Teraz jest 22 lut 2025, 21:32

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 4 maja 2006, 17:10 

O widzę , że został tu porusznoy wątek o karcie graficznej a nie chcę zakładać nowego teamatu, Moje pytanie brzmi tak: mam 1 giga ramu, czy warto zainwestować w jeszcze giga ramu, czy to coś da jeśli chodzi o szybkośc i płynność gry, czy raczej nic nie da. A drugie pytanko czy opłaca się kupić kartę geeforce 6800 GT 256 pamięci? czy jest to dobra karta i warto w nią zainwestować? Za wszelkie odpowiedzi b. dziękuję

Tytuł:
PostNapisane: 4 maja 2006, 17:11 

Prawa konsumenta sa po to by je interpretować - to po pierwsze.
Znam kolesia który po tym jak z nim pojechał klient - powiedział krótko - "Mam po pierwsze 14 dni na ustosunkowanie sie do gwarancji" .. tz.. ze jak ktos w sklepie sie zdenerwuje na ciebie - to moze ci doawlic prócz tych 14 lub 24 - jeszcze okres ustosunkowania sie do gwarancji.
Ogolnie w tych ustawach jest taki burdel ze kazdy radca prawny inaczej to interpretuje. Sklepy ida na ustepstwa by ich klienci nie zamordowali w koncu :)

Co do mojej sprawy z płytą główną.. po prostu mialem szczescie ze dystrybutor chaintecha nie był swinia i wymieniali te płyty - tylko ze czas transportu jest masakryczny :mrgreen:

Tytuł:
PostNapisane: 4 maja 2006, 17:13 

Qbek1 napisał(a):
O widzę , że został tu porusznoy wątek o karcie graficznej a nie chcę zakładać nowego teamatu, Moje pytanie brzmi tak: mam 1 giga ramu, czy warto zainwestować w jeszcze giga ramu, czy to coś da jeśli chodzi o szybkośc i płynność gry, czy raczej nic nie da. A drugie pytanko czy opłaca się kupić kartę geeforce 6800 GT 256 pamięci? czy jest to dobra karta i warto w nią zainwestować? Za wszelkie odpowiedzi b. dziękuję
No mam identyczny problem i co w tym wypadku mamy zrobic z Qbekiem ?? :cry:

Tytuł:
PostNapisane: 4 maja 2006, 17:13 

razor414 napisał(a):
Adasi... przeciez kada firma w polsce tak wygląda.. tu wszystko od d*** strony jest robione.
I najczesciej to nie wina sklepów a serwisów.

To tez fakt ze wiekszosc ma wszystko gdzies ale te dwie firmy sa jakos rekordowo konfliktowe.

Tytuł:
PostNapisane: 4 maja 2006, 17:36 

moja firma bierze takze od komputronika towar. Zauwazylem ze co innego ich sklepy patronackie a co innego centrala komputronika.
A juz wam tłumacze dlaczego..
Kazdy sklep w polsce to kolejne ogniwo w łacuszku transportowym..
Sprzęt wysłany prosto do ABC Data wraca po 3 dniach!!!
ale..
Ale jak kupisz coś w patronacie komputronika np.. (to samo z vobisem czy innym sklepem w sieci) - to oddjesz najczesciej tam gdzie kupiles..
Oni mają procedury ze nie wysylaja kiedy chcą tylko zbieraja na paczki i wysylaja calosc - najczesciej raz w tygodniu - wiec na dziendobry masz nawet do 6 dni lezakowania na półce.. dodatkowo centrala tej sieci robi dokladnie to samo.. i stąd macie takie terminy.. 28 dni daje nam ok 1,5 tygodnia podrozowania po swiecie naszego towaru - a tylko 3-4 dni prawdziwego serwisu.. dlatego serwisy door to door sa takie fajne..

Choc nie zawsze.. są firmy których nigdy bym nie polecal ze względu na serwis door to door.. do niedawna byla to pewna firma produkująca notebooki, której polski serwis tak przewalał klientów ze dystrybutor na europę zrezygnował i przeniosł serwis do czech!!!
Bo nasze narodwoe cwaniactwo powoduje ze zadna - nawet najlepsza procedura nie wygląda tak jak powinna..

Albo logitech.. wiecie ze logitech europa NIE NAPRAWIA SPRZETU !!! a ciekawe dlaczego do nas wracaja naprawiane sprzety logitecha... ? bo to polska.. :mrgreen:

I to cała odpowiedz... ja tylko czekam kiedy firma LG splajtuje (w koncu otworzyli fabryki w polsce :mrgreen: )

Co do serwisu.. wyglada ze lepiej w takim razie brac w małych "one man army" firmach - które biora prosto od dystrybutora.. ale niestety tu znowu jest problem ze te firmy sa jak trawa... niezniszczalne... ale co chwile upadają co chwile sie rodza nowe.. i gdzie tutaj szukać swoich praw gwarancyjnych jak niewiadomo gdzie szukac własciciela firmy, która juz nie istnieje?

Ogolnie sprzedaz to syf sie robi coraz wiekszy.. firma w ktorej pracuję - przechodzi w usługi... :)

Tytuł:
PostNapisane: 4 maja 2006, 22:28 

Proponuję napisać reklamację do sprzedawcy karty grafiki opisując sytuację i żądając zwrotu pieniędzy za zakupioną kartę grafiki (badź wymiany towaru na wolny od wad - co przy uwzględnieniu chęci wymiany na inną kartę grafiki raczej nie będzie Ciebie interesować).

Taka reklamacja musi być złożona na piśmie i w okresie 14 dni sprzedawca musi się do tego pisma ustosunkować. Jeśli tego nie zrobi oznacza to że w 15 dniu masz prawo iść do sklepu i zażądać zwrotu pieniędzy.
Jeśli w okresie tych kolejnych 14 dni Twoja karta garfiki wróci zażądaj w sklepie jej sprawdzenia na sprzęcie w sklepie - jeśli takowego nie mają lub nawet jeśli mają to dodatkowo najlepiej jak pofatygujesz się też ze swoim komputerem do nich, aby na miejscu sprawdzić.
Jeśli sprzęt będzie działać to można się cieszyć - jeśli nie to musisz czekać do 15 dnia od złożenia reklamacji.

Jest kilka możliwych rozwiązań gdy w ciągu 14 dni otrzymasz od sprzedawcy "jakies" pismo - ale najlepiej o tym porozmawiać w biurze konsumenta.

Głowny problem przy załatwianiu tego typu reklamacji to brak "pisemnego" potwierdzenia złożenia reklamacji wraz z ządaniem (np. zwrotu pieniędzy) w dniu oddania sprzętu do reklamacji - sprzedawca zapewnia nas o tym że wszystko zalatwi a my później czekamy i czekamy.

Ktoś powie, że sklep wypisuje karteczkę przyjęcia reklamacji - i ma rację, ale reklamacja nie jest ważna gdy nie ma podane czego żadamy - a tego na tej karteczce u sprzedawcy nie znajdziemy.

Pracowałem w sklepie komputerowym i wiem jak to wygląda nie tylko od strony sprzedawcy ale również od strony klienta.
Co do sklepów komputerowych to moim zdaniem nie można powiedzieć, że wszystkie sklepy pod marką "X" sa złe a inne "Y" są dobre. Lepiej pisać ze w sklepie "X" w moim miescie jest niemiła obsługa to będzie bliższe prawdy.

Tytuł:
PostNapisane: 4 maja 2006, 22:38 

Qkbek i Ubi ;]

1 gb ramu starcza na med-high (polowiczne med i high;]), jak wyzej dacie to beda sie maki dluzej wczytywac.

Ram wam nie doda wiekszej plynnosci w grze, pomoze wam na scinki. Jezeli wam ciagle cos doczytuje, scina sie gra itp to dokupcie ramu, ale jezeli gra chodzi wolno, jest malo fps na wiekszych ustawieniach to zmiencie grafe ;]

Tytuł:
PostNapisane: 4 maja 2006, 22:41 

Zuaw_Smierci napisał(a):
Qkbek i Ubi ;]

1 gb ramu starcza na med-high (polowiczne med i high;]), jak wyzej dacie to beda sie maki dluzej wczytywac.

Ram wam nie doda wiekszej plynnosci w grze, pomoze wam na scinki. Jezeli wam ciagle cos doczytuje, scina sie gra itp to dokupcie ramu, ale jezeli gra chodzi wolno, jest malo fps na wiekszych ustawieniach to zmiencie grafe ;]
No dzieki to teraz wiem ze dobrze robie oszczedzajac na grafe :wink: Tak sie sklada ze ja i Qbek mamy identyczny procesor
8)

Tytuł:
PostNapisane: 4 maja 2006, 22:56 

Qbek, Ubi, Zuaw_Smierci i itp itd... 8)

Zasada co do RAMU i GFX w BF2 jest prosta:
1. chcesz grac na medium details etc. - kup mid-karte (min. 6600GT/X800GT) i 1GB RAM'u;
2. chcesz grac na high details etc. - kup high-karte (min. 6800GT/X800XL) i 2GB RAM'u.
BTW jesli chcecie wiedziec na jakim konfigu BF ma min. 70FPS w 1280x1024x32, all high, AAx4... zapytajcie mnie lub tych, ktorzy byli na BFCON'06... 8)

Over & out...

Tytuł:
PostNapisane: 4 maja 2006, 22:59 

Murdoc napisał(a):
BTW jesli chcecie wiedziec na jakim konfigu BF ma min. 70FPS w 1280x1024x32, all high, AAx4... zapytajcie mnie...
Czy to sugestia ze tak grasz ? Cóż za skromność :D :lol: : P

Tytuł:
PostNapisane: 4 maja 2006, 23:00 

Murdoc napisał(a):
BTW jesli chcecie wiedziec na jakim konfigu BF ma min. 70FPS w 1280x1024x32, all high, AAx4... zapytajcie mnie lub tych, ktorzy byli na BFCON'06... 8)

Over & out...

Sądzę, iż odpowiedź jest jedna: Narazie nie ma takiego sprzętu :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 4 maja 2006, 23:04 

Murdoc napisał(a):

Chętnie bym poznał tą konfigurację bo na mocniejszym sprzęcie jak zostało podane w pkt 2 na mapach 64 spada poniżej 70 fps.

Tytuł:
PostNapisane: 4 maja 2006, 23:06 

jaki mas zkomputer? :D

Tytuł:
PostNapisane: 4 maja 2006, 23:17 

http://www.proline.pl - polecam, ceny zazwyczaj nizsze niz w komputroniku, szybka obsluga, POLECAM!! sam tam robie zakupki:) i nie narzekam...

Tytuł:
PostNapisane: 4 maja 2006, 23:26 

nie no stary ja mam 7800gtx i 1gb ramu z procem athlon 3500 i moge fakt grac na full high ale kiedy np altyleria strzela giera mi skacze , jak mialem 2gb ramu problemu nie bylo ale jednak , nie wiem ile mam klatek bo nei wiem jak sprawdzic , jestem tylko uzytkownikiem lubie se pograc nie obchodza mnie jakies komendy itp ;]
co do gwarancji to tak naprawde roznie z tym bywa . komputronik hmmm szczerze mam mieszane uczucia co do tej firmy , posiadaja w swoim asortymencie naprawde ciekawe rzeczy ktorych np nie ma co szukac w actionie czy tez veracompie na dodatek ciezko jest u nich dostac kredyt kupiecki ;] kwestia dojazdu to tez kolo 4 dni w zaleznosci w jakiej czesci Polski mieszkasz . ogolem komputronik w skali od 1-10 ocenilbym na 7 , ale powiem wam szczerze osobiscie jestem serwisantem w firmie komputerowej jak zobaczylem ich komputer od srodka tzn Geo PC to mi sie z deczka smaic chcialo ;p mniejsza z tym kwestia gwarancji .... fakt 14 dni ROBOCZYCH od momentu przyjecia towaru na sklep , sklep ma 7 dni ROBOCZYCH na przeslanie go do serwisu , serwis ma 14 dni ROBOCZYCH na rozpatrzenie gwarancji i 7 dni roboczych na wysylke do sklepu tudziez klienta , taki system panuje np w Actionie nikt tam nie narzeka na to ;]
Ponadto ZAWSZE sprzet bedzie oddawany w ostatnim albo ostatnich dniach .... dlaczego ? Odpowiedz jest prosta jezeli nie wiadomo o co chodzi chodzi jak zawsze o kase , ludzie pomyslcie oni naprawde nie beda placic za kuriera ktory bedzie jechal przez pol Polski do jakiegos goscia z Ramem , oni od razu rzucaja mase tego sprzetu i nara .
Dziekuje :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2