Teraz jest 27 lis 2024, 13:58

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 4 wrz 2006, 10:44 

kamillos napisał(a):
jim wrecz odwrotnie. Ile można oglądac CK dezerterzy i Dolasa? Właśnie mało można było jak dotąd ogladac dokumentów o wojnie...

Zacytuje sam siebie:
jim napisał(a):
Zresztą to samo tyczy się filmów emitowanych przez polskie stacje.

MK napisał(a):
niee no skąd po co emitować jakieś tam dokumenty o jakiejś starej wojnie,właśnie przez takie pieprzenie połowa ludzi w twoim wieku pytana co za rocznica jest 1 sierpnia nie wiedziała..gratulacje za to najlepiej jest wiedzieć jaka jest najnowsza komóra albo jaki MP3 player jest najbardziej cool :evil: bardzo dawno nie widziałem filmu o obronie poczty Gdańskiej oraz Westerplatte(znam je doskonale ale pewnie nie wszyscy),nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ale właśnie podczas IIwojny nasz kraj stracił ponad 6mln ludzi żadna z wcześniejszych wojen nie spowodowała takich strat w naszym kraju

MK ja oglądałem te filmy - nasz historyk nam je zawsze puszczał i chętnie bym je znowu oglądnął ;)
Znam także daty wymienione przez kamillosa, a także wiem ile ofiar przyniosła ta wojna.

artih napisał(a):
jim napisał(a):
Mamy co roku płakać??

Tym zdaniem udowadniasz, że nie ma co z Tobą rozmawiać na poważne tematy.

I chyba żyjesz w innym kraju bo ja jakos nie zdążyłem się znudzić żadnym dokumentem pokazywanym co roku w TV ... poprostu mało takich jest ... a to właśnie chyba w ramach "akcji" znieczulania polaków aby już nie "rozdrapywali" starych ran.
Niektórym to na rękę - będą mogli zmieniać historię (już paru się stara - szczególnie za zachodnia granicą) ... a Ty takimi stwierdzeniami j.w. robisz im przysługę.

Ja nie chcę zmieniać historii ani im w tym pomagać. Poprostu uważam, że mam już dość powtórek w telewizji.

Tytuł:
PostNapisane: 4 wrz 2006, 15:09 

akurat telewizja w tym roku dala ciala totalnie, zeby sie nie wyrazic ostrzej. TVN pokazal to dobitnie: nie dosc ze material o rocznicy wrzucili gdzies w srodku faktow, ale trwal on okolo 40 sekund. dla porownania wizyta jarka kaczynskiego w szkole w wadowicach trwala okolo 3 minuty nie mowiac o reszcie informacji... powiem cs'owo: ZAL

Polacy powinni co roku, jak nie czesciej glosno przypominac swiatu ze taka wojna sie zaczela 1 wrzesnia napascia niemcow na Polske, a nie odwrotnie (ja sie boje ze wlasnie tak za jakies 20 lat tak beda uczyc w niemieckich szkolach - ze Polacy PROWOKOWALI). niemcy z pewnoscia staraja sie wykrecic kota ogonem, nie rozdmuchuja rocznicy rozpoczecia wojny (owszem sa Niemcy ktorzy nie ukrywaja i nosza ta wine w sobie i nie zwalaja na innych ale to jest, jak mniemam, mniejszosc) - po prostu świnie (sorry za wyzwisko ale to moja opinia)

Tytuł:
PostNapisane: 4 wrz 2006, 17:58 

W Rosji już dziś nowe pokolenie gloryfikuje Lenina a nie uwaza go za zbrodniarza.

Moge sie zalozyc o kazda sume ze w niemieckich szkolach lekcja o IIWŚ wyglada zupelnie inaczej niz w naszej polskiej....

:arrow: :wink: :arrow:

Tytuł:
PostNapisane: 4 wrz 2006, 19:18 

Przykład z głupiej gry (hearts of iron 2)
Mysle ze wiekszosc wie co to za gra. tam w niemieckiej wersji nie ma w rządzie niemiec hitlera tylko jest jakis inny "zbrodniarz" (nie pamietam jak go tam nazwali) w kazdym razie, niemcy proboją wykręcic sie z rozpętania II wś

Tytuł:
PostNapisane: 4 wrz 2006, 21:48 

a pamietacie przyklad z gry codename panzers: phase I ? Dlaczego flagi w grze (w kampani wrzesniowej) najpierw byly bialo-czerwone a pozniej gdy sie zrobil wielku szum, bialo-niebieskie ? Wszystko przez to ze gra wywolala burze nt tego ze to niby polska mial byc prowokatorem i to ona pierwsza zaatakowala niemcy...

Tytuł:
PostNapisane: 4 wrz 2006, 22:53 

A myślicie że w Rosji uczą jak to 17 września kacapy zdradziecko napadły nasz kraj?czy o Katyniu i innych miejscach zbrodni?angoli też raczej marginalnie informują o polakach biorących udział w bitwie o anglie byli bo byli i tyle,żabojady też raczej nie przyznają się że dostali po dupie jak dzieci mimo przewagi na niemcami,napewno uczą że walczyli bohatersko do końca :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 4 wrz 2006, 23:37 
Moderator forum

MK napisał(a):
angoli też raczej marginalnie informują o polakach biorących udział w bitwie o anglie byli bo byli i tyle

Tutaj się nie zgodzę - przykład z wczoraj: z braku miejsca w knajpie dosiadło się dwóch Szkotów po 30stce z browarami, odstępując jednego w zamian za odrobiny trochę przestrzeni. Trochę wypiliśmy, zaczęliśmy gadać i, choć dziewczyny zachwycone nie były, po drodze weszliśmy na temat IIWŚ, a stanęło na tym, że według nich jesteśmy jednym z najtwardszych narodów... zaraz po Szkotach, rzecz jasna :) Pomijając fakt, że klasycznie przejechali po Anglikach i Francuzach. Poza tym ktoś pisał o "hańbie", którą wszyscy Niemcy powinni nosić w sercach... cóż, ja akurat, gdybym był młodym Niemcem, to niespecjalnie poczuwałbym się do okrucieństw popełnionych wiele lat temu przez rodaków. W przeciwnym wypadku większość chrześcijan powinna popełnić seppuku ze względu na wycinkę połowy Europy, w imię wiary.

Tytuł:
PostNapisane: 5 wrz 2006, 00:01 

'Zabawne" jest to co robi Izrael. Sam potepil obozy, mordy etc w czasie 2 wjony swiatowej na Żydach a teraz sami zbudowali getto i morduja Palestyńczyków bo w "książce" mieli napisane, że tam gdzie teraz mieszkają palestyńczycy jest ich ziemia obiecana.... ironia losu z mordowanych stali się mordercami. A mowi sie o terroryzmie... sam bylbym pewnie "terrorystą" (tak się teraz mowi na ludzki ktorzy bronia wlasnych domow i rodzin w przegranej walce) jakby niemcy, rosjanie czy Bóg wie kto mordowali i "eksmitowali" moja rodzine bo tak mają napisane w ich "piśmie świętym".

@yacub Szkoci to nie Angole.... to tak jakbyś powiedział, że Ukraincy to Polacy.

:arrow: :wink: :arrow:

Tytuł:
PostNapisane: 5 wrz 2006, 00:11 
Moderator forum

Gryniu napisał(a):
@yacub Szkoci to nie Angole.... to tak jakbyś powiedział, że Ukraincy to Polacy.

Walczyli po tej samej stronie barykady, pomijając ich wewnętrzne waśnie i wzajemne nabijanie się z siebie (za próbę przekonania Szkota o wyższości angielskiego nad "szkockim" można oberwać kijem bilardowym - znane z, prawie, autopsji). Znam wielu tubylców, jak i osoby, które wcześniej mieszkały na południu Wysp i jeszcze nigdy nie spotkałem się z negatywną opinią Polaków w ich oczach. Nie licząc oczywiście aktualnej sytuacji, gdzie po ulicach kręcą się nasi rodacy bez znajomości języka, wyklinający cały świat za swój los. A fakt, że każdy naród najmocniej skupia się na swoich osiągnięciach (w ten sposób wszak buduje się poczucie patriotyzmu), jest prawdą powszechnie znaną i stosowaną przez wszystkie nacje, na całym Świecie. Swoją drogą we wtorek mam wolne, więc z ciekawości przejdę się rzucić okiem na angielskie podręczniki historii, zobaczymy jak to wygląda od strony edukacyjnej.

Tytuł:
PostNapisane: 5 wrz 2006, 00:50 

angielskie czy szkockie ? Anglia to Anglia, Szkocja to Szkocja chyba, że państwa należące do WB mają wspólne podręczniki.....

Zapytaj się, któregoś czy wie gdzie polska w ogole się znajduję. 70% Francuzów na to pytanie nie znało odpowiedzi ba... nawet mówili, że gdzieś w Azji...

Mój ojciec mieszka w PŁN Irlandi tam z koleji są oranżyści ktorzy nienawidzą obcokrajowców :roll:

W jednej z rosyjskich gazet "wyczytałem" [17 września Związek Radziecki wkracza na ziemie Polskie w odezwie o pomoc w przepędzeniu najeźdźcy]

:arrow: :| :arrow:

Tytuł:
PostNapisane: 5 wrz 2006, 15:09 

yacub napisał(a):
Gryniu napisał(a):

Walczyli po tej samej stronie barykady, pomijając ich wewnętrzne waśnie i wzajemne nabijanie się z siebie (za próbę przekonania Szkota o wyższości angielskiego nad "szkockim" można oberwać kijem bilardowym - znane z, prawie, autopsji). Znam wielu tubylców, jak i osoby, które wcześniej mieszkały na południu Wysp i jeszcze nigdy nie spotkałem się z negatywną opinią Polaków w ich oczach. Nie licząc oczywiście aktualnej sytuacji, gdzie po ulicach kręcą się nasi rodacy bez znajomości języka, wyklinający cały świat za swój los. A fakt, że każdy naród najmocniej skupia się na swoich osiągnięciach (w ten sposób wszak buduje się poczucie patriotyzmu), jest prawdą powszechnie znaną i stosowaną przez wszystkie nacje, na całym Świecie. Swoją drogą we wtorek mam wolne, więc z ciekawości przejdę się rzucić okiem na angielskie podręczniki historii, zobaczymy jak to wygląda od strony edukacyjnej.

Że się tak wtrące yacub, idealnie do twojego posta pasuje ostatni numer Focus'a, w którym to jest poruszony temat oszustw robionych przez nasz własny umysł. Polegają one na odrzucaniu negatywnych dla własnego wizerunku wspomnien zastępując je pozytywnymi, a wzystko to w celu budowania pozytywnego wizerunku i pewności siebie.

Opisywane przez Ciebie przypadki są poprostu przełożeniem tego na większą skalę.

Tytuł:
PostNapisane: 5 wrz 2006, 15:26 

Gryniu napisał(a):
sam bylbym pewnie "terrorystą" (tak się teraz mowi na ludzki ktorzy bronia wlasnych domow i rodzin w przegranej walce) jakby niemcy, rosjanie czy Bóg wie kto mordowali i "eksmitowali" moja rodzine bo tak mają napisane w ich "piśmie świętym".

Źle to postrzegasz. Bojownik o wolność walczy z wrogim wojskiem, policją, administracją. Tak robili tzw terroryści dawniej - również Polacy walczacy z caratem. I tu można przyrównać terrorystę do bojownika o jakś tam sprawę.

Natomiast obecny terroryzm, który skupia się na zabijaniu byle kogo właściwie (araby zabili więcej wyzawców Allaha niż chrześcijan i żydów) jest to zwykły bandytyzm. Wymyslony zresztą przez palestyńczyków i przejęty przez ETA, IRA i nie wiem kogo tam jeszcze.
Więc nie rób porównań trrorysty do bojownika.

Tytuł:
PostNapisane: 5 wrz 2006, 15:57 
Moderator forum

Czy mam rozumieć przez to, że Izrael teraz robi dobrze :?:

A to z kim teraz walczą "terroryści" Palestyńscy jest przede wszystkim wyrazem bezradności ... choć i po części pójściem na łatwiznę.

Tytuł:
PostNapisane: 5 wrz 2006, 18:17 

sorki ze ot ale wycztałem w meropolu ze odtajnili ata zwiazane z "katastrofą samolotu gen. Sikorskiego " i co wy na to powiecie ? po 60 latach zobacze co w nich dokładniej

Tytuł:
PostNapisane: 5 wrz 2006, 18:45 

artih napisał(a):
Czy mam rozumieć przez to, że Izrael teraz robi dobrze :?:

A to z kim teraz walczą "terroryści" Palestyńscy jest przede wszystkim wyrazem bezradności ... choć i po części pójściem na łatwiznę.

To było do mnie? Czy coś niejasno napisałem?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2