Teraz jest 4 sie 2025, 10:36

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 29 sie 2005, 22:58 

http://forums.overclockers.co.uk/showth ... d=17299216

http://www.baddass.pwp.blueyonder.co.uk/tfts.htm

Tytuł:
PostNapisane: 29 sie 2005, 23:00 

G-sus napisał(a):
Sa ludzie mniej i bardziej wyczuleni, ty sie przyzwyczailes i tyle. Jak ktos mi mowi ze bf gra na 30 FPS i zabija to ja nie moge uwierzyc bo dla mnie ta gra wcale by sie nie ruszla. Tak samo z LCD jak masz 2 lata to nie widzisz roznicy juz.

mazenia..... ja mam 18 do 25 :?

Tytuł:
PostNapisane: 29 sie 2005, 23:57 
Moderator forum

Czytam wszystkie wypowiedzi i dokonując analizy we wcześniejszej cześci dyskusji wielu z Was sieje niepotrzebnie panikę papugując spiskową teorię dziejów, która już dawno stała się mitem.

LCD-ki jak najbardziej nadają się do zabawy w grach 3D.
Warunek to odpowiedni dobór rodzaju matrycy w ów przyszłym zakupie.
Na chwilę obecną niepodważalnie prym wiodą matryce oparte o technologię TN+ oraz S-IPS. Te pierwsze posiadają rewelacyjne parametry względem smużenia, te drugie ciut gorzej z czasem reakcji jednak o wiele lepiej w kwestii odwzorowania kolorystki oraz kątów widzenia.

Można tutaj spierać się do woli, czekać na opinie megasprzętowców pokroju "CRT rulez, LCD sux". Szkoda czasu.
Ważnym elementem jakim należy się kierować przy zakupie LCD jest posiadana karta grafiki. Pamiętajcie, że w modelach 17 i 19" natywna rozdzielczość to 1280x1024. Nie każdego stać na mocnego PC-ta.
Zawsze pozostaje kwestia odpowiedniego doboru parametrów danej gry.
Rozdzielczość interpolowana (czyli zamiast 1:1 piksel jest wyświetlany 1:2) mamy efekt "mydał/rozmycia" i w 2D nie wygląda to za ładnie. W grach 3D nie przeszkadza. Jeśli monitor dodatkowo posiada złącze cyfrowe DVI, nie ma problemu z kalibracją i automatyczną regulacją. Piksel trafia tam gdzie ma i musi trafić ;-)

W sieci jest masa bardzo rzetelnych recenzji i nie warto słuchać moralizatorskich opinii o wyższości CRT w segmencie domowego zastosowania czyt. gry komputerowe.

Na zakończenie pokuszę się o swoich kilka typów względem 17" gdyż temat dotyczy tego segmentu wielkości matrycy (sam posiadam 19" LG 1930P). Gdybym na chwilę obecną szukał na prawdę porządnego monitora wybór ograniczyłbym do: NEC MultiSync 1770NX (posiadam w pracy i jest rewelacyjny względem czasu reakcji), 17" Samsung SyncMaster 713N, LG Flatron L1740P.

Wystrzegajcie się zakupu monitora opartego o matrycę PVA.0
Szkoda zdrowia.

Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2005, 00:25 

Dzisiejsze LCDki są zaawansowane do tego stopnia, że smużenie już nie występuje.
Ale trza pamiętać, że 17tka ma natywną rozdziałkę 1280/1024 (czy jakoś tak).
Więc sprzęt musi być rzeźnicki co by uciągnął BFa. KArta graf. 256bit :]
Chyba, że nienatywnie, ale brzydko :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2005, 00:32 

Oj nie róbmy wielkiego problemu :)...przecież obecne LCD to nie te monitory sprzed roku 2000 :wink:...większość pożadnych LCD doskonale radzi sobie w grach...narzekać to może ktoś kto jest baaardzo wyczulony .
Czyli jeszcze raz...LCD są spoko :D !

Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2005, 07:01 

===Tomy===[PL] napisał(a):
Wystrzegajcie się zakupu monitora opartego o matrycę PVA.0
Szkoda zdrowia.

Tomy, dlaczego nie PVA? Slaby czas reakcji czy co?
Wlasnie Samsung 173P+ jest na matrycy PVA i zamierzalem go kupic. Dlatego bardzo prosze rozwin swoja kwestie "dlaczego nie PVA". :shock:

BTW, moj sprzet P4 3.2 Intel 915, GF 6800 GT 256 na PCI MSI, 2x1024 RAM 400 Kingston, HD SATA Seagate 160GB, itd.
Wiec mysle ze BF ruszy bez problemu w natywnej rozdialce na LCD u mnie. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2005, 07:03 

<cut>

Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2005, 07:26 

Monitor o ktorym pisze miedzy innymi Tomy:
17" Samsung SyncMaster 713N
znajomy go ma i jest zachwycony, dodam ze jest graczem z czolowki polskiego csa, takze pod katem sprawdzenia sie w dynamicznych grach zdaje egzamin.

Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2005, 08:38 

Vatzeque napisał(a):
Ale trza pamiętać, że 17tka ma natywną rozdziałkę 1280/1024 (czy jakoś tak).
Więc sprzęt musi być rzeźnicki co by uciągnął BFa. KArta graf. 256bit :]
Chyba, że nienatywnie, ale brzydko :roll:

Eee tam, na moim 3 letnim!!! Samsungu 172T nie widać żadnego pogorszenia grafiki w grach chodzących pod 1024x768 (natywna 1280x1024). CO najdziwniejsze na CRTeku od razu widziałem dużą różnicę na korzyść między 1024 a 1280, na moim LCD właściwie nie zobaczę róźnicy - może to wina większej niż w CRT plamki. Dla jasności sprawy dodam, że LCDeki Samsunga podobno najlepiej radzą sobie z interpolacją (czy jak to się tam nazywa)

Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2005, 12:05 
Moderator forum

Bolo napisał(a):
Tomy, dlaczego nie PVA? Slaby czas reakcji czy co?
Wlasnie Samsung 173P+ jest na matrycy PVA i zamierzalem go kupic. Dlatego bardzo prosze rozwin swoja kwestie "dlaczego nie PVA". :shock:

Dokładnie, bardzo duże smużenie. Jedyny plus to kąty widzenia 170/170, jednak to nie rekompensuje kiepskiej reakcji na wyświetlany obraz.

Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2005, 12:49 

http://www.gral.pl/preview/LGElectronic ... 40P_87.php

Obrazek

Ladny LCD tylko jak sprawdzic jaka ma matryce? Nigdy sie LCDkami nie interesowalem bo wolalem zainwestowac w puszke, bo wkoncu LCD batka nie przyspieszy. Kozystajac z okazji staram sie czegos dowiedziec wiecej. Np co jest z ta rozdzielczoscia, czy jak puszcze gry na 1024x768 to beda wygladaly kiepsko?

Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2005, 15:50 
Moderator forum

G-sus napisał(a):
Ladny LCD tylko jak sprawdzic jaka ma matryce? Nigdy sie LCDkami nie interesowalem bo wolalem zainwestowac w puszke, bo wkoncu LCD batka nie przyspieszy. Kozystajac z okazji staram sie czegos dowiedziec wiecej. Np co jest z ta rozdzielczoscia, czy jak puszcze gry na 1024x768 to beda wygladaly kiepsko?

1740P posiada podpicowaną matrycę TN zatem 12ms można przyjąć, że jest realnym czasem smużenia. Design powala na kolana. Swojego czasu posiadałem model 17" 1720P i tutaj również wyglądał jak cukiereczek. Pięknie prezentował się na biurku. Jednak pamiętaj, że wygląd monitora zajmuje drugorzędne znaczenie. Liczy się matryca, która i w tym przypadku w grach 3D będzie spisywać się rewelacyjnie. Ubolewać należy nad tym, że LG zniosło już program 30 dni na wolne piksele (mieli bardzo dużo zwrotów).

Gra w rozdzielczości nienatywnej jest możliwa, ale dla osoby ceniącej jakość obraz interpolowany, szczególnie w grach serii BF nie będzie zachwycał.

Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2005, 16:15 

Bolo napisał(a):
zlomik napisał(a):
bolo.. poczytaj recenzje fachowcow..
http://www.mva.pl/?id_kategorii=2&top=71&kategoria=158

Zlomik, tam nic nie ma o Samsungu 173P +. Jest tylko 173P a to kolosalna roznica. :lol:

Panowie, ponawiam pytanie: CO Z TYM KONTRASTEM 1500:1 ?

Widzę, że się nie doczekałeś się odpowiedzi, więc może ja spróbuję.
W największym skrócie kontrast określa jak czarna będzie czerń wyświetlana na danym monitorze. Wiem, że to głupio brzmi, ale tak to wygląda. LCD (w odróżnieniu od CRT), nie potrafi wyświetlić idealnie czarnego koloru, wyświetla odcienie szarości. Kontrast determinuje głębię koloru czarnego. Czyli im większy kontrast tym lepiej.

Co do rozdzielczości interpolowanej ( czy też jak kto woli, nienatywnej), jest tak jak napisał Tomy. Z tym, że różnie monitory, różnie sobie z tym radzą. Na jednym modelu, po zmniejszeniu rozdzielczości obraz może wyglądać tragicznie, podczas gdy na innym utrata jakości będzie prawie niezauważalna. Trzeba tutaj posiłkować się testami zamieszczanymi w serwisach i czasopismach. Najczęściej testują jak dany monitor radzi sobie z przeskalowaniem obrazu. I najważniejsza rzecz: przed zakupem przetestować samemu, bo to nam ma się podobać obraz wyświetlany przez dany monitor, a nie expertom czy kumplom :!:

Tytuł:
PostNapisane: 31 sie 2005, 06:58 

Dzieki werewolf i wszystkim za rady ale dalej jestem w kropce. :? :?
Moze zamiast Samsunga 173p+ z matryca PVA pokusic sie na Samsunga SyncMaster 730BF z matryca TN i czasem odpowiedzi 4ms?! I parametry i design ma niezly.

Zobaczcie sami:
http://sklep.benchmark.pl/pelny_20121.html

P.S.
Zadne LG nie wchodzi w rachube. :wink: ja poprostu nie lubie tej firmy.

Tytuł:
PostNapisane: 31 sie 2005, 10:24 

Bolo napisał(a):
Dzieki werewolf i wszystkim za rady ale dalej jestem w kropce. :? :?
Moze zamiast Samsunga 173p+ z matryca PVA pokusic sie na Samsunga SyncMaster 730BF z matryca TN i czasem odpowiedzi 4ms?! I parametry i design ma niezly.

Zobaczcie sami:
http://sklep.benchmark.pl/pelny_20121.html

P.S.
Zadne LG nie wchodzi w rachube. :wink: ja poprostu nie lubie tej firmy.

tak a samsungi sa spoko kiedys moj braciak kupil tv samsunga i mu sie po miechu zepsul......

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2