Teraz jest 4 mar 2025, 08:06

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 wrz 2005, 21:21 

Witam. Nagrałem się dużo w demko Battlefielda 2 i na dniach kupuję pełną wersję jednak gdzie nie spojrzeć w sklepach dostępna jest wersja polska i tu pytanie czy jest ona dobrze spolszczona i czy nie kłują w uszy polskie odzywki. W mojej opinii lepiej brzmią angielskie zwroty, bo są bardziej dynamiczne, również zrozumiałe i tworzą niezły klimat taki jak w poprzednich częściach tej gry. Boje się gadki w stylu "wsiadaj" zamiast "up in" itp. Pewnie z biegiem czasu nie zwraca się na to uwagi, bądź może nawet zwroty te w polskiej wersji językowej są po angielsku, czego w sumie nie wiem, bo chce właśnie kupić fula :) No i w właśnie- czy jest na rynku angielska wersja? Czy może cała ta moja gadka to sranie w banie, bo spolszczenie jest niezłe i tylko brać, grać i nie gadać? Czy ma to znaczenie na serwerze, że jedna osoba ma wersję angielską a druga polską i czy nie ma konfliktu ( ta sama łatka na obu wersjach)? Jak oceniacie spolszczenie? Dzięki za odpowiedzi.

PostNapisane: 8 wrz 2005, 21:22 
Moderator forum

kamyk napisał(a):
Witam. Nagrałem się dużo w demko Battlefielda 2 i na dniach kupuję pełną wersję jednak gdzie nie spojrzeć w sklepach dostępna jest wersja polska i tu pytanie czy jest ona dobrze spolszczona i czy nie kłują w uszy polskie odzywki. W mojej opinii lepiej brzmią angielskie zwroty, bo są bardziej dynamiczne, również zrozumiałe i tworzą niezły klimat taki jak w poprzednich częściach tej gry. Boje się gadki w stylu "wsiadaj" zamiast "up in" itp. Pewnie z biegiem czasu nie zwraca się na to uwagi, bądź może nawet zwroty te w polskiej wersji językowej są po angielsku, czego w sumie nie wiem, bo chce właśnie kupić fula :) No i w właśnie- czy jest na rynku angielska wersja? Czy może cała ta moja gadka to sranie w banie, bo spolszczenie jest niezłe i tylko brać, grać i nie gadać? Czy ma to znaczenie na serwerze, że jedna osoba ma wersję angielską a druga polską i czy nie ma konfliktu ( ta sama łatka na obu wersjach)? Jak oceniacie spolszczenie? Dzięki za odpowiedzi.

podczas instalki wybierasz czy chcesz polska wersje czy angielska wiec robisz jak chcesz a tlumaczenie jest przyzwoite

EDIT:
z latkami nie ma problemu

Tytuł:
PostNapisane: 8 wrz 2005, 21:51 

Przyzwoite powiadasz? Nie zwazajac na "Komendanta", "Wybacz wodzu",
"Dajcie tu sanitariusza/amunicje" kiedy to wlasnie Ty dajesz
apteczki/amunicje samemu ich nie potrzenujac i pare innych takich
"drobiazgow", to tlumaczenie jest nawet niezle :P

A co to kwesti mowionych - wszytskie sa po angielsku/"arabsku"/pseudo-chinsku
lub jak ustawisz odpwoiednia pcje to tylko po angielsku...

Tytuł:
PostNapisane: 8 wrz 2005, 21:57 
Moderator forum

Mr Groch napisał(a):
Przyzwoite powiadasz? Nie zwazajac na "Komendanta", "Wybacz wodzu",
"Dajcie tu sanitariusza/amunicje" kiedy to wlasnie Ty dajesz
apteczki/amunicje samemu ich nie potrzenujac i pare innych takich
"drobiazgow", to tlumaczenie jest nawet niezle :P

A co to kwesti mowionych - wszytskie sa po angielsku/"arabsku"/pseudo-chinsku
lub jak ustawisz odpwoiednia pcje to tylko po angielsku...

sa babole (mapa podwojnego uderzenia w trybie zdobywcy etc etc) ale nie jest tak zle moglo byc gorzej

Tytuł:
PostNapisane: 9 wrz 2005, 06:42 
Moderator forum

Ja zwróciłbym uwagę, że większość tekstów jest taka sama jak w wersji Angielskiej. Tekst "Sorry Chief" tłumaczy się właśnie jako "Wybacz Wodzu" (a nie szefie). Po prostu wasza znajomość angielskiego jest za słaba by zauważyć takie detale (zaś polskiego wystarczająca). Tak na prawde jedynie teksty medyka/supporta zostały skopane - zamiast pytać "Potrzebujecie sanitariusza/amunicję?" (czy jakoś tak - nie pamietam dokładnie) mówi on tonem stwierdzającym "Dajcie tu... (tu termin Need został użyty w złym kontekście). To jest wyraźnie złe, aczkolwiek nie przeszkadza zbytnio. Zaś osławione "kupony" brzmią IMHO lepiej niż w oryginale "bilety" (tickets). IMHO spolszczenie jest niezłe i ja jego uzywam - wszak jestem Polakiem i lubie swój jezyk. Jednak jak ktoś nie chce może zainstalować dowolną inna wersję - nie tylko angielską, ake także niemiecką lub francuską.

Tytuł:
PostNapisane: 9 wrz 2005, 07:12 

_XENA_ napisał(a):
Ja zwróciłbym uwagę, że większość tekstów jest taka sama jak w wersji Angielskiej. Tekst "Sorry Chief" tłumaczy się właśnie jako "Wybacz Wodzu" (a nie szefie). Po prostu wasza znajomość angielskiego jest za słaba by zauważyć takie detale (zaś polskiego wystarczająca).

Nie uwazam zeby doslowne tlumaczenie bylo czyms zawsze dobrym. Tlumacz musi albo wybrac zgodnosc z pierwowzorem (Sorry Chief/Wybacz Wodzu), albo byc elastycznym i przetlumaczyc to tak aby nie brzmialo dziwnie lub sztucznie. Mysle ze bardziej prawdopodobnie brzmialoby "przepraszam stary" w momencie gdy przejechales kumplowi po nogach czolgiem :) niz ten 'wodz'.
ale ogolnie tlumaczenie nie jest na tyle zle zebym myslal o reinstallu na angielska wersje. ech..polski Flashpoint przed patchami to byla kupa smiechu, tam to dopiero byly buraki :)

Tytuł:
PostNapisane: 9 wrz 2005, 07:18 

Szkoda ze nie ma bardziej zaawansowanych opcji jezykowych zeby sobie dostosowac co ma byc w jakim jezyku. Ja bym wybral dla siebie tylko opisy medali, odznak i ribbonsow a reszte po angielsku. Nie wiem jak innym ale mi latwiej bylo to radio pod "Q" obslugiwac w wwersji angielskiej a jak przeszedlem na polska to sie gubilem.

Tytuł:
PostNapisane: 9 wrz 2005, 09:44 

Moim zdaniem nic nie przebije "kuponów".
Polskiej wersji nie instalowałem, a angielski w tej grze do wymagających nie należy.
Poza tym, polonizacja gry chyba nie była robiona w Polsce, raczej za wielką wodą, możliwe że z tąd własnie zbyt dosłowne tłumaczenie.

PostNapisane: 9 wrz 2005, 12:57 

kamyk napisał(a):

Tez sie tego balem. Tlumaczenie jest kiepskie, zerknij na niektore screeny, gdzie widac polskie teksty, jak to pierwszy raz zobaczylem to odrzucilo mnie od BFa.

Do zobaczenia na polu walki 2 ;)

EDIT:
drapichrust7 napisał(a):
Poza tym, polonizacja gry chyba nie była robiona w Polsce, raczej za wielką wodą, możliwe że z tąd własnie zbyt dosłowne tłumaczenie.

Niekoniecznie. Czasami tlumacze to znajomi znajomych :) ktorzy po prostu nie maja skilla. Wszystko oczywiscie dzieje sie w strasznym pospiechu, korekta po lebkach i brak betatestow przed wyslaniem do tloczni. Troche boli ze tak po macoszemu traktowany jest nasz rynek, ale who cares, wersje oryginalne sa zawsze najlepsze.

Tytuł:
PostNapisane: 9 wrz 2005, 13:09 
Moderator forum

No cóż. Tłumaczenia są jak kobiety - wierne nie są piękne, piękne nie są wierne.

Tytuł:
PostNapisane: 9 wrz 2005, 13:39 

Mnie osobiście zraziła polska wersja. Przyzwyczajony już jestem do angielskiej wersji :)

Tytuł:
PostNapisane: 9 wrz 2005, 14:01 

To jest obojetne i do polskiej i do angielskiej mozna sie przyzwyczaic jak i zrazic :) ja tam wole polska :P

PostNapisane: 9 wrz 2005, 14:12 

drapichrust7 napisał(a):

raspael napisał(a):
Niekoniecznie. Czasami tlumacze to znajomi znajomych :) ktorzy po prostu nie maja skilla. Wszystko oczywiscie dzieje sie w strasznym pospiechu, korekta po lebkach i brak betatestow przed wyslaniem do tloczni. Troche boli ze tak po macoszemu traktowany jest nasz rynek, ale who cares, wersje oryginalne sa zawsze najlepsze.

czego nie wiem to dopowiem, a i zawsze jakas spiskowa teorie dziejow mozna wpasowac :twisted:
obu panom zalecam przeczytanie watkow blisko premiery gry i tam wyjdzie kto i jak tlumaczyl i dlaczego jest tak a nie inaczej - tlumacz jest uzyszkodnikiem tego forum 8)

Tytuł:
PostNapisane: 9 wrz 2005, 14:17 

Czyli juz wszystko jasne :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 9 wrz 2005, 15:15 

Roba_PL napisał(a):
ja tam wole polska :P

Ja również wolę polską. Od samego początku gram i nic mnie nie zraża w tłumaczeniu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2