Teraz jest 22 lis 2024, 11:38

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 paź 2007, 20:11 

Ojoj, ja tylko spytałem, a tu od razu, że prawa autorskie, że ja protestuję... Z góry przepraszam, jeśli tak to zabrzmiało. Po prostu dziwi mnie, jeśli temat znika jak kamfora, bez żadnego wyjaśnienia ani nic. O prawie autorskim akurat coś tam wiem (męczyli mnie tym cały semestr) i rozumiem, że autor ma prawo do decyzji o tym czy i kiedy jego utwór zostanie upubliczniony. Co do oprogramowania przyznaję się, że nie wiedziałem, iż stosują się tu inne prawa, ale słowo gracza, że nie chodziło mi o protestowanie przeciwko usunięciu tamtego tematu. Swoją drogą dziwi mnie też, że nie wybuchła na ten temat jeszcze dyskusja na oficjalnym forum FH, więc podejrzewam, że link i tak był fałszywką, znaczy się fake'iem.

Jeszcze raz uniżenie proszę o wybaczenie i o pozostawianie w przyszłości jakichś śladów po pracy moderatorów, bo czuję się trochę jak za czasów cenzury :(

PS. IMHO wystarczyło usunąć z posta link, napisać autorowi, żeby nie brał udziału w łamaniu praw autorskich (czy innego prawa które w w/w przypadku się stosuje) i zamknąć temat.

PPS. Mam nadzieję, że tym razem nie popełniam żadnego faux pas.

Edit:
Znalazłem Art. 278. § 2. KK "Tej samej karze podlega, kto bez zgody osoby uprawnionej uzyskuje cudzy program komputerowy w celu osiągnięcia korzyści majątkowej." ale ten się tutaj nie stosuje (mod jest darmowy). Jest też Art. 293. § 1. ale on dotyczy paserstwa. Proszę o oświecenie.

Tytuł:
PostNapisane: 6 paź 2007, 22:57 

Fajna ta beta , czekam z utęsknieniem na wersję pełną. :D :D :D

Tytuł:
PostNapisane: 6 paź 2007, 23:00 
Moderator forum

czy ty chciałbyś, żeby ktoś wypuścił przed premierą Twoj mod nad którym ciężko pracujesz ???

PostNapisane: 7 paź 2007, 00:22 
Moderator forum

Greyman napisał(a):
Ojoj, ja tylko spytałem, a tu od razu, że prawa autorskie, że ja protestuję... Z góry przepraszam, jeśli tak to zabrzmiało. Po prostu dziwi mnie, jeśli temat znika jak kamfora, bez żadnego wyjaśnienia ani nic. O prawie autorskim akurat coś tam wiem (męczyli mnie tym cały semestr) i rozumiem, że autor ma prawo do decyzji o tym czy i kiedy jego utwór zostanie upubliczniony. Co do oprogramowania przyznaję się, że nie wiedziałem, iż stosują się tu inne prawa, ale słowo gracza, że nie chodziło mi o protestowanie przeciwko usunięciu tamtego tematu. Swoją drogą dziwi mnie też, że nie wybuchła na ten temat jeszcze dyskusja na oficjalnym forum FH, więc podejrzewam, że link i tak był fałszywką, znaczy się fake'iem.

Jeszcze raz uniżenie proszę o wybaczenie i o pozostawianie w przyszłości jakichś śladów po pracy moderatorów, bo czuję się trochę jak za czasów cenzury :(

PS. IMHO wystarczyło usunąć z posta link, napisać autorowi, żeby nie brał udziału w łamaniu praw autorskich (czy innego prawa które w w/w przypadku się stosuje) i zamknąć temat.

PPS. Mam nadzieję, że tym razem nie popełniam żadnego faux pas.

Edit:
Znalazłem Art. 278. § 2. KK "Tej samej karze podlega, kto bez zgody osoby uprawnionej uzyskuje cudzy program komputerowy w celu osiągnięcia korzyści majątkowej." ale ten się tutaj nie stosuje (mod jest darmowy). Jest też Art. 293. § 1. ale on dotyczy paserstwa. Proszę o oświecenie.

Czy to była fałszywka to trudno powiedzieć skoro ostro zareagowali twórcy moda. Na ich forum cisza, bo w sumie je moderują :)

Co do KK - w sumie faktycznie jest tu trochę inaczej niż w przypadku oprogramowania płatnego. Zapewne wszystko zależałoby od prokuratora i sądu. Bo trudno wycenić coś co nie jest w obiegu. Na tej zasadzie wszyscy używaliby beta wersji testowych płatnego oprogramowania. Też jest ono "darmowe", nie pojawia się na rynku w tej samej wersji itd. Poza tym SN orzekł że samo uzyskanie wysiłku czyjejś pracy jest uzyskaniem korzyści majątkowej. Inna sprawa że przepis jest debilny. W analogicznym przepisie dotyczącym kradzieży nie ma owego dodatku - w celu osiągnięcia korzyści majątkowej. Dlatego najistotniejszy jest tutaj brak zgody osoby uprawnionej.

Ale... Kto rozpowszechnia utwór nieupubliczniony podlega karze, chyba do trzech lat. Nawet niedawno chłopaczka skazali z tego paragrafu za umieszczenie na stronie teledysku jakiejś kapeli. Tak, tak wiem... Można ściągać bez wysyłania. Ale jakoś nie wierzę żeby userzey tego forum konfigurowali w ten sposób swoje P2P.

Tytuł:
PostNapisane: 7 paź 2007, 00:31 

Piospi napisał(a):
czy ty chciałbyś, żeby ktoś wypuścił przed premierą Twoj mod nad którym ciężko pracujesz ???

Niewiem czemu ktoś skasował Mój poprzedni post zatem się powtórzę.

A Czy ty chciałbyś żeby ktoś zjadł Ci śniadanie ??

Tytuł:
PostNapisane: 7 paź 2007, 00:37 
Moderator forum

55_Maciek napisał(a):
Piospi napisał(a):

Niewiem czemu ktoś skasował Mój poprzedni post zatem się powtórzę.

A Czy ty chciałbyś żeby ktoś zjadł Ci śniadanie ??

a jak myślisz ?? jeśli jesteś biedny, to dałbym Tobie, ale nie jakiemuś leniowi któremu nie chce się zapracować na to jedzenie

nie kumam po co takie głupie pytanie....

Tytuł:
PostNapisane: 7 paź 2007, 02:01 

Piospi napisał(a):
nie kumam po co takie głupie pytanie....

I vice versa :)

Może by tak ktoś podzielił się wrażeniami oprócz Mnie z betki ?? Bo takie biadolenie nie zmieni już faktu że betka jest dostępna i kupa ludzi Ją ma. Nie wstydzcie się przyznawać i dzielić się wrażeniami.

Tytuł:
PostNapisane: 7 paź 2007, 03:42 

Oj Maciek, szykuje się nagonka : P

Tytuł:
PostNapisane: 7 paź 2007, 09:01 

AAAAA, znowu myślicie, że ja tu twierdzę, że to dobrze, że betę ktoś rozpowszechnia. Mod Forgotten Hope nie jest i najprawdopodobniej nie będzie płatny (o ile autorzy mają cokolwiek oleju w głowie), więc jego rozpowszechnienie nie powoduje, że autorzy tracą jakieś pieniądze (zapłatę za program), co implikuje, że osoba która go rozpowszechnia nie uzyskuje korzyści majątkowej (w postaci niezapłacenia za program, zaoszczędzenia jego ceny). Wiem, że to zawiłe, ale tak podobnież to prawnie wygląda. Zgadzam się z Hynolem, że prawo w tej kwestii jest delikatnie rzecz ujmując nieżyciowe. Natomiast jak zaznaczyłem
Greyman napisał(a):
rozumiem, że autor ma prawo do decyzji o tym czy i kiedy jego utwór zostanie upubliczniony.

i dlatego NIE ŚCIĄGNĄŁEM I NIE ŚCIĄGNĘ rzeczonej bety na mój komputer. Popieram legalność oprogramowania, piraty mam tylko tych programów, których nie można w naszym kraju legalnie nabyć (za co osobiście uważam, że autorzy są sami sobie winni, bo ja do stanów po jedną grę jechać nie będę). I to nie chodzi mi nawet o jawne ograbianie twórców z zysków (przez co gry są nadal takie drogie), ale o zwykłą zakichaną zasadę, że jak ktoś się nad tym napracował, to należy mu się ten sprzedany egzemplarz w statystykach na potwierdzenie, że doceniam jego pracę. A doceniam, bo sam próbowałem pracy twórczej i wiem, jaka to mordęga. Dlatego tym bardziej NIE POPIERAM podkradania owoców pracy ludzi, którzy ciężko harują tylko po to, żeby patrzeć, jak radośnie będzie rosła statystyka pobrań ich moda. Bo żadnego innego wymiernego efektu ich pracy nie będzie. A ponieważ nie jest to wersja ostateczna, to w dodatku mogą jeszcze oberwać po łbach za niedoróbki, etc., które przecież najprawdopodobniej zostaną usunięte przed public release.

Jeszcze raz, żeby była jasność:
Apeluję wszem i wobec do wszystkich korzystających z tego forum, o nieściąganie lub usunięcie, jeżeli już pobraliście, wersji internal beta Forgotten Hope 2. Zróbcie to z szacunku do twórców moda, którzy poświęcają dla was swój prywatny czas.

Tytuł:
PostNapisane: 7 paź 2007, 11:33 

Apelować to sobie Greyman zawsze możesz...a "każdy sobie rzepkę skrobie",i wiesz to tak samo jak ja,że NIKT nie wykasuje tego z dysku...zresztą co to niby zmieni,skoro jeśli ktoś już zadał sobie "trud" ściągnięcia tego.Już widział co miał zobaczyć.
Co się stało to się nie odstanie...a tak właściwie,to który "mądry" przedstawił ten wyciek "polskiej społeczności BF'a"?
Należą mu się szczere kurde gratulacje ode mnie.

Tytuł:
PostNapisane: 8 paź 2007, 18:31 

a ja sciagnolem i fajne to to :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 8 paź 2007, 20:04 

Skasujta ten temat czym prędzej, bo zaczynają ludzie do mnie pisać, czy dam im linka do FH2!!!

Tytuł:
PostNapisane: 8 paź 2007, 20:12 

@up:
hehe :D

[SBS]PPone napisał(a):
a ja sciagnolem i fajne to to :lol:

Zdajesz sobie sprawę z tego, że jadą już do Ciebie koledzy Legiona, w składzie: Legion, Lagion, Logion? : D

Co do tematu, uważam, że przeciek kiedyś musiał nastąpić, im dłużej zwlekali z wydaniem (co prawda z konieczności...) prawdopodobieństwo rosło.

Tytuł:
PostNapisane: 8 paź 2007, 20:30 

Greyman napisał(a):
Skasujta ten temat czym prędzej, bo zaczynają ludzie do mnie pisać, czy dam im linka do FH2!!!

To przykre że ludzie nie umieją szukać. Co te gimnazja z ludzi zrobiły ;)

Tytuł:
PostNapisane: 8 paź 2007, 22:03 

Vottar napisał(a):
Zdajesz sobie sprawę z tego, że jadą już do Ciebie koledzy Legiona, w składzie: Legion, Lagion, Logion? : D

"Me imię jest Legion, bo jest nas wielu" ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2