W samym BC2, sk to zjawisko normalne: bo respimy sie (miedzy innnymi) na squad mates i jak do naszego spawn pointu strzelaja, czesto my giniemy rowniez, na spawnie wlasnie
Faktem jest, ze mamy wyspecjalizowana grupke graczy, ktorzy obstawiaja spawn pointy na mapie i tam kampia - mozna to zaobserwowac na przykladzie flagi C na mapie Panama, w trybie CQ. Gdzie bardzo czesto, spotykamy kampiacych okolice ostatnich wagonow przy nadbrzezu, za flaga - dokladnie tam najczesciej obroncy C maja respa. Choc i tak przy wielkosci map w BC2 nie jest to problem ktory da sie uniknac.
Ogolnie, nie widze zadnego problemu z polozeniem kogos kto respi sie przy mnie - w koncu to dynamicza gra - nawet bardzo. Nie czekam nic a nic - widze, ze sie pojawil - ciach go!
Natomiast takie kampienie spawna - nawet poza baza, to zwykle lamerstwo - choc w powaznych meczach, sparach i ligach, to jedna z podstawa 'zwyciestwa'.
OT
W wypadku BC2V, mapy sa duuuzo mniejsze, spawny mozna okreslic do kilku metrow kwadratowych w okolicach flag (CQ) - sam wykorzystuje to, ze wiem z ktorej strony jest spawn point, i ustawiam sie w odpowiednim kierunku podczas przejmowania flagi - oczywiscie nie siedze na kampie na spawnie - choc to latwe, a zdobywam flage.
EOT
Jest jeszcze jedna wazna sparawa: baza i spwan point w niej.
Oczywiscie dla mnie baza glowna w trybie CQ jest nienaruszalnym terenem gdzie strona konfliktu ma prawo do spokojnego spawna. To, ze mamy do czynienia prawie w 50% rozgrywek z BR (base rape) SR (spawn rape) to norma - niestety. Natomiast uwazam, ze granice BR powinny byc jak najmniejsze - aby udaremnic kampienie z bazy pr0snajpom - ktorzy do gry sie nie dokladaja -nawet nie rusza dEupy do najblizszej flagi - a zajmuja miejsce na serwerze.
Przyklad: CQ arica i tabuny pr0&el0snajpow na wzgorzach przed murem bazy US. Oczywiscie nalezy wylaczyc ten teren ze strefy BR i w ten sposob ukrocic proceder kampienia z bazy. Ciesze sie, bo na wielu serwerach nie ma problemu z tym zjawiskiem, dzieki rozsadnym strefom BR.
Tak w skrocie, moje wyobrazenie zjawiska SK.
Swoja droga, temat rzeka i mysle, ze bez flejmu nie da rady go skonczyc
edit:
sa serwery, gdzie celny strzal zakonczony zejscie kampera na jego wlasnej main base konczy sie naszym ponownym respem. To glupota,
a strefy BR czesto siegajace pod przejmowane flagi to czysyty przyklad problemow ze zdrowiem psychicznym ich autorow - adminow serwa.
Wystrzegajacie sie takich serwow i dokladnie czytajcie co jest napisane na czacie...