Teraz jest 20 lis 2024, 07:24

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 262 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 18  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 8 kwi 2007, 14:52 

Nol napisał(a):
zasady CB są w tej kwestii dość dobrze sprecyzowane.

Kto gra teraz w CB? :) No może jedynie OC/EC

Tytuł:
PostNapisane: 8 kwi 2007, 15:24 

GOKU napisał(a):
Nol napisał(a):

przypuszczam ze zasady ESL sa podobne...

Tytuł:
PostNapisane: 8 kwi 2007, 15:25 

GOKU napisał(a):
Nol napisał(a):

Ladder Inf - 137 aktywnych klanów(10 polskich aktywnych)
Ladder Cq 16 - 86 aktywnych klanów
LAdder Cq 32 - 39 aktywnych klanów

Podałem najbardziej aktywne laddery. A zasady w "tej" kwestii w OC/EC nie różnią się od tych ladderkowych...

Tytuł:
PostNapisane: 8 kwi 2007, 15:26 

No nie wyrzadza. Nic z tego powodu nie tracisz - co najwyzej nerwy. jak widizsz przez wielu graczy zmiany w cfg ingerujace w dzialanie gry = cheat wiec dlaczego to akurat TWOJE podejscie ma byc tym dobrym a nie np moje? :>

Jesli cos jest uznawane przez znaczna czesc graczy za cheat to ustala sie, ze nim jest. Gdyby przeciez nikt nie uznawal aimbotow za cheaty to by nim nie byly, prawda? ;]

Tytuł:
PostNapisane: 8 kwi 2007, 15:35 

GOKU napisał(a):
Nol napisał(a):

Co to ma do rzeczy? Fakt pozostaje faktem - trzeba być sporym ignorantem, aby takie sprawy pomijać. Zasady nie są ustalane przez każdego gracza indywidualnie, bo takie rozwiązanie gwarantuje kompletny chaos i brak jakiejkolwiek organizacji (i równości szans). Niestety w praktyce realizowana jest postawa 'ja wiem lepiej', którą uzasadnia się tym, iż topowi przeciwnicy też tak robią. Trudno się z tym nie zgodzić, ale akurat Zbawca w swoim poście podał dobry kontrargument - za niedługo będzie się organizować turnieje tweakerów (w przenośni oczywiście, bo na tym to będzie polegać).

Tu akurat nie ma znaczenia fakt, że nasi topowcy nie tweakują recoilów (?) itp, bo freeplayowcy, zwłaszcza Ci młodzi, uznają, że takie zmiany są fair (bo ktoś z poważanych graczy uznał: "skoro za to nie banują - jest fair"). Niestety to prowadzi do tego, że tacy ludzie trafiają do klanów i myślą podobnymi kategoriami. Nie wierzycie? Zapraszam na TS PRGK i podam przykłady, również od starszych graczy, których synowie w to obecnie popadają.

Ktoś powie: "who cares, przecież nie jestem za innych odpowiedzialny. Ja tylko kompensuję laga i nic więcej". Wszelka cześć, ale jak się jest na szczycie, to jakaś odpowiedzialność za kształtowanie rozgrywek i podejścia ludzi powinna istnieć, chyba że się chce odwalić swoje i reszte ma się w [cenzura]. Niektórzy wydają się zapominać, że 'mistrzami' na całe życie się nie zostaje i jeśli tak dalej pójdzie, to za jakiś czas obecni młodzi po konfigach recoilów itp [cenzura] Wam i wtedy się dopiero [cenzura], jak będzie za późno.

P.S.
Battlefield 2 i tak umarł - ta dyskusja tylko przyspiesza degradacje sceny BF2 z gnoju w niebyt. Taka jest prawda.

Tytuł:
PostNapisane: 8 kwi 2007, 15:42 

Laillon - jaka znaczna część ? 20? 50? 100 osób ?

Jak cos co ma taki sam wplyw na rozgrywke jak ilosc fpsów czy dobre łącze może być uznawane za czit? Brniesz w swoje błędne rozumowanie (jak i wiele osób nie mających pojęcia o konfigach) problemu i próbujesz do niego przekonać innych. W koncu np modyfikowanie pliku językowego też jest ingerencją w grę a jakoś nikt tego za czit nie uznaje a teoretycznie jest to ułatwienie bo jak dobrze sobie wyedytujesz to nie masz napisów na cały ekran tylko powiedzmy 3 litery.

Ostatnio edytowano 8 kwi 2007, 15:43 przez Adasi, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 8 kwi 2007, 15:42 

Lailonn napisał(a):
jak widizsz przez wielu graczy zmiany w cfg ingerujace w dzialanie gry = cheat wiec dlaczego to akurat TWOJE podejscie ma byc tym dobrym a nie np moje? :>

Tutaj nie trzeba nawet dyskutować - rulesy precyzują te zagadnienia. Jeśli można o czymś rozmawiać, to tylko o podejściu do nich - przestrzegam lub nie. Wyjątki od tych reguł są również w miarę szybko precyzowane (pamiętny śmiech z CB, kiedy wyszło na to, że będą bany za Teamspeak), więc nie ma co się na nie powoływać.

Tytuł:
PostNapisane: 8 kwi 2007, 15:49 

Nol napisał(a):
Ja tylko kompensuję laga i nic więcej".

Myślę, że gdyby jedyna opcją która da się ustawić w configu to ustawienie "anty laga" pod swój ping, to raczej nikt by się aż tak bardzo nie czepiał. Mam także wrażenie, że niektórzy mylą pojęcie ustawiania "anty laga" z przesuniętymi hit boxami, nickami przez ściany itp.

Ostatnio edytowano 8 kwi 2007, 15:55 przez GOKU, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 8 kwi 2007, 15:52 

Lailonn napisał(a):
Jesli cos jest uznawane przez znaczna czesc graczy za cheat to ustala sie, ze nim jest. Gdyby przeciez nikt nie uznawal aimbotow za cheaty to by nim nie byly, prawda? ;]

Przez większość graczy posiadanie na serwerze kdr >5 też jest cheat'em - zbanujesz mnie za to? Paranoja... Przykład CB też mnie śmieszy - nie wiem czy jest druga taka liga, w której koleżeństwo z adminami odgrywa tak dużą rolę w zwyciężaniu. Moje zdanie na ten temat też jest mało ważne - obecnie czekam już tylko na decyzję jedynego podmiotu, który może zadecydować o tym, czy zmiany w konfigach są "nie fair":

http://www.evenbalance.com napisał(a):
Hello,

I have a question about changing values in Battlefield 2 configuration files. I mean, is changing anything in files like Usersettings.con, Audio.con, Video.con, etc., a cheat or some kind of abuse? Further, is any difference between changing Usersettings.con and Audio.con or Video.con?

Regards,
jason.paury

Pytanie jest jasne i mam nadzieję, że odpowiedź też taka będzie... :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 8 kwi 2007, 16:02 

jason.paury nie pisalem nic o CB wiec chyba mnie z kims mylisz ;]

Adasi jak duza czesc? mysle, ze zmian w cfg dokonuje moze 10% wszystkich graczy a i tak pewnie zawyzylem te wartosc. Odpowiedz wiec jest prosta. Co do uznawania za cheat. Podano tu, ze w Quake zmienia sie skiny postaci na same kolory aby miec niby wiecej fps(ciekawe jakie kompy maja gracze quake'a, ze musza wypierniczac wszystkie tekstury by grac ;>) ale to samo w BF(kolor wroga=czerwony, swoj=niebieski) jest cheatem i nikt tego nawet pod dyskusje nie poddawal ilekroc takie fotki na forum sie pojawialy. Widac wiec wyraznie, ze pojecie cheatu na danej scenie jest rzecza wzgledna i umowna - chyba, ze PB/VAC itp. odgornie wyznaczaja granice.

Ingerencja w pliku tekstowym niby nie jest powodem do czepiania bo co najwyzej inne komunikaty bedziesz dostawal. jednak takie same zmiany komunikatow w AA zostaly przez tworcow zablokowane w kolejnej wersji po tej gdzie gracze odkryli taka mozliwosc. Znowu plynna granica zalezna od sceny...

Ostatnio edytowano 8 kwi 2007, 16:03 przez Lailonn, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 8 kwi 2007, 16:03 

jason.paury napisał(a):
http://www.evenbalance.com napisał(a):
Hello,

I have a question about changing values in Battlefield 2 configuration files. I mean, is changing anything in files like Usersettings.con, Audio.con, Video.con, etc., a cheat or some kind of abuse? Further, is any difference between changing Usersettings.con and Audio.con or Video.con?

Regards,
jason.paury

Pytanie jest jasne i mam nadzieję, że odpowiedź też taka będzie... :roll:

Moim zdaniem takie pytanie należy raczej zadać załodze CB, ponieważ to ich zasady regulują rozgrywki międzyklanowe (a dyskusja rozgrywa się tu głównie między klanowcami). Póki co jest tak, że rulesy nie rozróżniają pojęć lag compensation od recoil mods - oba zabiegi są zakazane i nie ma o czym dyskutować.

P.S.
Wiem, że CB to koleżeński shit - nie gram w tej lidze od wczoraj, a doświadczenie PRGK-42 w tej dziedzinie jest jeszcze większe. Mimo tego nasz klan się od tego koleżeństwa bardzo różni i tak już zostanie.

Tytuł:
PostNapisane: 8 kwi 2007, 17:07 

Nol napisał(a):
Moim zdaniem takie pytanie należy raczej zadać załodze CB,

W d*** mam załogę CB i ESL. Nie chodzi tu o umowę między klanami, bo w tym aspekcie sprawa jest jasna jak słoneczko na Hawajach.

Tytuł:
PostNapisane: 8 kwi 2007, 17:43 

@jason.paury
http://bf.geeksnet.org/?page=news&id=2624

Cytuj:
I spoke to a few admins at Punksbusted who agree that changing this value is unfair, but they can't do anything to stop it due to the nature of BF2.
But is this any different from buying a top range soundcard? Or setting all your graphics apart from geometry to low? Well the answer is yes, these files are not intended to be changed, where your graphics are.

(cytat z tego starego news'a)

powinienes raczej podac przyklady (zmian jakie mozna zrobic w tych plikach) i zapytac o nie adminow. Przeciez sam wiesz, ze zmiana (dopasowanie) rozdzielczosci w video.con to nie to samo co wyciszanie swoich dzwiekow w grze, czy antyrecoil :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 8 kwi 2007, 18:17 

Ale przecierz wg. niektórych na tym forum, zmiana czegokolwiek to cheat - więc po co się rozdrabniać?

Poza tym zauważam, że przypadkowo zaczyna tu wychodzić metoda Platona w prowadzeniu dyskusji.

Tytuł:
PostNapisane: 8 kwi 2007, 18:52 

Różnica pomiędzy platoniczną dyskusją, a autoszyderą założyciela tematu jest niewielka.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 262 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2