Teraz jest 4 mar 2025, 18:22

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 181 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 5 lis 2005, 02:03 

Moze nie jedyne ale najepsze..............i raczej to nie starotyp miale juz dwie plyty Asusa i na zadna nie nazekalem
E-38 nie tylko procek sie liczy przy grach..........a poza tym gole mhz nie gwarantuja ze procek bedzie wydajny, tylko o ile sie nie myle instrukcie jakie ten procek obsuguje

Tytuł:
PostNapisane: 5 lis 2005, 02:06 

Po pierwsze to myślałem że patrzenie na zegar już się skończyło..ale widocznie jestem w błędzie..i co ma procek to rozdzielczości??

Cytuj:
i raczej to nie starotyp miale juz dwie plyty Asusa i na zadna nie nazekalem

A miałeś inne?? np ABIT..itp.... :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 5 lis 2005, 02:29 

Nie, nie mialem msi. testowalem epoxa, posiadalem dwie plyty gigabyte jedna z nich mi sie rozwalila a servis powiedzial ze to z winy uzytkownika a druga mam od kilku miesiecy (dlatego nie jestem przekonany to tej marki) i oczywiscie dwa asusy na ktore nigdy nie nazekalem.......a co do abita nigdy sie nie skusilem bo w testach robinych przez kogos zawsze wypadala gorzej............i spotykalem sie w zasadzie z jedna opina "maszynak do podkrecanie i nic wiecej" ( i chodzi mi tu tylko o mozliwosci podkrecania w biosie a nie o stablinosc)

P.s jezeli robie za duzo bledow to sory jestem dys a w tym momecie jeszcze do tego podpity..

Tytuł:
PostNapisane: 5 lis 2005, 02:53 

Tobiasz12 napisał(a):
Moze nie jedyne ale najepsze..............i raczej to nie starotyp miale juz dwie plyty Asusa i na zadna nie nazekalem
E-38 nie tylko procek sie liczy przy grach..........a poza tym gole mhz nie gwarantuja ze procek bedzie wydajny, tylko o ile sie nie myle instrukcie jakie ten procek obsuguje

A gdzie ja napisałem, że tylko proc sie liczy ? Co do MHz to celowo napisałem, że "A64 AMD" bo o tym raczej wiem...

Skoro ktoś ma git grafę, 2gb pamięci a proc to 3000+ to co jest najsłabsze ? :)

Tytuł:
PostNapisane: 5 lis 2005, 04:13 

Jak bys czytal dokladnie poprzednie posty to zauwazybys ze bf nie wykozystuje sli............i to jest powod, a nie procek. Sorki ale z Twojego posta mozna bylo wywnioskowac jedno........ze tu chodzi o ghz :D przynajmniej jak tak zrozumialem :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 5 lis 2005, 04:51 

Cytuj:
Co do MHz to celowo napisałem, że "A64 AMD" bo o tym raczej wiem...

Co wiesz?? właśnie dla takich jak ty nazywa się to 3000+...a nie 1.8..nie liczą się zegary...tylko pentium stawia na zegary które w praktyce mało dają jak architektura jest kijowa..

Kod:
git grafę, 2gb pamięci a proc to 3000+ to co jest najsłabsze

Zależy jaka grafa..bo jaki GF 7800 w SLI to proc bo będzie wąskim gardłem dla grafy a jeśli coś na poziomie X850 to wszystko jest ok...

Tytuł:
PostNapisane: 5 lis 2005, 09:03 

Sam - akurat tutaj to się mylisz bo trochę w tym siedzę i wiem co oznaczają PR, taktowania i inne pierdoły. Jeśli mówisz ze MHz nic nie dają - pokaż mi 3000+ bijącego 3000MHz w jakiejś obróbce audio/video to Ci takiego kupię.

Oczywiście w grach te 3000+ (tak, że wiem o co chodzi - pr, intelowskie 3.0GHz) najczęściej wyprzedzi intela - ale (czyt. wyżej).

Najsłabszy a64 (nie mówie o socket A) na s.939 nie na darmo jest kupowany - wcześniejsze rev. najlepiej się kręciły i praktycznie każdy kto trochę się w to bawi ma tego procka jakoś skręconego, na słabych płytach to min 2.4GHz (PR u Intela 3800+ - żeby nie było).

No i podkręć tego 3000+ to zobaczysz, czy na x850 nie będziesz mieć więcej fps.

Tytuł:
PostNapisane: 7 lis 2005, 11:14 

***ALIEN*** napisał(a):
Posiadam 2x512 2x128 duall w sumnie 1279MB kiedy odpalam bf2 wolnych MB mam 450 raczej 1GB wystarczy w spokojności, Basic_M jeśli twierdzisz że 1 GB niewystarcza ci, to jest 1 powód używasz dużo programów w tle, ja monitoruje wszystkie procesy, aplikacje uruchomiające się w czasie systemu.

Ale zapewniam że wyłaczam co możliwe i gram tylko na oddzielnym profilu do gier (max 22 procesy czyli podstawowe +firewall), w ktorym nie mam poinstalowanych żadnych dupereli a tylko wszystko co z grami związane i same gry. Może to wina małego ramu na karcie? 128... Ja chce full tekstury :-) Pomocy :-)

Tytuł:
PostNapisane: 7 lis 2005, 11:42 

Basic_M jakiego Gigabyte posiadasz???
Jeśli masz GV-NX66T128D :shock: to z własnego doświatczenia podkręciłem ją do Pamiątki 1200Mhz CPU nieruszłem bo moim zdanie te 500Mhz to jest dużo a dalsze jego zwiększanie niemiało by dużego wpływu tylko temp. by wzrosło mocno. Spróbuj i sprawdz czy będzie ci lepiej chodzić :D

Tytuł:
PostNapisane: 7 lis 2005, 13:44 

W serii 6 więcej daje kręcenie rdzenia niż pamięci jak już...

I 1gb ramu to za mało - ja przy 6800gt nie gram na high (tekstury) bo to jest niegrywalne. I nie mam zadnych procesów w tle, fajerłoli, wirusów trojanów czy podobnych.

Ale jak ktoś lubi spadki do 20FPS czy dziwne przycięcia w grze - droga wolna ;)

Tytuł:
PostNapisane: 7 lis 2005, 13:58 

kod gry jest "średnio-doskonały"
ja przy teksturach na "high" i rozdzielczości 1280x1024 na gulf of oman zawsze mam utratę płynności (coś pomiędzy 20fps a 30fps) mimo że na innych mapach nawet z "lotu ptaka" jest super płynnie

A64 3200+, X800XT PE, 2GB ramu

Tytuł:
PostNapisane: 7 lis 2005, 16:22 

Przepraszam pomylilem oznaczenia, nie mam GT tylko TF - Turbo Force czyli cos pomiedzy normalna karta a GT

Gigabyte GV-N66128DP TURBO FORCE

Tytuł:
PostNapisane: 7 lis 2005, 22:24 

Tobiasz12 napisał(a):
werewolf.......Twoje uwagi sa bardzo cene i dobrze jest czasem pogadac z kims kto zna sie na kompa a nie udaje speca. Strate finansowa wzielem pod uwage i to ze w zasadzie gram w bf na jednym gpu 6600gt. Natomist potrzylem na wynik oby tych kart i 3d1 wychodzi troche lepiej niz radek ale ten zestaw ktory poleciles jest niewotpliwe godny uwagi, chociaz by ze wzgledu na Asusa (a uwazam ze plyty Asuteka sa najlepsze i sa legenda).........tylko nie rozumiem dlaczego radek :idea:
Jak dlamnie to te karty sa duzo gorsze od kart nvidi i jakos nie moge sie do nich przekonac :wink:

Radek, ponieważ moim skromnym zdaniem X800XL ma obecnie najlepszy stosunek wydajności do ceny w segmencie średnim. Bo cóż mamy innego ? GF 6800GT który jest mniej wydajny i jednocześnie ok. 300 zł droższy. Wybór wydaje się oczywisty...
Oczywiście nie musi być radek. Jeśli ktoś jest na tyle szalony :wink: aby wydać na grafikę ok. 2000 zł, szczerze polecam GF7800GTX

ps. To, że jedna firma (Ati czy Nvidia), robi karty jakościowo lepsze lub gorsze, można sobie między bajki włożyć. Jakość ich produktów jest zbliżona. Raz jedna dzierży palmę pierwszeństwa w wydajności raz druga. Obie też, oprócz bardzo dobrych modeli miały również "wpadki", tak z konkretnymi modelami jak i z sterownikami do nich.

ps2. Asus to niewątpliwie świetna firma, ale czy na pewno najlepsza ?... A która firma robi najlepsze telewizory ? Myślę, że możemy wskazać czołówkę, ale jednoznacznie najlepszą ?...
BTW Asusowi też zdarzały się wpadki, jak z płytami na chipsecie VIA KT400, gdzie chyba cała partia wróciła do producenta...

e-38 napisał(a):
Sam - akurat tutaj to się mylisz bo trochę w tym siedzę i wiem co oznaczają PR, taktowania i inne pierdoły. Jeśli mówisz ze MHz nic nie dają - pokaż mi 3000+ bijącego 3000MHz w jakiejś obróbce audio/video to Ci takiego kupię.

Oczywiście w grach te 3000+ (tak, że wiem o co chodzi - pr, intelowskie 3.0GHz) najczęściej wyprzedzi intela - ale (czyt. wyżej).

Najsłabszy a64 (nie mówie o socket A) na s.939 nie na darmo jest kupowany - wcześniejsze rev. najlepiej się kręciły i praktycznie każdy kto trochę się w to bawi ma tego procka jakoś skręconego, na słabych płytach to min 2.4GHz (PR u Intela 3800+ - żeby nie było).

No i podkręć tego 3000+ to zobaczysz, czy na x850 nie będziesz mieć więcej fps.

http://www.tomshardware.pl/cpu/20050627 ... 57-10.html
http://twojepc.pl/artykuly.php?id=penti ... _athlon_fx
http://twojepc.pl/artykuly.php?id=amd_4800_plus_test
Sugeruje zapoznać się z testami i konkluzją na końcu artykułów.
Okazuje się iż nie jest to takie oczywiste, że MHz dają istotną przewagę w obróbce audio-video.

Kolec napisał(a):
kod gry jest "średnio-doskonały"
ja przy teksturach na "high" i rozdzielczości 1280x1024 na gulf of oman zawsze mam utratę płynności (coś pomiędzy 20fps a 30fps) mimo że na innych mapach nawet z "lotu ptaka" jest super płynnie

A64 3200+, X800XT PE, 2GB ramu

Fakt, kod gry jest średnio doskonały... Ale ja gram na 1280x1024 wszystkie opcje Hi + wymuszone przez sterowniki karty AA4x i FA4x i... zawsze jest płynne.

A64 3000+, 7800GTX, 2GB ram

Tytuł:
PostNapisane: 7 lis 2005, 22:56 

werewolf napisał(a):
GF 6800GT który jest mniej wydajny i jednocześnie ok. 300 zł droższy. Wybór wydaje się oczywisty...

Karty porownywalne wydajnosciowo i cenowo.
Na niektorych grach jedna jest szybsza a na innych druga.
Zamiesc linki do testow obu tych kart w BF2 to cos bedzie mozna powiedziec :)

A co do ceny to roznica przy najtanszych wersjach X800XL i GF6800GT jest okolo 50 zl a nie 300.

POWERCOLOR RADEON X800XL 256 PCE VIVDV 1036.00
GF6800GT Platinium 256M 256bit DVI TV PCIex 1099.00 zł

Tak ze bralbym ta, ktora ma lepsze oprogramownie i czesciej aktualizowane sterowniki albo po prostu z uwagi na to czy z poprzedniej karty ATI/NV byl zadowolony czy nie :)

Tytuł:
PostNapisane: 7 lis 2005, 23:26 

***ALIEN*** napisał(a):
jeśli twierdzisz że 1 GB niewystarcza ci, to jest 1 powód używasz dużo programów w tle

Ustaw grafike na najwyzsza jakosc i wysoka rodzielczosc, wlacz mape na 64 osoby to sie zdziwisz.
Jak sprawdzalem to sam glowny proces BFa potrafi zajac ponad 1 GB RAMu. A gdzie pamiec na system?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 181 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2