Teraz jest 19 lut 2025, 00:12

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2003, 22:45 

Railman napisał(a):
Mk jeszcze propo Twojego dziadka plywajacego na ubocie.
Nie pamietam gdzie dokladnie, ale gdzies w niemczech jest tablica z 30 000 nazwiskami osob poleglych na ubootach, Teoretycznie jakbys odczytal tam imie i nazwisko Twojego i numer uboota, to ustalenie jego losow byloby dziecinnie latwe

zobacz na na strone http://uboat.net

ciekawa strona co do dziadka to znam jego nazwisko bo o ile wiem był to brat majej babki wiem to z opowieści babki która zmarła w latach 90-tych
tylko tyle pamietam wtedy nie interesowałem się IIwojnąśw

Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2003, 00:45 

jeszcze jedno, dopiero teraz zauwazylem

news z 18 maja:
The Conning Tower
We're working on adding 12.000 U-boat crewmembers to the databases for the Conning Tower, that's about 30% of the men who served on the boats before and during the war.
:P

Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2003, 13:21 

polemika z jerrym, nie mówie że mam racje ale... my patrzymy na tą wojne z perspektywy czasu i ja ją widze jako lekcje dla nas wszystkich i nie taką że niemcy są źli i zawsze będą, tylko że wojna jest zła.

Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2003, 14:00 

apropo walki naszych przodków w innych armiach, mój pradziadek walczyli w wojnie rosyjsko-japońskiej. nawet mam jego zdjęcie i jego dwóch kolegów w mundurach.

Ostatnio edytowano 3 cze 2003, 10:59 przez michał, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 31 maja 2003, 09:14 

ehh to ja tesh cos wrzuce do wora:
dziadek nr 1
opcja krotsza, bo po po wybuchu wojny na swoim terenie (okolice sandomierza i opatowa) walczyl w oddzialach Batalionow Chlopskich, potem (znaczy po wojnie) zostal poproszony do pracy w MO ;)
dziadek nr 2
opcja dluzsza: po wybuchu wojny jako porucznik WP i mieszkaniec Wilna, zaczal walki jak sie domyslacie dopiero 17 wrzesnia, za co potem dostal skierowanie na wczasy klimatyczne ;) po 21 czerwca 1941, kiedy batiuszka stalin wydal zgode na utworzenie polskich wojsk w ZSRR dziadek ruszyl przez cale ruskie landy do armii Andersa, niestety :( spoznil sie i zasilil szeregi 2 Armii LWP :P (ciesze sie, bo by mnie inaczej moglo nie byc ;) ) i ruszyl na odsiecz Polsce :) Zakonczyl jak cala 2 Armia na pomorzu w walkach o wal pomorski.. hehehe dostal nawet Virtuti Militari 3 stopnia za rozwalke startujacego wodnosamolotu faszystowskiego z dziala ppanc (takie dziala doczepiane do koni jak ogladaliscie stare filmidla wojenne), akcja prawie jak w BF, ale nam inne medale daja ;)
a dobrze, ze dziadek nie wyjechal z Andersem, bo by nie poznal jak wkraczal na Prage mojej babci itp -> koleje losu :P
po wojnie jako uznany artlerzysta wykladal w szkole artylerii gdzies tam potem wrocil do 100licy i tak mu zostalo.. niestety jest juz kolo Andersa w krainie wiecznych lowoow :( ale pogrzeb mial smutny nawet KRWP gral na trabkach syganaloowkach i byly salwy honorowe :) az mi sie lza w oku krecila ;)
aaaa no i mojej babci kuzyn walczyl w UK jako pilot mysliwski, po wojnie latal juz w .pl :)
a babcia tez walczyla w AK w ukochanej 100licy :)

Tytuł:
PostNapisane: 6 cze 2003, 12:44 

widze że niektórzy mają dość obszerną wiedze na temat walczących- pogratulować. może jeszcze ktoś coś wie mniej lub więcej, piszcie.

Tytuł:
PostNapisane: 4 lis 2003, 12:01 

Przenoszę swoją wypowiedź, bo nie wiedziałem, że już taki wątek istnieje i pisałem to w temacie Zaduszek.

Ja osobiście strasznie jestem dumny z moich dziadków, którzy wiele przeżyli.

Dziadek, ze strony mojej matki, którego grób odwiedzałem w sobotę (zmarł w 1980 roku) był żołnierzem Brygady Strzelców Podhalańskich i wraz z nią wsławił się w bitwie pod Narvikiem. Później stacjonował w Wielkiej Brytanii, gdzie poznał moją babcię.

Babcia, ze strony mojej matki, nadal żyje i tyle przeżyła, że z jej
opowieści można by napisać książkę. Po wkroczeniu Armii Czerwonej do Wilna została wzięta do niewoli i wywieziona na Sybir. Tam pasała m.in owce :) Wraz z Armią Andersa dostała się przez Irak i Iran (ma stamtąd ekstra zdjęcia :) ) do Wielkiej Brytanii, gdzie pracowała jako radiotelegrafistka.

Po wojnie, pomimo, że oferowano im w Wielkiej Brytanii normalne warunki życia, wrócili do stalinowskiej Polski, co jak wiadomo wymagało bardzo dużo odwagi.

Dziadek, ze strony ojca, którego grób odwiedziłem dzisiaj (zmarł w 2000 roku) był żołnierzem Armii Krajowej i brał udział w Powstaniu Warszawskim. Opowiadał mi jak przebijał się z Ochoty na Śródmieście. Między innymi szli kanałami, wchodząc gdzieś w okolicach Banacha. Podczas tej karkołomnej przeprawy był ranny w ramię (prababcia pokazywała mi kiedyś kawałek pocisku jaki wyjęto z ciała i został na pamiątke). Dostał się następnie do niewoli i miał to szczęście, że nie został od razu rozstrzelany, jak to częstokroć miało miejsce.

A jednym z najbardziej egzotycznych przeżyć wojennych miał dziadek mojego ojca (zmarł bardzo długo przed moimi urodzinami), który był wcielony do armii carskiej. Brał między innymi udział w wojnie rosyjsko - japońskiej. Nieźle, co? :) Ojciec mówił, że w dzieciństwie bawił się jego oficerkami. Aha, co jeszcze ciekawe pradziadek służył w armii 5 lat co i tak jest krótkim okresem, bo jak wiadomo w armii carskiej kontrakty często trwały nawet 25 lat (sic!)

Tytuł:
PostNapisane: 4 lis 2003, 16:04 

Maz mojej babci (ale nie moj dziadek) z tego co wiem to polegl nad Bzura. O moim dziadku niewiele wiem.

Tytuł:
PostNapisane: 4 lis 2003, 16:19 

Mój dziadek był lekarzem polowym (nie medykiem, mieli zazwyczaj szpital polowy jakiś kawałek drogi od pola bitwy), nie wiem zbytnio gdzie się skalpelem zabawiał.

Jestem pewien, że pod Monte Cassino, ale nie wiem gdzie indziej

Tytuł:
PostNapisane: 4 lis 2003, 16:31 

Muj pradziadek ojciec mojej babci (Komador Łoś) dowodzca łodzi podwodnych na Helu kazał wysadzić ziemie miedzy Kużnicami i Hałupami i Hel był wyspą. Pózniej do Angli uciekł

Tytuł:
PostNapisane: 4 lis 2003, 17:52 

moj pradziadek byl w ak ale niestety nie wiem gdzie zginal wiem ze go zabil jakis frycc

Tytuł:
PostNapisane: 4 lis 2003, 18:31 

Z moich przodkow o ktorych mi wiadomo to pradziadek byl w armii. Znam jego losy dopiero od okupacji. Od poczatku byl partyzantem i dzialaczem podziemia. Organizowal tajne zaklady zbrojne i stacje radiotelegraficzne. W czasie powstania byl jednym z dowodcow walk o dworzec gdanski, w stopniu porucznika. Tam zostal ranny i dostal sie do niewoli. A jako ze byl AK-owcem to niemcy nie uznali go jako zolnierza armii Polskiej i wyslali do obozu koncentracyjnego w Oraninburgu. Tam dokonal zywota.

Tytuł:
PostNapisane: 4 lis 2003, 19:09 

ja niestety niewiele wiem o moich pradziadkach :( wiem jedynie ze moj jeden pradziadek byl PULKOWNIKIEM w armii Polskiej :shock: bylem u niego na grobie w sobote.

Tytuł:
PostNapisane: 4 lis 2003, 21:45 

Jak czytam te wypowiedzi to aż wam zazdroszcze. Tylko moja babcia pracowała przymusowo w niemieckich zakładach zbrojeniowych

Tytuł:
PostNapisane: 4 lis 2003, 23:20 
Moderator forum

czego zazdrościsz ?? tego ze Twoja rodzina unikneła tego całego syfu !!! no wiesz ........ normalnie nie mogę !!!!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2