sprostuję kwestię zestrzeleń heli z SWD
gra ma taki mechanizm że jeżeli heli był już uszkodzony kapkę i się rozwalił (np. pilot chciał pozbierać kokosy z drzewa które rosło przy helipadzie, albo badał czy bliżej masztu antenowego na lotnisku lepiej radio słychać) to fragi zalicza temu ktos ostatni uszkodził śmigło
a śmigło można uszkodzić chyba nawet z pistoletu jak się odda kilka strzałów (kreseczka lekko drgnie)
kilkukrotnie już kradłem fragi widząc że np. heli puscił ogień - wtedy pac, pac, pac z SWD, Type-88 czy jakiegoś karabinku (kałasz, pkm, g3) i taaadaaa...
co do takich "lucky shot trick'ów" to zdażyło mi się kiedyś puknąć z granatnika idealnie prosto w połącznie kabin pilota i gunnera w Mi-28 który czyścił flagę - rezultat ? dostałem 2 killsy a heli niemal nieuszkodzone delikatnie opadło na ziemię
pięknie też zapomocą granatnika wyciąga się pilota (i wszystkie toważyszące mu osoby) z transportowych heli - trzeba tylko poczekać na moment kiedy będzie mozna trafi do środka przez przedział pasażerski (samo śmigło przeważnie nie ulega wielkiemu uszkodzeniu)
w niektórych miejscach gdzie nima jak zamaskować c4 leżącego na drodze warto zastosować metodę samochodu pułapki - tzn. podkleja się cukierki na jeepka i ustawia tak by zajmował połowę drogi - nadjeżdzający czołg czy APC będzie go wymijać a wtedy kab000m!