Luky Luke, napisz jeszcze jaką masz resztę sprzętu, bo żeby wykręcić Quada nie można mieć badziewnej płyty głównej ani zasilacza.
Poza tym 400zł za Q6600 to drogo na Allegro (zwłaszcza teraz, gdy to już stara platforma), ja pół roku temu kupiłem Xeona X3320 (odpowiednik Q9300 normalnie na socket LGA 775, niczym się od niego nie różni poza nazwą) za 450zł z roczną gwarancją. Wykręciłem go na 3.4 GHz, bardziej nie mogę, bo mnie ogranicza płyta Gigabyte P35-DS3L i przy FSB większym niż 455MHz po prostu jest niestabilna (nawet na max. napięciu), ale to i tak wystarczy. Do tego chłodzenie Scythe Mugen 2b i nawet w takie upały jak ostatnio były temperatura w max. stresie nie przekracza 52-55 stopni, a w idle 32-35.
Jeżeli chodzi o wydajności w BF BC2 to na tym procku i lekko podkręconym GF GTX 260 (SP 216) framerate nie spada poniżej 45 fps (w największej "zadymie"), a przeważnie mam cały czas 60. Ustawienia wszystkie na wysokie, AFx16 (chociaż jak zmieniłem na x4 to nie widziałem żadnego spadku jakości filtrowania tekstur
), tylko brak AA i HBAO, rozdzielczość 1680x1050, więc ogólnie jest komfort. W innych grach często nawet z AA mogę pograć. GTA 4 to wyjątek, bo ta gra jest bardzo źle zoptymalizowana (nawet pomimo tych patchu, które wyszły), ale tam na wysokich detalach i odpowiednio wyważonych "suwakach" (to są najważniejsze opcje) i nie spada poniżej 30 fps, ale tam to nawet na sporo mocniejszych kompach mogą się zdarzać takie spadki.
Z Mafią 2 nie powinno być problemu, chyba że będziemy chcieli z PhsyX-em pograć. Chociaż jeżeli zoptymalizowali by grę tak dobrze jak np. Batman Arkham Asylum to by było spoko, bo na swoim sprzęcie grałem w niego z PhysX-em, na wysokich detalach i miałem praktycznie cały czas 60 fps. Ale o tym się przekonamy dopiero po oficjalnej premierze Mafii.