Bolo napisał(a):
Dzieki werewolf i wszystkim za rady ale dalej jestem w kropce.
Moze zamiast Samsunga 173p+ z matryca PVA pokusic sie na
Samsunga SyncMaster 730BF z matryca TN i czasem odpowiedzi 4ms?! I parametry i design ma niezly.
Zobaczcie sami:
http://sklep.benchmark.pl/pelny_20121.htmlP.S.
Zadne LG nie wchodzi w rachube.

ja poprostu nie lubie tej firmy.
Widzisz, tak jak napisałem, musisz sam zobaczyć "w akcji" dany monitor i zdecydować, czy ci odpowiada, czy nie. Ja ze swojej strony mogę ci polecić monitor który, od ok. 3 miesięcy, sam posiadam. Jest to Samsung 913N pivot (19'). Przesiadłem się z CTX 19' CRT i jestem bardzo zadowolony. Mimo, że posiada on trzy wady: niepełna paleta barw ( jak w każdej matrycy TN 16.2 mil. kolorów), niskie kąty widzienia i bardzo słaba jakość obrazu po zmniejszeniu rozdzielczości. Dla mnie te wady nie mają jednak znaczenia, ponieważ:
1. Używam go głównie do grania, podczas którego nie dostrzegam negatywnego wpływu niepełnej palety barw.
2. Niskie kąty widzienia nie przeszkadzają bo siedzę centralnie przed nim.
3. Mój sprzęt spokojnie radzi sobie z grami w rozdzielczości natywnej (1280x1024), więc nie muszę jej obniżać.
Jeśli wolisz 17', to polecam Samsunga 713N. Charakteryzuje się on bordzo zbliżonymy możliwościami co 913N, z tym, że czytałem, iż dużo lepiej radzi sobie z przeskalowaniem obrazu do niższej rozdzielczości. A to może być bardzo ważne jeśli masz słaby sprzęt. Jeśli jednak sprzęt pozwala ci na płynną grę w 1280x1024 śmiało bierz 913N (zwłaszcza, że jego cena w stosunku do możliwości jest bardzo atrakcyjna), naprawdę WIĘKSZE JEST LEPSZE

pozdrawiam