Teraz jest 25 lis 2024, 07:46

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 lut 2009, 15:12 

Ric napisał(a):
Cytuj:
co do klas to chyba jest coś w tym że po planszy najwięcej lata szturmowców i innych karabinierów niż snajperów?

W końcu po to strzelec wyborowy ma karabin, by strzelać z daleka i nie ryzykować bezpośredniej walki. Jak da się podejść, to już jego problem :). Niestety (choć mi to pasuje) w BF2142 jednym strzałem możesz zabić jedynie strzałem w głowę lub osoby, które są już ranne. Zawsze jest też Zeller, ale nie licz na to, że znajdziesz kogoś w lekkim pancerzu :/. (swoją drogą DICE mógłby coś zrobić, by noszenie lekkiego pancerza stało się opłacalne, bo kolejna z opcji gry się marnuje...).

Cytuj:
1500m na bf 2 cm na ps2 tam na takich mapach jak backstabe czy bridge to far po prostu nie ma mgły..

Łoł... To nieźle :D. Szkoda, że tutaj mgła jest wszędzie (i w dodatku na niektórych mapach przybiera dziwnego koloru :/).

ta mgła to zależna jest od mocy sprzętu??
Wczoraj grałem na ps2 i nie widziałem tam mgły, obiekty w oddali po prostu tracą ostrości i tyle ale mgły nie ma, może dlatego że graficznie ta gra nie powala jak na możliwości ps2 ale za to jest grywalna! :)
Zwiadowca zawsze miał trudno ;)

co do panceża to chyba jest jedna opcja?
można go nosić lub nie??
czy jest jeszcze jakiś inny pancerz?

Blizzard_ napisał(a):
Masz już bf2142 i jak tam padzik się sprawuje ?

właśnie dzisiaj dostałem przejściówkę i jest nawet nawet, bf 2142 rozpoznaje pad jako joystick z wszystkimi kneflami programowalnymi nawet R3 i L3 i nie potrzebny jest dodatkowy program konfiguracyjny !!
Jestem wstanie obstawić ok 70% czynności, w tym tylko podstawowe jak poruszanie się (z kucania musiałem zrezygnować),
(uboga) zmiana broni, strzał, celowanie.
Komputer nie rozpoznaje czynności w grze, tz jeśli w ps 2 "trójkątem" podnoszę ekwipunek, zmieniam w pojeździe miejsce, a w opcjach służy mi jako "cancel" to na pc mogę wybrać tylko jedną z tych czynności :/

Dodatkowo co do celowania mam problem z ustawieniem czułości gałek, na ps2 mogę to ustawić osobno dla każdej gałki, dodatkowo mogę ustawić punkty zerowe gałek na pc takiej opcji nie ma, tutaj lekko w bok to jest szybkie szarpnięcie, zupełnie jakby pc nie rozpoznawał analogowego sterowania (czym mocniej szarpnę tym szybszy ruch) tylko cyfrowe
(ruch jest lub go nie ma).
Ciężko mi się celuje nawet karabinem pk!!

Ale jak na razie konfiguracja i kompatybilność jest we wczesnej fazie testowej,
a do celowania po jakimś tygodniu się przyzwyczaję (mam nadzieje)

PostNapisane: 4 lut 2009, 16:23 
Spamer!

Ustaw sobie czułość w opcjach ->
Obrazek

#5000. post i "spamer!" :lol: |czekałem od początku(:
kliknij i zarejestruj się -15% opłat transak. na najlepszej giełdzie kryptowalut

PostNapisane: 4 lut 2009, 18:51 

Blizzard_ napisał(a):
Ustaw sobie czułość w opcjach ->
Obrazek

no i lipa.. :/
nic to nie daje czy ustawie na 0 czy na 10, czułość, wychylenie czy obrót
na gałce daje lekko a on mi o pół metra celownikiem.
Jak podpinam starszego pada co ma lekko zdezelowane gałki(że lekko chodzą -gram nim w ps2 bf) to postać cały czas sama ruch wykonuje, walkerem nie mogę stanąć w miejscu, a normalnie błądzi mi gdzieś celownikiem, jak strzelam to jak by moja postać delirium miała i jakieś popijackie trzęsawki dłoni..
Poza tym na padzie mam ustawione tylko podstawowe komendy, co do komunikacji, zmiany miejsca/pozycji w pojeździe itp. mogę sobie pomarzyć..

Nie da się tak grać, pozostaje mi tylko kupno ps3 i bf:bc i może kiedyś ea zrobi bf 2142 na konsole ?!

PostNapisane: 4 lut 2009, 19:58 

A ja naprawde proponuje, zebys przysiadl chociaz godzinke z klawa i myszka. Na pewno bedzie sie celowalo lepiej i moze w koncu zagrasz? :). Bys mial wszystkie mozliwosci gry. Ta gra nie jest stworzona na pada i niestety tego nie zmienisz.

Te przedmioty nie gryza ;p.

Tak btw, to na ixa tez jest bad company ;p

PostNapisane: 4 lut 2009, 20:49 

Cytuj:
czy jest jeszcze jakiś inny pancerz?

Do wyboru masz pancerz lekki lub ciężki.

Cytuj:
(z kucania musiałem zrezygnować)

To ciekawe jak ty chcesz grać wsparciem bez kucania? O.o Tam bez kucania nie da się strzelać. W ogóle kucanie rządzi! Ja zawsze kucam jak strzelam :D.
Tak w ogóle to zastanawia mnie jak masz zamiar obsługiwać wszystkie przyciski funkcyjne, które gra wykorzystuje, bo one się często przydają. Chyba, że gdzieś okok będziesz miał klawiaturę na przyciski, które nie zmieściły się na padzie...

Cytuj:
Nie da się tak grać, pozostaje mi tylko kupno ps3 i bf:bc i może kiedyś ea zrobi bf 2142 na konsole ?!

Nie przekreślaj od razu gry tylko dlatego, że nie lubisz klawiatury i myszki. Seba18 ma rację, nie ma w nich nic strasznego. Ja tam nienawidzę pada do grania (głównie w FPSy), ale chętnie chodzę do salonu konsolowego, by sobie tam na padzie pograć.

PostNapisane: 4 lut 2009, 21:15 

seba18 napisał(a):
A ja naprawde proponuje, zebys przysiadl chociaz godzinke z klawa i myszka. Na pewno bedzie sie celowalo lepiej i moze w koncu zagrasz? :). Bys mial wszystkie mozliwosci gry. Ta gra nie jest stworzona na pada i niestety tego nie zmienisz.

Te przedmioty nie gryza ;p.

Tak btw, to na ixa tez jest bad company ;p

no nie zmienie tego niestety, chyba ze w chinach takie pady z 30 kneflami robią ? :D

Grałem godzinkę nawet dwie i nie widzę postępu, nie zrozum mnie źle z celowaniem na myszce jest lepiej niż padem ale za to poruszanie się klawiaturą jest straszne..

Po co mi x360?? przecież mam już komputer? ;)
poza tym to przestarzała technologia, a najlepsze jest to że za online się płaci !!
HA! to sobie bill zażartował ze swoich klientów!
to tak jak kupiłeś system operacyjny ale żeby Ci nie zgasł to "wrzuć monetę" co miesiąc,
bez sensu..
Z 2 strony na x jest halo,,, :/
bo gears of war to kaszana, nie wiem czym się ludzie podniecają??

Ric napisał(a):
To ciekawe jak ty chcesz grać wsparciem bez kucania?

opcjonalnie wybrałem pad na glebę, w ogóle te gry na pc mają powaloną konfiguracje, dla każdej czynności osobny przycisk..
A nie można prościej? na ps2 bf2 jak chcesz kucnąć wciskasz L2 -jak się położyć to jeszcze raz L2,
chcesz wstać L1, stojąc L1 to podskok i proszę 2 przyciski a 5 kombinacji można wykonać!

Ric napisał(a):
ale chętnie chodzę do salonu konsolowego, by sobie tam na padzie pograć.

:? :lol: :lol:
ja chodziłem do salonów żeby na tekkenie, soul edge, street fighterze2 pograć,
a ty zeby pada podotykać?!
Przecież masz tyle emulatorów, kup sobie przejsciówkę pada i już, po co tracić kase??

PostNapisane: 4 lut 2009, 21:56 

Cytuj:
opcjonalnie wybrałem pad na glebę,

Z dwojga złego już lepsze kucanie... Jak padasz na glebę to celownik rozbiega Ci się we wszystkie strony i musisz chwilę odczekać, aż się ustabilizuje. A tak to kucach i natychmiast masz lepszego aima.

Cytuj:
w ogóle te gry na pc mają powaloną konfiguracje, dla każdej czynności osobny przycisk..

Po prostu gry na PC mają o wiele więcej opcji i możliwości :).

Cytuj:
proszę 2 przyciski a 5 kombinacji można wykonać!

Ale po co klikać 4 razy, skoro to samo można zrobić szybciej dwoma przyciskami? :)

Cytuj:
ja chodziłem do salonów żeby na tekkenie, soul edge, street fighterze2 pograć,
a ty zeby pada podotykać?!
Przecież masz tyle emulatorów, kup sobie przejsciówkę pada i już, po co tracić kase??

Źle się wyraziłem. Po pierwsze nie chodzę do salonów video, tylko do salonu konsolowego, gdzie za 2 zł (czy jakoś tak nie pamiętam cennika) możesz sobie pograć w najnowsze tytuły na Xboxa i PS3. Druga rzecz, że nie chodziłem tam by grać na padzie, tylko by grać w ogóle. A pad był tylko niemiłym udogodnieniem. Nie lubię go, no ale nie będę se odbierał przyjemności z gry tylko z powodu głupiego pada...

PostNapisane: 5 lut 2009, 12:27 

Ric napisał(a):
Źle się wyraziłem. Po pierwsze nie chodzę do salonów video, tylko do salonu konsolowego, gdzie za 2 zł (czy jakoś tak nie pamiętam cennika) możesz sobie pograć w najnowsze tytuły na Xboxa i PS3. Druga rzecz, że nie chodziłem tam by grać na padzie, tylko by grać w ogóle. A pad był tylko niemiłym udogodnieniem. Nie lubię go, no ale nie będę se odbierał przyjemności z gry tylko z powodu głupiego pada...

:lol: no to rzeczywiście źle się wyraziłeś.
Z tego wynika że łatwiej jest się przestawić z klawiatury na pada niż odwrotnie.
Porównywanie pada do klawiatury jest jak porównywanie ferrari do rroyca, jeden jest mały i zwinny, drugi to wygodna landara w której można zamontować basen czy lodówkę, niemniej oba służą do tego samego..

Co do powalonej konfiguracji to jest przełom!!
SPACJA -tutaj jest skok i spadochron w jednym! :twisted:
na początku jak spadaliście pewnie S klepaliście (M - to mapa, S -to może spadochron.? :lol: ), może to takie rozwiązanie prototypowe? (bo przecież 2142..)
A tak na serio to chyba wygodne rozwiązanie niż dodatkowy klawisz na klawiaturze??
I nie mogło tak być ze wszystkim? :evil:
Na bf bc zrobili wszystko na jednym padzie, a tu nadal nie ma takiej opcji.. dodatkowo chyba na siłę tak robią bo powiedź czy rzeczywiście używasz wszystkich czynności podczas gry?

Wracając do tematu broni stwierdzam, że podstawowa broń szturmowca bije na głowę Moretti BEZ lunety, tylko trzeba na pojedyńcze strzały przestawić (wczoraj odkryłem jak się to robi :lol: )

1 pytanie: jak się ten spadochron otwiera?
Wyskakuje z balkonu i wciskam ponownie spacje i przy kontakcie z glebą -20.. wyskakuje trzymam spacje jeszcze od skoku i znowu lipa..??

2 pytanie: mam head set i jak się go w grze używa? chodzi mi o to co muszę wcisnąć na klawiaturze żeby ktoś mnie słyszał? bo Q to takie ogólne, a jak bym chciał ostrzec o snajperze na płonącym budynku, albo o pogodzie pogadać itp.??

Bizz

Ustawiłem pada, nie da się konfigurować tak jak pisałem na gg ale ten program xpadder jest niezły,
można konfigurować dowolnie pad i pc "widzi" grę na klawiaturze i myszce a nie padzie,
ponad to dla każdej gałki można ustawić dead zone- czyli strefę w której gałki są nieaktywne a same ruch wykonują, czyli znika problem samoistnego ruchu w czasie gry.
Można ustawić prędkość reakcji klawiszy jak i prędkość kursora ale dostosowanie ich od swoich potrzeb trochę trwa..
Problem w tym że w grze jest masa knefli, a na padzie można praktycznie (teoretycznie jest więcej kombinacji ale korzystanie z nich staje się niewygodne) ustawić tylko 14 plus 2gałki do poruszania się i rozglądania, z wielu czynności trzeba zrezygnować, lub trzymać blisko klawiaturę.
Zastanawiam się nad kupnem gry tylko nie wiem jakich czynności (oprócz poruszania i strzelanie) dodatkowo używa się najczęściej podczas online?? chodzi mi zwłaszcza o komunikacje i pojazdy.

PostNapisane: 5 lut 2009, 13:20 

MikeOl_PL napisał(a):
na początku jak spadaliście pewnie S klepaliście (M - to mapa, S -to może spadochron.? :lol: ), może to takie rozwiązanie prototypowe? (bo przecież 2142..)

S jest odpowiedzialny za chodzenie do tylu, wiec co najwyzej sie klepało klawisz 9, ktory wczesniejszych cześciach był odpowiedzialny za otwieranie spadochronu.

MikeOl_PL napisał(a):
Wyskakuje z balkonu i wciskam ponownie spacje i przy kontakcie z glebą -20.. wyskakuje trzymam spacje jeszcze od skoku i znowu lipa..??

Ja tam wciskam spacje ile razy sie da, az ten spadochron sie nie otworzy. Nie przytrzymuje tego klawisza i trzeba pamietac, ze spadochron nie mozna otworzyc odrazu.

MikeOl_PL napisał(a):
2 pytanie: mam head set i jak się go w grze używa? chodzi mi o to co muszę wcisnąć na klawiaturze żeby ktoś mnie słyszał? bo Q to takie ogólne, a jak bym chciał ostrzec o snajperze na płonącym budynku, albo o pogodzie pogadać itp.??

Q- zwykle, T- dla druzyn i komendata, J- czat ogolny, K-czat zespolowy, L-czat druzynowy, V-dla drużyny(zdaje sie, ze wymagany jest juz mikrofon), B-dla komendata(i ponownie wydaje mi się, że wymagany jest mikrofon).
A tak po za tym jeśli mówisz o tych hełmach do odblokowania, to one nie służa do komunikacji.

MikeOl_PL napisał(a):
Zastanawiam się nad kupnem gry tylko nie wiem jakich czynności (oprócz poruszania i strzelanie) dodatkowo używa się najczęściej podczas online?? chodzi mi zwłaszcza o komunikacje i pojazdy.

Kucanie, skakanie, otwieranie spadochronu, radio z klawisza Q, sprint, aktywna ochrona(w pojazdach), zmiana broni, zmiana miejsc w pojeździe, drugi tryb strzalu(czesto odpowiedzalny za przyblizanie ekranu), wyjscie/wejscie z pojazdu, zbieranie ekwipunku, menu druzyn/komendata, glosowanie na "tak", glosowanie na "nie".

PostNapisane: 5 lut 2009, 13:52 
Spamer!

MikeOl_PL napisał(a):
Ric napisał(a):

:lol: no to rzeczywiście źle się wyraziłeś.
Z tego wynika że łatwiej jest się przestawić z klawiatury na pada niż odwrotnie.
Porównywanie pada do klawiatury jest jak porównywanie ferrari do rroyca, jeden jest mały i zwinny, drugi to wygodna landara w której można zamontować basen czy lodówkę, niemniej oba służą do tego samego..

A tak na serio to chyba wygodne rozwiązanie niż dodatkowy klawisz na klawiaturze??
I nie mogło tak być ze wszystkim? :evil:
Na bf bc zrobili wszystko na jednym padzie, a tu nadal nie ma takiej opcji.. dodatkowo chyba na siłę tak robią bo powiedź czy rzeczywiście używasz wszystkich czynności podczas gry?

Wracając do tematu broni stwierdzam, że podstawowa broń szturmowca bije na głowę Moretti BEZ lunety, tylko trzeba na pojedyńcze strzały przestawić (wczoraj odkryłem jak się to robi :lol: )

Bizz

Ustawiłem pada, nie da się konfigurować tak jak pisałem na gg ale ten program xpadder jest niezły,
można konfigurować dowolnie pad i pc "widzi" grę na klawiaturze i myszce a nie padzie,
ponad to dla każdej gałki można ustawić dead zone- czyli strefę w której gałki są nieaktywne a same ruch wykonują, czyli znika problem samoistnego ruchu w czasie gry.
Można ustawić prędkość reakcji klawiszy jak i prędkość kursora ale dostosowanie ich od swoich potrzeb trochę trwa..
Problem w tym że w grze jest masa knefli, a na padzie można praktycznie (teoretycznie jest więcej kombinacji ale korzystanie z nich staje się niewygodne) ustawić tylko 14 plus 2gałki do poruszania się i rozglądania, z wielu czynności trzeba zrezygnować, lub trzymać blisko klawiaturę.

1. Musisz z odpowiednio dużej wysokości skoczyć i w powietrzu nacisnąć SPACJĘ :)

2. Jak jesteś w drużynie to naciskając V mówisz do członków drużyny. Gdy jesteś dowódca drużyny naciskając B mówisz do komendanta (o ile takowy jest aktualnie). Dzięki maties7 :)

Podczas grania w trybie z pojazdami - conquest używa się głownie (pomijając wsad i rozglądanie się - to masz już na gałkach)
E - wsiadanie od pojazdu
N - przybliżenie i oddalenie minimapy
M - otworzenie mapy duzej
CapsLock/enter - mapa z odrodzeniem i wyborem klasy
LPM - strzał
PPM - przybliżenie w czołgu/rakiety w mechu
Shift - przyspieszenie
Tab - podniecanie się k/d.
3 - główna bron mechanika
4 - klucz do naprawiania pojazdów u mechanika
5 - miny (jako unlock, wybierasz sobie, może być coś innego)
6 - przeciw miny (jako unlock, wybierasz sobie, może być coś innego)
EDIT: Dzięki maties7 zapomniałem o aktywnej ochronie w pojazdach która aktywujesz naciskając X
Tutaj mamy 13 klawiszy
I to by było na tytle w kwestii conquesta dla mechanika.

Tryb Infantry i granie jako Szturmowiec (medyk)

LPM - strzał
PPM - przybliżenie
R - przeładowanie
ctrl - kucanie, arcy ważne w walce supportem
Tab - podniecanie się k/d.
N - przybliżenie i oddalenie minimapy
1 - nóż!
2 - pistolet
3 - karabin
4 - apteczka
5 - defi
6 - shotgun! polecam.
7 - granaty
Capslock /Enter - mapa z odrodzeniem i wyborem klasy. Można tez nacisnąć M, co da nam otwarcie samej mapy, bez spawnów, klas, lecz zabierze nam cenny przycisk na padzie.
Tutaj także mamy 14 klawiszy.

Być może o czymś zapomniałem ;)

kliknij i zarejestruj się -15% opłat transak. na najlepszej giełdzie kryptowalut

PostNapisane: 5 lut 2009, 14:09 

maties7 napisał(a):

MikeOl_PL napisał(a):

Ja tam wciskam spacje ile razy sie da, az ten spadochron sie nie otworzy. Nie przytrzymuje tego klawisza i trzeba pamietac, ze spadochron nie mozna otworzyc odrazu.

Q- zwykle, T- dla druzyn i komendata, J- czat ogolny, K-czat zespolowy, L-czat druzynowy, V-dla drużyny(zdaje sie, ze wymagany jest juz mikrofon), B-dla komendata(i ponownie wydaje mi się, że wymagany jest mikrofon).
A tak po za tym jeśli mówisz o tych hełmach do odblokowania, to one nie służa do
Kucanie, skakanie, otwieranie spadochronu, radio z klawisza Q, sprint, aktywna ochrona(w pojazdach), zmiana broni, zmiana miejsc w pojeździe, drugi tryb strzalu(czesto odpowiedzalny za przyblizanie ekranu), wyjscie/wejscie z pojazdu, zbieranie ekwipunku, menu druzyn/komendata, glosowanie na "tak", glosowanie na "nie".

no to teraz mam zonk z radiem bo oprócz Q mogę tylko jeden skrót przyporządkować, Q działa dla wszystkich??
Jeśłi zamiast Q wcisne K i będe przez head set prosił o wsparcie czy medyka też będzie dobrze??

Nic nie pisałem o hełmach do odblokowania :?:

to trzeba mashować spacje jak się spada i będzie dobrze tak?

Na padzie mam: strzał, sprint, pad na glebe, kucanie, skakanie/spadochron, celowanie, Q, podnoszenie ekwipunku, reload, wchodzenie/wychodzenie, zmiana broni, menu spawnu, pauza(ale na online się nie przyda, prawda?), i 2 klawisze mi zostają
tu chyba dodam osłone dla pojazdu (jak się ją włącza?) i chat- prawdopodobnie K

co to jest ten TAB ?? podniecanie się??! :lol:

Ostatnio edytowano 5 lut 2009, 14:16 przez MikeOl_PL, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 5 lut 2009, 14:15 
Spamer!

MikeOl_PL napisał(a):
maties7 napisał(a):

MikeOl_PL napisał(a):

A tak po za tym jeśli mówisz o tych hełmach do odblokowania, to one nie służa do

no to teraz mam zonk z radiem bo oprócz Q mogę tylko jeden skrót przyporządkować, Q działa dla wszystkich??
Jeśłi zamiast Q wcisne K i będe przez head set prosił o wsparcie czy medyka też będzie dobrze??

Nic nie pisałem o hełmach do odblokowania :?:

to trzeba mashować spacje jak się spada i będzie dobrze tak?

Na padzie mam: strzał, sprint, pad na glebe, kucanie, skakanie/spadochron, celowanie, Q, podnoszenie ekwipunku, reload, wchodzenie/wychodzenie, zmiana broni, menu spawnu, pauza(ale na online się nie przyda, prawda?), i 2 klawisze mi zostają
tu chyba dodam osłone dla pojazdu (jak się ją włącza?) i chat- prawdopodobnie K

Chodzi Ci o wybranie komendy z radia ?
Pauza w ogóle się nie przyda. Chat:
Do wszystkich - J
Do Własnej naci -UE/KPA - K
Do drużyny - L

PostNapisane: 5 lut 2009, 15:56 

coś mnie wcześniej z sieci wywaliło :evil:

no do radia to Q działa jak K ??
Więc łatwiejsze dla mnie będzie korzystanie z K

NA padzie select i start zostają mi do konfiguracji opcji gry jak re spawn itp.
opcje mapy muszę sobie odpuścić.

Co to jest ten TAB - podniecanie się??

Będę grał zwiadem i we. support/szturm

szkoda że nie mogę zaprogramować pada tak aby jak wsiadam do pojazdu konfiguracja zmieniała się na pojazd na tych samych klawiszach.. to samo z klawiszmi poza grą jak głosowanie itp.

PostNapisane: 5 lut 2009, 16:08 

Tab- wyświetla tablice wyników
Po za tym Q raczej nie działa jak K. Jak na razie J, K ,L nigdy nie używałem, ale pewnie K otwiera ci chat w którym możesz dowolnie cos napisać, a pod Q masz gotowe komendy. Po za tym jak poprosisz o medyka przez radio Q to bedziesz widział medyków na mapie, jak i medycy będą widzieć ciebie.

PostNapisane: 5 lut 2009, 17:03 

Cytuj:

Właściwie to tak (na pewno poza rozmową głosową). Musiałbym przeglądnąć wszystkie jakie są, by się upewnić.

Cytuj:

Co Ty to grasz w BF2 i nawet PWN3D Life na youtubie nie oglądałeś? Toż powinieneś wiedzieć, że jedno naciśnięcie klawisza od spadochronu NIGDY nie jest wystarczające :D.

Cytuj:
NA padzie select i start zostają mi do konfiguracji opcji gry jak re spawn itp.
opcje mapy muszę sobie odpuścić.

A masz możliwość wchodzenia do okna dowódcy drużyny i komendanta?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2