Teraz jest 23 lis 2024, 10:47

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1309 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 88  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Update
PostNapisane: 22 maja 2008, 03:25 

Grant to Grant, można przeżyć. Zmienili trochę balistykę też, ale to pikuś. Niestety osłabione są wszystkie alianckie czołgi. PzIIIJ z długą lufą może prowadzić pojedynek strzelecki z Valentine jak równy z równym prawie. PzG40 i nawet od czoła po 4-5 kresek jednym strzałem. Często zdejmie go szybciej niż ten go rozwali z tej żałosnej dwufuntówki. Z tym przesadzili, nie z Grantem, który faktycznie był za mocny - między nim a Shermanem powinien być taki stosunek jak między PzIVF1 a PzIVF2 - krótkolufe działo piechoty vs długolufa armata przeciwpancerna.

PostNapisane: 22 maja 2008, 08:30 

Masz racje, jedank nie da sie nie zauwazyc, ze wzrosla liczba rykoszetow. Takim np. Valentinem na aberdeen sa spore szanse podjechania do wioski w centrum, pod ostrzalem niemieckich czolgow... no chyba ze przyjedzie pz4...

PostNapisane: 22 maja 2008, 13:38 

hmm..no ale Grant jako jedyny czołg allied np. na Aberdeen był postrachem axisów,jedyn trafieniem niszczył wszystko,z drugiej strony sam mógł szybko być zniszczony nawet jednym tranfieniem w przód w słabe miejsce,więc tutaj szanse były jakoś zbalansowane,teraz szala przechylona jest znacznie na stornę axis

Grant miał działo takie samo jak Sherman, więc chyba nie powino być zbytnich różnic w damagu zadawanym

PostNapisane: 22 maja 2008, 14:56 

ważny jest też rodzaj pocisku i długość lufy - to się przekłada na prędkość początkową, balistykę i przebijalność pancerza. Kaliber też jest ważny, ale raczej drugorzędny. Na przykład na zwykłych Shermanach było działo 75mm, a na Firefly brytyjska siedemnastofuntówka, która ma kaliber 76.2 mm chyba - a działo było kilkukrotnie bardziej skuteczne, lepsze niż wczesne wersje osiemdziesiątkiósemki.

PostNapisane: 22 maja 2008, 15:28 

to wiem ale 75mm Granta było takie samo jak 75mm Shermana nie tylko kalibrem ale konstrukcyjnie,Firefly to była modernizowana wersja Shermana z nowym działem 76mm angielskim,skuteczność miała porównywalną z 88mm tigera

PostNapisane: 22 maja 2008, 16:54 
Moderator forum

Toć Ci WuWu84 starał się wyjaśnić że nie to samo działo. M2 o ile się nie myle było projektowane nie jako działo przeciwpancerne, ale do ostrzału pociskami odłamkowymi i burzącymi. Co do Valentine i Matildy, to ja jakoś nie widzę wielkiej różnicy. Przed Patchem również je zgarniałem bez problemu z Pz.III z dystansu 2-3 strzałami. A PzIV HEATem z bliskiej odległości wystarczyło raz się wstrzelić porządnie.

PostNapisane: 22 maja 2008, 17:39 

hmm juz sam nie wiem http://pl.wikipedia.org/wiki/Dzia%C5%82a_75_mm_%28Stany_Zjednoczone%29#M3 a tu dane M3 Lee http://pl.wikipedia.org/wiki/M3_Lee

PostNapisane: 22 maja 2008, 19:03 

M3 Lee to nie dokladnie to samo co M3 Grant

PostNapisane: 22 maja 2008, 19:20 
Redaktor Battlefield.pl

Znowu zamieścili bzdury na wiki :P

Ale powolutku...

Nasz Grant z FH2 wygląda tak:
Obrazek

Co jest dość wiernym modelem Granta z 75 mm działem M2:
Obrazek

Nie udało mi się na szybko znaleźć zdjęcia Granta z 75 mm działem 75 mm M3, za to czołg z tym działem dla amerykanów (brytyjska nazwa M3 Lee) wyglądał tak:
Obrazek

Obrazek

Zwróćcie uwagę na długość lufy - działo M2 kończy się nad błotnikiem, podczas gdy M3 jest nieco dłuższe.

A teraz trochę historii. Podobnie jak w przypadku chybionych niszczycieli czołgów, tak i tu wszystkiemu winni są amerykanie. Wymyślili sobie bowiem że do walki z czołgami będzie służyć 37 mm działo M1 w wieży (sic!), natomiast 75 mm działo M2 będzie służyć do zwalczania siły żywej i umocnień przeciwnika. Do tej drugiej roli zresztą zresztą nadawało się zupełnie dobrze - stosowny kaliber, mała prędkość początkowa i stromotorowy lot pocisku. Oczywiście te cechy działa są jak najbardziej niepożądane w dziale którego pociski mają zwalczać inne czołgi. Co też zostało szybko zauważone. Jednakże czołg M3 Lee/Grant był konstrukcją przejściową, natomiast nowo zaprojektowane działo 75 mm M3, jeszcze trudno dostępne, więc nowe działo przeznaczono w pierwszej kolejności dla nowych czołgów M4 Sherman. Do tego stopnia że nawet gdy w M3 Lee/Grant wprowadzono kilka udoskonaleń z M4 Sherman tak jak stabilizacja armaty. Nadal wyposażano je w działa 75 mm M2, a aby mechanizm stabilizacji opracowany dla działa M3 działał prawidłowo stosowano obciążnik na końcu lufy (nie mylić z hamulcem wylotowym):
Obrazek

PostNapisane: 22 maja 2008, 19:44 

faktycznie teraz wiele się wyjaśniło szczególnie ten zielony model,na stronce FH jest model M3 Grant MK1,opis działa też jest zdawkowy 75mm M2/M3 Gun in hull

PostNapisane: 23 maja 2008, 00:16 

Cytuj:
Firefly brytyjska siedemnastofuntówka, która ma kaliber 76.2 mm chyba - a działo było kilkukrotnie bardziej skuteczne, lepsze niż wczesne wersje osiemdziesiątkiósemki.

Było skuteczne ponieważ używało amunicji APDS(z sabotem) co dawało następujące osiągi:
Masa: 3,45 kg
Prędkość początkowa: 1203 m/s(820 m/s dla Flak 18 i spółka)
Przebijalność: 231mm :shock: /1000m/60 stopni

Sama koncepcja M3 wywodzi się od francuskich czołgów Char B1- małe działo na czołgi, duże na umocnienia.Prawde powiedziawszy załogi M3 i Char'ów miały lepiej niż załogi T35...

PostNapisane: 27 maja 2008, 22:23 

Jeśli jeszcze nie widzieliście najnowszego update'a to migusiem na http://fhmod.org ;)

PostNapisane: 28 maja 2008, 17:14 

Mmmm Panzerfaust :* Ciekawą rzecz tam napisali. Otóż lepiej nie stać za kimś kto odpala Panzerfausta bo się można usmażyć. Ciekawe czy w grze to będzie oddane.
Poza tym super modele, widać że mają świetnych grafików w zespole.

PostNapisane: 29 maja 2008, 13:06 

M1 A1 Mioooodzio :mrgreen: Ciekaw jestem jaki będzie odgłos tych broni.

PostNapisane: 30 maja 2008, 15:30 

Cytuj:
Ciekaw jestem jaki będzie odgłos tych broni.

Poczekamy, zobaczymy...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1309 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 88  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2