Teraz jest 21 kwi 2025, 15:37

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 sie 2005, 08:42 

Chcialem sie poradzic ekspertow od wizji jaki kupic monitor LCD glownie do grania w BF2.
Trafila mi sie dobra okazja i mojego juz dobrze wysluzonego 3 letniego Samsunga LCD 17" sprzedalem za niezle pieniadze. Tym samym mam teraz dylemat czy kupujac nowy LCD wybrac lepszy czas odswiezana 4-8ms ale kontrast 500:1 czy naprzyklad kontrast 1500:1 przy czasie odswierzania (reakcji matrycy) 12ms?

W gre wchodza 2 monitory:
1. Benq FP71V+ ze swietnym czasem reakcji 8ms ale kontr. 500:1 (testowalem go wczoraj :lol: )

2. Samsung SyncMaster 173P+ ze slabszym czasem reakcji ale za to kontr. 1500:1. W benchmarku pisza ze on ma czas reakc. 8ms ale w CHIPe jak dam kryteria : 10ms i mniej - to sie nie kwalifikuje. Czyli pewnie ma ze 12ms.

Teraz pytanie nasuwa sie co ze smurzeniem? Czy bedzie ono widoczne na Samsungu i czy ten kontrast 1500:1 bedzie przydatny przy graniu czy tylko przy programach graficznych?

Tu jest link do rankingu CHIPa gdzie Samsung ma 2 miejsce a Benq 9.
http://rankingi.chip.pl/ranking_7940.html

Mysle jeszcze o 17" Samsung SyncMaster 730BF ale sam juz nie wiem. :roll:

Panowie radzie co robic bo jestem bez monitora!!!!

Tytuł:
PostNapisane: 29 sie 2005, 09:07 

Szczerze to do grania sie zaden LCD nie nadaje poki co... Jesli chcesz grac to wez lepiej lepszego CRT, 2x taniej a do gier 2x lepiej, wierz mi :)

Tytuł:
PostNapisane: 29 sie 2005, 09:21 

od dawna uwazam LCD'ki za monitory i wylacznie do biura gdzie kazdy centymetr biurka sie liczy :)...
na dobre LCD'ki trzeba jeszcze bedzie poczekac ladne pare lat.. ale do tego czasu i tak wejda plazmy jako standard mam nadzieje :)

Tytuł:
PostNapisane: 29 sie 2005, 09:43 

Mam LG 1730. Czas reakcji 12ms i nie zauważam smużenia. Kolorki nie są tak ładne jak na CRT ale można się przyzwyczaić, trzeba też je dobrze ustawić. Kupiłem bo zależało mi na oczach i nie żałuję. Wzrok męczy mi się duuużo mniej. Osobiście jestem b.zadowolony.

Tytuł:
PostNapisane: 29 sie 2005, 10:15 

zlomik napisał(a):
od dawna uwazam LCD'ki za monitory i wylacznie do biura gdzie kazdy centymetr biurka sie liczy :)...
na dobre LCD'ki trzeba jeszcze bedzie poczekac ladne pare lat.. ale do tego czasu i tak wejda plazmy jako standard mam nadzieje :)

ja sie moge poklucic :P mam lg flatron L 1730P i tez ma czas reakcji 12 ms ..... ale kolorki juz sa ladniejsze od mojego starego ctr ..... jest wiekszy lepszy itp. za cene 1700 zl to dobry sprzet :P

edit. aaaa wiesz jaka jest roznica miedzy czasem reakcji 8 a 12? :lol: to tylko taki chwyt marketingowy ...... ja kozystalem na prube z jakiegos soniaka ktory mial wlasnie 8 ms i nie widzialem zadnej roznicy..... w koncu 12 ms to tez bardzo malo :wink:
edit 2. :P na tym co ja mam nie ma smuzenia i na tym soniaku tez ale spora roznica ceny.... wiec polecam LG :P

Tytuł:
PostNapisane: 29 sie 2005, 11:56 

Ja mam już dwuletniego 17" Samsunga SyncMaster 753DFX (CRT) i działa idealnie, jeszcze długo się go nie pozbędę. Na LCD kumpla nie da się w nic pykać, bo smuży jak cholera. Co prawda posiada on jeden z wcześniejszych modeli z dłuższym czasem reakcji ale i tak do LCD przekonany nie jestem. IMO kupuj CRT do grania.

Tytuł:
PostNapisane: 29 sie 2005, 12:01 

keicaM napisał(a):
Szczerze to do grania sie zaden LCD nie nadaje poki co... Jesli chcesz grac to wez lepiej lepszego CRT, 2x taniej a do gier 2x lepiej, wierz mi :)

Oj mylisz sie kolego,jest juz pare 17 calowych LCD,ktore do grania nadaja sie wysmienicie,tylko (albo az) trzeba wydac te 1500-1800 zl.Jesli na dzis mialbym kupowac monitor to tylko LCD na CRT szkoda juz zachodu.

Tytuł:
PostNapisane: 29 sie 2005, 12:15 

Ok panowie. :D

CTR wogole nie wchodzi w rachube. Mam LCD od 3 lat i naprawde czuje ze oczy mi odpoczely. Duzo gram w BF i po 3-4 godz nie mam problemu z oczami a na na CTR mialem oczy jak krolik po litrze spirytusu :wink: . Wiec tylko LCD.

Co do czasu reakcji matrycy to tak jak myslalem ze 8ms czy 12ms to nie az tak duza roznica. Moj stary LCD mial 25ms i lekkie smurzenie odczuwalem tylko jadac czolgiem czy heli i to jako "pasazer".

Ale powiedzcie co z tym kontrastem Samsunga 1500:1, czy to ma duze znaczenie w BF2? Bo Benq czy LG maja kontrast 550:1. Roznica wiec jest prawie trzykrotna. :shock:

Tytuł:
PostNapisane: 29 sie 2005, 12:15 

Ja od kwietnia mam Samsunga SM 710N i w życiu nie kupie CRT. Szybkość rekacji wg producenta 12 ms żadnego smużenia nie widzę. Obraz miodzio jak żyleta. Co prawda żeby gierka dobrze się prezentowała trzeba ustawić rozdziałke od 1024x768 w góre (natywna dla tej rozdzielczości to 1280x1024)
i trzeba mieć w miare dobry sprzęt co by gra płynnie chodziła. Poza ttym oszczędność miejsca i wolniej oczy się "wypalają" Ja od siebie polecam Samsunga 710, 713 albo 913 N lub T. Choć już są modele z czasem reakcji 4 ms.

Tytuł:
PostNapisane: 29 sie 2005, 13:06 

Ja potrzebuję desktop w rozdziałce 1600x1200
Niestety gier na takiej rozdziałce nie puszczę bo sprzęt za słaby.
Odpalanie gier w nienatywnej rozdzielczości to porażka więc jak na razie pozostaje CRT.

Tytuł:
PostNapisane: 29 sie 2005, 13:29 

LG 1730S teoretycznie 12 ms a praktycznie 16 smuzenia fakt nie ma jednak nie wierz w to ze sie oczy nie mecza - oczy musza sie przyzwyczaic
to co rzuca sie w oczy to wieksza ziarnistosc LCD i wyblakle kolorki szczegolnie widac to porownujac kolor czarny (z crt)!!!
Yakosc geometrii pierwsza klasa, kontrast tez pierwsza ale ale oczy mi na lcd wsiadly i tyle !!! Musze brac kropelki a czas przed monitorem ogracniczac (w pracy tez caly dzien przed kompem(juz niedlugo:P))
OCZY MAM wypalone przydalby sie flitr mialem taki na starej 15 tce
i wtedy wzrok meczyl mi sie najmniej :) a mozna dostac LCD ki z szklanym filtrem (tamten filtr kosztowal wiecej niz monitor) PA !!!

nawet gdy jestes daleko..."

Tytuł:
PostNapisane: 29 sie 2005, 13:39 

Co do kontrastu im większy tym wolniejsza reakcja matrycy, tzn im wyżej ustawiony. 1500:1 to fajnie brzmi, ale usiądz przy tak ustawionym m,onitorze to CI oczy wypłyną. Ja u siebie ustawiłem jasność i kontrast na około 25% i uważam, że jest ok, choć z drugiej strony każdy lubi co innego

Tytuł:
PostNapisane: 29 sie 2005, 13:45 

W swoim mam kilka profilów do zwykłej pracy, do filmów itp.

Tak więc pogrzeb w ustawieniach.

i zwisa mi to.

Tytuł:
PostNapisane: 29 sie 2005, 13:50 

ja swojego lg mam 5 roku i wtedy kupilem go za 1900 naprawde to jest dobry sprzet juz pisalem :P kolory sa super o wiele lepsze niz w moim starym ctr polecam tu masz link :wink: http://pl.lge.com/prodmodeldetail.do?ac ... ct+a+model lub :P http://pl.lge.com/prodmodeldetail.do?ac ... ct+a+model :D

Tytuł:
PostNapisane: 29 sie 2005, 14:01 

Do BF2 kazdy prawie jest dobry. No chyba ze masz wlaczone wysokie detale (cienie) to gorzej ale tez da sie grac. Na wylaczonym oswietleniu najtanszy bedzie najlepszym wyborem :P

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2