Teraz jest 5 mar 2025, 20:22

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 28 lut 2007, 23:14 

Tom@s napisał(a):

szczerze mówiąc mam lepsze rzeczy do robienia niż ślęczenie na IRCu, ale jak ktoś chce, to czemu nie :P

Otoz to, dlatego nie nalezy sie spodziewac jakiegos bumu na Irc'u.

Tytuł:
PostNapisane: 28 lut 2007, 23:21 

IRC byl ok w grach MMORPG gdzie miedzy wyprawami czy czekajac na regeneracje many np alt-tab i sie gadalo ze znajomymi. W strzelankach to nie ma najmniejszego sensu.

Tytuł:
PostNapisane: 28 lut 2007, 23:32 

Jan_Twardowski napisał(a):
Otoz to, dlatego nie nalezy sie spodziewac jakiegos bumu na Irc'u.

bo irc był popularny zanim ludzie wymyślili coś takiego jak czat, a póżniej komunikatory ;)
Cytuj:
IRC byl ok w grach MMORPG gdzie miedzy wyprawami czy czekajac na regeneracje many np alt-tab i sie gadalo ze znajomymi. W strzelankach to nie ma najmniejszego sensu.

ma i to duży, łatwo znaleźć przeciwnika, a nie biegać po stronach i szukać kontaktu do klanu. odpalamy quakenet, wpisujemy odpowiedni kanał i mamy wszystko co nam potrzeba ;)

Tytuł:
PostNapisane: 28 lut 2007, 23:45 

Lailonn napisał(a):

Nie prawda. Przez ostatnie 3 lata gralem w moorpg, wszyscy uzywaja ts albo ventrilo, a co do komunikacji to kazdy moorpg ma wlasnego czata i to z roznym opcjami zwykle min 3 rodzaje - priv,ogolny,globlany. I tak w przerwie regen many nikt nie uzywa mirca i nie minimalizuje gry, bo rozmawiac moze z samego klienta.

Tytuł:
PostNapisane: 1 mar 2007, 00:02 

Exil ale my tu nie rozmawiamy o sensie uzywania IRCa w sprawach miedzyklanowych tylko scenowych ogolnie.

Jan_Twardowski ja gralem tylko 6 lat w Ultime Online. Adminowalem najwiekszy pl serwer wiec moze faktycznie nikt nie uzywa IRCa a ja mialem tylko zludzenie optyczne. Zreszta grywalem tez na zachodnich serwerach w UO lub Lineage 2. TS tez sie uzywalo ale tylko z gildia a nie ze wszystkimi, nie?...Na czacie ogolnym czesto nei ma sensu pisac w grze.

Tytuł:
PostNapisane: 1 mar 2007, 00:21 

Lailonn napisał(a):
Exil ale my tu nie rozmawiamy o sensie uzywania IRCa w sprawach miedzyklanowych tylko scenowych ogolnie.

Jan_Twardowski ja gralem tylko 6 lat w Ultime Online. Adminowalem najwiekszy pl serwer wiec moze faktycznie nikt nie uzywa IRCa a ja mialem tylko zludzenie optyczne. Zreszta grywalem tez na zachodnich serwerach w UO lub Lineage 2. TS tez sie uzywalo ale tylko z gildia a nie ze wszystkimi, nie?...Na czacie ogolnym czesto nei ma sensu pisac w grze.

Nie mam zamiaru sie licytowac, ale jako ,ze wymieniles L2 to gralem w nia od beta testow C1 i jesli Ty FAKTYCZNIE grales w L2 to nie powiesz mi ,ze w czasie gry ktos minimalizowal i korzystal z mirca ,zeby pogadac z ludzmi ze sceny. Po za L2(EvilSpirits,Vampire - Najwieksze polskie klany w L2, jednego bylem CL, drugiego jestem czlonkiem), gralem rowniez w Mu,Tibie,Silkroad i pare innych, jesli mowil bys o fpsach to pokornie bym sluchal, bo jest tu nowy, ale nie jesli rozmawiamy o moorpg.

W Ultime nie gralem, ale nie wieze ,ze nie ma wlasnego czata. W L2 sie nie oplaca uzywac czata ? To jak Wy sobie dawaliscie rade na pvp,mpvp,pve, nie mowiac juz o siegu ? Rozumiem ,ze zamiast uzyc przykladowo clan czatu czy party to przechodziles do mirca ? No stary, to chyba rozmawiamy o calkiem dwoch roznych gatunkach gier.

Zycie, scena wiekszosci moorpg toczy sie glownie na forach danego servera, a mircow nie ma potrzeby uzywania bo kazda gra moorpg ma swojego "mirca". I tak dla przykladu na ostatnim servie gdzie gralem to byla siec DN lacznie 4 server, kolo 20 tys graczy, z czego 10 albo 20 % to byli polacy, mielismy kanal mirca, byly na nim srednio 20 osob - przy ogolnej liczbie polakow to praktycznie nic.

Tytuł:
PostNapisane: 1 mar 2007, 00:50 

Cytuj:
Przez ostatnie 3 lata gralem w moorpg

A ja ci tlumaczyc probuje, ze gram od jakis 8. Widzisz roznice? Pewnie nie. Nie chce mi sie wymieniac tytulow bo i po co ale skoro nie grales w tytuly jak Ultima Online(matka MMORPG) czy Helbreath(pierwsze powazne walki frakcji) to pozostaje mi tylko polecic ci te tytuly. Tibie meczylem jakies 2 lata przed Ultima ale z oczywistych powodow po zobaczeniu UO wywalilem Tibie z dysku ;]

Ultima ma wlasnego czata ale nie o tym mowie. Na czacie mozesz szukac klientan a cos czy inne takie duperele ale pogadac z wiekszym gronem graczy po prostu wygodniej na IRCu. Kumpel gral na jakims shardzie L2 z ponad 3k online i nawet tam ogromna czesc tych graczy siedziala na IRCu ciagle(co nie znaczy, ze ciagle gadali).

W tym temacie natomiast chodzi wlasnie o takie miejsce do ogolnego gadania dla CALEJ POLSKIEJ sceny. Nie wyjezdzaj mi wiec tu prosze z TSem.

Wez teraz jakis czat z gry np L2 i sprobuj na raz pogadac z 300 osobami - powodzenia! Dlatego wprowadzono kanaly klanowe itd itp. na ircu natomiast rozmowa duzej liczby osob wychodzi dosc sprawnie.

Tytuł:
PostNapisane: 1 mar 2007, 01:07 

Lailonn napisał(a):
Wez teraz jakis czat z gry np L2 i sprobuj na raz pogadac z 300 osobami - powodzenia! Dlatego wprowadzono kanaly klanowe itd itp. na ircu natomiast rozmowa duzej liczby osob wychodzi dosc sprawnie.

Kolego Ty chyba jednak nie grales w L2...alliance czat i mozesz np. rozmawiac naraz z blisko 1000 ludzi, wolisz mniej powiedzmy 9 nie ma problemu ...zakladasz party. Kazda gra moorpg aktualnie oferuje cos takiego zarowno WoW jak i L2 czy Ro czy Evo. Od c3 w l2 jest cos takiego jak nawet forum w kliencie gry.

Kiedys(Tibia,Mu,Ultima) mirc byl napewno czesciej w uzyciu, aktualnie calkowicie odchodzi, chodzi mi tu konkretnie o gry moorpg.

Dziwi mnie ,ze tak uparcie obstajesz przy swoim...mowisz 6 lat pozniej 8 i tym bardziej mnie to dziwi...

Podaj mi jakis polski kanal aktywnie uzywany przez graczy L2 czy Wow'a.

Co do matki moorpg to czy Tibia nie byla przed Ultima ....?

Tytuł:
PostNapisane: 1 mar 2007, 01:21 

"There is only me and my gun - nothing else..." BF2PWNEDLIFE :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 1 mar 2007, 02:17 

Tibia byla po Ultimie(jakbys zagral w UO bys zauwazyl, ze Tibia to w 40% klon Ultimy z tym, ze z mniejsza iloscia opcji, gorsza grafa itd itd)

Napisalem, ze 6 lat gralem w UO(wtedy juz nie bylo nowoscia od dawna) a wczesniej jakies 2 lata w tibie(wtedy byly chyba tylko 3-4 serwery)

Wierze, ze w nowych grach MMORPG wbudowuja IRCa w gre(tym bardziej dowodzi to jego praktycznosci). Od okolo roku nie tykam MMORPG - czy to aby c2 nie bylo w L2 wtedy? - bo zbyt dlugo juz w nich siedzialem(po 12h sie czasem siedzialo na dobe :roll: )

UO ma juz ponad 10 lat a pokaz mi nowa gre gdzie mozna:
-zakladac wlasne sklepy z wlasnymi NPC
-budowac wlasne domy z szablonow lub "ala simsy"
-wytwarzac setki itemow dzieki dziesiatka surowcow i elementow(krawiec, kucharz, kowal, gornik, stolarz, majster, kamieniarz, drwal)
-oswajac setki stworzen i trenowac je(w sumie w grze 240 stworkow).

zreszta co tu bede gadal: http://uo.stratics.com/

Jedyne co to grafika moze mlodych odpychac(bo teraz to tylko grafa sie liczy) ale w tym roku ma wyjsc nowa odslona z zupelnie odswiezona grafika ;]

Ale nam sie OT zrobil ;o

Tytuł:
PostNapisane: 1 mar 2007, 07:55 

Tylko żeby z UO przejść do pulpitu nie trzeba Alt+Tab, bo gra otwiera sie w swego rodzaju oknie, co bardzo ułatwia ogólną gre.
A co do ultimy to była pierwsza gra w którą przez ok. 2 lata grałem non stop. I zagrał bym sobie jeszcze w UO, tylko mój ulubiony server Abyss Centurian padł ;/
I jak lailonn pisze, to UO ma najwięcej opcji ze wszystkich dostępnych na rynku MMORPG.
BTW mix archera z nekro jest (imo) najlepszy :D

Tytuł:
PostNapisane: 1 mar 2007, 11:18 

Przez chwile mysallem ze jestem na jakims forum o rpgach :D Ale kurczeee sobie pomyslalem ze moze panowie z EA bfa chca przniesc w forme rpga to by bylo cos :P

Tytuł:
PostNapisane: 1 mar 2007, 15:21 

Privateghoul napisał(a):
I jak lailonn pisze, to UO ma najwięcej opcji ze wszystkich dostępnych na rynku MMORPG.

Rozumiem ,ze grales w 456 pozostale i stad ta opinia ?Glupota jest mowic ktory moorpg jest najbardziej rozbudowany, chyba ,ze ktos zawodowo recenzuje gry i ma strasznie duzo czas , aby zapoznac sie ze wszystkim tytulami. Osobiscie stawial bym na "Second Life".

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 2