Teraz jest 29 lis 2024, 06:39

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 30 lip 2003, 18:03 
Oldboy Battlefield.pl

a ja logitecha omijam wieeeelkim lukiem.... teraz gram na mediatechy za 49zl mt- 168

Tytuł:
PostNapisane: 30 lip 2003, 19:47 
Moderator forum

Xena wiem co mi radzili ale powiem szczerze ze do konca aukcji Logitecha jest jeszcze 5 dni :) więc zanim go wylicytuję i kupię to się zdązę pobawić MS którego kupiłem za 69 zł. Zresztą jak mi nie podejdzie to sprzedam :) na allegro.

Tytuł:
PostNapisane: 30 lip 2003, 20:24 

Saitek Cyborg 3d Gold USB

Tytuł:
PostNapisane: 30 lip 2003, 22:37 

Ten joy jest kozacki bawilem sie w nim z eXarkiem w media przepustnica jest midodzio cala lapa poruszasz nie wiem co bedziesz tam ustawial pod tyloma przyciskami bo one sa wszedzie hhyhyy a co do obrotower raczki to chyba jej nie ma....ale mimo to jest zarypisty i mi sie podoba hyhy ma taki fajny guziczek przykryty klapka...kosztowal w media chyba 380zl:P

Tytuł:
PostNapisane: 31 lip 2003, 04:09 
Moderator forum

Pitrogg napisał(a):
Eh.. fajnie fajnie tylko wszystko dla praworęcznych. Cholerna dyskryminacja mańkutów. Zna ktoś w miare dobrego joya z przepustnica dla "lewych" :?:

http://onet.allegro.pl/show_item.php?item=15051517

Ten wydaje się być uniwersalny... Nie wiem, czy jest dobry - ale polookaj, poszukaj po internecie, zapytaj sprzedawcę - może dowiesz się czegoś więcej...

Tytuł:
PostNapisane: 6 sie 2003, 13:31 

Cześć,
Jestem nowy, początkujący, czytający cierpliwie forum, szukający odpowiedzi, nie zakładjący nowego topiku o joysticku, z którym mam problem.
Mam Wingmana Force 3D (obrotowa rączka) i mam problem z jego ustawieniem. Szukałem na forum porad i ustawiłem tak jak proponuje się w FAQ. Niestety efekt jest tragiczny. Samolot najczęściej kręci się w kółko, wjeżdża w jakiś budynek albo spada ze skarpy. Nie mogę poderwać "nosa" samolotu oraz mam problem z regulacja mocy silnika i utrzymaniem prostego kierunku (na razie) jazdy (bo lecieć to mi się na joyu jeszcze nie udało).
Czy to normalne?, czy skręcana rączka jest wykorzystywana w BFie? za co wtedy odpowiada?
W oznaczeniach do ustawień joysticka w FAQ pojawiają się nazwy : np. axis+3...-3, czy któreś odpowiadają za skręcanie rączki?
Kolejne pytanie to moc silnika: lepiej ustawić na klawiaturze, czy używać przepustnicy na joysticku? Mam wrażenie że przepustnica działa w ten sposób że w położeniu środkowym jest "0" (a nie początkowym) czy to normalne? Mam też wrażenie, że działa ona nieprecyzyjnie, stąd nadzieja, że z klawiaturą będzie lepiej.
Dodam, że joystick kalibrowałem w kontrolerze gier pod Win98.
Będę wdzięczny za choćby krótkie ale konkretne wskazówki.
Może ktoś miał podobne doświadczenia...

Tytuł:
PostNapisane: 6 sie 2003, 13:47 

Tak przepustnica w położeniu środkowym to zero :!:
Oś 3 to obrotowa rączka, osobiście mam takie ustawienia jak w FAQ i jest OK , sprobuj skalibrować jeszcze raz :!:

Tytuł:
PostNapisane: 6 sie 2003, 13:59 

Jark napisał(a):
(...)Mam Wingmana Force 3D (obrotowa rączka) i mam problem z jego ustawieniem. Szukałem na forum porad i ustawiłem tak jak proponuje się w FAQ. Niestety efekt jest tragiczny. Samolot najczęściej kręci się w kółko, wjeżdża w jakiś budynek albo spada ze skarpy. Nie mogę poderwać "nosa" samolotu oraz mam problem z regulacja mocy silnika i utrzymaniem prostego kierunku (na razie) jazdy (bo lecieć to mi się na joyu jeszcze nie udało). (...)

Używam dokładnie tego samego joysticka’a Logitech Wingmana Force 3D.
Ustawienia głównych osi joystick’a są standardowe i podane w HQ.

Dużą przewagą joystick’a nad klawiaturą jest właśnie używanie przepustnicy do kontroli mocy silnika.

Aby wystartować powinieneś mieć ustawiony Joystick w pozycji „neutralnej”, natomiast przepustnicę przesuń maksymalnie do przodu (jest jeszcze inna „szkoła startowania”, która mówi, iż na początku startu ustawiasz przepustnicę na 3/4 jej możliwości, dopiero po rozpędzeniu się przesuwasz ją maksymalnie do przodu).

Nos podrywasz dopiero, gdy samolot nabierze odpowiedniej prędkości.
Lataj najlepiej z widokiem z wewnątrz samolotu, jednakże bez kokpitu (standardowo przycisk F9).

Najlepiej zdefiniuj klawisze hat switch’a joystick’a tak aby można było zmieniać widok kamery.

Życzę miłej gry i do zobaczenia w powietrzu :D

Tytuł:
PostNapisane: 6 sie 2003, 14:38 

@Praetorius
Dzięki za rady i dodanie otuchy, że joya można "przełamać".
Muszę jednak powtórzyć pytanie, za co odpowiada skręcanie rączki? a za co wychylanie rączki w prawo lub w lewo, chodzi mi o to czy jak przypiszę te ustawienia które są podane w FAQ (na stronie głównej), to na pewno będzie ok? Wiem pytanie jest raczej podstawowe, ale ja mam niewielkie doświadczenie z joystickiem (w symulacje dawno nie grałem), może jak już uda mi się wystartować, to wtedy sobie to sprawdzę... w grze na ziemi samolot reagował ruchem w prawo lub lewo na skręcanie rączki, wychylanie nie dawało żadnego efektu.
Dzięki za wskazówki dot. hat switch'a.
Do zobaczenia w powietrzu :D

Tytuł:
PostNapisane: 6 sie 2003, 22:24 

Wing Man Attack RULEZ !!

Ravenelle Renouveau...

Tytuł:
PostNapisane: 7 sie 2003, 01:32 
Moderator forum

Jark napisał(a):
@Praetorius
Dzięki za rady i dodanie otuchy, że joya można "przełamać".
Muszę jednak powtórzyć pytanie, za co odpowiada skręcanie rączki? a za co wychylanie rączki w prawo lub w lewo, chodzi mi o to czy jak przypiszę te ustawienia które są podane w FAQ (na stronie głównej), to na pewno będzie ok? Wiem pytanie jest raczej podstawowe, ale ja mam niewielkie doświadczenie z joystickiem (w symulacje dawno nie grałem), może jak już uda mi się wystartować, to wtedy sobie to sprawdzę... w grze na ziemi samolot reagował ruchem w prawo lub lewo na skręcanie rączki, wychylanie nie dawało żadnego efektu.
Dzięki za wskazówki dot. hat switch'a.
Do zobaczenia w powietrzu :D

Proste zasady rządzą lotem samolotem:
Mamy drażek - jego wychylenia przód tył powoduja przemieszczanie się steru wysokości (poziomy na ogonie) i odpowiadają za podnoszenie się/opyszczanie nosa. Przechylenia na boki odpowiadają za wychylenia lotek na końcach skrzydeł a więc pochylanie sie samolotu na boki (co pomaga zakręcać).
Przepustnica odpowiada za regulację ciągu (zwiększanie/zmniejszanie obrotów silnika) - UWAGA - ustawienie "tylne" przepustnicy włacza "bieg wsteczny" (samolot się cofa).
Orczyk (pedały) odpowiada za ster kierunku (pionowy na ogonie) - jego wychylanie powoduje skręcanie samolotu na boki (efektem ubocznym jest lekkie pochylanie się samolotu). Powoduje takze skręcanie kółka ogonowego na boki co ułatwia manewrowanie na lotnisku.
Jak jesteś na ziemi nie możesz się przechylić na boki, bo stoisz oboma kołami na ziemi. Jeżeli jedziesz za wolno nie możesz podnieść ogona bo zapewne jesziesz za wolno. Możesz jedynie skręcać kółkiem ogonowym na boki.

Powinieneś ustawiać:
Speed up - pchnąć przepustnice do przodu
Speed down/reverse - samo się ustawi
Rudder left - obrócić joy w lewo (orczyk to bedzie udawało)
Rudder right - sam się ustawi
Pitch up - ciagniesz joy-a do siebie
Pitch down - sam się ustawi
Roll left - pochylasz joya w lewo

reszta w/g uznania

Start:
Przepustnica na maxa, jak masz dobrze skalibrowanego joy-a samolot powinien jechac prosto do przodu i sie rozpędzać. Możesz lekko pchać joy-a do przodu - ułatwi to podniesienie ogona. Jeżeli ci skręca (ważne skręca nie przechyla się) na boki możesz to kontrować obracając drążek - ważne aby robić to delikatnie i z wyczuciem. W pewnym momencie zacznie się sam podrywać - wystartowałeś.
Zakret (powiedzmy w prawo):
Pochylasz się w prawo (kąt jakieś 45%) - ruch drążka w prawo i trzymasz aż samolot zblizy się do odpowiedniego kąta po czym wracasz z nim do pozycji neutralnej, obracasz rączke w prawo i ciagniesz drążek (z wyczuciem do) siebie. Jak zakręcisz jusz tyle ile chciałeś przestajesz sciągać drążek do siebie, obracasz drażek w pozycje neutralną, pochylasz w lewo aż samolot wyprostuje lot do poziomu
Możesz się bardziej na bok pochylić - zależy jaki ostry chcesz zakret zrobić. Ważne abyś ustawił sobie otwieranie spadochronu pod jakimś podręcznym klawiszem - jak wyskoczysz (wysiądziesz tak jak wsiadłeś) będziesz mógł go otworzyć i zapewne sie nie zabijesz (nie działa jak lecisz bardzo nisko).

Jak chcesz napisz mi PM (wiadomość prywatna) lub na GG (moje to 1762819) i podaj twojego maila - podeśle ci moje konfigi i ustawienia dla joy-a (tak jego tesz mozna ustawiać - na przykład czułości dla poszczególnych osi). Możemy także sie umówic to spróbuję cię poduczyć jak się lata...

Tytuł:
PostNapisane: 7 sie 2003, 11:28 

a ja mam joya firmy Genius F22X Max-Fighter

Tytuł:
PostNapisane: 8 sie 2003, 07:00 
Moderator forum

Holman napisał(a):
_XENA_ napisał(a):
ale polecam joya bo jest naprawde swietny

Podpiszę się "obiema ręcoma" :D
Extreme 3D rulezuje ostatnio.
Co więcej. Wiadomym jest, że realność lotu w BF-ie ma się nijak do rzeczywistości ukrytej pod ogólnie znanym pojęciem symulator, gdyż to nie ta kategoria, dlatego do pełni szczęścia odpalasz IŁ-2 Strurmovik i .. gubisz się na dobrych kilka godzin.

Logitech .. WINS :D

Tytuł:
PostNapisane: 8 sie 2003, 07:37 
Moderator forum

[quote="===Tomy===[PL
.... dlatego do pełni szczęścia odpalasz IŁ-2 Strurmovik i .. gubisz się na dobrych kilka godzin.
...
[/quote]

To dlatego ostatnio tak mało cię na serwach widuje ;)

Tytuł:
PostNapisane: 8 sie 2003, 08:43 
Moderator forum

_XENA_ napisał(a):
To dlatego ostatnio tak mało cię na serwach widuje ;)

Nie. To dlatego, że mam dużo pracy. Sam nie mam nawet czasu, aby pograć w klanie, nie mówiąc o reszcie :(

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2