Teraz jest 4 mar 2025, 09:10

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 4 sie 2005, 23:43 

Lokalizacja: Szczecin,Duszniki zdroj, Adelaide, Stuttgart, Helsingborg, CapeTown
Wojna sama w sobie jest fajna jezeli gina zolnierze, najgorsze jest ze cywili morduja jak barany w rzezni, niema co duzo szukac , wojna na balkanach , pogadajcie sobie z jakims serbem to na bank zostaniecie oswieceni. Mam znajomego co uciekl z tamtad podczas wojny , wiele widzial i to jest poprostu nieludzkie. Jak mozna dziecia podzynac gardla nozem zeby kul nie marnowac?????? Wojna to tragedia ale z drugiej strony na to patrzac to wojny zawsze byly , ja mysle ze najgorzej to byc biernym podczas wojny, swojej rodziny trzeba bronic. Over

Tytuł:

Tak sobie gadasz Lailonn jak mały dzieciak, poszedłbyś na prawdziwą wojnę to byś srał w porty ze strachu... bohaterowie... może ci z Wietnamu, których po powrocie do domu ludzie obrzucali błotem i nazwali mordercami ? Zobaczyłbyś na wojnie np. dziecko z uciętymi nogami wołające o pomoc matke, która zginęła obok, albo ktoś by Ci kazał zastrzelić jeńca - ciekawe co wtedy byś myślał ?

Tytuł:

Lailonn napisał(a):
moze ktos uzna to za chore ale wojna jest swietna. nie mialem okazji sprobowac ale...(to bedzie innowacyjna dyskusja :P )

-na wojnie czlowiek moze sie sprawdzic. Dzieki wojnom mamy w historii wielu bohaterow, o ktorych nigdy bysmy nie uslyszeli
-wojna tworzy legendy
-wojna podnieca i ekscytuje(w s umie to to samo)
-rozwiazuje problem przeludnienia(huh)

z filmiku widac, ze ludziki sie jaraja wystrzalami z rakiet etc. cos w tym jest...
jest to forum gry wojennej !! Gdyby nie wojny nie powstal by ten caly sprzet, o ktorych tyle gadacie, ktorym sie interesujecie. Co sprawia, ze wybieracie gre nawiazujaca do brutalnych walk a nie np jakas sc-ficiton z laserami etc? O wojnach tworzy sie ksiazki, filmy !!! I czesto sa to bestsellery !!! kompanie braci ogladaly tysiace ludzi z zapartym tchem. A ilu z was ogladajac np szeregowca ryana nie przelykalo sliny patrzac na inwazje plazy? Nie oszukujmy sie. Ludzkosc zawsze byla agresywna. Czlowiek tez zwierze i ma w sobie instynkt zabojcy. Szczegolnie mezczyzni a poza vicki chyba kobiet tu nie ma...

Czyżby Twoją ulubioną lekturą było "Mein Kampf"?:)
A tak na poważnie wierzę , że Twój tekst to tylko prowokacja . nie myślisz tak prawda?

Tytuł:
PostNapisane: 4 sie 2005, 23:58 

Lailonn napisał(a):
Szczegolnie mezczyzni a poza vicki chyba kobiet tu nie ma...

OT.
uuu stary masz przerąbane u damskiej części sceny BF'a
vicki to niejedyna kobieta na scenie :) (i nie mysle tutaj o sobie :wink: )

Tytuł:
PostNapisane: 5 sie 2005, 00:04 

Koalas napisał(a):
Wojna sama w sobie jest fajna jezeli gina zolnierze,

A żołnierz to niby nie człowiek :?: To włóż mundur i idź na wojnę zobaczymy czy Ci się spodoba :evil:

Tytuł:
PostNapisane: 5 sie 2005, 00:11 

Wychodzi na to że ludzie związani z wojnami (choćby z gier) i Ci którzy mają zamiłowania do militarii znają realia okropienstwa i szaleństw do jakich doprowadza brak poszanowania dla życia. Swojego także.
Wielu ludzi myśli że wojna to takie strzelanie, gdzieś zza muru, bieganie z drużyną i pozycyjny ostrzał wroga.
Mało kto kojarzy wojnę z sytuacjami z Kazachstanu, Czeczeni, Serbii, gdzie ludzi się najpierw zażyna w dość niehumanitarne sposoby, torturuje się ich wolno rozjeżdżając gąsiennicą czołgu, każe jeść flaki ze zwłok kolegów. Psychika siada, ludzkie życie traci jakąkolwiek wartość. Pojawia się chęć okrutnego zabijania, i dopóki fantazja ludzka jest nieograniczona, dopóty wymyslnych sposobów na tortury będzie pełno.

Może to właśnie fakt że interesujemy się wojnami pozwala nam jasno spojrzeć na ich bezsensowność i okrucieństwo.

Tytuł:
PostNapisane: 5 sie 2005, 00:15 

nie mowie, ze wojna jako mordownia jest dobra. Nie wkladajcie mi swoich wizji w moje usta.

zlota mysl "smierc jednostki to tragedia, smierc tysiaca to tylko statystyka" czy jakos tak.

Wielu przywódców sądzi: "Najlepsza wojna to taka która nie została rozpoczęta"

a co maja ci powiedziec? Ale nie zapominaj, ze to oni zamaist np zostac naukowcem i odkryc lek na raka woleli zostac zolnierzami zawodowymi i parac sie bronia. Przegapiles ten motyw? Jesli nikt nie bedzie chcial walczyc wedlug zasady "peace and love" to nie bedzie wojen. Poki jednak jest choc 1 zolnierz beda wojny...

"(...)Teraz on musi radzić sobie mechaniczną ręką(...)"

a nie pokazali czyjegos grobu p otym jak pijany czlowiek usiadl za kierownice? A mimo to nie wolasz "ZNISZCZMY ALKOHOl/SAMOCHODY BO TO NARZEDZIA ZLA" tak samo zabijaja fast foody i papierosy a mimo to...

"Wojna sama w sobie jest fajna jezeli gina zolnierze, najgorsze jest ze cywili morduja jak barany"

zle to ujales. ale faktem jest, ze zolnierzem zostaje ktos kto CHCE (w polsce tez juz robia zawodowe wojo) Tak jak lekarz wybierajac zawod liczyl sie z tym, ze moze kogos nie uratowac tak zolnierz decydowal sie na to by zapewniac lekarzom i grabarzom petentow !!

"A tak na poważnie wierzę , że Twój tekst to tylko prowokacja . nie myślisz tak prawda?"

nie prowokacja a proba dyskusji o czyms co jest tematem tabu. Wiedizalem, ze kazdy zaraz sie na mnie rzuci bo tak trzeba! Nie nie uwazam, ze wojna jest dobra. Nie mniej jest ekscytujaca(podkreslilem juz ,ze z perspetywy "widza""

uuu stary masz przerąbane u damskiej części sceny BF'a

*lud krzyczy, DAC MU SZANSE !!* :P

vicki to niejedyna kobieta na scenie Smile (i nie mysle tutaj o sobie Wink )

nie wiedzialem bo sama przyznasz, ze nick fatalwolf malo damski jest :P

"A żołnierz to niby nie człowiek Question To włóż mundur i idź na wojnę zobaczymy czy Ci się spodoba"

zolnierz to amsyzna do zabijania i wykonywania polecen. czy jakby ci lekarz podczas operacji spierniczyl cos i stalbys sie kaleka etz bys byl wyrozumialy "bo to tez czlowiek i mogl sie pomylic" ?

"Może to właśnie fakt że interesujemy się wojnami pozwala nam jasno spojrzeć na ich bezsensowność i okrucieństwo."

ja np jesli uwazam, ze jest cos zle(np cpanie) to sie tym totalnie nie interesuje bo po co ? Ludzie co robia zloty militarystow i kolekcjoerzy to rzadni krwi szalency?

Tytuł:
PostNapisane: 5 sie 2005, 00:28 

Zdobędę się na myśl filozoficzną wyższcych lotów:

"...Wojnie do fajności brakuje jednego szczegółu... - respawnów"
:D

... 00:30 - katapultuje się !

Tytuł:
PostNapisane: 5 sie 2005, 00:31 

Laillon podałeś przykład "kompani braci" i "Szeregowca .." .
Zauważ , że nie ma w tych filmach "ujaranych" i "podnieconych " facetów .
Jak dla mnie prawdziwy obraz wojny znajdziesz w "Bitwie o Monte Cassino" Wańkowicza , a doskonałe refleksje na temat wojny w "Paragrafie 22" Hellera .Masz trochę racji , że jakieś pokłady agresji w nas tkwią na czym niewątpliwie kasę zbija ale przyznaj , że Batek specjalnie okrucieństwem nie epatuje a przeciwnika na śmierć się nie zabija :) a tylkona krótki respawn

Tytuł:
PostNapisane: 5 sie 2005, 00:32 

Ehh ludzie od dawna głoszą hasła anty-wojenne...nie powiem cel jak najbardziej chwalebny...ale moim zdaniem zupełnie nieosiągalny. Wojna jest nieodłącznym procesem umożliwiającym rozwój cywilizacji. Weźcie pod uwagę, że wszystkie działania ludzi opierają się na przygotowywaniu się do wojny:

- chodzimy do szkół, aby nauczyć się czytać (aby móc rozszyfrować chociażby znaki tablice ostrzegawcze), pisać (aby pisać raporty), porozumiewać się w różnych dialektach (aby w razie spotkania się z wrogim, bądź sprzymierzonym z nami obcokrajowcem mogli się z nim porozumieć)

- Służba wojskowa zmusza nas do przejścia podstawowego szkolenia bojowego

- Kobiety (teraz coraz bardziej zrównywane prawami z mężczyznami) od dziecka szkolone są w szyciu (mundury), gotowaniu (wojsko trzeba wykarmić) itp.

Moim zdaniem politytka wewnętrzna każdego państwa opiera się właśnie na utrzymaniu wysokiego stopnia gotowości bojowej u obywateli.

Tytuł:
PostNapisane: 5 sie 2005, 00:44 

ByBly napisał(a):
Ehh ludzie od dawna głoszą hasła anty-wojenne...nie powiem cel jak najbardziej chwalebny...ale moim zdaniem zupełnie nieosiągalny. Wojna jest nieodłącznym procesem umożliwiającym rozwój cywilizacji. Weźcie pod uwagę, że wszystkie działania ludzi opierają się na przygotowywaniu się do wojny:

- chodzimy do szkół, aby nauczyć się czytać (aby móc rozszyfrować chociażby znaki tablice ostrzegawcze), pisać (aby pisać raporty), porozumiewać się w różnych dialektach (aby w razie spotkania się z wrogim, bądź sprzymierzonym z nami obcokrajowcem mogli się z nim porozumieć)

- Służba wojskowa zmusza nas do przejścia podstawowego szkolenia bojowego

- Kobiety (teraz coraz bardziej zrównywane prawami z mężczyznami) od dziecka szkolone są w szyciu (mundury), gotowaniu (wojsko trzeba wykarmić) itp.

Moim zdaniem politytka wewnętrzna każdego państwa opiera się właśnie na utrzymaniu wysokiego stopnia gotowości bojowej u obywateli.

punkt 1:
Bzdetnie to ująłęś, skąd wniosek, że pisać uczymy się, aby pisać raporty, a może po to żeby odkryć 2giego Shakespeara albo Mickiewicza

punkt 2
A do czego innego mogłaby służyć służba wojskowa [lol;p]

punkt 3
szyciu [sweterków dal dzieci] zresztą kto dzisiaj wszystko szyje ręcznie
gotowaniu [obiadu dla rodziny] jedzenie dal wojska gotują mężczyźni w garach o pojemności >1000l

Tytuł:
PostNapisane: 5 sie 2005, 01:02 

Wziąłem pod uwagę "dawniejszy" pogląd na sprawę owszem :). Ale teraz pomyśl jaki interes z poety będzie miało państwo? W czasie konfliktu (który prędzej czy później następuje - do tego nie ma wątpliwości) taki człowiek jest bezużyteczny. A bajki o rozwoju kulturowym nacji są naprawdę nędzne już. W chwili kiedy walka stała się bardziej rozwinięta niż okładanie się czym popadnie ludzkość została zmuszona do wprowadzenia szkolnictwa. Poza tym powiedz mi, że wojna nie była kołem napędowym cywilizacji. Owszem ująłem cały temat pobieżnie i płytko, ale chciałem tylko wskazać na to, że władze prowadzą politykę społeczną nastawioną stricte na działania wojenne.
Co do edukacji pomagającej rozwijać sztukę. Wybacz, ale ludzkość w dobie pop kultury nie strawi niczego bardziej ambitnego. Słowa artysta, sztuka i piękno jeszcze nigdy nie były aż tak wypaczone i płytko pojmowane. Więc nie mów, że władzom jakiegokolwiek państwa zależy na rozwoju sztuki, bo to jest śmieszne...

Odnośnie pkt 2. - Nie chciałem tu wskazywać funkcji jaką pełni obowiązkowa służba wojskowa (bo o taką mi chodziło - przepraszam nie sprecyzowałem) bo jest ona oczywista, lecz samo jej istnienie.

Tytuł:
PostNapisane: 5 sie 2005, 02:39 

ByBly napisał(a):
Ale teraz pomyśl jaki interes z poety będzie miało państwo? W czasie konfliktu (który prędzej czy później następuje - do tego nie ma wątpliwości) taki człowiek jest bezużyteczny.

A jaki pożytek będzie miało państwo z wojny? Możesz zilustrować na przykładzie naszych wojsk w Iraku.

Cytuj:
A bajki o rozwoju kulturowym nacji są naprawdę nędzne już. W chwili kiedy walka stała się bardziej rozwinięta niż okładanie się czym popadnie ludzkość została zmuszona do wprowadzenia szkolnictwa.

Że tak nie-cywilizacyjnie powiem - Bullshit. Szkolnictwo było prowadzone conajmniej od czasów grecji.

Cytuj:
Poza tym powiedz mi, że wojna nie była kołem napędowym cywilizacji.

Tylko w ostatnich latach, kiedy na badania nad nowymi wynalazkami wojskowymi przeznacza się budżet wiele razy przekraczający dotację dla zwykłych laboratorii.

Cytuj:
Owszem ująłem cały temat pobieżnie i płytko, ale chciałem tylko wskazać na to, że władze prowadzą politykę społeczną nastawioną stricte na działania wojenne.

Dziecko wojny ;) Jakoś nie zauważyłem zniesienia pozwolenia na broń z ostrą amunicją, zauważyłem za to mniejszy nacisk na poboy do wojska, a co za tym idzie - mniejsza listę poborowych.

Cytuj:
Co do edukacji pomagającej rozwijać sztukę. Wybacz, ale ludzkość w dobie pop kultury nie strawi niczego bardziej ambitnego. Słowa artysta, sztuka i piękno jeszcze nigdy nie były aż tak wypaczone i płytko pojmowane. Więc nie mów, że władzom jakiegokolwiek państwa zależy na rozwoju sztuki, bo to jest śmieszne...

I o sztuce wypowiadasz się jako... ? wielbiciel pop-kultury masowej? Wybacz ale sztuka rzadko kiedy w swoich czasach była popularna. Mylisz sztukę z kulturą masową.
Zobacz na obrazy ś.p. Beksińskiego, zobacz na grafiki młodych ludzi, prezentowane w internecie. Popatrz na akty Luisa Royo. Na geniusz prac Salvadora Dali.

Bez urazy, ale to takich ludzi jak Ty powinni wysyłać na wojnę. Gdzieś na zamkniętych od cywilii poligonach podrzynajcie sobie gardła, z myślą że tak musi być, bo innej drogi nie widzicie.

Tytuł:
PostNapisane: 5 sie 2005, 02:42 

ja wiem jedno... przyjaciel powiedzial mi bardzo fajny cytat... nie mam pojecia skad... jakiegos filozofa chyba :>... a brzmi on mniej wiecej tak....

"... ja nie wiem jak bedzie wygladala III wojna swiatowa.... ale IV wojna swiatowa bedzie na kamienie i patyki..."
trzeba przyznac ze cos w tym jest..

Tytuł:
PostNapisane: 5 sie 2005, 02:45 

Tak sobie czytam to forum i oczom chwilami nie wierzę...
Cytuj:
Wojna sama w sobie jest fajna jezeli gina zolnierze

Cytuj:
moze ktos uzna to za chore ale wojna jest swietna

Cytuj:
O wojnach tworzy sie ksiazki, filmy !!! I czesto sa to bestsellery !!!

to co tu czytam świadczy o jakimś zupelnym braku wyobraźni. Wogóle nie umiecie docenić tego, że NIE MUSICIE walczyć, że możecie żyć w spokoju bez trwogi o jutro, że NIE MUSICIE się "sprawdzać", że możecie wypisywać różne pierdoły na forum, zamiast kopać grób koledze z piaskownicy...

Zapominacie też, że wojna nigdy nie była CELEM sama w sobie, a jedynie ŚRODKIEM do osiagnięcia władzy, dominacji, surowców... i to nie żołnierze wywołują wojny, żołnierze tylko na nich giną...

@ Fatal - olać to...

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2