Teraz jest 2 gru 2024, 20:54

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 gru 2003, 02:56 

Mam zamiar nabyć tę chłodnicę :twisted: , http://www.thermaltake.com/coolers/volcano/rs/a1745.htm
Tylko jestem troche zdezorientowany bo ta chłodnica do Athlonów, ale napisali że podłaczenie ma 4 pinowe, a ja mam na płycie 3 pinowe i tearz nie wiem czy jest do tego jakaś przejściówka w komplecie (bo ja sie niedoczytalem....) czy jak to podłączyć?

Tytuł:
PostNapisane: 18 gru 2003, 03:28 

Zaraz ci Holman pomoze, niech no tylko to zobaczy:)

Tytuł:
PostNapisane: 18 gru 2003, 03:38 
Moderator forum

o widze :!: :)

tylko to nie jest chlodnica :twisted: chlodnica to jest to na przyklad

Obrazek

ten volcano wyglada na przyzwoity COOLER jak wiekszosc od TT zreszta, ale jak znam zycie bedzie troche halasowal nawet pomimo tej nowej konstrukcji lopatek- w koncu to chlodzenie powietrzne ;)

a 4 pinowa wtyczka to zwykla wtyczka od zasilacza, ona jest specjalnie na 4 piny zeby mozna bylo regulowac predkosc wentyla pokretlem, ale jak koniecznie chcesz do plyty to kupisz sobie za 3 zeta przejsciowke z 4 na 3 pin, albo lepiej zrobisz samemu przy pomocy 2 gniazdek, kabelka i lutowniicy :)

a tak w ogole te wszystkie wentylkowe wynalazki sie do niczego nie nadaja, i tak woda najlepsza :)

Tytuł:
PostNapisane: 18 gru 2003, 04:59 

No niezła ta "chłodnica" hehe ale wole cos mniejszego Volcano 12 mi starczy, nie jestem wybredny hehe, Dzieki za informacje.
A ten cooler potrzebny mi jest do mojego procka Antek2500@3200 bo mój boxowy nie wyrabia :evil: , a co do bloków wodnych, no to się wie że są najlepsze, no bo przecież co studzi elektrownie atomowe??? hehehe
Pozdrawiam i jeszcze raz THX!

Tytuł:
PostNapisane: 18 gru 2003, 12:58 
Oldboy Battlefield.pl

zalman 7000A Cu - 200zl

Tytuł:
PostNapisane: 18 gru 2003, 14:11 
Moderator forum

RustyNail napisał(a):
A ten cooler potrzebny mi jest do mojego procka Antek2500@3200 bo mój boxowy nie wyrabia :evil:

Co znaczy nie wyrabia ? Zawiesza, resetuje, powoduje BSody ?

Czy nie wyrabia znaczy "grzeje się, ale jest wszystko OK, tylko ta temp 55-65 stopni .." :wink:

Cała seria Volcano jest potężnie (cholernie) głośna zatem bez dodatkowego "skręczaca" obrotów się nie obędzie.
Dziwi mnie, że boxowy cooler prezentuje zjawisko "niewyrabialności".
Złożyłem już kilkanaście zestawów opratych o Barton 2500+@3200 w wersji BOX i żaden nie sprawiał kłopotów z temperaturami. Pamiętaj o ważnej rzeczy. Przy procesorach które pobierają 60W (w przypadku podkręconego na @3200 masz dokładnie 62W) ilość wydzielanego ciepła jest tak duża, że nie obędzie się bez dodatkowego wentylatora wyciągającego ciepłe na zewnątrz obudowy (puszczony na 5V w zupełności wystarcza). Nie oznacza to, że musi, ale nadmiar ciepła, w przypadku kiepskiego chłodzenia całości obudowy (nieergonomia, bałagan w okablowaniu, mały rozmiar wnętrza) powoduje podgrzewanie innych elementów komputera, tym samym procesor w sytuacji kiedy może o wiele większą stabilność mając lepsze warunki chłodzenia robi Ci psikusy.

Zanim dokonasz zakupu nowego chłodzenia postaraj się o lepsze chłodzenie obudowy. O dobrej paście przewodzącej ciepło i popularnym coopershimie na CPU nie wspomnę.

Organoleptycznie posprawdzaj sobie temperatury :)

W dalszej kwestii i chęci, kaprysu ... inwestuj w nowe chłodzenie.

BTW: Spire Whisperock III (45 zł) z wymienionym wentylatorem na CM-B52B (18 zł) jest skuteczniejszy od CM-HHC061L w technologii HP (163 zł) Sprawdzone i wymacane, więc czasem nie ma sensu przepłacać :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 19 gru 2003, 02:52 

===Tomy===[PL] napisał(a):
RustyNail napisał(a):
A ten cooler potrzebny mi jest do mojego procka Antek2500@3200 bo mój boxowy nie wyrabia :evil:

Co znaczy nie wyrabia ? Zawiesza, resetuje, powoduje BSody ? / dokładnie... ale wątpie żeby była to wina wentylatora boxowego

Czy nie wyrabia znaczy "grzeje się, ale jest wszystko OK, tylko ta temp 55-65 stopni .." :wink: / po pdkreceniu w stresie dochodzi nawet do ok 62 sopni,

Cała seria Volcano jest potężnie (cholernie) /jest coś takiego jak regulacja obrotów, także można ustawiać wedle życzenia/ głośna zatem bez dodatkowego "skręczaca" obrotów się nie obędzie.
Dziwi mnie, że boxowy cooler prezentuje zjawisko "niewyrabialności". /nie widzi mi się pracować na kompie z temp. 62 stopni, a już napewno nie nie nadaję się on do większego podkręcania, dobra pasta + wydajny AC to rozsądne mimimum na wiekszy overlocking :twisted: )
Złożyłem już kilkanaście zestawów opratych o Barton 2500+@3200 w wersji BOX i żaden nie sprawiał kłopotów z temperaturami. Pamiętaj o ważnej rzeczy. Przy procesorach które pobierają 60W (w przypadku podkręconego na @3200 masz dokładnie 62W) ilość wydzielanego ciepła jest tak duża, że nie obędzie się bez dodatkowego wentylatora wyciągającego ciepłe na zewnątrz obudowy (puszczony na 5V w zupełności wystarcza). Nie oznacza to, że musi, ale nadmiar ciepła, w przypadku kiepskiego chłodzenia całości obudowy (nieergonomia, bałagan w okablowaniu, mały rozmiar wnętrza) powoduje podgrzewanie innych elementów komputera, tym samym procesor w sytuacji kiedy może o wiele większą stabilność mając lepsze warunki chłodzenia robi Ci psikusy. /No mam na razie 2 wentylatory jeden z boku wdmuchuje, i jeden od góry wydmuchuje, niedługo będe miał z tyłu jeszcze, no i czekam na te okrągłe przewody do napędów, ale te co mam sa optymalnie rozłożone, co nie zmienia faktu że po wymianie będzie lepsza cyrkulacja powietrza)

Zanim dokonasz zakupu nowego chłodzenia postaraj się o lepsze chłodzenie obudowy. O dobrej paście przewodzącej ciepło i popularnym coopershimie na CPU nie wspomnę. / [i][b]wiesz jak kupię Volcano 12 extreme do będzie na przyszłość, na większy overlocking :twisted: , bo nawet najlepsza pasta na boxowym coolerze ci nic nie da, ani dobrze schłodzone wnętze obudowy przez optymalne ustawinie pzrewodów i wiatraków w przypadku wiekszego podkrecania, a co do coopershima to nowe wersja sprawia kłopoty na prockach z bartonem http://forum.tweak.pl/viewtopic.php?t=53185, NOT FOR BARTON http://www.thermaltake.com/accessories/ ... erShim.htm , musisz mi koniecznie powiedzieć jak sobie z tym poradziłeś, w końcu wszystko jest dla ludzi :D

Organoleptycznie posprawdzaj sobie temperatury :)

W dalszej kwestii i chęci, kaprysu /to nie kaprys a konieczność 8) / ... inwestuj w nowe chłodzenie.

BTW: Spire Whisperock III (45 zł) z wymienionym wentylatorem na CM-B52B (18 zł) jest skuteczniejszy od CM-HHC061L w technologii HP (163 zł) Sprawdzone i wymacane, więc czasem nie ma sensu przepłacać /[i] to zależy do czego, jak napisałem wcześniej Volcano będzie bardziej przyszłościowy :twisted: /[/b][/i] :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 19 gru 2003, 08:25 
Moderator forum

O najlepszych (chyba) coolerach na AMD poczytaj tu
Ja typuje na Zalmana 7000cu i Thermaltake SilentBoost. Nie inwestuj w superglosne wiatraki... gowno warte za przeproszeniem sa.

Tytuł:
PostNapisane: 19 gru 2003, 08:42 

Mayek napisał(a):
O najlepszych (chyba) coolerach na AMD poczytaj tu
Ja typuje na Zalmana 7000cu i Thermaltake SilentBoost. Nie inwestuj w superglosne wiatraki... gowno warte za przeproszeniem sa.

Juz i tak za późno, jeżeli chodzi o zmiane, bo już zamówiłem, ale powiem wam jak go zamontuje czy jest naprawde taki głośny jak mówicie, no wiadomo że na max obrotach to bedzie głośny, ale pzrecież można ustawić niżej powiedzmy 2500-3000 obrotów 8) ,zobacze jak go dostane :twisted: , do tego kupiłem nową paste http://www.4max.pl/produkt.asp?g=67&gg=62&id=479, ponoć lepsza od Ceramique !!! zobaczymy, ale na wszelki wypadek zamówiłem też Ceramique 8)

Tytuł:
PostNapisane: 19 gru 2003, 08:54 
Moderator forum

RustyNail napisał(a):
Juz i tak za późno, jeżeli chodzi o zmiane, bo już zamówiłem, ale powiem wam jak go zamontuje czy jest naprawde taki głośny jak mówicie, no wiadomo że na max obrotach to bedzie głośny, ale pzrecież można ustawić niżej powiedzmy 2500-3000 obrotów 8) ,zobacze jak go dostane :twisted: ,

2500 obrotow to dla coolerow Tt opartych na SmartFanach nie robi roznicy w halasie :/ Testujac Volcano 9 i jego odmiany kazdy z wiatrakow na nim przy min. i srednich obrotach mial nieprzyjemna wlasciwosc "warkotania" :) Po prostu sobie brzeczal... Dla mnie te coolery sa juz na straconej pozycji.
RustyNail napisał(a):
do tego kupiłem nową paste http://www.4max.pl/produkt.asp?g=67&gg=62&id=479, ponoć lepsza od Ceramique !!! zobaczymy, ale na wszelki wypadek zamówiłem też Ceramique 8)

Nanotherm nie znam, moze byc tzw. czarnym koniem wsrod past... Ceramique polecam, sam uzywam i jestem zadowolony.

Tytuł:
PostNapisane: 19 gru 2003, 09:43 

po co mi jakas za 200 zł jak mam takie za 50 i dobrze sie sprawują

Tytuł:
PostNapisane: 19 gru 2003, 10:48 
Moderator forum

RustyNail napisał(a):
dokładnie... ale wątpie żeby była to wina wentylatora boxowego,po pdkreceniu w stresie dochodzi nawet do ok 62 sopni

Przesadzasz, 62 stopnie w stresie przy @3200 to jest standard, przy aktywnym chłodzeniu, bez podbijania napięć (o ile nie zachodzi taka potrzeba dla stabilności CPU) wynik bardzo dobry. Nie przejmowałbym się tym. Osobiście mam o wiele więcej, cicho spokojnie i bezproblemowo.
Bierz też pod uwagę, że nie do końca można wierzyć odczytom z płyty, które zawsze są minimalnie zawyżane.

RustyNail napisał(a):
nie widzi mi się pracować na kompie z temp. 62 stopni, a już napewno nie nie nadaję się on do większego podkręcania, dobra pasta + wydajny AC to rozsądne mimimum na wiekszy overlocking :twisted: )

LOL, panikujesz IMHO niepotrzebnie
BTW: na większy o/c pow @3200 to już tylko woda, lub 220V pokojowy wiatrak postawiony obok komputera :)

RustyNail napisał(a):
No mam na razie 2 wentylatory jeden z boku wdmuchuje, i jeden od góry wydmuchuje, niedługo będe miał z tyłu jeszcze, no i czekam na te okrągłe przewody do napędów, ale te co mam sa optymalnie rozłożone, co nie zmienia faktu że po wymianie będzie lepsza cyrkulacja powietrza

Tak, porządek w obudowie to najważniejsza rzecz do zachowania prawidłowego przepływy wentylowanego powietrza.

RustyNail napisał(a):
wiesz jak kupię Volcano 12 extreme do będzie na przyszłość, na większy overlocking :twisted: , bo nawet najlepsza pasta na boxowym coolerze ci nic nie da, ani dobrze schłodzone wnętze obudowy przez optymalne ustawinie pzrewodów i wiatraków w przypadku wiekszego podkrecania, a co do coopershima to nowe wersja sprawia kłopoty na prockach z bartonem http://forum.tweak.pl/viewtopic.php?t=53185, NOT FOR BARTON http://www.thermaltake.com/accessories/ ... erShim.htm , musisz mi koniecznie powiedzieć jak sobie z tym poradziłeś, w końcu wszystko jest dla ludzi :D

Czytałem o tym problemie. Posiadam wersję CS 2.0 na którą tak mocno zadebatowali. Na zdjęciach widzę faktycznie "bliskie spotkania 3 stopnia" z jednym mostkiem. U siebie nic takiego nie stwierdziłem, nie mam problemów jak na zdjęciach z niemiedzianym CS. Dziwne ... bardzo dziwne, że ludzie mają z tym kłopoty. W razie 'W' jeśli masz w sobie nutkę "subtelenej delikatności" montuj bez CS-a (nie ukrusz jądra).

RustyNail napisał(a):
to nie kaprys a konieczność

Konieczność ? Piszesz o 62 stopniach i przyszłości.
Co do tego pierwszego bez komentarza :P
Co do przyszłości: obecnie granica przyszłości to granica 6-8 miesięcy, ktora dzieli potencjalnego "ochotnika w inwestycjach" i zmienia jednostkę główną na nowszą ... a potem kolejna wymiana połowy sprzętu w komputerze :) Myślę o najnowszej jednostce A64 która w ciągu roku zadomowi się równie szybko pod strzechami naszych domów jak obecne jednostki. Osobiście, zasiedziałym w AMD radzę utrzymać swoje jednostki na @3200 > jako niezły, w zupełności wystarczający "przetrwalnik", bez dalszych inwestycji.

Tytuł:
PostNapisane: 19 gru 2003, 17:11 
Moderator forum

co to za kiszka ten nanotherm ;) ceramique aktualnie debesciak

Tytuł:
PostNapisane: 20 gru 2003, 01:10 

Mayek napisał(a):
RustyNail napisał(a):
Juz i tak za późno, jeżeli chodzi o zmiane, bo już zamówiłem, ale powiem wam jak go zamontuje czy jest naprawde taki głośny jak mówicie, no wiadomo że na max obrotach to bedzie głośny, ale pzrecież można ustawić niżej powiedzmy 2500-3000 obrotów 8) ,zobacze jak go dostane :twisted: ,

2500 obrotow to dla coolerow Tt opartych na SmartFanach nie robi roznicy w halasie :/ Testujac Volcano 9 i jego odmiany kazdy z wiatrakow na nim przy min. i srednich obrotach mial nieprzyjemna wlasciwosc "warkotania" :) Po prostu sobie brzeczal... Dla mnie te coolery sa juz na straconej pozycji. /nigdy nie mów nigdy, Volcano 12 to całkiem nowa konstrukcja ma inny rozkład płatów, także może być ciekawy, jeszcze mi nie przyszedł, nie mam jak spradzić :/
RustyNail napisał(a):
do tego kupiłem nową paste http://www.4max.pl/produkt.asp?g=67&gg=62&id=479, ponoć lepsza od Ceramique !!! zobaczymy, ale na wszelki wypadek zamówiłem też Ceramique 8)

Nanotherm nie znam, moze byc tzw. czarnym koniem wsrod past... Ceramique polecam, sam uzywam i jestem zadowolony.

Tytuł:
PostNapisane: 20 gru 2003, 01:20 

===Tomy===[PL] napisał(a):
RustyNail napisał(a):
dokładnie... ale wątpie żeby była to wina wentylatora boxowego,po pdkreceniu w stresie dochodzi nawet do ok 62 sopni

Przesadzasz, 62 stopnie w stresie przy @3200 to jest standard, przy aktywnym chłodzeniu, bez podbijania napięć (o ile nie zachodzi taka potrzeba dla stabilności CPU) wynik bardzo dobry. Nie przejmowałbym się tym. Osobiście mam o wiele więcej, cicho spokojnie i bezproblemowo.
Bierz też pod uwagę, że nie do końca można wierzyć odczytom z płyty, które zawsze są minimalnie zawyżane.

RustyNail napisał(a):
nie widzi mi się pracować na kompie z temp. 62 stopni, a już napewno nie nie nadaję się on do większego podkręcania, dobra pasta + wydajny AC to rozsądne mimimum na wiekszy overlocking :twisted: )

LOL, panikujesz IMHO niepotrzebnie
BTW: na większy o/c pow @3200 to już tylko woda, lub 220V pokojowy wiatrak postawiony obok komputera :)

RustyNail napisał(a):
No mam na razie 2 wentylatory jeden z boku wdmuchuje, i jeden od góry wydmuchuje, niedługo będe miał z tyłu jeszcze, no i czekam na te okrągłe przewody do napędów, ale te co mam sa optymalnie rozłożone, co nie zmienia faktu że po wymianie będzie lepsza cyrkulacja powietrza

Tak, porządek w obudowie to najważniejsza rzecz do zachowania prawidłowego przepływy wentylowanego powietrza.

RustyNail napisał(a):
wiesz jak kupię Volcano 12 extreme do będzie na przyszłość, na większy overlocking :twisted: , bo nawet najlepsza pasta na boxowym coolerze ci nic nie da, ani dobrze schłodzone wnętze obudowy przez optymalne ustawinie pzrewodów i wiatraków w przypadku wiekszego podkrecania, a co do coopershima to nowe wersja sprawia kłopoty na prockach z bartonem http://forum.tweak.pl/viewtopic.php?t=53185, NOT FOR BARTON http://www.thermaltake.com/accessories/ ... erShim.htm , musisz mi koniecznie powiedzieć jak sobie z tym poradziłeś, w końcu wszystko jest dla ludzi :D

Czytałem o tym problemie. Posiadam wersję CS 2.0 na którą tak mocno zadebatowali. Na zdjęciach widzę faktycznie "bliskie spotkania 3 stopnia" z jednym mostkiem. U siebie nic takiego nie stwierdziłem, nie mam problemów jak na zdjęciach z niemiedzianym CS. Dziwne ... bardzo dziwne, że ludzie mają z tym kłopoty. W razie 'W' jeśli masz w sobie nutkę "subtelenej delikatności" montuj bez CS-a (nie ukrusz jądra).

RustyNail napisał(a):
to nie kaprys a konieczność

Konieczność ? Piszesz o 62 stopniach i przyszłości.
Co do tego pierwszego bez komentarza :P
Co do przyszłości: obecnie granica przyszłości to granica 6-8 miesięcy, ktora dzieli potencjalnego "ochotnika w inwestycjach" i zmienia jednostkę główną na nowszą ... a potem kolejna wymiana połowy sprzętu w komputerze :) Myślę o najnowszej jednostce A64 która w ciągu roku zadomowi się równie szybko pod strzechami naszych domów jak obecne jednostki. Osobiście, zasiedziałym w AMD radzę utrzymać swoje jednostki na @3200 > jako niezły, w zupełności wystarczający "przetrwalnik", bez dalszych inwestycji.

Wiesz im większa temp. tym mniejsza żywotność procka, a 61-62 stopnie to nie jest 70 ale jest za dużo jak dla mnie,
Mówisz że powyżej 3200, to już tylko woda, absolutnie się z tym nie zgodze, poptarz na forum tweak, a zobaczysz że sporo z nich ma dużo powyżej 3200 i nie potrzebuje wody, więc spokojnie do overlockingu powyżej 3200 wystarczy dobrej klasy AC, + dobra pasta, porządek w obudowie , no i dodatkowe wentyle :twisted: , 3200 starczy na długo, ale potem zawsze pzryda się pare MHz więcej i po co kupować wtedy nowego procka , jak można dalej kręcić tego samego, pod warunkiem że ma się odpwiedni sprzęt.
Pozdrawiam.
P.S. Chwyciła już kogoś grypa? bo mnie wzięło na całego :evil:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2