Zależy od statystyk broni i odległości od celu. Jeśli broń ma "celność" na max jak w przypadku GOL Magnum, to nie trzeba podnosić celownika wysoko na małe/średnie odległości. Na duże odległości trzeba podnieść nawet z 2 - 3 cm (Port Arica/Pustynia Atakama). Trzeba też brać pod uwagę wagę naboju bo strzelając nabojami 0.50cal (dużymi znaczy się xD) z M95 pocisk szybciej opada niż u innych broni (nie wiem czy mi się to wydaje, czy zrobili aż taki postęp w realiźmie). Luneta x12 też ma znaczenie, bo mając większe przybliżenie nie celujemy wysoko jak w przypadku zwykłej początkowej lunety. Kropki zwą się Mildots. Jedna kreska czy kropka to bodajże 200 metrów, druga 400 itd. Są gdzieś na necie w języku angielskim zasady strzelania na duże odległości to poszukaj sobie (dałbym ci link ale zapomniałem gdzie czytałem o tym ;/ ). No i podczas strzelania lepiej jest kucać, bo jak stałem i strzelałem to nie trafiałem tam gdzie chciałem.
EDIT
Aha i po każdym strzale trzymaj dalej przycisk strzału żeby zobaczyć gdzie trafiłeś.