Lailonn napisał(a):
Cytuj:
dodam jeszcze że śmigłowiec ma przeprowadzać ataki z zaskoczenia
No taaak. To finalny trafny argument co do roli heli w BF2 ;D UAV co kilkadziesiat sekund + scan
to taka sama teoria jak i w przypadku snajperów którzy po każdym strzale mają zmieniać pozycję i ciągle pozostawać niezauważonymi

głęboko zastanawia mnie fakt dlaczego zakażdym razem jak piszesz post na temat spotkań heli z czołgami to pada stwierdzenie że "czolgi nie obawiaja sie heli wrecz poluja na nie"
to jakiś uraz z dzieciństwa czy jak ? a może gramy w innego BFa ?
ja niezauważyłem aby to czołgi polowały na helikoptery, wręcz odwrotnie
biorąc pod uwagę możliwośći gunnerowych rakiet TV to jedyne co może zrobić czołgista w takim starciu to szybko wyskoczyć z pojazdu
a jeżeli pilot heli (sam albo z pierdołowatym gunnerem) zaczyna latać po mapie jak krowa na pastwisku w poszukiwaniu najgestrzej i najbardziej zielonej kęmpy trawy aby tam sobie pofragować - to niema się co dziwić że czołgista widząc taki przelatujacy nisko i niemanewrujący helikopter odda do niego strzał z działa
najlepsze jest to że często załoga helikoptera wogóle niewidzi przelatujących obok pocisków i kręci się w miejscu łomocząc do jakiegoś biednego piechura co się za domkiem schował
Cytuj:
Co do mojego nastawienia to coz...Nie bylem nigdy na wojnie i pewno nikt stad nie byl ;] Wszyscy wypowiadja sie na poodstawie przecyztanych stronek o tej tematyce tylko czy aby wiekszosc tych stronek(a moze wszystkie?) nie jest pisana przez fascynatow etc? No bo wojsko raczej poza "features" pojazdow nie ujawnia ich danych za bardzo w ramach tajemnicy prawda? Wiec wlasciwie nie wiemy co i jak dziala w pojazdach wojskowych. Wiec tu rowniez masz gdybanie
to jest nawet podwójne gdybanie bo omawiany sprzet albo nigdy niebył wykorzystany w warunkach bojowych (które napewno się różnią od testów przeprowadzanych na poligonie) albo wykorzystany w warunkach bojowych był ale zwalczał pojazdy przeciwnika starsze o generację lub dwie - czego niemozna brać za żaden wyznacznik
i masz rację - to tylko gdybanie - ale to jedyna opcja - na podobnych gdybaniach opierają się często założenia taktyki wykorzystania własnego sprzetu w celach neutralizacji "ogdybanego" pojazdu przeciwnika
jeżeli coś jest tajne to nie dla ukrycia przed społeczeństwem a dowództwem potencjalnie wrogiej armii
co do ręcznych wyrzutni AT - to jak pokazał topic o rozwalonym abramsie niejest to wcale taka bujda - tył i boki czołgu są całkiem wrażliwe, a tandemowe głowice kumulacyjne radzą sobie z pancerzem reaktywnym
w grze wszystko trzeba rozwiązać za pomocą ilości obrażeń - w przypadku trafień w czołowy pancerz wieży potrzebne są aż 4 strzały z SRAW/ERYX/RPG7 i wydaje mi się to całkiem rozsądne
z drugiej strony rozwalenie gąsienicy które powinno czołg unieruchomić jedynie go nieznacznie spowalnia (chyba ... ?)
gdyby ktoś się zapytał jaki jest najsilniejszy pojazd w BF2 to bez wachania wskażę bojowe śmigło
gdyby ktoś się zapytał który pojazd w BF2 pełni najważniejszą rolę to bez wachania wskażę bojowe śmigło
a patrząc ile statystycznie graczy sępi na samolot a ile na bojowe heli trzeba stwierdzić że "BF2 community" też ma podobne odczucie
Ps. ten sprzęt z czasem zostaje odtajniony (z moich obserwacji nastepuje to tak gdzieś po 20 latach od rozpoczecia projektu) - pozatym obecnie większość takich pojazdów jest na tyle kosztowna że projektuje się je z zamiarem eksportowania - a aby coś takiego sprzedać organizowane są pokazy itp.