Teraz jest 5 wrz 2025, 23:54

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 20 gru 2003, 02:02 

Holman napisał(a):
co to za kiszka ten nanotherm ;) ceramique aktualnie debesciak

Nie przesadzasz trochę? Jeden koleś uzyskał takie wyniki
"Efekt - Barton XP @ 2200Mhz i Arctic Cooling TC 2 - 42st Idle i 46st Stres (30min Prime95)" A Prime95 potrafi nieźle dać czadu kompowi :twisted: , z tego co pamiętam to Ceramique miała zawsze o 1-2 stopnie wyżej, ale to był inny test. testy są bardzo podobne, kiedyś inny koleś testował i wyszło mu tak samo jak Ceramique. Z tego wynika że jest mniej więcej 1:1, sam nie wiem którą nałoże, hmmm

Tytuł:
PostNapisane: 20 gru 2003, 19:26 
Moderator forum

RustyNail napisał(a):
Wiesz im większa temp. tym mniejsza żywotność procka,

Na początek - tnij cytaty do których się nie ustosunkowujesz, bo nie wiadomo do czego sie od nosić, i nie trzeba wlec w kolejnych wątkach wcześniejszych treści.

Co to żywotności .. widzę, że naprawdę jesteś uczulony :wink:
Żywotność półprzewodników liczona jest na tysiące godzin = lata.
Zakładając zatem, że fizycznie skracamy żywotność układów poprzez potraktowanie ich wyższymi od fabrycznych parametremai to jak sądzisz .. jak długo może popracować taki procesor u Ciebie, przy założeniu że zabieramy się do tego w myśl posiadanej i nabytej prawidłowej wiedzy ... rok, dwa, trzy lata ?

Wierz mi, nie minie rok czasu i będziesz w posiadaniu innego układu, a obecny będzie jeszcze długo pracować przy założeniu, że jego kolejny użyszkodnik będzie wiedział jak podejść do wcześniej wspomnianego tematu o/c.

RustyNail napisał(a):
a 61-62 stopnie to nie jest 70 ale jest za dużo jak dla mnie,Mówisz że powyżej 3200, to już tylko woda, absolutnie się z tym nie zgodze, poptarz na forum tweak, a zobaczysz że sporo z nich ma dużo powyżej 3200 i nie potrzebuje wody .. <ciach>

Napisałem przecież używając małego porównania, że można stosować super wydajne układy powietrznego chłodzenia. Nie zrouzmiałeś mnie. Nie twierdzę, że nie można, owszem ... da się, ale wówczas praca przy komputerza bez odpowiednich wkładech do uszu typu Stopper się nie obejdzie. Woda natomiast da o wiele lepsze chłodzenie, przy dobrej jakości i efektywności układu i co więcej będzie conajmniej o połowę ciszej.

RustyNail napisał(a):
Pozdrawiam.
P.S. Chwyciła już kogoś grypa? bo mnie wzięło na całego :evil:

Grypa to nic w porównaniu do zapalenia oskrzeli :]

Tytuł:
PostNapisane: 20 gru 2003, 19:34 
Moderator forum

RustyNail napisał(a):
Holman napisał(a):

"Efekt - Barton XP @ 2200Mhz i Arctic Cooling TC 2 - 42st Idle i 46st Stres (30min Prime95)" A Prime95 potrafi nieźle dać czadu kompowi :twisted: , z tego co pamiętam to Ceramique miała zawsze o 1-2 stopnie wyżej, ale to był inny test. testy są bardzo podobne, kiedyś inny koleś testował i wyszło mu tak samo jak Ceramique. Z tego wynika że jest mniej więcej 1:1, sam nie wiem którą nałoże, hmmm

moze przesadzam ale takie tempy to raczej troche z kosmosu na takim procu bo takie tempy przy tej ilosci watow ma sie na wc, wiec koles ma zle skalibrowany czujnik na plycie ktory mu przeklamuje o pare stopni na pewno, a poza tym i nie wierze w roznice 2 stopni tylko na samej pascie bo to juz jest raczej niemozliwe, roznice beda sie miescic w granicach bledu pomiaru, poza tym teraz weszla arctic silver 5 ktora tez jest bardzo dobra, poza tym oprocz wydajnosci porownaj sobie te pasty wagowo i cenowo w stosunku do ilosci

a co do wody to nie ma tak ze powyzej pewnej granicy trzeba juz wode, wode mozna zawsze, tyle tylko ze im wyzej na AC tym halas jest wiekszy

Tytuł:
PostNapisane: 21 gru 2003, 01:49 

===Tomy===[PL] napisał(a):
RustyNail napisał(a):
Wiesz im większa temp. tym mniejsza żywotność procka,

Na początek - tnij cytaty do których się nie ustosunkowujesz, bo nie wiadomo do czego sie od nosić, i nie trzeba wlec w kolejnych wątkach wcześniejszych treści. / tekst pogrubiony to będzie moja odpowiedź, do danego zdania/wypowiedzi, myślę że tak jest bardziej konkretnie/

Co to żywotności .. widzę, że naprawdę jesteś uczulony :wink:
Żywotność półprzewodników liczona jest na tysiące godzin = lata.
Zakładając zatem, że fizycznie skracamy żywotność układów poprzez potraktowanie ich wyższymi od fabrycznych parametremai to jak / masz racje, powiedziałbym nawet że jestem przeczulony aż za bardzo, niskie temperaturty to chyba jakieś moje "zboczenie" :wink: /sądzisz .. jak długo może popracować taki procesor u Ciebie, przy założeniu że zabieramy się do tego w myśl posiadanej i nabytej prawidłowej wiedzy ... rok, dwa, trzy lata ? /w tym okresie mojego życia podejrzewam że nowy procesor będę miał nieprędko, a więc będzie więcej niż podajesz, no chyba że dostane niespodziewany "zastrzyk" gotówki..., ale co by było gdyby to już inna sprawa./
Wierz mi, nie minie rok czasu i będziesz w posiadaniu innego układu, /kiedyś wielce prawdopodobne, obecnie tak jak napisałem powyżej/ a obecny będzie jeszcze długo pracować przy założeniu, że jego kolejny użyszkodnik będzie wiedział jak podejść do wcześniej wspomnianego tematu o/c.

RustyNail napisał(a):
a 61-62 stopnie to nie jest 70 ale jest za dużo jak dla mnie,Mówisz że powyżej 3200, to już tylko woda, absolutnie się z tym nie zgodze, poptarz na forum tweak, a zobaczysz że sporo z nich ma dużo powyżej 3200 i nie potrzebuje wody .. <ciach>

Napisałem przecież używając małego porównania, że można stosować super wydajne układy powietrznego chłodzenia. Nie zrouzmiałeś mnie. Nie twierdzę, że nie można, owszem ... da się, ale wówczas praca przy komputerza bez odpowiednich wkładech do uszu typu Stopper się nie obejdzie. Woda natomiast da o wiele lepsze chłodzenie, przy dobrej jakości i efektywności układu i co więcej będzie conajmniej o połowę ciszej. /Zgodzę się z tym twierdzeniem , ale niecałkiem, dużo zależy od jakości posiadanych części, tj, obudowa, wentyle, itp. także myślę że da się znaleść kompromis na AC, pomiędzy ciszą a wydajnością/

RustyNail napisał(a):
Pozdrawiam.
P.S. Chwyciła już kogoś grypa? bo mnie wzięło na całego :evil:

Grypa to nic w porównaniu do zapalenia oskrzeli :]/ wiadomo, kiedy cię złapało?

Tytuł:
PostNapisane: 21 gru 2003, 01:56 

Holman napisał(a):
RustyNail napisał(a):
Holman napisał(a):

moze przesadzam ale takie tempy to raczej troche z kosmosu na takim procu bo takie tempy przy tej ilosci watow ma sie na wc /już niedługo sprawdze osobiście czy te wyniki co podałem są wiarygodne i poinformuje cię napewno,z tym że ja będę miał inny cooler :D /, wiec koles ma zle skalibrowany czujnik na plycie ktory mu przeklamuje o pare stopni na pewno, a poza tym i nie wierze w roznice 2 stopni tylko na samej pascie bo to juz jest raczej niemozliwe, roznice beda sie miescic w granicach bledu pomiaru, poza tym teraz weszla arctic silver 5 ktora tez jest bardzo dobra, poza tym oprocz wydajnosci porownaj sobie te pasty wagowo i cenowo w stosunku do ilosci / co do tych 2 stopni to powiem ci że jest to bardzo możliwe, nie wszystko co tanie musi być gorsze i vice-versa, a dochodzi jeszcze do tego kwestia prawidiłowego rozłożenia samej pasty/

a co do wody to nie ma tak ze powyzej pewnej granicy trzeba juz wode, wode mozna zawsze, tyle tylko ze im wyzej na AC tym halas jest wiekszy /się wie :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 21 gru 2003, 02:04 

Tak z innej beczki, to jestem wkurzony, bo czekam, i czekam na zamówiony sprzęt i nic., w 4max odpsiali ze towar wysla dopiero w poniedzialek, a w komputronik to juz wogole wymięka, sick :evil:,chyba zaczne zamawiac niedługo przez zwykła pocztę skoro tak się grzebią ci "kurierzy"

Tytuł:
PostNapisane: 21 gru 2003, 08:01 

Jak już zaczeliśmy temat past, to mam tutaj dla zainteresowanych troche wiadomości a propo nowej pasty Nanotherm PCM+, wygląda na to że jest ona lepsza od Ceramique różnica sięga nawet, uwaga 5 stopni!!! na korzyść nanotherm PCM+ http://www.modsynergy.com/Review%2082.htm

"A tu na dokładke testy jednego z człownków forum tweak.pl :

Silikon od zalmana - 52st
Arctic Silver 3 - 47st
Arctic Ceramiqe - 46st
Arctic Silver 5 - 45st
Nanotherm XTC - 46st

Wyniki są dość podobne, i mieszczą się w granicach błedu pomiaru, ale różnica między MARKOWĄ pastą a silikonem JEST duża!

Update - właśnie skończyłem maltretować Nanotherm PCM+ - 43st"

Wygląda na to że nowa pasta Nanotherm jest bardzo dobra :twisted:
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 21 gru 2003, 10:47 
Moderator forum

OMG moglbys na drugi raz edytowac swoje posty i wszystko w kupie pisac? I zrob cos z tym cytowaniem bo sie rozczytac nie mozna :? :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 21 gru 2003, 11:11 
Moderator forum

RustyNail napisał(a):
wiadomo, kiedy cię złapało?

Było minęło, 2 tygodnie w listopadzie z życiorysu...

Powodzenia w leczeniu.

Tytuł:
PostNapisane: 22 gru 2003, 01:29 

===Tomy===[PL] napisał(a):
RustyNail napisał(a):
wiadomo, kiedy cię złapało?

Było minęło, 2 tygodnie w listopadzie z życiorysu...

Powodzenia w leczeniu.

No nieźle, 2 tygodnie to dużo, musiało ci nieźle zajść za skórę.... No ale już zdrowy jesteś, więc spoko :D .

A dziekuję , już mam się coraz lepiej, jeszcze tak podejrzewam 2 dni i po sprawie, najgorsze już mam za sobą...:-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 2