Teraz jest 17 lis 2024, 04:42

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 cze 2009, 23:26 

Hynol napisał(a):
Dominiko - rozumiem że twoja postawa spowodowana jest tym że nie zgadzasz się z programem PPP? Ciekaw jestem który to element programu jest dla Ciebie tak śmieszny/nierozsądny że spuszczasz do kibelka jedyną od dłuższego czasu inicjatywę obywatelską która ma jakiś sens? Z drugiej strony jeżeli nie znasz programu i piszesz tylko po to żeby pokazać jaki jesteś dorosły i jak bardzo znasz się na polityce, to muszę Cię rozczarować - fascynacja dużymi partiami, systemem dwupartyjnym i tym co kładą do głowy mainstreamowe media przechodzi po jakimś czasie. Już części społeczeństwa zrobiono wodę z mózgu wmawiając że progi wyborcze są cool i robiąc wszystko żeby na scenie politycznej mogli istnieć jedynie duzi gracze (na przykład zakaz finansowania partii ze środków prywatnych). I ludzie się cieszą że mają PiS i mają PO i praktycznie nikogo innego wartego uwagi. Kłopot z tym że te partie nie bardzo się od siebie różnią, nie robią tego co obiecują a sensem ich istnienia nie jest modernizacja naszego kraju, ale prowadzenie polityki per se. Znaczy się dokopywanie drugiej stronie i urastanie w siłę....

A jeżeli piszesz o "legalizacji piractwa" w odniesieniu do PPP to znaczy że nie masz pojęcia o czym mówisz...

Hynol :!: Nie dyskutuj z "politologiem" :wink: nie ma sensu.

Sledzilem losy portalu thepiratebay.org a raczej jego tworcow. Bardzo ciekawa sprawa, mianowicie autorzy owego portalu torrentowego zostali (w Szwecji) skazani na kare wiezienia. W ramach odpowiedzi wszyscy, ktorzy nie zgadzali sie z powyzszym wyrokiem wykonywali przelew 5-10 koron na konto firmy prawniczej, ktora wystepowala jako oskarzyciel na procesie oraz prosili o zwrot omylkowo wykonanej transakcji. Okazuje sie, ze konto bankowe firmy bez prowizji obsluguje miesiecznie ok 200-300 transakcji. Do operacji przystapilo jednak jakies 100-200k osob. Nie byloby tak zle, gdyby wiekszosc z nich nie powtarzala przelewu co jakis czas :lol: ...

ps.
_Dominiko_PL napisał(a):
No to co masz do powiedzenia skoro nie głosowałeś na nikogo ? Właściwie nic.

(...)

Owszem, w normalnym demokratycznym państwie to standard że nie ma takich cyrków, ale Polska jeszcze nie jest do końca normalna... Z dwojga złego (!) na pewno wybrałbym PO.

...Przez osoby o tak sprzecznych pogladach jak ty mamy ten cyrk... Tak sie nazywa prawdziwy demokrata :!: :lol:
Obrazek

Ostatnio edytowano 9 cze 2009, 00:17 przez mcmt, łącznie edytowano 4 razy

PostNapisane: 8 cze 2009, 23:31 

jozi02 napisał(a):
Cytuj:
Po ostatnim projekcie ustawy, ktory pojawil sie w Brukseli o "Pakietowaniu Internetu" uznalem, ze nie ma alternatywy wsrod debili.

http://www.tvn24.pl/12690,1597491,0,3,z ... omosc.html
http://www.tvn24.pl/12690,1598780,0,3,b ... omosc.html

Ustawa nie przeszla, ale bylo goraco, bo wielu owych idiotow byla "ZA". Miedzy innymi w ramach buntu chce swoj glos oddac na partie piratow :wink: . Program maja fajny.

Boś głupot się naczyta.
Gdyby pakiet telekomunikacyjny przeszedł było by dużo lepiej.

:lol:
Kolejny... "znafca" :?:

Argument typu "duzy przez pakietowanie stracilby klientow" jest ryzykowne. Jest wiele zabiegow marketingowych, ktore zrownowazylyby, lub odwrocily by tego typu pakietowanie w superlatyw lacza, podobnie jak bylo z limitami transferu - niby ogromne ograniczenie, ale malo kto na to patrzy; problem pojawia sie po "rozlaniu mleka". Oczywiste dla mnie jest, ze pakietowanie bardzo wsparloby monopolistow na rynku operatorow a zniszczyloby mniejszych providerow, nie wspominajac o mniejszych serwisach internetowych. Tak na prawde, moglo doprowadzic to do sytuacji, w ktorej wszyscy widzielibysmy tylko te portale co posmarowaly TPSA, aby byc widoczne. Internet utracilby dzisiejsze znaczenie.
Kompletnym brakiem wyobrazni jest stwierdzenie "Gdyby pakiet telekomunikacyjny przeszedł było by dużo lepiej.". Porownuje to do czesto pojawiajacej sie glupoty "za komuny bylo lepiej".

Ostatnio edytowano 8 cze 2009, 23:45 przez mcmt, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 8 cze 2009, 23:56 

Cytuj:
Argument typu "duzy przez pakietowanie stracilby klientow" jest ryzykowne. Jest wiele zabiegow marketingowych, ktore zrownowazylyby, lub odwrocily by tego typu pakietowanie w superlatyw lacza, podobnie jak bylo z limitami transferu - niby ogromne ograniczenie, ale malo kto na to patrzy; problem pojawia sie po "rozlaniu mleka".

1) Wyjaśnij mi w takim razie dlaczego dzisiaj nikt "pakietowania" nie proponuje mimo tego, że każdy ma taką możliwość?
2) W pakiecie nie było ani słowa o "pakietowaniu" internetu.

Cytuj:
Kompletnym brakiem wyobrazni jest stwierdzenie "Gdyby pakiet telekomunikacyjny przeszedł było by dużo lepiej.". Porownuje to do czesto pojawiajacej sie glupoty "za komuny bylo lepiej".

To może jakiś argument?
Bo póki co, z powodu nie przejścia pakietu telekomunikacyjnego, internauci w takiej choćby Francji mają gorzej.

PostNapisane: 9 cze 2009, 00:05 

jozi02 napisał(a):
Cytuj:
Argument typu "duzy przez pakietowanie stracilby klientow" jest ryzykowne. Jest wiele zabiegow marketingowych, ktore zrownowazylyby, lub odwrocily by tego typu pakietowanie w superlatyw lacza, podobnie jak bylo z limitami transferu - niby ogromne ograniczenie, ale malo kto na to patrzy; problem pojawia sie po "rozlaniu mleka".

1) Wyjaśnij mi w takim razie dlaczego dzisiaj nikt "pakietowania" nie proponuje mimo tego, że każdy ma taką możliwość?

Musialbys zerknac do prawa telekomunikacyjnego. To ono mowi co duzy operator moze sprzedawac jako usluge dostepu do internetu a nawet za jakie pieniadze i z jakimi ograniczeniami. Kilka razy TPSA sie nie podporzatkowala i dostala kosztownego psztyczka w nos. Poczytaj na stronie bylego URTiP'u czy aktualnego UKE, mozliwosci pakietowania nie ma zaden operator. Tak na prawde w pakietowaniu chodzi o odwrocenie przeplywu pieniadza, ale to wyzsza szkola jazdy. Dla najbardziej wtajemniczonych moge tylko dodac, ze pakietowanie niedlugo sie pojawi w postaci tajemniczo szybko powstajacych (dzieki pieniazkom unijnym) hot-spotow, do ktorych podlaczenie bedzie darmowe ale tylko na okreslone strony. Jedna z moich spolek jest operatorem i sam zastanawiam sie nad wejsciem w cos takiego. Chyba i tak zbyt duzo sie juz wygadalem :P , ale w rodzinnym gronie BFa to nie grzech :wink: .

Generalnie nie chce mi sie na ten temat sprzeczac ani nikogo nawracac, poczytajcie sobie chlopaki, nie bez kozery mowie, ze pakietowanie jest zle a PO wydaje mi sie, ze bardziej czyste niz PiS nie jest.

PostNapisane: 9 cze 2009, 00:31 
Moderator forum

Mimo wszystko widze zasadnicza roznice miedzy darmowym hotspotem, a platnym dostepem do sieci. U mnie na uczelni nie skorzystasz ze sporej ilosci protokolow - czy to juz pakietowanie czy jeszcze nie? W infomatach w wielu miejscach tez mam raptem kilka stron dostepnych.

Przywolane zostaly limity sciagania. Kurde jakos nigdy owego limitu nie udalo mi sie przekroczyc, a rozne rzeczy sie sciagalo. Z reszta jakos po pewnym czasie zniknely (nie liczac obecnego dostepu u operatorow komorkowych).

Co do pakietowania, moze i pakietowania nie ma w tej chwili, ale taka TPSA i tak moze ograniczac uzytkownikom dostep do pewnych serwerow, a co za tym idzie stron www na nich. Oczywiscie pod pretekstem ochrony ich komputerow. A ze "przypadkiem" odcina ich tez od stron zupelnie bezpiecznych - strona gimpa... (byc moze sprawa jest juz rozwiazana, ostatnio sie tym nie interesowalem)

Najbardziej w tej calej sprawie pakietow denerwowal mnie sposob w jaki sprawe przedstawialy portale zywo zaangazowane anty pakietowo. Mnostwo krzyku, malutko faktow (zupelnie jak popisy na wiejskiej). Osobiscie internetu sprzedawanego w pakietach sobie nie wyobrazam, co nie zmienia faktu, ze trzeba urzedasom patrzec na rece.

PostNapisane: 9 cze 2009, 00:41 

Carnophage[PL] napisał(a):
taka TPSA i tak moze ograniczac uzytkownikom dostep do pewnych serwerow, a co za tym idzie stron www na nich.

Ja mowie nie a ty mowisz tak. Musisz na pewno wiedziec wiecej.
Przyjmij to co mowie a jak masz watpliwosci to zapraszam do lektury prawa telekomunikacyjnego, strony UKE czy PARP'u. Na prawde nie chce mi sie tego tlumaczyc.

PostNapisane: 9 cze 2009, 08:45 
Moderator forum

Czyli mowisz, ze problemu nie ma? -> http://osnews.pl/tpsa-i-tak-cenzuruje-internet/

Tak btw, jak masz zamiar dyskutowac na zasadzie, "przyjmij co mowie" to EOT z mojej strony.

PostNapisane: 9 cze 2009, 18:07 
Moderator forum

jozi02 napisał(a):
Owszem.
Ale za pierwszym razem parlament francuski odrzucił ten projekt. Po raz drugi ustawa była głosowana (tym razem skutecznie) jednak już po odrzuceni pakietu.
Nie wydaje mi się żeby ustawa ta była niezgodna z "regulacjami unijnymi" - pakiet miał być bodajże pierwszym unijnym aktem prawnym kompleksowo regulującym kwestie telekomunikacyjne. A że pakt jeszcze nie przeszedł to odpowiednich regulacji po prostu nie ma.

Za pierwszym razem Hadopi poległo bo na głosowaniu nie stawili się posłowie którzy mieli ową ustawę poprzeć. Gdyby Prezydent Francji był bardziej stanowczy od początku (jak to było w drugim głosowaniu) to ustawa by przeszła za pierwszym razem. Poza tym szczerze powiedziawszy nie bardzo interesuje mnie los Francuzów - będą mieć takie prawo jakiego prezydenta sobie wybrali. Mnie bardziej interesuje to co się dzieje lokalnie.

jozi02 napisał(a):
I przecież dyrektywa parlamentu i rady UE mogła by nakazać co najwyżej by prawo narodowe w każdym państwie umożliwiało operatorom "pakietowania" (a nie wprowadzić nakaz pakietowania) - a wtedy i tak konkurencja by zrobiła swoje (tak jak to robi teraz - kiedy "pakietować" może każdy, a nikt nawet o tym nie myśli)

Otóż nie. Pakietowanie w Polsce nie jest możliwe - przynajmniej nie jest legalne. UOKiK i UKE zapewne zareagowałyby dość szybko i nieprzyjemnie dla wprowadzającego pakiety. Tym czasem pakiet umożliwiłby takie działania bez jakichkolwiek konsekwencji dla operatora.

jozi02 napisał(a):
To wszystko przecież zależy od konstrukcji umowy. Chyba nie ma problemu by operator w umowie zapisał, że zastrzega sobie prawo do zablokowania dostępu do wybranych witryn zawierających treści niezgodne z prawem (ot taki przykład)

To nie jest takie proste, bo operator nie ma możliwości rozstrzygania czy dana witryna narusza prawo czy nie. Nawet sąd miałby z tym problemy jeżeli serwis nie byłby hostowany w Polsce. Poza tym jeżeli mówimy o witrynach które w sposób oczywisty naruszają prawo karne (pedofilia, treści rasistowskie) to raczej chyba nikt nie będzie miał obiekcji do zdjęcia takiej strony/serwisu w sposób zdefiniowany przez Polski kodeks karny. Z kolei jeżeli mówimy o witrynach udostępniających linki/pliki chronione prawem autorskim to mamy zasadę notice and takedown która wyłącza odpowiedzialność właściciela serwisu jeżeli zareaguje on na sygnał o możliwym naruszeniu. Tym samym przykład jest nietrafiony. Zapewne umowa taka mogłaby również być zaskarżona do sądu jako zawierająca postanowienia zabronione.

Co do progów wyborczych - nie wiem Panowie ile macie lat i czy dobrze pamiętacie te czasy, ale mimo że w sejmie po pierwszych wolnych wyborach było sporo planktonu, następowały dramatyczne upadki rządów i generalnie było wesoło, należy jasno powiedzieć że wcale nie wpływało to na tempo i jakość przygotowywanych ustaw. Szczerze powiedziawszy sporo osób tęskni za przepisami które były wprowadzone przez sejm tamtej kadencji. To że rząd posiada stabilną większość nie przekłada się wcale na jego lepszą pracę - wręcz przeciwnie - kontrola wewnątrz koalicji może być mniejsza, szczególnie gdy koalicjant jest jaki jest. Zawodowi politycy są bardziej podatni na zgniłe kompromisy w imię utrzymania status quo. Poza tym obecnie zapewne nie mielibyśmy już tak dużej ilości partii startujących w wyborach. Tymczasem mamy zasady blokujące aktywność obywateli na szczeblu krajowym, przepisy de facto uniemożliwiające założenie partii (ze względu na finansowe ograniczenia) i system proporcjonalny który proporcjonalny nie jest. Już większościowy byłby lepszy. Mamy listy krajowe, z których wchodzą do sejmu "kacykowie" i "baronowie" na których nikt nie oddałby głosu. Mamy w końcu 460 posłów, którą to liczbę spokojnie można by zmniejszyć przynajmniej 2-3 krotnie i nikomu by się krzywda nie stała. No i mamy rząd którego główną aktywność widać w walce o stołki i dorwanie się do koryta (jak ktoś mi poda przykład chociaż jednej ustawy modernizacyjnej którą przyjął obecny albo poprzedni rząd to posypię głowę popiołem i sobie stąd pójdę...).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 2