Witam
Ad1. Po pierwsze, lepiej leżeć niż stać, w pozycji stojącej,kucnięciu i w pozycji leżącej jest inny rozrzut,tłumienie odrzutu itp. co ogolnie daje celność dla każdej broni(nie tylko snajperskiej).
Akurtat w tej odległości trzeba celować prosto w głowę, kwestia gdzie celować,ile mm lub pixeli wyjaśnie się sama jak dłużej pograsz snajperem.
Ad2. Tutaj nie da się odpowiedzieć w 100%, bo trzeba uwzględnić prędkość z jaką biegnie przeciwnik i odległość. Kwestia wyuczenia, co nie oznacza, że później będziesz zdejmował każdego kto biegnie prostopadle do Ciebie 1 strzałem w głowę.
Wszystkie przedmioty,postacie,pociski itp. wykorystują algorytmy Havoc'a(Fizyka), więc każdy przedmiot ma swoją masę,prędkość,tarcie więc kwestia gdzie celować w przypadku snajpera jest ciężką sprawą do opisania. Jak ktoś już wspomniał na tym forum, tor pocisku jest parabolą, więc pocisk opada , nie leci prosto. Jeżeli programiści byli bardzo dokładni to niewykluczone,że grając M24 i np. M95 będzie innaczej ze względu nie tylko,że zasięg,celność, odrzut jest inna dla każdej broni, ale właśnie dlatego, że masa samego pocisku jest inna i ewentualnie prędkość początkowa(o ile uwzględniona). Nie gram dużo M95 więc nie wiadomo mi czy jest to prawdą, ale prawdopodobnie tak, bo w grze S.W.A.T która także wykorzystuje algorytmy Havoc'a można było w plikach *.ini zmieniać parametry typu masa pocisku itp. dla każdej broni.
Co do gry snajperem to jest mały bug jaki zauważyłem grając M24,M95.Nie jest to LAG, sytuacja: wrogi snajper leży prostopadle na jakimś wzniesieniu, odległość nie jest zbyt duża(ok 50-70 metrów) , wieć głowa w celowniku jest odpowiednio duża by nie spudłować, więc celuję,strzelam... i nic, dopiero za 4 razem. Przeciwnik w tym czasie się nie ruszał a kula przelatuje "przez jego głowę". Miałem taką sytuację kilka razy, a wczoraj nawet problem z granatami które nie eksplodowały(3 sztuki po kolei).
Ufff się rozpisałem
Pozdrawiam!
Loco Skysmoker napisał(a):
Wiem że może być to trochę bez sensu ale spróbuję.
Prośba moja kierowana jest do wytrawnych snajperów:
1 Powiedzmy że stoję w bazie na plaży - środkowej (Gulf of Oman czy jakoś tak - 32pl) i celuję w gościa który stoi w tej na zachód od mojej pozycji - ile nad nim mam strzelić?
Np 3 mm na monitorze

albo na oko drugą wysokość jego głowy???
Jakoś wogule nie idzie mi to snajpienie a chciałbym mieć jakąś wytyczną co do tej grawitacji. Jeżeli wymyślicie bardziej reprezentacyjną miejscówe to piszcie (może lotniskowiec i jego dwa końce lub pas startowy).
2 Ta sama odległośc gość biegnie prostopadle do mojego "widoku" na niego, ile mniej więcej przed nim brać korekty? Np tuż (tak że celujesz w jego lufę) czu może np odleglość jeepa??
pozdro