Juz odpowiadam (w nadziei na kolejne pomocne dla mnie uwagi)
1. Tego materiału mam jakieś 10 godzin, może niewiele więcej.
2. Jak będę to rozdawać rodzince, to po przegraniu na kasetę VHS.
Chcę po prostu 'utrwalić' to archiwum. Kiedyś oglądając swoje nagrania magnetowid wciągnął taśmę...

Od tego czasu trzymam wszystko w dwóch kopiach. Na początku filmowania montowałem materiał za pomocą dwóch magnetowidów, magnetofonu, CD i mixera dźwiękowego. Jako, że montaż 30 minut zajmował mi prawie cały dzień szybko zrezygnowałem z eleganckiego montażu i zgrywałem prawie wszystko, pomijając tylko nieudane ujęcia. W żadne podkładanie muzyki i miksowanie jej z istniejącym dźwiękiem już się nie bawiłem.
Obecnie jestem pełen obaw o stan techniczny tych nagrań, ponieważ najstarsze mają po 12 lat i już długo pewnie nie wytrzymają.
Chcę zatem zarchiwizować wszystko jak leci na płytach CD. Znaczną część tego chcę później jeszcze przemontować.
Jakości DVD z tego nie uzyskam. Oglądałem parę filmów VCD i ich jakość była znacznie gorsza od tego co nagrywałem kamerą. (a może tylko takie kiepskie filmu widziałem?) Wydaje mi się, że docelową postacią archiwum będą pliki w formacie DivX z uwagi na małą objętość i jakość w zupełności gwarantującą (moim zdaniem) 'nic nie stracenie' z obrazu z kamery VHS. Wiekszość tych nagrań trwa jakies 5..20 minut. Tylko kilka mam po 40..60 minut. Rodzinie racej nie bede tego dużo rozdawał, bo najbardziej zainteresowane osoby mieszkają ze mną. Jak ktoś mam komputer, to może dostać DivXa a jak nie to zawsze można to przegrać na kastę VHS.
Mam nadziej, że tym postem wyjaśniłem trochę co chcę zrobić i do czego mi to potrzebne. Jak ktoś ma do tego jakieś uwagi, to chętnie posłucham.