dobra to ja zapodam troche sprzetowego i programowego info:
Pytanie: MAM CZARNY EKRAN I NIE MOGE ODPALIC GRY, CO ROBIC?
Odp.
Znalezc plik videodefault.con (jest w katalogu \bf1942\Mods\bf1942\Settings\videodefault.con), edytowac go np. notatnikiem i przestawic z 0 na 1 wartosc w linijce "renderer.allowAllRefreshRates 0", jesli nie ma takiej linijki nalezy zainstalowac patcha
Pyt. TNIE MI SIE GRA, JAK MOGE TO POPRAWIC?
Odpowiedz kilkuwariantowa:
1. zmienic ustawienia dzwieku na mniej wymagajace (na przyklad dac quality z high na medium), na mniejsza liczbe kanalow lub wlaczyc hardware support (jesli plyta obsluguje)
2. zainstalowac ODPOWIEDNIE sterowniki, NIE NAJNOWSZE ale najbardziej wydajne i najstabilniejsze, na przyklad do gf4 z wydajnych polecam 41.09 a ze stabilnych 40.72 whql, mozna tez sprobowac 43.65
3. wylaczyc synchronizacje pionowa we wlasciwosciach karty graficznej w ustawieniach direct3d, dla przykladu dla detonatorow nvidii prawym klik na pulpit-> wlasciwosci->ustawienia->zaawansowane->zakladka karty graficznej->ustawienia directx3d->wiecej directx->synchronizacja pionowa dac na zawsze wylaczona
jesli w strownikach nie ma opcji wylaczenia synchronizacji pionowej nalezy sciagnac pliczek "coolbits" i uruchomic go, dla systemu xp pliczek jest tutaj
http://www.holman.neostrada.pl/coolbitsw2k.reg
4. grac rozdzielczosciach 16 bit a nie w 32, bedzie troszke gorzej wygladalo ale bedzie duzo szybciej
5. jesli czesto podczas gry pracuje dysk i doczytuje dane nalezy kupic wiecej ramu