Lailonn napisał(a):
Exil ale my tu nie rozmawiamy o sensie uzywania IRCa w sprawach miedzyklanowych tylko scenowych ogolnie.
Jan_Twardowski ja gralem tylko 6 lat w Ultime Online. Adminowalem najwiekszy pl serwer wiec moze faktycznie nikt nie uzywa IRCa a ja mialem tylko zludzenie optyczne. Zreszta grywalem tez na zachodnich serwerach w UO lub Lineage 2. TS tez sie uzywalo ale tylko z gildia a nie ze wszystkimi, nie?...Na czacie ogolnym czesto nei ma sensu pisac w grze.
Nie mam zamiaru sie licytowac, ale jako ,ze wymieniles L2 to gralem w nia od beta testow C1 i jesli Ty FAKTYCZNIE grales w L2 to nie powiesz mi ,ze w czasie gry ktos minimalizowal i korzystal z mirca ,zeby pogadac z ludzmi ze sceny. Po za L2(EvilSpirits,Vampire - Najwieksze polskie klany w L2, jednego bylem CL, drugiego jestem czlonkiem), gralem rowniez w Mu,Tibie,Silkroad i pare innych, jesli mowil bys o fpsach to pokornie bym sluchal, bo jest tu nowy, ale nie jesli rozmawiamy o moorpg.
W Ultime nie gralem, ale nie wieze ,ze nie ma wlasnego czata. W L2 sie nie oplaca uzywac czata ? To jak Wy sobie dawaliscie rade na pvp,mpvp,pve, nie mowiac juz o siegu ? Rozumiem ,ze zamiast uzyc przykladowo clan czatu czy party to przechodziles do mirca ? No stary, to chyba rozmawiamy o calkiem dwoch roznych gatunkach gier.
Zycie, scena wiekszosci moorpg toczy sie glownie na forach danego servera, a mircow nie ma potrzeby uzywania bo kazda gra moorpg ma swojego "mirca". I tak dla przykladu na ostatnim servie gdzie gralem to byla siec DN lacznie 4 server, kolo 20 tys graczy, z czego 10 albo 20 % to byli polacy, mielismy kanal mirca, byly na nim srednio 20 osob - przy ogolnej liczbie polakow to praktycznie nic.