już nie dziwi dlaczego amerykańscy dowódcy zakazują upubliczniania materiałów video i photo z wszelkich tego typu przypadków.

Obawiam się, że kolejny, snajperski zamach na amerykańskiego wojaka będzie zakończony sukcesem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 2