Teraz jest 4 sie 2025, 08:02

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 31 sie 2005, 10:32 

sprzedalem kilkdziesiat conajmniej monitorow samsunga i zaden 'po miesiacu' nie wysiadl. monitory samsunga od dawna wygrywaja (lub sa w czolowce) wszelkie testy itp. z kolei odradzam zakup wszelkich napedow (poza floppami) samsunga-to im od zawsze nie wychodzi za dobrze. nie wiem jak jest z telewizorami ale nie o telewizorach tu mowa chyba?

Tytuł:
PostNapisane: 31 sie 2005, 11:15 

no tak :P sory za offtopic :P

Tytuł:
PostNapisane: 31 sie 2005, 14:06 

Bolo napisał(a):
Dzieki werewolf i wszystkim za rady ale dalej jestem w kropce. :? :?
Moze zamiast Samsunga 173p+ z matryca PVA pokusic sie na Samsunga SyncMaster 730BF z matryca TN i czasem odpowiedzi 4ms?! I parametry i design ma niezly.

Zobaczcie sami:
http://sklep.benchmark.pl/pelny_20121.html

P.S.
Zadne LG nie wchodzi w rachube. :wink: ja poprostu nie lubie tej firmy.

Widzisz, tak jak napisałem, musisz sam zobaczyć "w akcji" dany monitor i zdecydować, czy ci odpowiada, czy nie. Ja ze swojej strony mogę ci polecić monitor który, od ok. 3 miesięcy, sam posiadam. Jest to Samsung 913N pivot (19'). Przesiadłem się z CTX 19' CRT i jestem bardzo zadowolony. Mimo, że posiada on trzy wady: niepełna paleta barw ( jak w każdej matrycy TN 16.2 mil. kolorów), niskie kąty widzienia i bardzo słaba jakość obrazu po zmniejszeniu rozdzielczości. Dla mnie te wady nie mają jednak znaczenia, ponieważ:

1. Używam go głównie do grania, podczas którego nie dostrzegam negatywnego wpływu niepełnej palety barw.
2. Niskie kąty widzienia nie przeszkadzają bo siedzę centralnie przed nim.
3. Mój sprzęt spokojnie radzi sobie z grami w rozdzielczości natywnej (1280x1024), więc nie muszę jej obniżać.

Jeśli wolisz 17', to polecam Samsunga 713N. Charakteryzuje się on bordzo zbliżonymy możliwościami co 913N, z tym, że czytałem, iż dużo lepiej radzi sobie z przeskalowaniem obrazu do niższej rozdzielczości. A to może być bardzo ważne jeśli masz słaby sprzęt. Jeśli jednak sprzęt pozwala ci na płynną grę w 1280x1024 śmiało bierz 913N (zwłaszcza, że jego cena w stosunku do możliwości jest bardzo atrakcyjna), naprawdę WIĘKSZE JEST LEPSZE :D pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 31 sie 2005, 14:16 

Jeżeli chodzi o LCD podejdź do sklepu gdzie oferują szeroką gamę monitorów poproś żeby puścił test graficzny i przyglądaj się uważnie ten który będzie ci pasował wizualnie (czyli jak wyświetla obraz) tego weź...

Tytuł:
PostNapisane: 31 sie 2005, 17:01 

Dla zainteresowanych przesiadką na LCD i nie tylko polecam ten artykuł:

http://www.benchmark.pl/r.php?file=http ... ona-1.html

Tytuł:
PostNapisane: 3 wrz 2005, 21:59 

Komputera uzywam glownie do grania. Niedawno (w styczniu) przesiadlem sie niejako z koniecznisci na monitor LCD 17" malo znanej firmy "Gateway" o czasie reakcji 16 ms i nie wiem jakim kontrascie. Z poczatku bylem bardzo sceptyczny ale jak uruchomilem dooma 3 na max detalach w 1280x1024, zobaczylem ze nie bylo potrzeby sie denerwowac. Wszytko wyglada pieknie i mimo tego ze czas reakcji slaby, smurzenia wogole nie widac!!! Jak wlaczam battelfielda 2 w rozdzielczosci 1280x960 (czyli troche mniejsza nic optymalna) to rowniez nie mam na co nazekac, obraz jest krysztalowo piekny bez zanych skaz itp.
Co innego w windows. Moje spostrzegawcze oko wykrylo malo widoczne ale jednak "przejscia" pomiedzi barwami i smurzenie jak np. przewijam tekst. Wierzcie mi jednak, nie przeszkadza to prawie wcale w kozystaniu z komputera i jest wynagradzane nieskonczenie wyzszym odswierzaniem niz na CTR, co chroni nasz cenny wzrok, jak rowniez perfekcyjna geometria obrazu.
Jednym slowem: polecam LCD jako monitor dla gracza (a gram juz ok 10 lat... ;) )

P.S. Pochwale sie teraz: sprzedaje ten monitor bo wygralem nowy w konkursie cd-projektu :P

Tytuł:
PostNapisane: 3 wrz 2005, 23:15 

Jesli ktos chce kupowac LCD TO SIE NIECH WSTRZYMA. Teraz ceny tych monitorow beda spadac na lep i na szyje =] Pytanie czemu? Do masowej produkcji wlazl ten monitor co mozna zwinac jak gazete hehe (nie wiem jak to sie fachowo teraz nazywa).
Ale po tym fakcie mozna powiedziec ze juz niedlugo kupisz cos zajefanego, za mala cene.(wzgledem poprzedniej)

Tytuł:
PostNapisane: 4 wrz 2005, 13:07 

e tam ja mam iiyama ProLite E430S i nie nazekam no poza tym ze za duza szczegułowść kazdy nie doróbke widac.

Tytuł:
PostNapisane: 6 wrz 2005, 06:45 

Ja jestem szczęśliwym posiadaczem monitora Samsung SyncMaster913n "19". Dałem za niego 1600 zł i jestem bardzo zadowolony. Smużenie nie występuje a gierki wyglądają extra.

Tytuł:
PostNapisane: 6 wrz 2005, 09:17 

pitbull71 napisał(a):
Jesli ktos chce kupowac LCD TO SIE NIECH WSTRZYMA. Teraz ceny tych monitorow beda spadac na lep i na szyje =] Pytanie czemu? Do masowej produkcji wlazl ten monitor co mozna zwinac jak gazete hehe (nie wiem jak to sie fachowo teraz nazywa).
Ale po tym fakcie mozna powiedziec ze juz niedlugo kupisz cos zajefanego, za mala cene.(wzgledem poprzedniej)

Ta, faktycznie, wypas, monochromatyczny z 4 odcieniami szarości.
Rewolucję może jedynie wywołać wejście do masowej produkcji wyświetlaczy OEL.
Niestety, lobby producentów plazm i lcd które dopiero teraz zaczęła zarabiać na swoich produktach nie chce urzynać kurze złotych jaj.

Tytuł:
PostNapisane: 6 wrz 2005, 16:15 

pitbull71 napisał(a):

Myśląc w ten sposób nigdy by się nic nie kupiło :roll: (no bo przecież wszystko coraz bardzie tanieje...następnie pojawia się coś lepszego i tanieje...) ,gdy LCD będą SUPER TANIE pojawi się coś lepszego i kto wtedy będzie chciał kupować LCD :roll: ?

Tytuł:
PostNapisane: 6 wrz 2005, 18:53 

pitbull71 napisał(a):

Nie byłbym takim "hura optymistą" odnośnie szybkiego spadku cen monitorów LCD. W tym roku dzięki dużym obniżką, popyt na LCD przerósł oczekiwania. To oznacza, że siła nabywcza przerasta podaż i nie wierzę aby pazerni producenci zredukowali jeszcze znacznie ceny. Z tego co czytałem wynika, że raczej można się spodziewać niewielkiego wzrostu cen.
Konkluzja ? - Jeśli ktoś ma zamiar kupić LCD, niech to zrobi teraz, jeśli jednak chce jeszcze poczekać, to najlepiej kupić dopiero w przyszłym roku.
Ja jadnak radzę kupić już teraz (oczy są najważniejsze, nowych sobie nie kupimy.... choć może kiedyś w przyszłości....) :D

DuchuIV napisał(a):
Ja jestem szczęśliwym posiadaczem monitora Samsung SyncMaster913n "19". Dałem za niego 1600 zł i jestem bardzo zadowolony. Smużenie nie występuje a gierki wyglądają extra.

Zgadzam się w 100% i podpisuję się pod tym rękami i nogami. :) (też mam ten model) :D

Tytuł:
PostNapisane: 6 wrz 2005, 20:32 

werewolf napisał(a):

Nie byłbym takim "hura optymistą" odnośnie szybkiego spadku cen monitorów LCD. W tym roku dzięki dużym obniżką, popyt na LCD przerósł oczekiwania. To oznacza, że siła nabywcza przerasta podaż i nie wierzę aby pazerni producenci zredukowali jeszcze znacznie ceny. Z tego co czytałem wynika, że raczej można się spodziewać niewielkiego wzrostu cen.
Konkluzja ? - Jeśli ktoś ma zamiar kupić LCD, niech to zrobi teraz, jeśli jednak chce jeszcze poczekać, to najlepiej kupić dopiero w przyszłym roku.

Widze ze pare osob zle mnie zrozumialo, a wiec wyjasniam.
Ceny monitorow LCD oczywiscie nie spadna z miesiaca na dzien. Oczywiste jest to iz wprowadzenie tamtych monitorow defakto wywola spadek cen LCD (spadek cen rozgraniczamy tu w latach czyli jakies 2 lata).
Odnosnie wypowiedzi TomekDeF'a masz racje ktos zbiera na nowy monitor uzbieral juz ten tys zl chce kupic a tu nowy model o 500zl drozej to zbiera dalej i kolo sie zamyka. Ale bardzo dobrym przykladem sa nasze blaszaki w momencie gdy je kupilismy byly one "histroia" wyszlo w tym czasie juz cos nowego, szybszego, lepszego.

Pitbull71

Tytuł:
PostNapisane: 6 wrz 2005, 20:46 

przecież tak jest z każdym sprzętem komputerowym i nie tylko nawet nie trzeba tłumaczyć, że jak się kupi teraz za 1500zł LCD to za pół roku bedzie w promocji w hipermarkecie za 999zł lub taniej

Tytuł:
PostNapisane: 6 wrz 2005, 21:25 

Eh a ile $$$$$$!!!!#^# 3 lata temu kosztował mój Samsung 172T, hlip, hlip. Teraz to nawet nie przystoi sprzedawac go za marne grosze ... pewnie niedługo u mnie na biurku będą stały 2 panele stary 17" i jakiś nowy 19" (tym razem koniecznie z pivot technology)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2