Teraz jest 27 lip 2025, 06:02

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 5 wrz 2006, 19:20 

pasqdnick napisał(a):
Gryniu napisał(a):
sam bylbym pewnie "terrorystą" (tak się teraz mowi na ludzki ktorzy bronia wlasnych domow i rodzin w przegranej walce) jakby niemcy, rosjanie czy Bóg wie kto mordowali i "eksmitowali" moja rodzine bo tak mają napisane w ich "piśmie świętym".

Źle to postrzegasz. Bojownik o wolność walczy z wrogim wojskiem, policją, administracją. Tak robili tzw terroryści dawniej - również Polacy walczacy z caratem. I tu można przyrównać terrorystę do bojownika o jakś tam sprawę.

Natomiast obecny terroryzm, który skupia się na zabijaniu byle kogo właściwie (araby zabili więcej wyzawców Allaha niż chrześcijan i żydów) jest to zwykły bandytyzm. Wymyslony zresztą przez palestyńczyków i przejęty przez ETA, IRA i nie wiem kogo tam jeszcze.
Więc nie rób porównań trrorysty do bojownika.

Niech zabija Ci rodzine, zabiorą wolność słowa i zabronia wyjechać z kraju zobaczymy kogo zaczniesz nazywać Bandytą.

Niestety moje postrzeganie jest bardziej trafne bo ataki kierowne są w ludnosc cywilna ale Izraelska. Obecny Bojownik jest Terrorysta bo Dżihad już trwa od wielu lat. Coraz wiecej panstw arabskich przylacza sie do tego bo wszyscy nienawidza Izraelczykow (przyklad masz teraz w Syrii).

Owszem Polacy walczyli z Caratem ale nigdy na cara nikt ręki nie smial podniesc bo obejmowal on stanowisko Króla Polski w ten czy inny sposob a krolobujstwo w Polsce bylo nie do pomyslenia.... odniesienie do tego tematu masz podajze juz w lektorze szkolnej "Kordian".

btw Twoja znajomosc organizacji "terrorystycznych" jest raczej kiepska... ETA - hiszpania walcza o odłączenie Barcelony (zreszta calej kataloni czy kraju basków od Hiszpanii zreszta maja do tego prawo byli tam dlugo wczesniej przed Hiszpanami).

IRA - rlandia Irlandzka Armia Republikańska (obecnie są nawet w parlamencie Wielkiej Brytanii dogadali sie z Rzadem. cos na zasadzie "my zawieszami bron wy nam dajecie miejsca w rzadzie"

W Palestynie działa 7 organizacji:
:arrow: Czarny Wrzesień (znana chocby z filmu Monachium)
:arrow: Demokratyczny Front Wyzwolenia Palestyny
:arrow: Fatah ( założona przez Jassira Arafata walczą o demokracje)
:arrow: Hamas ( To jest ta grupa ktora zabija i Arabów i Izraelczyków ale tu juz widac ten prawdziwy terroryzm a nie walke o wyzwolenie...)
:arrow: Ludowy Front Wyzwolenia Palestyny (najstarsza polityczno-militarna organizacja palestyńska coś jak u nas Rydzyk i mohery [joke] )
:arrow: Męczennicy al-Aksy ( Jest to jedna z bylych milicji Palestynskich... koncentruja sie tylko i wylacznie na zabijaniu Izraelczykow (cywilow tez...)
:arrow: Palestyński Islamski Dżihad (pare organizacji w jednej... dzialaja podobnie jak Hamas zreszta bardzo czesto przez sam Hamas sa wykorzystywani).

A zeby nie bylo ze terroryzm jest tylko w panstwach arabskich Izrael tez ma organizacje terrorystyczna i to nie jedna...

:arrow: Irgun
:arrow: Lehi (nie wiem czy to tak sie pisze... ale wspolracowali z Irgunem)
jest jeszcze jedna ale nazwy jej nie pamietam.

:arrow: :wink: :arrow:

Tytuł:
PostNapisane: 5 wrz 2006, 20:15 

Gryniu napisał(a):
btw Twoja znajomosc organizacji "terrorystycznych" jest raczej kiepska... (...)

Nie bardzo rozumiem do czego ta wyliczanka ma prowadzić. Proszę o wskazanie do którego miejsca mojego posta sie to tyczy i jak sie tyczy.
Zarzucasz mi nieznajomość organizacji terrorystycznych nie bardzo rozumiem w jakim kontekście. Proszę o rozszerzenie moich horyzontów mistrzu szukania w wikipedii :lol:
Napisze jeszcze raz. "Dawni" terroryści zabijali przedstawicieli władz państwa które im w jakiś sposób nabruździło. Obecni zabijają wszystkich kto im się pod rękę nawinie, wystarczy że ma inny kolor skóry, wyznanie, nie takie jak trzeba nazwisko. Gdyby ci wielcy bojownicy wysadzili np w Londynie Downing Street 10 z Blairem w środku powiedziałbym że to był oddział specjalny który dokonał skutecznej eliminacji przywódcy wrogiego im kraju. Gdyby nawet niechcący zabili przy tym iluś tam cywili potrzymałbym swoje zdanie. Na wojnie zawsze były i będą przypadkowe ofiary. Ale dla tych twoich wspaniałych bojowników było to zbyt trudne. Oni woleli zamordować kilkudziesięciu, wyłącznie przypadkowych, ludzi w metrze i autobusie. Podobnie w Madrycie i 11.IX. A ty przyrównujesz tych kolesi do bojowników o wolność. Czego jeszcze nie rozumiesz?

Gryniu napisał(a):
Niech zabija Ci rodzine, zabiorą wolność słowa i zabronia wyjechać z kraju zobaczymy kogo zaczniesz nazywać Bandytą.

Ale nie pójdę zabijać kogo popadnie! Jak będę miał coś wysadzić to wysadzę koszary, komisariat, a nie autobus czy kolejkę ludzi czekających za pracą!
Gryniu napisał(a):
Owszem Polacy walczyli z Caratem ale nigdy na cara nikt ręki nie smial podniesc bo obejmowal on stanowisko Króla Polski

Był planowany zamach na cara. Co najmniej jeden na pewno. Czemu nie doszedł do skutku nie wiem. Skoro jesteś takim specjalistą w tej dziedzinie to daj mi namiary na jakieś publikacje (nie wikipedię pls).
Gryniu napisał(a):
Arrow Irgun
Arrow Lehi (nie wiem czy to tak sie pisze... ale wspolracowali z Irgunem)
jest jeszcze jedna ale nazwy jej nie pamietam.

Dopisałbym jeszcze Hagana.
Masz kolego dość stare dane. te organizacje miały na celu utworzenie państwa Izrael w Palestynie i w tym celu walczyli z ŻÓŁNIERZAMI brytyjskimi. Po utworzeniu Izraela na ich postawie stworzono armię, która w 1974 skopała tyłki doskonale uzbrojonym arabom, którzy najechali Izrael utworzony na podstawie rezolucji ONZ. Te organizacje już nie istnieją. I to od bardzo dawna.

Tytuł:
PostNapisane: 5 wrz 2006, 21:32 

pasqdnick napisał(a):
Nie bardzo rozumiem do czego ta wyliczanka ma prowadzić. Proszę o wskazanie do którego miejsca mojego posta sie to tyczy i jak sie tyczy.

Powiedziałeś, że liczba ofiar jest wieksza po stronie Arabskiej (chodzi o Arabów zabitych przez Arabów.) A tak w cale nie jest. Hamas roszczył sobie prawa do władzy w Palestynie tu juz chodzi bardziej o wojne domową... choć może nie do końca jeśli chodzi o sam Hamas moge przyznać Ci racje ale reszta organizacji działa przeciwko Izraelowi nie palestyńczykom.

pasqdnick napisał(a):
Zarzucasz mi nieznajomość organizacji terrorystycznych nie bardzo rozumiem w jakim kontekście.

Wymieniłes IRE i ETA a one nie maja nic wspolnego z Arabia czy Izraelem.

pasqdnick napisał(a):
Proszę o rozszerzenie moich horyzontów mistrzu szukania w wikipedii
:lol:

Tego akurat nie rozumiem :| Tymbardziej, że 5 lat mojego życia spędziłem w Palestynie :|

btw dzieki wikipedi mozna duzo rzeczy sobie poukladac tak azeby Ci sie nie porobily glupie bledy rzeczowe i niedochodzilo do jakis nieporozumien.

ps. ma mnie to w jakis sposob obrazic ? Gdy nie jestem czegos pewien wlasnie tam zagladam radze i Tobie od czasu do czasu :)

pasqdnick napisał(a):
Napisze jeszcze raz. "Dawni" terroryści zabijali przedstawicieli władz państwa które im w jakiś sposób nabruździło. Obecni zabijają wszystkich kto im się pod rękę nawinie, wystarczy że ma inny kolor skóry, wyznanie, nie takie jak trzeba nazwisko.

Error: wcześniej też tak było tylko się mniej o tym mówiło.
Teraz zabijanie głowy państwa lub ważnej organizacji państwowej nic Terrorystom nie da wręcz przeciwnie zabijanie cywilów jest bardziej aktem desperacji i jedynym osiagalnym celem nie posiadaja oni stosu bomb atomowych w kieszeni.

pasqdnick napisał(a):
Gdyby ci wielcy bojownicy wysadzili np w Londynie Downing Street 10 z Blairem w środku powiedziałbym że to był oddział specjalny który dokonał skutecznej eliminacji przywódcy wrogiego im kraju. Gdyby nawet niechcący zabili przy tym iluś tam cywili potrzymałbym swoje zdanie. Na wojnie zawsze były i będą przypadkowe ofiary.Ale dla tych twoich wspaniałych bojowników było to zbyt trudne.

Mówisz tak jakby zabijanie ludzi było w ogole latwe. To nie jest USA gdzie na zabijanie wydaje sie miliardy dolarow i wszystko mozna zaretuszowac albo na kogos zwalic.... Atak terrorystyczny to nie gra na playstation.

pasqdnick napisał(a):
Oni woleli zamordować kilkudziesięciu, wyłącznie przypadkowych, ludzi w metrze i autobusie. Podobnie w Madrycie i 11.IX. A ty przyrównujesz tych kolesi do bojowników o wolność. Czego jeszcze nie rozumiesz?

Woleli ?? Ty mówisz to poważnie ?? Oni woleli by mieć swięty spokój i jak Ty moc po pracy spokojnie wrocic do domu.... Jak juz napisalem zabijanie cywilow to akt desperacji, wolanie o pomoc. Gdyby nie to, że Zydzi maja USA w kieszeni ten konflik i bezsensowne mordowanie skonczylo by sie wiele lat temu. I oni walcza o wolnosc tak jak potrafia. Wiesz syty nigdy nie zrozumie glodnego musialbys tam pojechac poznac ludzi tam zyjacych w jakis sposob to poczuc...

pasqdnick napisał(a):
Ale nie pójdę zabijać kogo popadnie! Jak będę miał coś wysadzić to wysadzę koszary, komisariat, a nie autobus czy kolejkę ludzi czekających za pracą!

Wszyscy Ci ludzie to ludzie nie wazne czy zabijesz policjanta czy jego zone... Myslisz ze zabicie zolnierza w koszarach rozni sie czymkolwiek od zabicia kogos w autobusie ?

pasqdnick napisał(a):
Był planowany zamach na cara. Co najmniej jeden na pewno. Czemu nie doszedł do skutku nie wiem. Skoro jesteś takim specjalistą w tej dziedzinie to daj mi namiary na jakieś publikacje (nie wikipedię pls).
Tak był i juz pisalem dlaczego nie doszedl do skutku.

pasqdnick napisał(a):
Masz kolego dość stare dane. te organizacje miały na celu utworzenie państwa Izrael w Palestynie i w tym celu walczyli z ŻÓŁNIERZAMI brytyjskimi. Po utworzeniu Izraela na ich postawie stworzono armię, która w 1974 skopała tyłki doskonale uzbrojonym arabom, którzy najechali Izrael utworzony na podstawie rezolucji ONZ. Te organizacje już nie istnieją. I to od bardzo dawna.

Istnieją :) (np KGB tez) jedynie zmieniły nazwy a zabijanie ludzi za biurkiem powiązanych z wojskiem widze, że Ci gdzies uciekło ? Nie wiem czy wiesz ale ŻOŁNIERZ to też człowiek a nie każdy miał okazje strzelić nawet do człowieka (żadko który ma kiedykolwiek taką okazje...)

Ludzie bogaci i posiadajacy wladze najczesciej maja krew na rekach a robia to w imie pieniadza a nie wolnosci i ktore z tych dzialan sa gorsze ?

Oczywiscie ja nie usprawiedliwiam zadnego z tych dzialan bo kazde zabicie czlowieka jest niewybaczalne kimkolwiek on byl i nie uwazam ze jest to jakies kolwiek rozwiazanie ja sam nie tyle co zabic czlowieka ale czy potrafilbym zyc z mysla ze odebralem zycie a wiec najcenniejsza "rzecz" jaka posiada czlowiek odebrac. Zreszta predzej czy pozniej i tak wszysyc sie pozabijamy w imie religi lub innego dobrego powodu do zabijania.

Jedynie co chcialem Ci powiedziec pasqdnick to to, że Arabski bojownik o wolność a terrorysta w uwczesnym swiecie to jedno i to samo.

Co innego gdybysmy mowili o Bojownikach z innych panst... dajmy na to Tybet :wink:

Widze, ze musialem Cie czyms obrazic... spoko nie bede wiecej cytowal Twoich postow bo ma to uciebie jakas reakcje zaczepna :)

Ja nie mowie, ze nie masz racji co do tego ze jest to okrutne i glupie bo takie jest ale ja zostalem wychowany i w jakis sposob ukierunkowany na to co sie dzieje wlasnie w Palestynie i jestem z nimi calym sercem... przynam sie ze jednak jest we mnie cos wiecej niz nutka antysemityzmu moze to dlatego tak mnie to boli jak widze ze ktos broni Izraelczykow.

no offens

Tytuł:
PostNapisane: 6 wrz 2006, 01:29 
Moderator forum

Nie da się ukryć, że Izraelczycy (żydzi) to najbardziej "ekspansywny" naród na ziemi ... tak naprawdę ludzie żydowskiego pochodzenia rządzą światem.

Tytuł:
PostNapisane: 6 wrz 2006, 03:51 
Moderator forum

Gryniu napisał(a):
angielskie czy szkockie ? Anglia to Anglia, Szkocja to Szkocja chyba, że państwa należące do WB mają wspólne podręczniki...

Nie istnieje coś takiego, jak "wspólne podręczniki", nawet między szkołami. Niemniej chętnie poczytam, w jaki sposób opisana jest historia I połowy XX wieku.

Gryniu napisał(a):
Zapytaj się, któregoś czy wie gdzie polska w ogole się znajduję. 70% Francuzów na to pytanie nie znało odpowiedzi ba... nawet mówili, że gdzieś w Azji...

Widzisz, tacy strasznie głupi Ci Francuzi, a przędą sobie o tyle lepiej od Polaków. Wracając do Anglików / Szkotów - nie zadaję się z półgłówkami, więc wybacz, ale nie będę zadawał idiotycznych pytań znajomym ;)

Gryniu napisał(a):
Mój ojciec mieszka w PŁN Irlandi

W takim razie niebezpieczne miejsce sobie wybrał do zarabiania.

Tytuł:
PostNapisane: 6 wrz 2006, 08:39 

Gryniu napisał(a):
pasqdnick napisał:

Powiedziałeś, że liczba ofiar jest wieksza po stronie Arabskiej (chodzi o Arabów zabitych przez Arabów.) A tak w cale nie jest. Hamas roszczył sobie prawa do władzy w Palestynie tu juz chodzi bardziej o wojne domową... choć może nie do końca jeśli chodzi o sam Hamas moge przyznać Ci racje ale reszta organizacji działa przeciwko Izraelowi nie palestyńczykom.

W Izraelu mieszka mnóstwo Arabów. Jak by to dobże policzyć to ciekawe co by wyszło. Zmierzam do tego że koledzy arabscy terroryści, wspaniali bojwnicy o wolność, zabijają kogo popadnie. Często nawet swoich.
Gryniu napisał(a):
Wymieniłes IRE i ETA a one nie maja nic wspolnego z Arabia czy Izraelem.

No wiem. I co z tego? Przeczytaj jeszcze raz mojego pierwszego posta.
Gryniu napisał(a):
Tego akurat nie rozumiem Neutral Tymbardziej, że 5 lat mojego życia spędziłem w Palestynie Neutral

A to przepraszam i zwracam honor :oops: Odniosłem wrażenie że niewadomo po co chcesz mi niewadomo czym zaimponować, a do tematu to nic nie wnosi.

Co do reszty. Też już nie będę cytował bo post będzie miał kilometr :D
Piszesz że Arabski bojownik o wolnośc, a terrorysta to dziś to samo. A ja ci mówię że tak nie jest. Że to jest chore i nienormalne. Zgadzam się z toba i każdy chyba się zgodzi że zabjanie jest złe.

Oczywiście że jest różnica w zabicu żołnierza i cywila. Żołnierz z założenia jest celem. Cywil w autobusie nie powinien nim być. O ile o wojnie trudno mówić że jest moralna to jednak jest cos takiego jak mniejsze zło. Tym mnijeszym złem, czyms bardziej moralnym, jest zabijanie żołnierzy. I pomyśl jak wyglądałby Izrael w świetle ostatnich wydarzeń gdyby Arabowie ograniczyli się do celów wyłącznie militarnych. Jeśli tego nie widzisz to ja juz nic na to nie poradzę i możemy zakończyć tę dyskusje. Bo do niczego nie doprowadzi.

Nigdzie nie broniłem Izraelczyków. Pietnowałem tylko sposób walki jaki sobie terroryści wybrali. Bo jaki by nie był Izraela z mapy świata nie wymażą. A i sympatii świata w ten sposób nie zyskają, a ponoć o to im chodzi przedewszystkim.

Tytuł:
PostNapisane: 6 wrz 2006, 08:55 
Moderator forum

Wszystko niby cacy, bojownik, terrorysta ale musicie pamietać że , niestety, ta walka na nie tylko podłoże narodowo-wyzwoleńcze, ale również religijne. Wiekszość samobójców ginie w imieniem Allacha na ustach dlatego że wierzy iż realizuje "polecenia" proroka, że dzieki temu wstapi do raju. Ich przywódcy duchowi postawili znak równości międzi niewiernym (inne wyznanie) a wrogiem. Musicie przyznać że np. podłozenie bomby w autobusie jest o wiele łatwiejsze niż w koszarach wojskowych, a wg tego co im wbito do głowy i tu i tu są niewierni więc wszystko jedno kto zginie.
Najdziwniejsze jest to że mino iż wiekszość terrorystów arabskich zasłania się religią, to nauki Mahometa zakładaja tolerancje i pokojowe wspólistnienie. I znowy dzieki "odpowiedniej" interpretacji ludzi namy to co mamy.
Co do cywili i wojskowych. W zawód żołnierza wliczone jest bycie celem - sam ma bronic,walczyć,zabijać i ginąć, a cywil powinien byc tym które jest broniony a nie zabijany.
Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia i to samo wydarzenie dla jednych bedzie terroryzmem, a dla innych walka o wolność.

Tytuł:
PostNapisane: 6 wrz 2006, 10:16 
Moderator forum

I tak dochodzi my do podstaw wszystkich konfliktów - polityki "obrońcy" świata czyli USA i jego prezydenta.

Mieszanie się w politykę regionów, ustawianie swoich marionetkowych władz, nakładanie sankcji ekonomicznych itp. tylko dlatego, że to dla nich opłacalne.

Stąd się bierze takie rozgoryczenie i sięganie do broni ostatecznej jaką jest zabijanie cywilów ... tylko po to aby oni wpłynęli na swoich przywódców.

Tytuł:
PostNapisane: 6 wrz 2006, 11:48 

Naszym bohaterom dedykuję utwór Republiki "Nie pytaj mnie o Polskę". Cześć waszej pamięci Panie i Panowie! Pokazaliście że potrafimy walczyć do końca. Jak zawsze... najlepiej idzie nam na wojnach, podczas rządzenia po wojnie już o wiele gorzej.

Wstyd mi za telewizję i nie tylko. Łaska wielka że coś ciekawego puszczą. Jedynie chyba "Orzeł" był pokazany 3 września na TVP3. A tak chyba nic... wstyd! Polska telewizja państwowa, a nie dba o nic. Nawet o rocznicę. Bierzcie przykład z USA czy z niektórych innych krajów - nawet klęski obchodzą z pompą :)

Tytuł:
PostNapisane: 6 wrz 2006, 12:48 

yacub napisał(a):
Widzisz, tacy strasznie głupi Ci Francuzi, a przędą sobie o tyle lepiej od Polaków. Wracając do Anglików / Szkotów - nie zadaję się z półgłówkami, więc wybacz, ale nie będę zadawał idiotycznych pytań znajomym ;)

Nie smiem watpic.

yacub napisał(a):
W takim razie niebezpieczne miejsce sobie wybrał do zarabiania.

Ballyclare 18km od Belfastu zadupie jakich wiele w Polsce :lol:

@Artich 100% true

@John Rambo - w 90% amerykanskich filmow gdzies tam zawsze widac flage USA i dramatyczna muzyke w tle hehe :) Jest to chyba najbardziej zapatrzony w siebie i oklamywany narod na swiecie ale moge sie mylic...

[OT]
Spory kawalek czasu temu przez przypadek wpadlem na baner reklamujacy zolnierzy amerykanskich w iraku "pamietajcie dlaczego tam jestesmy" ukazywal on Zolnierzy i wydarzenia z 11 wrzesnia. A dla mnie to jedna wielka mystyfikacja rzadowa by dostac fundusze na zagarniecie sobie irackie ropy. :? [/OT]

Tytuł:
PostNapisane: 6 wrz 2006, 12:53 
Moderator forum

Gryniu napisał(a):
Ballyclare 18km od Belfastu zadupie jakich wiele w Polsce :lol:

Milutka okolica zatem, hehe. Tak a'propos przypomniała mi się jedna piosenka, z kultowego filmu:
Cytuj:
Bombs are flying.
People are dying.
Children are crying, politicians are lying, too.
Cancer is killing.
Texaco's spilling.
The whole world's gone to hell, but how are you?"

Tytuł:
PostNapisane: 6 wrz 2006, 14:44 

Gryniu napisał(a):
Spory kawalek czasu temu przez przypadek wpadlem na baner reklamujacy zolnierzy amerykanskich w iraku "pamietajcie dlaczego tam jestesmy" ukazywal on Zolnierzy i wydarzenia z 11 wrzesnia. A dla mnie to jedna wielka mystyfikacja rzadowa by dostac fundusze na zagarniecie sobie irackie ropy

Policz sobie koszty prowadzenia wojny w Iraku i koszty zwykłego zakupu ropy od Saddama. Gdyby chodziło tylko o ropę to by się z Saddamem po prostu dogadali po cichu.

Najprawdopodobniej chodziło o pokazanie Amerykanom że mają prezydenta który nie daje sobie grać na nosie. No i o urażonę dume Busha, którmu taki numer wycięto 11.IX. Ale na pewno nie chodziło o rope.

Tytuł:
PostNapisane: 6 wrz 2006, 17:55 

"Policz sobie koszty prowadzenia wojny w Iraku i koszty zwykłego zakupu ropy od Saddama. Gdyby chodziło tylko o ropę to by się z Saddamem po prostu dogadali po cichu."

Może... ale zawsze lepiej mięć ją dla siebie tymbardziej, że ropa na świecie się kończy :P. A w kolejsce do ropy stoi nie jedno mocarstwo na swiecie. Zreszta nie wiem Busha trzeba bylo by sie zapytać.

Gdzieś w HP był link do filmiku w którym ukazana była rakieta nie samolot uderzający w Pentagon ma może go ktoś :?:

Tytuł:
PostNapisane: 6 wrz 2006, 18:04 

http://wtc.hotnews.pl/
http://pentagon.hotnews.pl/

Tytuł:
PostNapisane: 6 wrz 2006, 18:08 

morswin napisał(a):
http://wtc.hotnews.pl/
http://pentagon.hotnews.pl/

mwt rox :*

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2