Teraz jest 22 lis 2024, 11:13

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 maja 2010, 18:23 

O czym ty mówisz ? Przecież na 24 graczach przy 1280x720 (no AA), słabych teksturach konsole dropują, a maksymalna ilość klatek to 30 fpsów. Więc niby co w tym pięknego, lepszego ? Gdzie ta magiczna optymalizacja pod PS3/x360? Mam wydać 1100zł za sprzęt plus 180 zł gra, a jak to będzie "X", abo na live po to aby mieć duże HB i przy 30 z klatkach z "slowami" szło w ogóle trafić :lol: Nie neguję, że konsole posiadają zalety, ale na pewno nie jest to optymalizacja, jakość grafiki, komfort, wydajność, raczej prostota, mobilność i przystępność.

Masz okrojony procesor i słabą kartę graficzną, ale to nie powód aby wprowadzać resztę w błąd. Podobnie było z GTA4 gdzie konsole w ogóle nie trzymały grywalnej płynności przy słabych teksturach i niskiej rozdzielczości, a przy każdej akcji jest "klatkowanie", czyli pokaz screenów, ale to wielki komfort i optymalizacja(sic!).

PostNapisane: 23 maja 2010, 18:50 
Zbanowany

http://www.nokaut.pl/konsole/konsola-sony-playstation-3-slim-120gb.html
http://www.nokaut.pl/zestawy-komputerowe/
nie mam zamiaru sie rozpisywac, jesli juz dochodzi do tego, ze negowne sa moja slowa -> tu fakty, co taniej zeby mozna bylo grac...
i nie chodzi mi o moj zlom, tylko: bc2 to gra POD KONSOLE, przerabiana na kompy...
a jesli uwazasz, ze za mniej niz 2000pln zlozysz kompa+monitor do gry, i bedzie lepiej smigac niz na konsoli, to daj mi namiar skorzystam z oferty!

a tu info jakie podjaje wydawca
http://www.battlefield.pl/news-2830-Wymagania_BF_BC2_i_BF43_na_PC_ujawnione!
i co? i nic, na moim zlomie powinno byc idealnie, niestety nie jest.
Autor tematu pyta: pc czy konsole /ps3 i xb360!/. Odpowiedz nasuwa sie sama: jesli chcesz plynniej grac -> w tej chwili konsole.

AMEN! wiecej nie odpowiadam na zadne zaczepki -> trzymajmy sie teamtu.

PostNapisane: 23 maja 2010, 19:40 

[Yossarian] napisał(a):
http://www.nokaut.pl/konsole/konsola-sony-playstation-3-slim-120gb.html
http://www.nokaut.pl/zestawy-komputerowe/
nie mam zamiaru sie rozpisywac, jesli juz dochodzi do tego, ze negowne sa moja slowa -> tu fakty, co taniej zeby mozna bylo grac...
i nie chodzi mi o moj zlom, tylko: bc2 to gra POD KONSOLE, przerabiana na kompy...
a jesli uwazasz, ze za mniej niz 2000pln zlozysz kompa+monitor do gry, i bedzie lepiej smigac niz na konsoli, to daj mi namiar skorzystam z oferty!

a tu info jakie podjaje wydawca
http://www.battlefield.pl/news-2830-Wymagania_BF_BC2_i_BF43_na_PC_ujawnione!
i co? i nic, na moim zlomie powinno byc idealnie, niestety nie jest.
Autor tematu pyta: pc czy konsole /ps3 i xb360!/. Odpowiedz nasuwa sie sama: jesli chcesz plynniej grac -> w tej chwili konsole.

AMEN! wiecej nie odpowiadam na zadne zaczepki -> trzymajmy sie teamtu.

Dlaczego obrażasz mnie insynuując o "zaczepki" ? Ehhhh nie mam sił, 30 klatek z dropami przy 24 graczach w 1280x720 (no AA) oraz z słabymi teksturami to pokaz optymalizacji i płynności(sic!). Dodatkowo, chciałbym zwrócić ci uwagę, że do x360 i PS3 też niezbędny jest monitor lub telewizor.

Pozdrawiam.

Ps.
Twój procesor i karta graficzne to tak zwany sprzęt "marketowy", sprzedawany w gotowych zestawach najczęściej w MM/Saturn. Więcej w nim marketingu niż wydajności.

Edyta:

Cytuj:
[WindowSettings]
Width=1680
Height=1050
Fullscreen=true
RefreshRate=60
VSync=true
[Sound]
Quality=medium
VoipEnable=true
SpeakerCount=0
[Graphics]
Effects=high
Soldiers=high
Vehicles=high
Overgrowth=high
Undergrowth=high
StaticObjects=high
Terrain=high
Shadows=high
Bloom=true
HSAO=false
MSAA=0
Water=high
MainQuality=custom
Texture=high
DxVersion=auto
Aniso=1
Detail=high
RenderAheadLimit=2
Fov=55

Core i5 3.4GHz, Radeon5750 820/1300MHz, Ram 4GB 1333, Windows Vista 64 SP2, Catalyst 10.4
Testy zrobiłem frapsem dwa razy na gorączce (pełny 32 osobowy serwer zaliczając kilka map)

Min 30
Avg 70

Min 35
Avg 85

Ps.
Cytuj:
Ale każdy ma swoje zdanie na ten temat, i własne preferencje jednemu przypadną do gustu manetki i pad innemu myszka i klawiatura

Bez obrazy, ale nie gra mi się dobrze w PESa, Tekkna myszką/klawiaturą, tak jak nie gra mi się dobrze w FPSy padem, owszem do wszystkiego można się nauczyć ale kwestia komfortu i kontrolera dla różnych gatunków jest oczywista.

Ostatnio edytowano 23 maja 2010, 23:22 przez ZzackK, łącznie edytowano 4 razy

PostNapisane: 23 maja 2010, 21:18 

Ale wy pier***, grą typowo konsolową jest modern warfare 2 i nikt temu nie zaprzeczy , battle field to gra na pc ze swoją edycją na konsole ,fakt nie ma tylu ustawień graficznych na kosolach ale na nich lepiej wyglądać nie będzie a pc to inna sprawa .
Konsole może maja powiększone hit boxy ale nie celuje się tam myszką wiec mała kompensacja.
Każda z platform ma swoje + i - pc przede wszystkim ma wyszukiwarkę serwerów, ale za to konsole zawsze będą płynnie chodzić , bu bu bi bu 30 fps o nie, nie jest over 9000 (tak 30 wystarczy do płynnej i komfortowej gry).
Na pc grafika może wyglądać lepiej ( zależy od sprzętu), modyfikacja pc to nie problem więc można dać więcej efektów ,a dodaj kartę graficzną do konsoli , powodzenia.
Więc nie porównujcie konsoli do pc pod względem grafiki.
Pytanie w temacie o to którą wersje lepiej kupić .... odpowiedź to oczywiście wersja pc ,czemu ?
rozgrywka jest ciekawsza ,mniej " arkadowa", parę elementów pojawia się w wersji pc których nie zobaczymy na konsoli np. ruch celownika snajperki. Ale jeżeli ktoś nie chce płacić za nowe części i chce grać w dość dobrej jakości to powinien zastanowić się nad wersją konsolową
(dobry tv + kabel hd, grałem po sieci na x360 i nie było źle po prostu gra jest dostosowana i tyle).
Ale każdy ma swoje zdanie na ten temat, i własne preferencje jednemu przypadną do gustu manetki i pad innemu myszka i klawiatura

PostNapisane: 23 maja 2010, 23:22 

To może ja wtrącę swoje 3 grosze do tej dyskusji.

Jestem już graczem weteranem. Pamiętam czasy kiedy grafikę gry River Raid określało się jako "wypasioną". Pamiętam czasy kiedy gry wgrywały się parędziesiąt minut a komputery nie były wyposażone w myszki czy dyski twarde.
Dzisiaj mam pełny komfort. Na biurku stoi całkiem przyzwoity PC a w salonie podłączone do sporego TV dwie konsole - PS3 i Xbox 360. Nie jestem żadnym fanboy'em - uważam, że każda z tych 3 platform na swoje wady i zalety, żadna z nich nie odróżnia się pozytywnie od reszty na tyle żeby zdecydowanie nazwać ją najlepszą.

W Bad Company 2 grałem na wszystkich 3 platformach. Na 360ce i PC zaliczyłem nawet wersję BETA (na Xboxie funkcjonowała po prostu jako demko). Wersja PC (na rozsądnym sprzęcie, rzecz jasna) wygląda zdecydowania najlepiej. Wersje konsolowe wyglądają niemal identycznie. Jeśli chodzi o rozgrywkę to na konsolach gra się łatwiej (jeśli ktoś nie ma problemów z grą w FPP za pomocą pada). Wersja PC jest trudniejsza ponieważ hitboxy są mniejsze, przeciwników jest więcej, szybciej reagują (przewaga ruchów myszki nad wychylaniem gałki pada) i wielu graczy ma tak skonfigurowane klawisze, że mogą błyskawicznie zmieniać broń, klękać czy skakać.
Niemniej jednak, na wszystkich platformach gra się bardzo fajnie, to wciąż ta sama gra. Zajawkę na BC2 złapałem dzięki demku na 360kę ale grę kupiłem w wersji na PC.

Odpowiedź na pytanie z tytułu wątku jest bardzo prosta - należy wybrać wersję na tą platformę, do której jesteśmy najbardziej przywiązani i która posiada większość naszych znajomych - potencjalnych kumpli z drużyny. Bez względu na to czy to będzie PC, 360ka czy PS3 - zabawa i tak będzie przednia.

PostNapisane: 23 maja 2010, 23:46 

Oo! I pod Twoim postem RashbaNor i Perley podpisuję się obiema rękami,nogami a nawet rzęsami. :wink:
Dla każdego to sprawa indywidualna.

:arrow: :spam: kłócący się koledzy wyżej - proponowałbym zainteresowanie się bliskimi,czy kogoś nie zalewa i nie potrzebuje Waszej pomocy. A nie wytykać sobie kto ma jaki procesor i żarliwe kłótnie o liczbę FPS.
Przepraszam jeszcze raz za spam.:roll:

I proponowałbym zamknąć temat,bo dalsze dyskusje to...skończą się na pytaniu o lvl Veterana albo brąz za pistolet na strzałki :lol: :lol:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

PostNapisane: 24 maja 2010, 11:25 

Czy do xboxa da sie podpiac myche i klawe?

PostNapisane: 24 maja 2010, 11:29 

Satyr napisał(a):
Czy do xboxa da sie podpiac myche i klawe?

Przede wszystkim:
http://www.google.pl/search?q=jak+podla ... =firefox-a

A poza tym:

http://news.teamxbox.com/xbox/12316/Con ... -Xbox-360/

http://gizmodo.com/gadgets/peripherals/ ... 223963.php

PostNapisane: 24 maja 2010, 14:39 

Witam.

Dyskusja jest mniej więcej jak ta o wyższości świąt Bożego Narodzenia....

Ja podobnie jak kolega RashbaNor mam na biurku całkiem sprawnego peceta (jednak używam go głównie do pracy) oraz PS3. Jeszcze przed kilku laty byłem zdeklarowanym graczem pecetowym, jednak chodzi tu głównie o gatunki, które nie wychodzą na konsole - strategie, symulatory - a jak wychodzą to są z reguły okrojone i trącą to coś. Od roku posiadam ps3 - wczesniej ps2 - które miałem w zasadzie do PESa i GT4.

Kiedyś nie do pomyślenia było dla mnie grać w FPSy na padzie - nie radziłem sobie nic a nic ze sterowaniem. Do grania w shootery na padzie przemogłem się dzięki BIOSHOCK (ponieważ miałem wersje na ps3, a gra mnie zniszczyła klimatem), na początku było ciężko, ale z dnia na dzień szło mi coraz lepiej i teraz grając w BC2 radze sobie nie najgorzej.

Pecetowcy zapominają o jednej podstawowej zalecie konsol - wygodzie! Konsole odpalasz wkładasz płytę i grasz, nie wyginasz się przy tym w chiński paragraf na nie wygodnym krześle przy ciasnym biurku (zakładając że masz mało miejsca), lecz siedzisz sobie w ulubionym fotelu przy dużym ekranie (tv) z padem w rękach. Nie trzymasz ręki godzinami na myszce i klawiaturze co nie wpływa za dobrze na nadgarstki (projektuję w Cadzie oraz pracuję 8h przy komputerze także wiem o czym mówię). Siedzisz wygodnie wyciągasz nogi i grasz. Nie ustawiasz wiecznie karty, detali, nie grzebiesz w plikach ini - nadal siedzisz i grasz. Konsol nie trzeba co rok zmieniać, dokładać ramu zmieniać grafę bo nowy tytuł już nie chodzi tak ładnie. Na konsoli nie ma ustawień grafiki, które tylko irytują w przypadku nowych tytułów na PC bo pierwsze co robisz to je zniżasz żeby gra chodziła jako tako. WYGODA - konsola jest zdecydowanie wygodna i prosta w użyciu, jeśli do grania podchodzisz w sposób zdrowo rozsądkowy, czyli traktujesz to jako formę rozrywki to wygoda jest cecha bardzo istotną.

Dla mnie sprawa wygląda następująco - chcesz pograć dla przyjemności siedząc wygodnie w fotelu wybierasz konsole. Chcesz być profi wymiataczem co robi fikołka w powietrzu i wali head'a spadając na ziemię - wybierasz PC i myszkę z klawiaturą, jednak ta opcja jest droższa i frustrująca przy każdej nowej grze. Jakiego by się pieca nie kupiło to za jakiś czas okazuje się za słaby.

Na koniec napisze, że absolutnie nie neguję grania na piecu - mam 31 lat i przegrałem na pececie 1/2 swojego żywota - wcześniej oczywiście Amisia kochana, C64 i inne wynalazki. Na pc gram w tytuły które zapewne nigdy nie wyjdą na konsole, grałem też w FPSy. Grałem bo od jakiegoś czasu, jak opanowałem jako tako granie na padzie DUŻO przyjemniej gra mi się na konsoli.

pozdrawiam

PostNapisane: 24 maja 2010, 15:03 

[Yossarian] ale ty pieprzysz bzdury z ta wspaniałą grafiką na konsolowe. Jak nie wiesz to się głupio nie udzielaj.

PostNapisane: 24 maja 2010, 15:32 
Zbanowany

adivxv napisał(a):
[Yossarian] ale ty pieprzysz bzdury z ta wspaniałą grafiką na konsolowe. Jak nie wiesz to się głupio nie udzielaj.

Pisze o tym co widzialem - dokladniej gralem. Poprostu grafa na konsoli jest plynniejsza, bez inwestycji w karte procek cooler plyte itp itd.
Dodam jeszcze od siebie, ze skalniam sie do zakupu konsoli, w miejsce zakupu nowego peceta...

PostNapisane: 24 maja 2010, 15:49 

Szczerze tez chyba sobie kupie konsole zamiast pakowac hajc w kompa, ale na pewno nie do gier typu BC2. Raczej zeby sobie z kumplami pograc w FIFE czy NBA i od czasu do czasu w gierke typu AC albo Uncharted. Bo do tego moim zdaniem konsole sa stworzone (na pewno nie do strzelanek albo rts-ow, chociaz z czasem mozna pomyslec o adapterze do klawy i mychy i wtedy to juz jest inna rozmowa - jednak brak dedykow na dluzsza mete dyskwalifikuje gre w sieci).

PostNapisane: 24 maja 2010, 15:58 

większość osób negujących konsole, prawdopodobnie grało na nich raz czy dwa nie radząc sobie zupełnie ze sterowaniem padem. zachwalają ultra płynna grafikę na PC, zapominając ze większość efektów i tak jest na LOW bo normalnie nie za wiele widać. w takim razie jaki jest sens kupowanie wypasionego zestawu skoro gra sie na niskich ustawieniach w multi viewtopic.php?f=106&t=33808

koledzy kłócicie sie o ilość klatek na konsoli i pc. pomimo, ze na konsolach jest ich mniej około 30 gry śmigają cały czas płynnie. nie ma problemów z przycięciami, klatkowaniem czy dropami. gdy czytam takie teksty, zastanawiam sie czy mówimy o tych samych konsolach bo u mnie i kolegów takich rzeczy nie widzę, za to na PC owszem

PostNapisane: 24 maja 2010, 16:13 

Nie chodzi o kłótnie czy narzucanie komuś własnego zdania tylko o rzetelne przedstawienie pewnych faktów, które są zakłamywane przez niektóre osoby.
Dlaczego ktoś kto wybiera między platformami ma nie wiedzieć, że w przypadku konsoli maksymalna wartość FPSów to 30 i tak samo są dropy. Czy przemilczenie tego albo wpajanie komuś fikcji jest uczciwe ? Bo jak dla mnie to jest zwykłe chamstwo.
Tutaj przykłady zadyszki na dużo mniej wymagającym silniku CODa na PS3/X360 w 1024x600 (2x AA):
http://www.youtube.com/watch?v=KvDOJV7stp4
http://www.youtube.com/user/DigitalFoundry#p/u/44/IsPGN_ImoOs
http://www.youtube.com/watch?v=aUIrbmMTxAo&feature=player_embedded#!

Wszystkie portale się uwzięły, czy ktoś zwyczajnie celowo wprowadza w błąd?
Cytuj:
koledzy kłócicie sie o ilość klatek na konsoli i pc. pomimo, ze na konsolach jest ich mniej około 30 gry śmigają cały czas płynnie. nie ma problemów z przycięciami, klatkowaniem czy dropami.

Polecam koledze wejść na forum typowo konsolowe, np. w temat GTA4, można poczytać o miejscach gdzie ilość klatek oscyluje jedno liczbowo ^^

Ps.
Do kolegi: kudlatymarek5 w takim razie co ty robisz obecnie na forum związanym z serią BF? Hipokryzja?
Wymiana poglądów nikomu jeszcze nie zaszkodziła, a część osób faktycznie zainteresowana takim wyborem uzyska informacje, które być może pomogą podjąć decyzję.

Edyta:
Problem jest taki, że na kompie da się zainstalować "Frapsa" i subiektywnie będę tak samo wiarygodny jak napiszę ze na moim PS2 BC2 chodzi bez zacięć ;)

Edytka:
Fifa na konsolach jest obecnie bezkonkurencyjna.

PostNapisane: 24 maja 2010, 23:08 

[Yossarian] napisał(a):
adivxv napisał(a):

Pisze o tym co widzialem - dokladniej gralem. Poprostu grafa na konsoli jest plynniejsza, bez inwestycji w karte procek cooler plyte itp itd.
Dodam jeszcze od siebie, ze skalniam sie do zakupu konsoli, w miejsce zakupu nowego peceta...

Ale Ty to porównujesz własnie do swojego starego kompa na którym to fps-y Ci spadaja do 20 czy nawet mniej i pewnie grasz na low.

Swoją droga nie wiem o co wszystkim chodzi z tym mega wypasionym sprzetem koniecznym do płynnej rozgrywki w BC2. Yossarian chciałes komputer za 2k z monitorem to prosze :
AMD Athlon II X2 245 @3,5 215 zł
ASRock M3A770DE 220 z
GoodRam 2x2GB 1600MHz 370 zł
Radeon HD4850 512MB max 270 na alledrogo
Samsung 500GB 16MB 179 zł
BeQuiet PurePower L7 430W 199 zł
BenQ G2220HD TN - 499 zł

Razem : 1952 ( bez obudowy, klawy i myszki bo to każdy w domu ma ).

Taki oto mam konfig i w BC2 wszystko mam na high + AA4. Po wgraniu mapy i dołączeniu do gry przez 10-15s mam 16-20 fpsów ale po tej chwili wskakuje na 35-45 i juz ponizej tej wartosci nie spada. Nawet podczas grubej rozwałki na mapach 32 sloty nigdy nie zdazylo mi sie miec ponizej 30fps-ów. Tak wiec jak widać można mieć tani komputer i grac w BC2. Trzeba pokombinować ze sterami, troche sie powk*^%$ć ale da sie.

Ale temat jest o wyższości PC nad konsolami ( lub odwrotnie ) wiec dorzucę swoje 3 grosze aby nie było offtopa.
Otóż dla mnie PC zawsze będzie górą z prostej przyczyny. Bo jest taniej. A dlaczego? ano dlatego ze na konsoli nie sciągne sobie .rar-a nie wypakuje i nie zagram w to co ściągnąłem. Nie nawołuje do piractwa ale jakie sa realia każdy wie i nie mówcie ze każda gre w swoim życiu kupiliście w sklepie. Tyczy to sie również filmów, muzyki, programów etc. Na konsoli nie odpale sobie Gimpa i nie zrobie grafiki. Nie zrobie excela do pracy czy prezentacji.

Fajnie byłoby mieć PC i konsole ale mnie na to nie stać i z tej prostej przyczyny PC jest dla mnie górą. Tak do gier jak i na co dzień. ( no i na PC grafa lepsza :lol: )

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2