marcinek napisał(a):
UMP napisał(a):
marcinek napisał(a):
Jak ktos kupuje na firme to wynosi go to 260 pln..
marcinek napisał(a):
Jak masz komputer to kup sobie klawiture na firme. Wiedza nie boli, ja Cie uswiadamiam.
Jak ktoś kupuje na firmę to wynosi go to nie 260 pln jak piszesz, ale jakieś 198 pln (liczone przy pierwszym progu podatkowym przy cenie brutto 298 pln). Warunkiem jest posiadanie komputera w ewidencji środków trwałych. Oczywiście aby rzeczywisty koszt zakupu wyniósł tyle, jest jeszcze jeden warunek. Kupujący musi mieć takie dochody wynikające z deklaracji Pit-5 i Vat-7, aby odliczenie było odliczeniem realnym tzn. takim które będzie skutkować możliwością odprowadzenia niższych podatków należnych do US, a nie będzie to jedynie powiększeniem straty. W tym drugim przypadku, teoretycznie rzecz biorąc, możemy "odzyskać" jedynie podatek VAT poprzez wykazanie w deklaracji Vat-7 kwoty do zwrotu na rachunek bankowy, jednak trwa to dłużej i wiąże się z kontrolą US.
To jak to leciało ? Wiedza nie boli... ?
No i jaki wniosek na koniec. Odlicza VAT i ma klawiere za 260 pln. Taki wywod to ja tez moglem wkleic, po uprzednim poproszeniu koleznkai o zredagowanie takiego czegos jak powyzej. Dalej twierdze, ze wiedza nie boli. Co do kontroli US, to nie strasz, bo to teoria, wiem cos o tym

.
Po pierwsze.
Widzę drogi kolego że masz problem z najprostszymi równaniami matematycznymi. Po odliczeniu podatku VAT wyjdzie nam kwota 244 pln która nijak sie ma do 260 pln o których piszesz...
Po drugie.
W zrozumieniu, bądz samym czytaniu tekstu też zauważalne są jakieś braki. Piszesz o "strzaszeniu i teori "nie zwracając wogólę uwagi na taki oto zapis obecny w moim poście: "teoretycznie rzecz biorąc", a dotyczący właśnie opisanej możliwości "odzyskania" samego podatku Vat, w tym możliwości kontroli US. Nie było tu nic ze straszenia a jedynie stwierdzenie faktów na podstawie doświadczeń zebranych w trakcie kilkuletniej wspólpracy z Urzędami Skarbowymi. Moge jedynie dodać, iż patrząc na statystyki dotyczące US w moim mieście w sytuacji zwrotu podatku Vat, w 85 % przypadków kontrola jest wszczynana.
Po trzecie.
Opisana możliwość zwrotu samego podatku Vat była tylko druga opcją i do tego tą mniej korzystną. Przy pierwszej opisanej opcji rzeczywisty koszt wyniesie 198 pln i ta kwota równiez nijak się ma do 260 pln .
Reasumując
Zarówno kwota 198 pln, jak i kwota 244 pln nigdy , powtarzam nigdy, nie będzie równać sie kwocie 260 pln.
A na koniec drogi kolego. Ja również uważam że wiedza nie boli, tylko trzeba ja po prostu posiadać. W związku z tym zanim kolejny raz zaczniesz "uświadamiać" kogoś w sprawach o których nie masz zielonego pojącia poproś rzeczywiście tą koleżankę o małą pomoc. I kalkulator też by Ci sie przydał...
Pozdrawiam.