Teraz jest 20 lis 2024, 17:35

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 14 gru 2007, 09:36 

Hynol napisał(a):
Może i temat z lekka łamie regulamin

... ale go nie zamknę bo mi sie tak podoba.
wg. mnie sam temat nie jest zły tylko pierwszy post jest zbyt wulgarny :P normalny uzytkownil juz mialby warna
aff

Tytuł:
PostNapisane: 14 gru 2007, 09:52 

a tak szczerze, co wam szkodzi taki temat ?

Tytuł:
PostNapisane: 14 gru 2007, 11:10 

Mi ta dyskusja nie przeszkadza, lepiej dyskutować niż do siebie strzelać. Przeszkadza mi za to ten żałosny "wierszyk" rodem jakby z kazania Ojca Dyrektora. O stan wojenny Polacy będą się jeszcze spierać z 50, albo i 150 lat, to oczywiste.
Ja w tamtym czasie miałem 6-7 lat, i wspomnienia dziecka są różne-od fascynacji czołgami, zdziwienia strachem dorosłych, po wściekłość na stały punkt programu-"wieczne" stanie w kolejkach z mamą.

Jest jedna rzecz w której na pewno i zwolennicy, i przeciwnicy, i ci co mają podniecanie się tym co było tyle lat temu gdzieś, się zgodzą, jeśli wtedy mieli około 5-12 lat lat na karku.
Wtedy to były qwa zimy! Jak przypieprzyło śniegiem to było wiadomo że to zima, nie to lamerstwo co teraz nooby sankowe mają :)

Tytuł: Re: 1981
PostNapisane: 14 gru 2007, 12:58 

Kamillos napisał(a):

W hołdzie Gen**** J.

Żal.pl
Temat dobry ,ale początek :?:
Może i tego nie pamiętam ,miałem tylko rok z kawałkiem ,ale nikogo nie powinno się obrażać w dodatku publicznie. Niech każdy sie zastanowi co by zrobił na Jego miejscu...

Tytuł:
PostNapisane: 14 gru 2007, 15:45 

Młodziak jestem i nie mi to oceniać, ale w pełni zgadzam się z tym co napisał Kamillos. Zdrajca i tyle...

Tytuł:
PostNapisane: 14 gru 2007, 16:00 

Wulfgar napisał(a):
Młodziak jestem i nie mi to oceniać, ale w pełni zgadzam się z tym co napisał Kamillos. Zdrajca i tyle...

Nie Ci to oceniać, a i tak oceniasz :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: 14 gru 2007, 16:16 
Moderator forum

spiderko napisał(a):
Proponuję się zastanowić co by było gdyby nie stan wojenny. Jest duże prawdopodobieństwo że do polski wjechały by wojska radzieckie, czechosłowackie i enerdowskie, wybuchło by powstanie. Dla mnie stan wojenny był mniejszym złem. Oczywiście Jaruzelski nie zasługuje z tego powodu na pomnik, to jest oczywiste, zasługuje natomiast na święty spokój.
Nie jestem prosocjalistyczny, wolę demokrację i cieszyłem się bardzo w 89 roku, tylko zdaję sobie sprawę jaka była sytuacja w tamtym okresie i co groziło polsce, węgry (1956r.) i czechosłowacja (1968r.) skończyły źle, z powodu liberalnego podejścia władz do zmian społecznych jakie zachodziły w tych państwach. Tam "wyzwoliciele" wjechali czołgami i wiemy jak się skończyło.

A ja proponuje sięgnąć do opracowań historycznych. Rosjanie nie mieli zamiaru się pakować do nas ani interweniować. Jedyne co robili to pokaz siły na manewrach. Gen J. doskonale o tym wiedział a i sam prowadził politykę dezinformacji na szeroką skalę. Radziłbym chociaż zapoznać się z artykułem który jest w najnowszym wprost.

Tytuł:
PostNapisane: 14 gru 2007, 16:37 

Hynol napisał(a):
. Rosjanie nie mieli zamiaru się pakować do nas ani interweniować.

Ba! Są źródła sugerujące, że Moskwa brała pod uwagę oddanie Polski zachodowi. Nie ma mowy o interwencji. Jaruzelskiemu chodziło jedynie o utrzymanie się u władzy.

btw.
Wiersz może lekko nie na poziomie, chodziło mi jedynie o przypomnienie co wydarzyło się 26 lat temu, bo podobno młodzi Polacy niewiele o tym wiedzą...
Sam urodziłem się długo po stanie wojennym i znam go jedynie z opowiadań i książek.
Pamięć należy się ofiarom (ok. 100)...

Tytuł:
PostNapisane: 14 gru 2007, 17:03 

Hynol napisał(a):
A ja proponuje sięgnąć do opracowań historycznych.

no wlasnie skoro sa opracowania historyczne i wszystko powinno byc jasne, dziwnym trafem tak nie jest. wciaz glosy ze jednak general uratowal nas przed interwencja nie cichna. spisek jakis, albo ludzie nie czytaja wprost. :D

Tytuł:
PostNapisane: 14 gru 2007, 18:31 
Moderator forum

hmmm napisał(a):
Hynol napisał(a):
A ja proponuje sięgnąć do opracowań historycznych.

no wlasnie skoro sa opracowania historyczne i wszystko powinno byc jasne, dziwnym trafem tak nie jest. wciaz glosy ze jednak general uratowal nas przed interwencja nie cichna. spisek jakis, albo ludzie nie czytaja wprost. :D

Zastanawiające że głosy owe pochodzą głownie ze środowiska SLD, a raczej jego betonowej części. Po drugie - spora część społeczeństwa dzięki kampanii propagandowej była przekonana w 81szym że interwencja rosyjska jest możliwa (amerykanie również brali pod uwagę taki przebieg wypadków, a rosjanie uprawdopodobnili ją stawiając wojska w stan gotowości). Dziwnym zbiegiem okoliczności historyjki o interwencji nie potwierdzają źródła rosyjskie. A co do wjazdu wojsk Czechosłowackich i NRDowskich (a raczej jedynie ich części) to już kompletna bajka, gdyż w przypadku konfrontacji tych sił z WP (co mogłoby mieć miejsce gdyż poza kadrą oficerską byli to zwykli poborowi a nie zindoktrynowani socjaliści), porażka byłaby o wiele bardziej bolesna niż przekazanie władzy Solidarności, której hasła w tym czasie nie były antysocjalistyczne a jedynie reformatorskie w obrębie istniejącego systemu.

Tytuł:
PostNapisane: 14 gru 2007, 18:50 

Hynol napisał(a):
Dziwnym zbiegiem okoliczności historyjki o interwencji nie potwierdzają źródła rosyjskie.

zrodla rosyjskei wciaz nie potwierdzaja mordu w katyniu jako zbrodni ludobojstwa, czyli nia nie jest?

Hynol napisał(a):
A co do wjazdu wojsk Czechosłowackich i NRDowskich (a raczej jedynie ich części) to już kompletna bajka, gdyż w przypadku konfrontacji tych sił z WP (co mogłoby mieć miejsce gdyż poza kadrą oficerską byli to zwykli poborowi a nie zindoktrynowani socjaliści), porażka byłaby o wiele bardziej bolesna niż przekazanie władzy Solidarności, której hasła w tym czasie nie były antysocjalistyczne a jedynie reformatorskie w obrębie istniejącego systemu.

czyli jednak mozemy dziekowac generalowi, ze uratowal nas przed przelewem krwii?

Tytuł:
PostNapisane: 14 gru 2007, 19:15 

hmmm

Co do Katynia - Rosjanie nie ukrywają, że brali w tym udział, a ich źródła to potwierdzają. Nie można tego porównywać do interwencji w '81.

W kwestii "wjazdu wojsk Czechosłowackich i NRDowskich" - Hynol pokazał, że taki "wjazd" nie miał szans na powodzenie, czego Rosjanie byli zapewne świadomi. Oznacza to, że niczego generałowi nie zawdzięczamy.

Tytuł:
PostNapisane: 14 gru 2007, 19:25 

Gdyby jednak doszło do rewolucji na miano tej z 89r., polska staje się krajem deomkratycznym, prozachodnim, w otoczeniu krajów socjalistycznych. Groziło by to blokadą gospodarczą. Myślę że rok 89r. można nazwać cudem wschodniej europy, polska pociągneła za sobą inne kraje ościenne, w niemczech przecież otwarcie granicy na RFN nastąpiło z powodu błędnej interpretacji wypowiedzi rządu NRD. Nie wydaje mi się że takie coś mogło się zdarzyć w 81r.

Tytuł:
PostNapisane: 14 gru 2007, 19:44 

a wiecie co by było gdyby Hitler nigdy nie doszedł do władzy ??

Takie gdybanie nad przeszłością: "A co by było gdyby... " jest bezsensowne. To co robił Jaruzelski było złe i choć nie było mnie wtedy na świecie to zdaje sobie sprawę jak wyglądała polska w latach 80 i kto był temu winien.

Tytuł:
PostNapisane: 14 gru 2007, 19:51 

Wulfgar napisał(a):
Co do Katynia - Rosjanie nie ukrywają, że brali w tym udział, a ich źródła to potwierdzają. Nie można tego porównywać do interwencji w '81.

może i nie można ale opierać sie tylko na bzdurach od sowietów tez nie można,fakt jest że w/g prawa rosyjskiego w katyniu nie było ludobójstwa,więc jak nazwać egzekucje tylu tysięcy ludzi?wiadomo że ich system był tak nienormalny i zakłamany że nie sugerował bym się tym że np.nie planowali interwencji,wiele akt zostało zniszczonych po przemianach w latach 90-tych na kremlu więc nie był bym tak jednostronny w potępianiu Jaruzelskiego,możliwe że faktycznie wielki brat nie chciał interweniować ale w/g mnie sprawa nie jest w 100% wyjaśniona i zakończona

poza tym ruscy za wszelką cenę musieli ratować blok wschodni przed rozłamem niepodległościowym,doskonale wiedzieli że jak jeden kraj się oswobodzi inne pójdę jego śladem

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2