bagno napisał(a):
apropo mundurów dziś na zakupach w auchan widzialem 2 gości w polskich spodniach i 1 w kurtce z FLAGAMI!!
Z Rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej z dnia 19 października 2005 r. "w sprawie zakazu używania munduru wojskowego lub jego części". Paragraf 2, ustęp 1:
Cytuj:
Wprowadza się zakaz używania:
1) munduru wojskowego, o którym mowa w § 1 ust. 1,
2) części munduru wojskowego, o których mowa w § 1 ust. 2
- przez osoby nieuprawnione, chociażby przedmioty te zostały pozbawione oznak wojskowych.
Naprawdę to czy flagi są na mudurze czy ich nie ma, i czy kieszenie się przeszyje parę centymetrów na bok czy nie i czy je się wogóle odpruje - to wszystko nie ma znaczenia. Jeśli ten "ciuch" jest / był kiedyś
Cytuj:
(...)
11) mundur polowy wzór 93 (z nadrukiem pantera);
12) mundur polowy tropikalny wzór 93 (z nadrukiem pantera);
13) mundur polowy tropikalny w kamuflażu pustynnym;
14) ubranie ochronne (z nadrukiem pantera);
(...)
16) kurtka polowa wzór 93 (z nadrukiem pantera);
17) koszulo-bluza polowa wzór 93 (z nadrukiem pantera);
(...)
to noszenie go ot tak jest nielegale. Są osoby, które mogą, w określonych sytuacjach, nosić mundur - ale z reguły nie są to strzelanki.

Nawet ja nie mogę poza terenem WAT chodzić w mundurze polowym. Bo w przeciwieństwie do żołnierza sł. zasadniczej dostałem od Państwa mundur wyjściowy. Niestety nie jest to idealny ubiór do czołgania się i biegania z bronią.
BTW.
Bagno, wybierasz się jutro do Janówka? Jeśli tak, to odezwij się na gg (1562358).
EDIT:
cytaty z
http://bap-psp.lex.pl/serwis/du/2005/1827.htm