Teraz jest 3 gru 2024, 22:22

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 gru 2007, 08:52 

Witam,

kiedy tylko po zakupie nowego PC'ta odłożyłem trochę na nowego BF'a wciąż targają mną dylematy.
Niezwłocznie pobrałem oba dema i na przemian siekałem w multi.
Do tej pory grałem głównie w Forgotten Hope (BF 1942).
Ciężko jest mnie się zdecydować ponieważ obie gry zawierają w sobie ciekawe elementy, a ja oceniam detale.
Poniższe uwagi napisałem w oparciu o jedną demonstracyjną mapę zarówno w BF'ie 2 i 2142 (zero patch'y).

Battlefield 2:

Niepowtarzalny klimat współczesnego pola walki (dla mnie to jeden wielki plus). Z opinii na temat Project Reality odnoszę wrażenie że gra przypomina FH. Niezmiernie bym się ucieszył gdyby zgodnie z moimi przypuszczeniami 2-3 strzały małego kalibru lud jeden np. z karabinu snajperskiego kończył żywot przeciwnika.
Może fanom CS'a nie przeszkadza władowywanie 20 naboi w przeciwnika dla jednego frag'a jednak ja cenie sobie realizm.
Stąd też moje pytanie. Dużo osób gra w PR i ogólnie rzecz biorąc w samego BF'a 2?
Kolejne plusy to objawiony (nareszcie) FH2 i wyczekiwany PR - Polish Project.
Jeden duży minus to słaba grafika jak na obecne standardy.
Mam jednak nadzieję że PR rekompensuje to tak jak FH w BF'ie 1942 poprawiając grafikę i gameplay. Jeżeli jednak się mylę rozwiejcie moje wątpliwości.

Battlefield 2142:

Choć nie jestem skory do grania w futurystyczne shooter'y (grając w BF'a 2 czułem ulgę powracając do bliższej mi scenerii) to na całe szczęście nie ma tu jonowych słoików, nad przestrzennych pantofli i plazmowych bąbli.
Duży plus - o wiele lepsza grafika niż poprzednie serie. Świetna sprawa z możliwością prowadzenia Crawler'a jednak czasem pływa niż chodzi a czołgi mają z nim nie lada kłopot co w ramach realizmu bardziej mu ujmuje.
Sytuację pogarsza brak ckm'a w samych tankach.
Nie szczególnie podobają mnie się bronie choć nie są najgorsze. Z różnych opinii dowiedziałem się że jest sporo map infrantry. Sam uwielbiam grywać na większych mapach gdzie prawie nie ma pojazdów. Za mapami mieszanymi również przepadam ale podział na te dwie kategorie jest ciekawszy.
Kolejny plus to tryb titan, ciekawe urozmaicenie niż zwykłe CTF.
Najbardziej nie spodobała mnie się mała ilość zadawanych obrażeń snajperką i stosunkowo niewielki zoom. To moim zdaniem ujmuje całej klasie snajpera i EA powinna się tym zająć przy pracy nad następnym patch'em.
Na dodatek zdziwiłem się kiedy przy niszczeniu reaktora gracze z mojego team'u często miotali się dookoła niego jakby nie byli szczególnie zainteresowani nadchodzącym przeciwnikiem zza pola siłowego. Parę razy miałem okazję sprzątnąć z 4-5 przeciwników mając zazwyczaj jednego bardziej przytomnego gracza do pomocy.
To tylko potwierdza że i tu nie brakuje niekoniecznie n00b'ów ale pozbawionych wyobraźni graczy.
Pora na moje kolejne pytania. Czy warto kupić grę zakładając że mapy infrantry są ciekawsze niż natłok śmigających rakiet i pocisków w trybie titan? (w tym że pytaniu jestem też ciekaw waszych opinii nt. broni moim zdaniem pokrzywdzonej przez twórców klasy snajpera). Czy po wklejeniu pliku .exe który pozwala grać bez płyty można spokojnie instalować patch 1.41 wiedząc że oba będą współgrały ze sobą prawidłowo?
Interesuje mnie również czy pojawiły się już mod'y (lub prowadzone są prace) i czy mając pełną wersję BF'a 2142 można bezpłatnie pobrać Northern Strike ze strony EA. I ostatnia sprawa - czytałem że zdarzają się problemy z otrzymywaniem rang za zdobyte punkty. Zauważyłem że za każdym razem kiedy wyłączam grę mój soldier zdobywa punkty od początku (zarejestrowane demo). Mam nadzieję że coś takiego się nie powtórzy w pełnej wersji.
No chyba że system rang i unlock'ów przypomina ten z Enemy Territory. Mianowicie każdy serwer z osobna zapamiętuje postęp gracza.

Hmm, jak tylko przypomni mnie się coś jeszcze/zauważę nowe szczegóły warte opisania niezwłocznie to zrobię.

Chętnie poczytam Wasze wszelkie uwagi, opinie, sugestie dotyczące obu gier.

Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 26 gru 2007, 16:11 

Odpowiem tak mniej wiecej ogólnie.
Bf2 jest no hmmm żywszy od 2142.Jest więcej polskich serwerów(chyba 5,nie wiem dokładnie) w 2142 są 2 z czego 1 jest prawie zawsze pełny(infantry).Bf2 to świetna gra,imo najlepsza w jaką grałem.Niestety po 2(prawie 3) latach grania znudziła mi sie.Wciąż to samo.Nie pomagają boooster packi ani dodatek.Na szczęście są mody które ratują gre.Najlepszy z nich (imo) jest właśnie Project Reality.Właśnie czekam na najnowszą wersje.Oczywiście mod jest popularny i gra w niego dużo ludzi.

2142
Po długiej przerwie(pare miechów) wróciłem do tej gry.Jeśli masz sprzęt który uciągnie bf 2142 na maks detalach będziesz zachwycony(przynajmniej ja byłem ;]).Gra wygląda pięknie(nie tak pięknie jak crysis ale to inna bajka).Można powiedzieć ze na nowo odkryłem bf 2142 :].Mapy są bardzo klimatyczne,nie będę wspominał o 3 najlepszych mapkach z dodatku(Northern Strike-kosztuje 20 zł ale warto)
Cytuj:
Najbardziej nie spodobała mnie się mała ilość zadawanych obrażeń snajperką i stosunkowo niewielki zoom. To moim zdaniem ujmuje całej klasie

W pełnej wersji masz unlocka zwiększajacego przyblizenie snajperki.Ogólnie trzeba zagrać w pełną żeby ocenić gre,demo nie oddaje klimatu 2142.
W obu grach(ale tylko w pełnych wersjach,nie demach) jest system statystyk(medale,baretki i takie tam swiecidełka) i system unlocków z tym,że w 2142 jest tego więcej i wszystko sie szybciej zdobywa(za niektóre odznaki dostajesz +2000 pkt) co urozmaice gre.

Na twoim miejscu kupiłbym.... battlefielda 2.Jest do niego więcej modów,gra w niego więcej klanów no i nie wiem co jeszcze.Ja gram w 2142 tylko dlatego że własnie bf2 mi sie znudził.Obie gry sa IMHO swietne i obie warto mieć(wiem wiem lize dupe Ea i dobrze:roll: ).Bf2 dostaniesz za 30 złoty,jak pozbierasz jeszcze cos starczy na 2142. :wink:

Pozdrwiam i wesołej ''resztki'' świąt :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 27 gru 2007, 02:48 

Hmm, trudno było mnie się zdecydować ale ostatecznie byłbym skory kupić dwójkę.
Btw, w BF'a 2142 grałem na maks detalach w trybie tytan (64 graczy). Z moją kartą Palit 8600 GT Sonic +, RAM'em Kingston'a 2 Gb DDR2 800Mhz, i procesorem Athlon'a X2 4000+ demo chodziło jak w zegarku.
W gekonie (http://sklepgekon.pl/) za łączną kwotę 106,94 dostanę BF'a 2 + SF (nie licząc przesyłki). Jutro jeszcze zobaczę w jakiej cenie dostanę je w mojej miejscowości.
Rozumiem że dwójka jest po angielsku? BF'a 2142 w większości sklepów można kupić w wersji PL. Powiedzmy sobie umownie po polsku bo na większości serwerów nie uiścisz rozmowy w ojczystym języku. W sumie nie ma to większego znaczenia pytam z ciekawości.

Tytuł:
PostNapisane: 27 gru 2007, 14:00 

Cytuj:
Rozumiem że dwójka jest po angielsku?

Nie,jest po polsku.Tylko głosy ''mówione'' są angielskie,mecowskie itd.

Tytuł:
PostNapisane: 27 gru 2007, 16:21 
Spamer!

=G-M=

Nie kupuj BF2 i BF2:SF oddzielnie , kup BF2: Deluxe Edition , zaoszczedzisz prawie 3 dychy :P
----> http://www.play.pl/multimedia/pc_gry/ak ... 30666.html

W sklad BF2:Deluxe Edition wchodzi BF2 oraz dodatek Jednostki Specialne :P

#5000. post i "spamer!" :lol: |czekałem od początku(:
kliknij i zarejestruj się -15% opłat transak. na najlepszej giełdzie kryptowalut

Tytuł:
PostNapisane: 7 sty 2008, 17:29 

Lol, ok dzięki za radę Blizzard_.
Właściwie to zamówiłem BF'a 2142 xD
Trochę czasu minęło nim się zdecydowałem hmm, starczy mi tylko na jedną grę więc nie wiem co tracę mimo to już postanowiłem.

Btw, nie kupujcie w sklepie PLAY. Zamówiłem BF'a 2142 dnia 27.12.2007 przed czternastą i do dzisiaj nawet nie nadali paczki. Mało tego przesyłka miała do mnie trafić w przeciągu 48 godzin!

Byłem pewien że znalazłem lepszą ofertę a okazało się inaczej.
Przez tych oszustów nie mam jeszcze nowego BF'a (-_-)
Jutro sprawdzę w sklepach w mojej okolicy. Ponoć mieli już od tego tygodnia zamawiać nowy towar. Zawsze zostaje jeszcze Gekon. Godne polecenia są również 3kropki. Może nie znajdziecie tam BF'ów w najtańszych cenach ale są uczciwi w stosunku do klientów.
(mały off-top nt. uczciwości sklepów).

Ostatnio edytowano 7 sty 2008, 17:48 przez =G-M=, łącznie edytowano 3 razy

Tytuł:
PostNapisane: 7 sty 2008, 17:36 

Dlatego na drugi raz kupuj w wirtusie 8) Bardzo dobry sklep. Jak już będziesz miał grę, to wpadaj na serwer Naleśników yyyyy tzn. placków.
Nazwa: .pl PL4FC RANKED
IP: 193.33.186.155:17567
Ogólnie to bardzo fajna gierka, tylko ciężko się odzwyczaić od nawyków z BF2 :wink:

Ostatnio edytowano 7 sty 2008, 17:38 przez Maniek79, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 7 sty 2008, 17:37 

Hmm, dzięki Maniek79.
Z pewnością zajrzę =)

Strefa czasowa: UTC + 2