Dusty [PL] napisał(a):
Ujmen napisał(a):
Kupuje sie je po prostu za granicą gdzie gry są o wiele tańsze i są to wersje pudełkowe(zrobione jest zdjęcie tego pudełka wraz z kluczem).
Popraw mnie jeśli się mylę i źle zrozumiałem.
1. "Hurtownik", taki jak ty, kupuje powiedzmy dwieście gier (bo hurtowo taniej) od dystrybutora.
2. Skanuje/fotografuje klucze
3. Sprzedaje te skany np. na Allegro.
I chcesz mi wmówić, że potem te gry, z już poskanowanymi kluczami grzecznie utylizujesz bezpowrotnie niszcząc je? LOL
Sprawa jest o wiele prostsza niż Ci się wydaje
1. Kupuję przez Internet od zagranicznego dystrybutora, właściciela sklepu z grami(zależy kto co sprzedaje i w jakich cenach) zdjęcie z kluczem
2. Wystawiam aukcję na allegro i sprzedaję klucze.
Niektórzy pewnie teraz pomyślą, że gry są odsprzedawane dalej, lecz nic z tych rzeczy. Aby móc sprzedawać jak i kupować w systemie płatności przez który płacę swoim dostawcom, należy odbyć spotkanie z jednym z konsultantów owego systemu, na którym trzeba między innymi przedstawić dokumenty tożsamości potwierdzone przez notariusza. Osoby te sprzedają klucze w tysiącach egzamplarzy dla ludzi takich jak ja z całej Europy, więc mają o wiele większe zyski niż gdyby rozprowadzali te klucze po sklepach. W każdej chwili można wystawić opinię o sprzedawcy, jeśli okazałoby się, że jest oszustem, to traci naprawdę niezłe źródło gotówki. W przeciwieństwie do allegro ten system nie jest rajem dla oszustów. Kupujący ma wgląd do jego danych osobowych jak i paszportu(skan) i każde wykroczenie można zgłosić do organów ścigania.
Po zakupie klucza mam 2 tygodnie(zazwyczaj) na poinformowanie sprzedawcy, że chcę dostać pudełko z płytą. Prawdopodnie po tym czasie jest ono niszczone, ale co dokładnie z nim się dzieje jest dla mnie tajemnicą.