Teraz jest 18 lis 2024, 20:19

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 sty 2008, 15:43 

Witam.
Wczoraj nareszcie poczta dostarczyła BF'a 2142 więc zainstalowałem grę i stworzyłem konto. Chciałem od razu z ciekawości sprawdzić czy mogę już grać ale nie odnajdywało żadnych serwerów więc czym prędzej zrobiłem PB update i zainstalowałem patch'a 1.40 .
Grałem dokładnie 3h 40min kiedy zaczęły pojawiać się problemy z długim czasem wyszukiwania serwerów, przerywanym poruszaniem się po mapie co czasem kończyło się wyrzucaniem z serwera.
Wyłączyłem grę, sprawdziłem łącze (2mb/s) zero problemów. Wyłączyłem firewall'a (chociaż i tak ustawiłem na swobodne wyk.operacji dla gry i PB).
Uruchamiam grę ponownie, czekam do załadowania paska i klikam "rozpocznij grę" - w tym momencie gra zamyka się.
Uruchamiam ponownie komputer, włączam grę, gram przez ok. 15-20 min. bez problemów, a potem znów wysokie ping'i i nawet nie wyrzuca tylko nie pracuje w czasie rzeczywistym zgodnie z serwerem.
Pomyślałem że nie ma co panikować w sumie PC'et pracował 9 h na okrągło więc wyłączyłem na półtorej godziny.
Przed chwilą uruchomiłem grę... i zgadnijcie co się stało? Znów błąd tego cholernego, wysokiego ping'a.
Ręce mi opadają. W głupie demo grałem 8 h z krótkimi przerwami i nie miałem żadnych problemów.
Podsumowując, nigdy nie miałem tak dużych problemów z ping'ami grając w różne gry na multi.
Błąd zawsze leżał po stronie łącza obciążonego innymi programami, obciążonego serwera lub przerw w odbiorze (które zdarzały się bardzo rzadko i zawsze informowali telefonicznie).

Mój sprzęt :

Geforce Palit 8600 GT Sonic + (256 Mb Ram DDR3) Tydzień temu robiłem update ster. do karty.
AMD Athlon X2 4000+
P. Ram 2 Gb DDR2 Kingstone 800 Mhz

S. Operacyjny - Win XP Professional SP2

Stałe łącze radiowe 2mb/s. Zewnętrzny IP. Nigdy nie sprawiało problemów.

Może wy będziecie w stanie coś poradzić. Gdyby problem stanowiła płyta z grą, to partaczom z EA należy się solidny kop w... za mój zmarnowany czas i 109 zł wyrzucone w błoto.

Tytuł:
PostNapisane: 20 sty 2008, 15:55 
Spamer!

:arrow: Jak grasz to jakie pingi masz :?:
:arrow: Jakie temp. na karcie i procu :?:
:arrow: Zainstaluj stery do karty graficznej, dolaczone do niej na plycie :!:

#5000. post i "spamer!" :lol: |czekałem od początku(:
kliknij i zarejestruj się -15% opłat transak. na najlepszej giełdzie kryptowalut

Tytuł:
PostNapisane: 20 sty 2008, 17:02 

Hmm, rzeczywiście byłem trochę zdenerwowany i zupełnie zapomniałem wspomnieć o wartości ping'ów.
Przez pierwsze 4 godziny zamykał się w wartościach ok. 80-150 . Odkąd zaczęły pojawiać się z nim problemy ping skakał pomiędzy 180 a 330.
Przyznam się że nigdy nie miałem problemów z wysokimi ping'ami więc tu moja wiedza się kończy. Być może inne procesy zżerają mi łącze? Chociaż to byłoby dziwne bo wtedy prawdopodobnie ping miałby takie wartości na początku gry a nie po 4 godzinach?
Teraz sprawdziłem temp. procesora ok. 29-32 w czasie gry i 2 stopnie mniej po jej wyłączeniu (PC'et jest włączony od półtorej godziny).
Temp. karty nigdy nie sprawdzałem =P
Hmm, stery do k.graficznej z dołączonej płyty zaraz zainstaluję, wtedy odpowiem czy działa.

Edit :

Ok, zmiana sterowników nie pomogła.
Ponownie sprawdziłem temp. procesora (teraz sprawdziłem dłużej mam nadzieję precyzyjniej) - zmiana o 4-7 stopni więcej.
Ile razy bym nie sprawdzał wciąż wysoki ping.
Tym razem zamiast informacji "zostałeś wyrzucony z serwera" miałem puste okno u góry z napisem "Punkbuster".
Teraz sobie przypominam że na początku kiedy ponownie uruchamiałem komputer, firewall wyświetlił komunikat o wybranie akcji z prośbą Punkbastera o zmianę pamięci (przepraszam nie pamiętam dokładniej).
Zamiast kliknąć "zezwalaj na każde połączenie programu" wybrałem "ten rodzaj połączenia oparty na presecie".
Hmm, czy mogła by to być wina PB'a jeżeli mam wysokie ping'i nawet po wyłączeniu firewall'a?

Tytuł:
PostNapisane: 20 sty 2008, 17:42 
Spamer!

:arrow: sciagnij to i powiedz jaka teraz jest temp. proca i karty Everestem sprawdzisz temperature proca i karty
:arrow: dosc wysoki ping :? , na jakich serwerach grasz ?
wpisz w wyszukiwarce ".pl PL4FC " i zobacz czy tam tez bedziesz mial wysokie pingi + czy bedzie Cie kopac :idea:
:arrow: wiesz , co do obciazenia lacza . Jakie masz uruchomione programy gdy grasz w BF :?:
:arrow: co do kickowania przez PB to dzieje sie to w krotkim czasie po wejsciu na serwer ? jesli tak to przeczytaj moj temat o tym - jest tam rozwiazanie tego problemu :)
:arrow: masz FireWalla to wiemy a czy masz jakiegos AntyVirusa zainstalowanego ? na wszelki wypadek przepusc w nich BF i PB'ki :wink:

#5000. post i "spamer!" :lol: |czekałem od początku(:
kliknij i zarejestruj się -15% opłat transak. na najlepszej giełdzie kryptowalut

Tytuł:
PostNapisane: 20 sty 2008, 18:08 

Uff, będzie trochę pracy.
Po pierwsze to wielkie dzięki Blizzard_ za zainteresowanie moim problemem ;)
Postaram się jak najdokładniej opisać szczegóły co by Nam czasu zaoszczędzić.
Pół biedy że nie jestem pesymistą, trza zetrzeć pianę z ust i zabrać się za sprawdzanie. Za jakiś czas pojawi się nowy wpis =)

Tytuł:
PostNapisane: 20 sty 2008, 18:43 

Przyda się też sprawdzenie pingu poza grą, zrobisz to pogramem WinMTR, wpisujesz tam stronę WWW lub adres IP serwera gry, sprawdź przez parę minut ping.

Tytuł:
PostNapisane: 20 sty 2008, 19:57 

Viktoria :)
Ping od 40-stu do góra 80-sięciu :D

ZeeToxPL napisał(a):
Zamiast pbsetup.exe wejdź na http://www.evenbalance.com/index.php?page=dl-bf2142.php kliknij prawym przyciskiem na "For Players" -> zapisz element docelowy jako... -> i zapisz go tam gdzie zainstalowałeś BF2142(NIE w moich dokumentach) w folderze "htm", który znajduje sie w folderze "pb". Jak to zrobisz tak jak napisałem, będzie działać dobrze.

Tak zrobiłem i problem z głowy.

Nieoceniony udział w moim sukcesie miał Blizzard_ .

Jeszcze raz Wielkie Dzięki ^^

Dzięki również dla ZeeToxPL za info ^^

Tytuł:
PostNapisane: 22 sty 2008, 20:37 

(To jeszcze nie koniec problemów -_-)

Hmm, pobrałem plik "pbsec" i zapisałem go w folderze "htm". Przez dwa dni było dobrze i co? Znów ten sam problem - za wysoki ping -_-
Wyrzuca pokazując za każdym razem puste okno komunikatu z napisem "Punkbuster".
Mało tego - "pbsec" czasem znikał z folderu i musiałem go kopiować trzykrotnie 0_o
Obecnie nawet jeśli "pbsec" jest na swoim miejscu to i tak w niczym nie pomaga.
Nie korzystam z anty-wirusów, tylko zapora.
Mój firewall to najnowszy Agnitum Outpost - jak już wcześniej wspominałem jedną z próśb o połączenie oparłem na presecie zamiast "zawsze ufaj aplikacji". W "Settings" -> "Network Rules" - BF2142.EXE", "PBSETUP.EXE" i "BFTP.EXE" (?) są w przegródce "Trusted".
Nie bardzo wiem jak zmienić tamtą poprzednią akcję, na co zwrócić uwagę, co zmienić.
Teraz testy przeprowadzam z wyłączoną zaporą (poprzednio sprawdzałem tylko raz czy sprawia problem).
Hmm, nie wiem w czym tkwi różnica mając w procesach "PnkBstrA.exe" i "PnkBstrB.exe". Nie wiem czy dobrze pamiętam ale wydaje mnie się że kiedy grałem w dema BF2 i BF2142 w procesach były oba.
Raczej nie mam żadnych podejrzanych rzeczy w procesach które mogłyby bez mojej wiedzy zżerać łącze. Na wszelki wypadek wysyłam Tobie zdjęcie na priv Blizzard_.
Jeżeli chodzi o program "Everest" nie znam się na jego obsłudze, pierwszy raz widzę takie narzędzie.
Jak mogę edytować w rejestrze "ergc" w kluczu "Hkey local machine --> software --> Electronic Arts --> EA GAMES --> Battlefield 2142 --> ergc" ?

Klucze znalazłem ale ... podobne to one nie są i "ergc" też nie ma =P

Obrazek

Edit :

Hmm, pograłem jeszcze na zagranicznych serwerach i u PL4FCów.
Wniosek jest taki że na polskim serwerze nie wyrzuca, czasem na zagranicznych. Więc gra nie jest dostosowana do moich potrzeb ale do przypadku i głównie polskich serwerów. Nie jest to szczyt moich marzeń ale wystarczy mi już kłopotów z tą grą.

Wcześniej chciałem zamknąć temat ale teraz po prostu nie mogę.
Z dniem dzisiejszym Punkbuster nawet z polskich serwerów mnie wykopuje.
Jeżeli są chętni do pomocy byłbym niezmiernie wdzięczny.

Strefa czasowa: UTC + 2