Teraz jest 1 lis 2024, 10:19

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 sie 2010, 13:29 

Jak mozna robic screeny wczasie gry o,o ?? ;d

PostNapisane: 28 sie 2010, 19:01 

No tak moze i czituja...
Ale gralem ostatnio na atakamie mecz ESL z klanem BENQ Delta. Jeden z nich co runda byl na statku tam gdzie zrobilem pierwszego screena. Ja go szukalem na statku a ten mnie zdejmowal!!!!! On tez mial Haxy??????
Co jak co ale jesli wali przez to BAniaki z mg36 a ja go nie widze ??
Ale z drugiej strony klany nie haxuja chybaaaaa??

monitor 19 " Samsung Syncmaster 913N
DirectX 9.0c (Windows XP)

P.S. Screeny robisz print screenem (klawiatura) i wklejasz do painta lub programem Fraps, Playclaw

PostNapisane: 28 sie 2010, 19:07 

Lol ja tak niemam jak wy piszecie . Ja mam grafike najsłabszą i widze statek dokładnie a czitow niemam .Gram na laptopie moze być ruznica?? 19cali ma ekran

PostNapisane: 28 sie 2010, 20:42 

Ja pustynne mapy omijam z daleka po takich akcjach jak wyżej.
Próbowałem różnych ustawień gry i piaskowa burza zawsze zżerała mi całą widoczność.
Jeszcze spróbuje na dx9.

Nie wiem może Radeony tak mają.

A co dziwne na zimowych mapach jest różnica w widoczności po zmianie ustawień.

PostNapisane: 28 sie 2010, 22:57 

Może faktycznie tak jest, że na Radkach gorzej z tą widocznością a poza tym wątpię w to żeby każdy kto was akurat zabije mimo, że go zupełnie nie widać, od razu miał jakieś haxy czy inne badziewia. To, że wy nie widzicie przez taką zamieć nie oznacza jeszcze, że przeciwnik musi mieć tak samo...
Jakie macie karty w swoich skrzynkach? Ja ma GF'a i problem taki nie występuje na tyle żeby mi jakoś przeszkadzały te burze piaskowe.

PostNapisane: 29 sie 2010, 05:22 

U mnie tez czasami g***o widac na tych planszach. Moja karta to Radek 5850 toxic, rozdzialka 1920x1200, monitor 24". Detale max, gdzies slyszalem ze jakis efekt za to odpowiada i mozna go wylaczyc z menu i wtedy kurzawy znikaja ale nie chcialo mi sie wglebiac bo glownie gram na Innocentes w SquadDM.

PostNapisane: 29 sie 2010, 13:02 

To juz wiadomo raczej czemu nic nie widzicie. Rozdzialka full HD i wszystko na high. Masz tak piekna grafike przy tych opcjach ze piasek tez jest "piekny" - tak ze nic nie widac. Wylacz bloom i hsao - nie ma tego w opcjach - jedynie w setting.ini mozna to zmienic. Albo po prostu daj low na testy i wtedy zobacza jaka bedzie roznica w widocznosci. Dodam ze jak ustawisz low to i tak chyba zawsze bloom jest wlaczony wiec musisz w setting dac false.

PostNapisane: 29 sie 2010, 13:23 

Co ma wysoka rozdzielczość do problemów z piaskiem, skoro ja też gram tak jak sir_Paq na 1920x1200 i u mnie on nie występuje na tyle żeby nie widzieć przeciwników jak u osób w temacie, którzy i tak grają na very low? Jeśli wyłączy się te dwie opcje, które podałeś to burza piaskowa zniknie całkowicie? :o Nie będę się i tak w to bawił bo popsułoby mi cały klimat Atakamy gdyby nagle zrobiło się łyso. :|

PostNapisane: 29 sie 2010, 14:03 

na low też masz piasek czasem bardziej dokuczliwy czasem mniej, spokojnie se zobacz.

PostNapisane: 30 sie 2010, 01:15 

Dorzucę swoje screeny. Karta Radeon HD 4890, DirectX10, Win 7 64bit, screeny są w kolejności od najlepszej do najgorszej grafiki, czyli
MAX(szczegóły,tekstury,cienie,efekty) + AAx8 + Filtrowanie x16 + Synchronizacja + HBAO
Obrazek
To samo bez HBAO, widać różnicę jednak niewielką bo wiatr nie wiał dość mocno :lol:
Obrazek
Teraz z wyłączonym AA i filtrowaniem
Obrazek
Detale na nisko i wszystko wyłączone
Obrazek
Stałem koło B na wprost tego statku i z boku wiało piaskiem. Screen poniżej pokazuję te samo miejsce tylko celowałem w budynki na A jakieś 200m podczas intensywnej burzy piaskowej. Detale LOW bez HBAO cieni efektów i innych
Obrazek

Ktoś coś doradzi bo dla mnie wszystko wygląda tak samo nieważne co się zmieni.
Zapomniałem dodać broń GOL + optyka x12

Kolejny EDIT dorzucę broń medyka MG36 widok z tego samego miejsca + rzut na budynki koło A podczas braku zawieruchy. Dodaje te screeny na LOW + ustawienia graficzne z CCC czyli sterownika graficznego. ATI ma to do siebie, że bawiąc się ustawieniami można wymusić na sztywno ustawienia, podczas gdy w grze brak pewnym opcji np. Antyaliasing x24 są to filtry, które większość tytułów nie obsługuje. Powoduję takie dziwne rzeczy czasem niektóre tekstury robią się półprzezroczyste. Ze względu na to, że nie jestem ekspertem w tej dziedzinie może ktoś bardziej się tym interesuję to może coś dorzucić. Poniżej screeny ze sterownika z efektami LOw i całkowitym ich wyłączeniem. Dziwnym trafem w niektórych miejscach mam 160 fpsów, ale gra wygląda gorzej niż tragicznie
Obrazek
Po prawej widać piasek starałem się uchwycić dość czyste ujęcie + mgłę z piasku po prawej
Obrazek

@down
Zgadza się, jednak gdy popatrzysz na to z innej strony część tytułów inaczej działa na różnych wersjach DirectX. W moim przypadku gra Stalker - Czyste Niebo na Directx 9 a 10 działa zupełnie inaczej. Poprzez żmudne zmienianie parametrów w grze i w sterowniku graficznym uzyskałem sensowny obraz i ilość fpsów. Problemem były znikające tekstury, oświetlenie dynamiczne oraz dziwne ostrość przy dużym spadku fps. Może to okazać się dziwne, ale gra potrafiła mi skakać w granicach 15-60fps, podczas gdy teraz chodzi stabilnie na 50 oraz nie ma artefaktów.

Tak piasek jest po to, aby nie było można było przez niego widzieć. Stojąc koło budynków lub w środku znika, ale nie wiem czy pamiętasz kiedyś granie z włączonym HBAO na pustynie atakama można było co najwyżej gryźć ziemie niż bronić B. Jakiś czas temu DICE w patchu wprowadził właśnie mniej oślepiający piasek.

Ostatnio edytowano 30 sie 2010, 05:11 przez Gargot, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 30 sie 2010, 01:56 

Przecież jakby to zależało od ustawień grafiki to by było bez sensu. Jak już pisałem - tak jest skonstruowana ta mapa i tyle, nie ma sensu kombinować z ustawieniami, które są przecież "globalne" (na wszystkie mapy),a nie tylko na tą.
Z resztą, moim zdaniem jest dobrze tak jak jest, przynajmniej dodaje to klimatu i jest dzięki temu trudniej. :)
Jeżeli ktoś Was zabija z miejsca, które Wy ledwo widzicie i jesteście pewni, że ta osoba nie czituje to pewnie po prostu "trafiła" na mniejszy wiatr i ma lepsza widoczność, akurat w tym miejscu i momencie, bo z tego co zauważyłem to fizyka na tej mapie jest tak skonstruowana, że widać w pewnym sensie "losowość" tej burzy piaskowej i jakiś tam efekt zmiany wiatru, co ma wpływ właśnie na widoczność.

Co do wymuszaniu w sterownikach AA czy AF, których gra nie obsługuje to nie ma sensu tego robić (po upewnienie się, że gra rzeczywiście nie obsługuje tego trybu), bo grafiki to nie poprawi, a jedynie może obniżyć wydajność. Tzn. są gry, dla których trzeba wymuszać w sterownikach AA, żeby to w ogóle działało w grze, ale akurat w BC2 nie trzeba tego robić i najlepiej zmieniać te ustawienia bezpośrednio w grze (lub pliku konfiguracyjnym).

PostNapisane: 30 sie 2010, 16:49 

Wrzucam swoje screeny żeby porównać jak to wszystko wygląda na geforceach (przynajmniej na moim): Karta 280GTX, DirectX11, Win 7 32bit.

Rozdzielczość 1920x1200 + wszystkie detale na maxa. Musiałem czekać kilka minut żeby złapać takie zawieruchy jakie są pokazane na drugich screenach bo najczęściej miałem widok tak jak na pierwszym:
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Rozdzielczość 1024x768 + wszystkie detale na low. Na najniższych ustawieniach jest o dziwo większa częstotliwość zamieci niż na najwyższych, do tego jest cały czas gęstsza. :o
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

U Gargota i MrSancheza, którzy posiadają Radeony jest tylko mgła na każdym screenie i niewiele się zmienia pod tym względem a u mnie widać wyraźnie czystą przestrzeń albo piasek podczas nawałnicy. Jak to rozumieć? Wina waszych kart?

PostNapisane: 31 sie 2010, 01:21 

@up
Mógłbyś poprawić linki, albo ja nic nie widzę. Z ciekawości bym zobaczył jak to u Ciebie wygląda

PostNapisane: 31 sie 2010, 02:35 

W jakim sensie poprawić? :| Przecież otwierają się normalnie po kliknięciu w miniaturę.

PostNapisane: 31 sie 2010, 07:47 

OK nvm AdBlock blokował mi te screeny ;p właściwie screeny są dość podobne, używanie opcji HBAO na pustyni tylko pogarsza efekt z tego co widzę. Co do kart raczej chciałem porównać efekt mgły na radkach i geforce są takie same niezbyt się różnią, chociaż zmniejszenie detali na geforce daje zmianę, bo na radkach to bez różnicy. Cóż trzeba przeboleć to, że ktoś miał lepsze "wiatry" i mnie zabił kiedy ja byłem ślepy jak kret :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2