Teraz jest 4 mar 2025, 15:59

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 20 sty 2006, 23:21 

Deshroom napisał(a):
Nie mam żadnych kłopotów z "duchami" Catalisty to kloc.
Omega Forever :wink:

Radeon Omega Drivers 3.8.205 (Catalyst 6.1)
http://www.omegadrivers.net/ati/win2k_xp.php

Ogólnie uważam, że Omegi sa dobre ale nie wiem czemu ta wersja jest jakas felerna. Spowalnia mi grafike w windowsie (otwieranie menu, przesuwanie scrollbarem stron internetowych itd.). Wiec musiałem pozostać przy starej działajacej wersji 5.12 :(

Tytuł:
PostNapisane: 21 sty 2006, 02:21 

Blood napisał(a):
Deshroom napisał(a):
Czytałem na temat tejj rady. Ogólnie oparta jest na przypuszczeniu że plik bf2.exe uruchamiany na ATI chodzi wolniej niż powinien bo to jest gra sponsorowana NVIDIA

A pomyślałeś nad tym, co tu napisałeś. Bo to znaczy tyle, że firma ATI obraziła się na developerów BF2, bo Ci zoptymalizowali swoją grę dla NVidia i teraz ATI bojkotuje BF2 poprzez sztuczne zaniżanie wydajności swoich kart w tej grze. Odwrotna teoria - tzn BF2 wykrywa sterowniki ATI i odpala generowanie fraktali w tle - jest jeszcze do przełknięcia, ale w tym przypadku zmiana nazwy pliku bf2.exe w niczym nie pomoże. Z resztą bądźmy szczerzy - ATI i NVidia dzielą mniej więcej rynek na pół - żaden normalny producent nie zgodziłby się na jakieś bardzo widoczne faworyzowanie jednej z firm (no może na NVIdia gra wyciąga 10fps więcej, ale to wszystko), bo straciłby potencjalną połowę klientów.
nie nie myślałem bo to nie jest moja opinia tylko opinia twórców tipa :wink:

"How does this work?
Although the exact reason why this improves the gameplay is unknown, but it is probably that Ati and Nvidia recognise the program BF2.exe as one of their own, so by renaming the file, you turn the game into a normal program, not a resource hungry dinosaur! In 90% of cases this has been known to cause some increase in performance in-game.
This fix turns off any special optimisation by ATI or Nvidia which uses unessercary system resources."

czy słuszna ? nie wiem

rik.pl napisał(a):
Deshroom napisał(a):

Ogólnie uważam, że Omegi sa dobre ale nie wiem czemu ta wersja jest jakas felerna. Spowalnia mi grafike w windowsie (otwieranie menu, przesuwanie scrollbarem stron internetowych itd.). Wiec musiałem pozostać przy starej działajacej wersji 5.12 :(
hmm, mnie działa dobrze, ale mam wrażenie że miałem więcej FPS wczesniej. mam dokładnie tak samo ustawiony sterownik, ale gdzieś mi uciekło 10% fps. zostane jednak przy 6.1 może zaraz wyjdzie jakiś update

Tytuł:
PostNapisane: 25 sty 2006, 19:21 

Patryczek92 napisał(a):
Poszukalem w tym archiwum i nie bylo jednak sterów do mojej bo za kazdym razem pokazuje ze stery nie sa do tej karty grafiki... wiec musze leciec na orginalkach... ale nie martwie sie bo niedlugo bede mial GF 9800 GT ;] wiec raczej problem bedzie z glowy
PS.: Dziekuje za wszelką pomoc

Ty patryczek, ''Powrót do przyszlości'' sobie zafundowales ze masz GF 9800 ? :D

PostNapisane: 27 sty 2006, 16:09 

Cytuj:
Nowe stery ATI 6.1

A czy te stery sa przypadkiem modujące?

Bo u mnie siedzi Raduś 9800SE@PRO...
moogloby tak zostac....PRO :P

Tytuł:
PostNapisane: 27 sty 2006, 17:16 

Ev0 , jak i u mnie, jeszcze tylko 4 porty do odblokowania, jakieś chłodzonko i witaj piekarniku w budzie :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: 27 sty 2006, 18:34 

Seba_PL napisał(a):
Ev0 , jak i u mnie, jeszcze tylko 4 porty do odblokowania, jakieś chłodzonko i witaj piekarniku w budzie :twisted:

Seba...poczekaj,poczekaj...

Ciekawilo mnie czy te stery z tytułu otwieraja do 8 potoków....
A tego nie wiem własnie.
-temperatura?
Polecam to:http://tinyurl.com/dnqbz
Pieknie współgra z R9800SE@PRO-
mam go prawie rok i jest cacy:-) i tylko 50,-pln
:)

Tytuł:
PostNapisane: 29 sty 2006, 10:46 

rik.pl napisał(a):
Deshroom napisał(a):

objawy jakie podajesz często miały miejsce u mnie kiedy np wgrywałem sterowniki i jakimś nieznanym zrządzeniem losu sterownik w panelu miał ustawione wyłączone AGP, nawet przestawienie suwaka na x2, x4, x8 i potwierdzenie - niczego nie zmieniało. po restarcie kompa wciaż było wyłączone. Objawy - przy przesuwaniu po pulpicie jakiegokolwiek okna pozostawało za nim widmo, scrollowanie www wygladalo jak na przedpotopowym laptopie - tekst rozmywal sie przy przewijaniu na tyle ze trzeba bylo zatrzymac mysz, odczekac az karta ochłonie i zabierać się do czytania :D. Pomogło dopiero dokładne wyczyszczenie systemu i rejestrów z badziewia ati i zainstalowanie innych sterów

Tytuł:
PostNapisane: 29 sty 2006, 10:59 

W przypadku sterów omegi mamy w czasie instalacaji do wyboru: 'fast writes off' albo 'fast writes on' - u mnie jest tak, że jeśli nie włączę fast writes, to wszystko się wlecze. Normalne sterowniki wykorzystują usługę atismart do określenia, czy fastwrites powinno być włączone, czy nie (dzieje się to zawsze po instalacji sterowników i pierwszym restarcie). W omegach jednak trzeba to ustawić ręcznie. Proponuję włączyć fastwrites (jest tam gdzieś jakiś smart gart albo coś w ten deseń, gdzie to się robi) i zobaczyć, czy pomoże.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 2