Jark napisał(a):
@Praetorius
Dzięki za rady i dodanie otuchy, że joya można "przełamać".
Muszę jednak powtórzyć pytanie, za co odpowiada skręcanie rączki? a za co wychylanie rączki w prawo lub w lewo, chodzi mi o to czy jak przypiszę te ustawienia które są podane w FAQ (na stronie głównej), to na pewno będzie ok? Wiem pytanie jest raczej podstawowe, ale ja mam niewielkie doświadczenie z joystickiem (w symulacje dawno nie grałem), może jak już uda mi się wystartować, to wtedy sobie to sprawdzę... w grze na ziemi samolot reagował ruchem w prawo lub lewo na skręcanie rączki, wychylanie nie dawało żadnego efektu.
Dzięki za wskazówki dot. hat switch'a.
Do zobaczenia w powietrzu

Proste zasady rządzą lotem samolotem:
Mamy drażek - jego wychylenia przód tył powoduja przemieszczanie się steru wysokości (poziomy na ogonie) i odpowiadają za podnoszenie się/opyszczanie nosa. Przechylenia na boki odpowiadają za wychylenia lotek na końcach skrzydeł a więc pochylanie sie samolotu na boki (co pomaga zakręcać).
Przepustnica odpowiada za regulację ciągu (zwiększanie/zmniejszanie obrotów silnika) - UWAGA - ustawienie "tylne" przepustnicy włacza "bieg wsteczny" (samolot się cofa).
Orczyk (pedały) odpowiada za ster kierunku (pionowy na ogonie) - jego wychylanie powoduje skręcanie samolotu na boki (efektem ubocznym jest lekkie pochylanie się samolotu). Powoduje takze skręcanie kółka ogonowego na boki co ułatwia manewrowanie na lotnisku.
Jak jesteś na ziemi nie możesz się przechylić na boki, bo stoisz oboma kołami na ziemi. Jeżeli jedziesz za wolno nie możesz podnieść ogona bo zapewne jesziesz za wolno. Możesz jedynie skręcać kółkiem ogonowym na boki.
Powinieneś ustawiać:
Speed up - pchnąć przepustnice do przodu
Speed down/reverse - samo się ustawi
Rudder left - obrócić joy w lewo (orczyk to bedzie udawało)
Rudder right - sam się ustawi
Pitch up - ciagniesz joy-a do siebie
Pitch down - sam się ustawi
Roll left - pochylasz joya w lewo
reszta w/g uznania
Start:
Przepustnica na maxa, jak masz dobrze skalibrowanego joy-a samolot powinien jechac prosto do przodu i sie rozpędzać. Możesz lekko pchać joy-a do przodu - ułatwi to podniesienie ogona. Jeżeli ci skręca (ważne skręca nie przechyla się) na boki możesz to kontrować obracając drążek - ważne aby robić to delikatnie i z wyczuciem. W pewnym momencie zacznie się sam podrywać - wystartowałeś.
Zakret (powiedzmy w prawo):
Pochylasz się w prawo (kąt jakieś 45%) - ruch drążka w prawo i trzymasz aż samolot zblizy się do odpowiedniego kąta po czym wracasz z nim do pozycji neutralnej, obracasz rączke w prawo i ciagniesz drążek (z wyczuciem do) siebie. Jak zakręcisz jusz tyle ile chciałeś przestajesz sciągać drążek do siebie, obracasz drażek w pozycje neutralną, pochylasz w lewo aż samolot wyprostuje lot do poziomu
Możesz się bardziej na bok pochylić - zależy jaki ostry chcesz zakret zrobić. Ważne abyś ustawił sobie otwieranie spadochronu pod jakimś podręcznym klawiszem - jak wyskoczysz (wysiądziesz tak jak wsiadłeś) będziesz mógł go otworzyć i zapewne sie nie zabijesz (nie działa jak lecisz bardzo nisko).
Jak chcesz napisz mi PM (wiadomość prywatna) lub na GG (moje to 1762819) i podaj twojego maila - podeśle ci moje konfigi i ustawienia dla joy-a (tak jego tesz mozna ustawiać - na przykład czułości dla poszczególnych osi). Możemy także sie umówic to spróbuję cię poduczyć jak się lata...