Teraz jest 23 lis 2024, 08:56

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 wrz 2005, 17:39 

Ostatecznie oblicze mojego komputera zmieniło się bardzo. W Sobotę będę podpisywał umowę ratalną, także ok. środy/czwartku ''nowy'' komputer będzie u mnie.

Wtedy jeżeli będą problemy z kartą graficzną i sterami napisze o tym w nowym temacie:).

Pozdrawiam i oby amd64 3800+ na coś się przydał :)

Tytuł: Re: heh
PostNapisane: 1 wrz 2005, 18:47 

Cytuj:
Amd 64 3800+
1,5 gb ramu kingstona
i karta X800XL 256mb.
CZY TERAZ W KOŃCU MOGĘ CIESZYĆ SIĘ PŁYNNĄ GRĄ ZE WSIO NA HIGH????

Tak. Aczkolwiek gdybys zamienil procka na slabszego a wzial za to lepsza karte graficzna np. 7800GTX to pewnie bys pogral na luzie na ultra high :>

Obrazek

Tytuł: UWAGA
PostNapisane: 1 wrz 2005, 18:56 

Pragnę przypomnieć jednak, że wybrana przezemnie karta to Radeon X800XL Sapphire 256MB- każdy chyba wie, że jest również droższa wersja Gigabyte - mam nadzieje jednak że wiele sie od siebie nie różnią:).

Co do procka raczej nie zmienie zdania.

3000+ da się podrasować do 4000+, a 3800+ pewnie pociągneło by do 5000+: :) . Co do płyty głównej i kilku postów z krytyką na jej temat- nie mogę jej już niestety zmienić. Zmiana płyty głównej zrujnowała by całą resztę:(. Myślę jednak że będzie ona dobrze sprawowała się w grach .

Tytuł: Re: heh
PostNapisane: 1 wrz 2005, 19:01 

[quote="Barten"
Amd 64 3800+
1,5 gb ramu kingstona
i karta X800XL 256mb.

CZY TERAZ W KOŃCU MOGĘ CIESZYĆ SIĘ PŁYNNĄ GRĄ ZE WSIO NA HIGH????[/quote]
Konfiguracja do jakiej doszedłeś jest dobra ,naprawde dobra ale jeśli kupisz ten sprzęt za tą kasę to według mnie spartolisz sprawe kompletnie, szkoda po prostu tej kasy:
po 1sze zamiast 3800+ weź 3500+, naprawdę różnicy wielkiej nie odczujesz,lub wogóle jej nie odczujesz,a patrząc w przyszłość to oba procesory zestarzeją się w takim samym tempie...
po 2gie to za ostrzędzoną kase kup sobie 7800GT tu różnica między X800 XL bedzie BARDZO zauważalna, pozatym karta jest dużo bardziej przyszłościowa! a BF2 jest robione właśnie pod karty Nvidii więc napewno nie będziesz miał problemów ze sterownikami.
Zaufaj mi, a nie pożałujesz bo twój sprzęt może być o niebo lepszy, a sprzętem interesuje się już od wielu lat i jestem na biężąco.
Pozdrawiam!

Tytuł: Re: UWAGA
PostNapisane: 1 wrz 2005, 20:20 

Niumen napisał(a):
[quote="Barten"
Amd 64 3800+
1,5 gb ramu kingstona
i karta X800XL 256mb.

CZY TERAZ W KOŃCU MOGĘ CIESZYĆ SIĘ PŁYNNĄ GRĄ ZE WSIO NA HIGH????

Konfiguracja do jakiej doszedłeś jest dobra ,naprawde dobra ale jeśli kupisz ten sprzęt za tą kasę to według mnie spartolisz sprawe kompletnie, szkoda po prostu tej kasy:
po 1sze zamiast 3800+ weź 3500+, naprawdę różnicy wielkiej nie odczujesz,lub wogóle jej nie odczujesz,a patrząc w przyszłość to oba procesory zestarzeją się w takim samym tempie...
po 2gie to za ostrzędzoną kase kup sobie 7800GT tu różnica między X800 XL bedzie BARDZO zauważalna, pozatym karta jest dużo bardziej przyszłościowa! a BF2 jest robione właśnie pod karty Nvidii więc napewno nie będziesz miał problemów ze sterownikami.
Zaufaj mi, a nie pożałujesz bo twój sprzęt może być o niebo lepszy, a sprzętem interesuje się już od wielu lat i jestem na biężąco.
Pozdrawiam![/quote]

Stary, daj spokój... przecież ja o tym wszystkim pisałem, a i tak, jak grochem o ścianę.

[quote="Barten"]Pragnę przypomnieć jednak, że wybrana przezemnie karta to Radeon X800XL Sapphire 256MB- każdy chyba wie, że jest również droższa wersja Gigabyte - mam nadzieje jednak że wiele sie od siebie nie różnią:).

Co do procka raczej nie zmienie zdania.

3000+ da się podrasować do 4000+, a 3800+ pewnie pociągneło by do 5000+: :) . Co do płyty głównej i kilku postów z krytyką na jej temat- nie mogę jej już niestety zmienić. Zmiana płyty głównej zrujnowała by całą resztę:(. Myślę jednak że będzie ona dobrze sprawowała się w grach .[/quote]

No muszę przyznać, że fantazje to ty masz: "a 3800+ pewnie pociągneło by do 5000+". Skoro tak bardzo chcesz mocnego procka, kup sobie od razu X2 4800+, tego pewnie uda ci się podkręcić do 8000+...

Tytuł: Zależność...
PostNapisane: 2 wrz 2005, 13:39 

Niestety sprawa jest dosyć skomplikowana, ponieważ muszę wziąć ten procesor. Jeden przy sponsorów upiera się przy tym, aby ogólniej sprzęt szybciej chodził, był bardziej wydajny w pracy- gry to tylko moja zachcianka:). Przecież niby potrzebuje ten gier do celów "robotniczych":wink: a wiadomo sponsorom lepiej nerwów nie drażnic:), bo mogę znowu pykać na 300mhz :D. Podrasowany Amd 3800+ naprawdę za kilka lat rownież może pokazać pazurki. 3000+ wyszło już jakiś czas temu (2 lata temu już świecił). Tak więc mam nadzieje że ten wybór na coś jeszcze się w przyszłości przyda. Wkońcu pofantazjować każdrmu można a i jak 3800 kopa dostanie to i do wydajności 8000+ może kiedyś podciągne, hehe. Dobrze by było;p.Na tym procesorze chyba nikt jeszcze nie próbował takich rekordów;p

Zmiana na 3500+ nie da za wiele. Nadal będzie brakowało mi kasy do tego waszego geforce, on kosztuje (najlepsza wersja, a tylko taka w tym sklepie jest dostępna) jakieś 2500 zł!!! :!: Różnice między ultra high, a high to tylko nazwa;p. Na moim 17 calowym monitorze Philips 339 zł :( (niestety ograniczenia budżetowe, o czym już pisałem ) to zbyteczne. Zresztą w końcu nie samą grafą człowiek żyje. Płynna gra, to jest to- nie chciałbym tylko, aby gra wyglądała jak wyjęta z psiego gardła :lol: . Sam posiadam również xboxa, na którym grafika niekiedy powala, i jest lepsza od takiego battlefielda 2, choć są mniej rozbudowane no i nie martwie się o to czy będzie mi skakać czy też nie ;p. Ech te komputery...

PS. O mój monitor się nie martwcie- jest czarny i komponuje się z obudową komputera :D :D
PS.2 Jak jakaś gra na tym sprzęcie w ciągu 2 lat zaskacze to się powiesze!!! Oczywiście za 2 lata nie będę już ustawiał na high- grafa przyszłości nawet na low pozwoli ściągnąć mi majtki przez "łep".

Tytuł:
PostNapisane: 2 wrz 2005, 19:51 

Wg mojej wiedzy o kompach i grze BF2 to uważam że:

Optymalny procek dla Ciebie to AMD3500+ BOX (900 zł). W stosunku do 3800+ oszczędzasz 400zł a różnicy nie widać.

RAM który Ci spokojnie gre pociągnie to 1GB (400zł). I tak wiadomo że przy 1,5GB musisz utworzyć swap file w systemie na 500 MB bo ci gra nie pójdzie, a przy RAM 2 GB (800zł) możesz wyłączyć swap file i cieszyć się że gra np. zamyka ci się w 2 sekundy.

Jeśli chodzi o grafę to GF 6600 GT 256MB (920 zł) pociągnie ci spoko gre na max detalach. Ja mam GF 6800 GT 256MB (1450zł) i gram na maxa detalach.

Myślę że sponsorowi powinieneś dać przeczytać ten wątek. Pomaga ci tu w wyborze kilkadziesiąt osób z ogromnym doświadczeniem w tej dziedzinie. Może twój sponsor to też mózg informatyczny jak my. Spedza 10 godzin dziennie przy kompie z czego 6 h. gra w BF2. A może to tylko ktoś, kto się upiera na jakims beznadziejnie głupim przekonaniu że ten ma rację, kto wykłada kase.

To są najważniejsze wątki do przemyślenia przez Ciebie i sponsora przy zakupie sprzętu. My już dostarczyliśmy Ci wiedzę wynikającą z naszego doświadczenia. Reszta w twoich rękach.

Życzę udanych zakupów. Do zobaczenia na polu bitwy.....BF2 oczywiście

Tytuł:
PostNapisane: 2 wrz 2005, 22:00 

zbig1972 napisał(a):
Wg mojej wiedzy o kompach i grze BF2 to uważam że:

Optymalny procek dla Ciebie to AMD3500+ BOX (900 zł). W stosunku do 3800+ oszczędzasz 400zł a różnicy nie widać.

RAM który Ci spokojnie gre pociągnie to 1GB (400zł). I tak wiadomo że przy 1,5GB musisz utworzyć swap file w systemie na 500 MB bo ci gra nie pójdzie, a przy RAM 2 GB (800zł) możesz wyłączyć swap file i cieszyć się że gra np. zamyka ci się w 2 sekundy.

Jeśli chodzi o grafę to GF 6600 GT 256MB (920 zł) pociągnie ci spoko gre na max detalach. Ja mam GF 6800 GT 256MB (1450zł) i gram na maxa detalach.

Myślę że sponsorowi powinieneś dać przeczytać ten wątek. Pomaga ci tu w wyborze kilkadziesiąt osób z ogromnym doświadczeniem w tej dziedzinie. Może twój sponsor to też mózg informatyczny jak my. Spedza 10 godzin dziennie przy kompie z czego 6 h. gra w BF2. A może to tylko ktoś, kto się upiera na jakims beznadziejnie głupim przekonaniu że ten ma rację, kto wykłada kase.

To są najważniejsze wątki do przemyślenia przez Ciebie i sponsora przy zakupie sprzętu. My już dostarczyliśmy Ci wiedzę wynikającą z naszego doświadczenia. Reszta w twoich rękach.

Życzę udanych zakupów. Do zobaczenia na polu bitwy.....BF2 oczywiście

Ad ramu: oczywiście, że 1GB grę "pociągnie", ale aby cieszyć się PŁYNNĄ GRĄ, BEZ ŻADNEGO DOCZYTYWANIA w max detalach (max detale w/m to 1280x1024, AA4x i wszystkie opcje na maximum), musisz mieć 2GB. Jeśli nie wierzysz, spróbuj sobie zagrać w ustawieniach które napisałem, (najlepiej na dużej mapie), z 1GB ramu.
Ad karty grafiki: no tu już całkiem przesadziłeś... Może jeszcze do płynnej gry zaproponujesz 6200 ? Na 6600GT, gra w 1280x1024 pójdzie płynne ale na medium i bez AA. Tak się składa, że mam 2x6600GT Extreme i testowałem grę również na jednej karcie. Poza tym, porównywanie 6600GT do 6800GT, ma taki sam sens jak np. porównywanie Opla Astry do Vectry.

ps. Zakup 6600GT za 920 zł :?: :shock: ... jest bezsensownym wydaniem pieniędzy.

ps2 W twoim podpisie zabrakło literki "E". Nie żebym się czepiał, po prostu "GeForce" wygląda lepiej :D

Ostatnio edytowano 2 wrz 2005, 22:14 przez werewolf, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 2 wrz 2005, 22:11 

ej sory za offtopic ale mam pytanie wiec :P chce kupic geforce 6800 gt mam 1 gb ramu i proca athlon 2400+ xp :? i czy pogram se wszystko na high i aa 4x?? na rozdzialce 1024*768?? pliz o odp :)

Ostatnio edytowano 2 wrz 2005, 22:29 przez pawko, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 2 wrz 2005, 22:23 

pawko napisał(a):
ej sory za offtopic ale mam pytanie wiec :P chce kupic geforce 6800 gt mam 1 gb ramu i proca athlon 2400+ xp :? i czy pogram se wszystko na hight i aa 4x?? na rozdzialce 1024*768?? pliz o odp :)

"ej" oczywiście, że "se" pograsz na "hight", bo czemu miałbyś "se" nie pograć ? ... Jak tylko będziesz miał czas i ochotę, będziesz mógł grać do woli... :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: 2 wrz 2005, 22:33 

werewolf napisał(a):
pawko napisał(a):
ej sory za offtopic ale mam pytanie wiec :P chce kupic geforce 6800 gt mam 1 gb ramu i proca athlon 2400+ xp :? i czy pogram se wszystko na hight i aa 4x?? na rozdzialce 1024*768?? pliz o odp :)

"ej" oczywiście, że "se" pograsz na "hight", bo czemu miałbyś "se" nie pograć ? ... Jak tylko będziesz miał czas i ochotę, będziesz mógł grać do woli... :twisted:

wow dzieki ze mi pomagasz formowac wypowiedzi "high" juz poprawilem nie chcacy wyszlo te dodatkowe "t" :) a co do ej to mialem zaczac rozmowe "szanowni panstwo"? a "se" nei wiem o co ci chodzi duzo ludzi tak mowi..... a dzieki za odpowiedz ale chodzilo mi o to czy pogram sobie plynnie :) ..... wiesz bez przyciec itp. mow jak cos zle napisalem :roll: :roll: bo w koncu jestes taki dobry......

Tytuł:
PostNapisane: 2 wrz 2005, 23:17 

pawko napisał(a):
werewolf napisał(a):
pawko napisał(a):

wow dzieki ze mi pomagasz formowac wypowiedzi "high" juz poprawilem nie chcacy wyszlo te dodatkowe "t" :) a co do ej to mialem zaczac rozmowe "szanowni panstwo"? a "se" nei wiem o co ci chodzi duzo ludzi tak mowi..... a dzieki za odpowiedz ale chodzilo mi o to czy pogram sobie plynnie :) ..... wiesz bez przyciec itp. mow jak cos zle napisalem :roll: :roll: bo w koncu jestes taki dobry......

Wiesz, ja może po prostu jestem stare pokolenie i kłuje mnie w oczy jak ktoś zaczyna pisać zdanie od "ej". Nie musi być od razu "szanownie państwo", ale np. cześć, witam... Co do "se", to pewnie masz rację, że dużo ludzi tak mówi, lecz na szczęście zdecydowana większość mówi "sobie". A to stwierdzenie "bo w koncu jestes taki dobry......" to miała być ironia ? sarkazm ? Czy też napisałeś to z szczerego serca ? :D :wink:
Wracając do pytania, to moim skromnym zdaniem procesor wystarczy. Trzeba by dodać jeszcze przynajmniej 512MB ramu, a najlepiej 1GB i powinno być płynnie, choć nie jestem pewien czy razem z AA 4x. Pamiętaj też, że "płynność" gry to kwestia indywidualnej percepcji ( dla jednej osoby 25fps będzie super, podczas gdy dla drugiej komfort grania rozpocznie się od 50fps).

Tytuł:
PostNapisane: 2 wrz 2005, 23:53 

ok masz racje z tym "ej" :P ale z tego co ja zauwazylem to ludzie wola pisac krocej czyli "se" niz "sobie".... a dla mnie 40-50 fps, to jest ok bo tera mam cale 17-25 :? na poczatku to mial byc sarkazm :P... ale ze mi pomogles :) to teraz mysle ze to jest ze szczerego serca .... :wink: 8) :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: 3 wrz 2005, 00:18 

Po wielu poradach i lekturach na roznych forach w koncu sfinalizowalem konfiguracje swojego kompa ( jak ma sie ona do ustawien MEDIUM i HIGH ) i przedstawiam ja ponizej

ASUS A8N-E nForce4Ultra DualDDR400 SATA RAID GBLAN ATX
AMD Athlon64 3200+ BOX (socket 939)
ASUS ATI Radeon X850 XT 256MB DDR HDTV DVI VIVO BOX
Sound Blaster AUDIGY 2 ZS OEM
Kingston DDR 2GB
SEAGATE 160GB (ST3160827AS) SATA NCQ

Odpiszcie mi co sadzicie o tym konfigu, jak bedzie chodzic na high, mam jeszcze jakies 1,5 tygodnia na podjecie jakichs zmian oczywiscie musze sie miescic w przedziale 4600,-

Tytuł:
PostNapisane: 3 wrz 2005, 01:14 

Bedzie smigac jak maly samochodzik :)

Sam posiadam x800 XL i wsio ladnie chodzi na maksie, wiec sczerze watpie zeby Ci cos zle chodzilo ;)

A tu mozesz mnie sprawdzic - Veres - http://tiny.pl/xh88 - Bf2 Tracker

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2