Komentując poboczny fragment o PL CB:
masz zupełną rację, przynajmniej jeśli chodzi o SPQR - zapisaliśmy się do polskiego laddera tylko i wyłącznie po to, zeby on był, bo innym na tym zależało. I traktujemy go baaaaardzo ulgowo, a szczególnie wyniki w nim

Nie widzę zbyt dużego sensu traktowac powaznie ladder w którym jest 6, moze 8 klanów... nuda. I tak pozostanie, dopóki nie będzie tak przynajmniej 15 aktywnych polskich klanów. Moje zdanie, eot.
O współpracy międzyklanowej pisałem już kilka razy, zagraniczne klany radzą sobie w tej mierze bardzo dobrze.
Szczególnie widać to, kiedy zaczyna się meczyk - wchodzą goście z innych klanów (na ogół z tego samego kraju) i zmieniają nicka na "poprawny" - udowadnianie nie ma sensu, bo zawsze ktoś może powiedzieć "że to mój brat gra w tamtym klanie i uruchomiłem przez pomyłkę jego profil". Więc skoro takie układy działają, to napewno też opowiadają sobie jak się grało z klanem polskim, potem mają już łatwiej...
DObry przykład współpracy stanowi ostatni mecz SPQR - widać, że jednak można się dogadać, tylko trzeba mieć z kim... a to działa w obydwie strony
Nie namawiam, nie naciskam, nie będę prosił - ale jeśli chcemy mieć jakieś wyniki i rozkręcić bardziej scenę (którą wspólnym wysiłkiem zbudowaliśmy i jest naprawdę świetna) to czas się otworzyć, czasem cos podpowiedzieć, pomóc innym klanom... czasem handshake z "mniej lubianymi"
OK, trochę nabredziłem, ale jeszcze kawki nie piłem i mam zdefiony umysł
Salute!