Teraz jest 29 lis 2024, 05:50

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 lis 2005, 02:00 

Macie jakieś wypróbowane sposoby ucieczki przed zestrzelneniem? Jak słyszę dzwięk namierzania to się gubię i owszem wykonuję jakieś manewry, puszczam flary, ale przeważnie i tak kończy się to moim unicestwieniem. Poradźcie coś :wink:

PostNapisane: 17 lis 2005, 09:00 

sixstus napisał(a):
Macie jakieś wypróbowane sposoby ucieczki przed zestrzelneniem?

Alt+F4 :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 17 lis 2005, 09:07 

trzeba dobry moment wyczuc i zrobic unik :D oczywiscie jak sie flar nie ma :) :) :) z flarmi to unik , flary , ucieczka za gorke/domek/komin wylatujesz z nienacka i gunner sciaga pinknie AA :) Albo odrazu wypuszczasz flary nawrot i jak masz gunera z jajami to odrazu ci AA uniestwi :twisted: A najwazniejsze to nie wpadac w panike :lol: :lol: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 17 lis 2005, 09:43 

Lisek_M36 napisał(a):
jak masz gunera z jajami to

... na pewno nie lecisz z lady vicky :lol:

A co do tematu to wg mnie sprawą najważniejszą jest wiedzieć co cię namierza bo bez tej wiedzy to nawet ne wiadomo gdzie się chwać 8)

Tytuł:
PostNapisane: 17 lis 2005, 10:27 

filozofia uzycia szturmowych heli to glownie wykozystanie przeszkod terenowych do oslony i atakowania z zaskoku, flary wtedy gdy juz nie ma innej mozliwosci. I kumaty gunner do "sciagania" eryxiarzy/wkm/tankow/kto/AA

Tytuł:
PostNapisane: 17 lis 2005, 10:48 

Lataj nisko, naprawde nisko wykorzystując teren jako zasłonę, wtedy jesteś dość trudny do zauważenia i namierzenia. A jeśli Cie nie namierzą to nie musisz kombinować ;) Jeśli już jednak ktoś mnie namierza to w szturmowym heli daje nos w dol, ciag na max i skrecajac w jedna badz drugą strone (w zaleznosci od rzezby teren) zasuwam przy samej ziemi. Fak ze przy tych manewrach (i moich skromnych umioejetnosciach konczy sie to czasem "drwalstwem nowoczesnym" - czyli wyrębem lasu za pomoca helikoptera, jednak w wiekszosci przypadkow wychodzi na moje. ;)

W transportowym Heli natomiast.... Zwykle zaczynam od modlitw... To też czasem działa ;)

Tytuł:
PostNapisane: 17 lis 2005, 10:51 

jezeli ja cie namierzam to nie rob nic bo i tak nie zwiejesz :P

Tytuł:
PostNapisane: 17 lis 2005, 11:05 

dgszary napisał(a):
Lataj nisko, naprawde nisko wykorzystując teren jako zasłonę, wtedy jesteś dość trudny do zauważenia i namierzenia. A jeśli Cie nie namierzą to nie musisz kombinować ;) Jeśli już jednak ktoś mnie namierza to w szturmowym heli daje nos w dol, ciag na max i skrecajac w jedna badz drugą strone (w zaleznosci od rzezby teren) zasuwam przy samej ziemi. Fak ze przy tych manewrach (i moich skromnych umioejetnosciach konczy sie to czasem "drwalstwem nowoczesnym" - czyli wyrębem lasu za pomoca helikoptera, jednak w wiekszosci przypadkow wychodzi na moje. ;)

Nie chcę się, jako początkujący pilot, wymądrzać, ale latajac nisko ryzykuje się trafienie z czołgu, po którym już zbyt wiele nie trzeba żeby przenieść się w stan 15-sekundowego spoczynku :-) Poza tym latanie nisko cały czas, nie tylko gdy się jest już namierzonym, utrudnia/uniemożliwia zdjęcie celu przez gunnera, a szturmowanie mobilnego AA z rakietkami nie w każdej sytuacji ma sens.

Ja latam nisko i szybko tylko jeśli latam bez gunnera; jeśli latam z gunnerem to staram się żeby miał cały czas widok z TV - bo są szanse, że zanim czołg wyceluje, mój gunner pośle go do piachu. W heli ważniejszy od pilota jest właśnie gunner - jak się ma kiepskiego, któremu trzeba wystawić cel na 30 sekund zanim przestanie w niego walić z działka, to już lepiej wysiadać z heli i szukać innej rozrywki. Lub katapultować gunnera :-) A jak gunner jest dobry, to można lecieć w miarę wysoko i nie bać się niczego oprócz myśliwców - utrzymywanie wysokości ułatwia również walkę z wrogim heli.

Oczywiście wszystko zależy od równowagi sił między myśliwcami - jeśli przeciwna strona ma tu wyraźną przewagę, to może nawet lepiej jest latać bez gunnera, naprawdę nisko i szybko. Tylko że wtedy heli jest znacznie mniej skuteczny.

dgszary napisał(a):
W transportowym Heli natomiast.... Zwykle zaczynam od modlitw... To też czasem działa ;)

Co do manewrów na heli transportowe, to są MSZ takie same, jak w bojowych - tylko nieco mniejsza szansa na powodzenie. Nagły zwód, beczka - jeśli jest się wysoko, i można sporo zwojować. BH jest na tyle zwrotny, że można nim wykołować kiepskiego pilota w kobrze - jeśli da się podejść na krótki dystans. A nawet go zestrzelić, jeśli są dobrzy strzelcy przy minigunach. Nie mówiąc o tym, że znakomita większość pilotów heli bojowy pogna się naprawić do bazy po stłuczce z BHkiem.

pozdrawiam,
Ognacy

Tytuł:
PostNapisane: 17 lis 2005, 12:02 

jeżeli strzela do nas koleś ze stingera to ja bym się nie wysiłał - w większości przypadków rakieta i tak przeleci przez helikopter nic mu nierobiąc :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: 17 lis 2005, 12:18 

Rakiety przelatują przez transportowce niemal zawsze jak podchodze do nich bokiem (samolotem). Więc może dobrze jest sie ustawić prostopadle do atakującego myśliwca. Co do celności stingerów to mam przykre doświadczenia. Większośc moich pt. karnych za zabicie kolegi to właśnie zestrzelenie swojego samolotu chociaż namierzałem wroga. I powiedzcie mi czemu to tak jest.

Tytuł:
PostNapisane: 17 lis 2005, 13:08 

najlepiej jak jestes namerzany to manewrowac tak aby rakieta wlanoła w przeciwnika :lol: np lecisz samolotem goniac inny samolot a tu nagle na ogonie siada ci drugi przeciwnik i namierza cie ....a ty zwalniasz on wali rakieta rakieta przelatuje i wali w jego kolego :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: 17 lis 2005, 13:14 

No, prawdopodobnie masz rację. Najgłupszą rzeczą jaką możesz zrobić w walce powietrznej jest odpalenie dopalacza, bo po primo rakiety namierzają najcieplejsze źródło czyli twój dopalacz a po secundo łatwiej cie trafić gdy jestes trochę dalej a nie manewrujesz przed nosem goniącego. I tym samym sam sobie odpowiedziałem na powyższe pytanie. Dzięki za naprowadzenie :) Nie uciekajcie na dopalczu, bo ja zgraniam punkty karne lol.

Tytuł:
PostNapisane: 17 lis 2005, 13:24 

No właśnie podstawowy problem wywołuje niewiedza co mnie namierza. Tym samym wybór sposobu "urwania się" jest czysto losowy. Ale z tego co zauważyłem to próba ucieczki za jakąś osłonę terenową może byc w miare uniwersalna. Natomiast nasuwa się pytanie co do skuteczności beczki jako sposobu na zmylenie przeciwnika (mowa o heli). Czy ten manewr jest opłacalny?

Ostatnio edytowano 17 lis 2005, 13:26 przez sixstus, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 17 lis 2005, 13:25 

Broken_JAW napisał(a):
No, prawdopodobnie masz rację. Najgłupszą rzeczą jaką możesz zrobić w walce powietrznej jest odpalenie dopalacza, bo po primo rakiety namierzają najcieplejsze źródło czyli twój dopalacz a po secundo łatwiej cie trafić gdy jestes trochę dalej a nie manewrujesz przed nosem goniącego. I tym samym sam sobie odpowiedziałem na powyższe pytanie. Dzięki za naprowadzenie :) Nie uciekajcie na dopalczu, bo ja zgraniam punkty karne lol.

Jesli nie chcesz zaliczac TK to lepiej nie wsiadaj od AA, zwlaszcza mobilnego. W stacjonarnym sa przynajmniej szanse, ze zginiesz zanim zdazysz zaliczyc TK :-)

pozdrawiam,
Ognacy

Tytuł:
PostNapisane: 17 lis 2005, 13:41 

groszeka napisał(a):
Lisek_M36 napisał(a):
jak masz gunera z jajami to

... na pewno nie lecisz z lady vicky :lol:

Vicky zrobiła by z Ciebie mielonke Groszek ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2