Ja mam LG Flatron L1960TR, z grubsza naistotniejsze parametry to 1280x1024, 2ms response time, 3000:1 contrast.
Nie wiem jak to z tymi martwymi pikselami ale ja zadnych "jeszcze" nie mam. Takie piksele moga sie zdarzac niezaleznie jakiej firmy monitor kupimy. Placisz za dajmy na to Eizo, Iiyama to placisz za monitor bez nich, natomiast polityka LG jest inna.. i jak martwe piksele sa od siebie oddalone o 2 cm i wiecej to nie mozesz oczekiwac wymiany na nowy. Roznica jest tylko w polityce firmy za co placisz ekstra. Kupujac LG ryzykujesz, ze jak trafia sie martwe piksele to bedziesz musial z tym zyc
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
. Ale wcale to nie oznacza, ze monitorom LG trafiaja sie martwe piksele czesciej niz Eizo, Iiyama. A moze sie myle?
Wracajac do mojego monitora. Dla niektorych jedyna wada jest to iz nie jest to monitor panoramiczny (widescreen), co ja akurat traktuje jako jego zalete. Gra sie praktycznie na nim jak na monitorze CRT, nic nie smuzy i po kilku godzinach z BF2 na tym monitorze musze powiedziec, ze przesiadlem sie z CRT na LCD bezbolesnie. Obraz jest za to w porownaniu do CRT znacznie wyrazniejszy (co oczywiste). Kontrast 3000:1 sprawia, ze bialy kolor jest naprawde bialy, a czarny naprawde czarny i wszystko wyglada tak jak powinno. Innymi slowy monitor ma wszystkie zalety monitora LCD i zadnych jego wad. A do tego wyglada bardzo ladnie
Nie jestem ekspertem jesli chodzi o monitory i to co napisalem jest moim subiektywnym odczuciem z grania na tym monitorze. Ja jestem z niego zadowolony w 100%. Myslalem kupic monitor 22" ale zakup domu ograniczyl moje fundusze
Cena w Anglii 180 funtow brytyjskich czyli okolo 1100 zlotych. Cena niska moim zdaniem biorac pod uwage parametry. Ale wiadomo, ze placi sie rowniez za gwarancje producenta jesli chodzi o martwe piksele, a ta w koreanskich monitorach jest jaka jest
PS. Mialem niecaly rok temu przygode z LG Flatron M1917TM z 8ms, ale po kilku godzinach grania w BF2 dalem go zonie a sam wrocilem do CRT. Niestety gralo sie na nim, powiedzialbym srednio. Zona gra w gry typu Guild Wars wiec jej to roznicy nie robi
![Cool 8)](./images/smilies/icon_cool.gif)
.