Teraz jest 6 lis 2024, 14:29

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 mar 2011, 02:37 

http://futuremark.yougamers.com/forum/showthread.php?t=143899 Tu jest bodajże łatka na problem z rozdzielczością :).

Ps. Jako zasilacz polecam Corsair 500W [CMPSU-500CXEU] niestety to wydatek rzędu 220zł, ale jednak jest tego warty ;).

PostNapisane: 22 mar 2011, 10:04 

Po co od razu jakis vatage, ściągnij wersjie 06 :)

Ew. darmowy i wg. mnie bardzo dobry http://www.dobreprogramy.pl/Unigine-Hea ... 17344.html Unigine Heaven Benchmark

PostNapisane: 22 mar 2011, 12:09 

Vantage podałem ze względu na to, że sam z niego korzystałem. No i by był jakiś punkt odniesienia ;). Bo teoretycznie powinien uzyskać więcej pointów niż ja , a jeżeli nie uzyska to dostaniemy odpowiedź czy zasilacz go ogranicza czy nie . Co w sumie nie zmienia faktu, że wypadałoby to COŚ wymienić.

PostNapisane: 22 mar 2011, 20:50 

No więc podaję wyniki testów. Testy robiłem od najmocniejszego do najsłabszego. Wyniki podaję od najmocniejszego:

http://3dmark.com/3dmv/3006684

http://3dmark.com/3dmv/3006683

http://3dmark.com/3dmv/3006682

http://3dmark.com/3dmv/3006568

PostNapisane: 22 mar 2011, 21:55 

Coś jest nie tak, mam dokładnie takie ustawienia jak Ty na 3 screenie. Z tym, że ja mam 17 tysięcy pktów, a Ty raptem 12. Przy konfiguracji Intel C2Q Q6600 2.4GHz@3.6GHz, 3GB ramu (jedna kość zdechła) i Gigabyte GF GTX460 Windforce SOC. Nawet na stockowych ustawieniach mam 15 tysięcy pktów ;). Myślę, że zmiana zasilacza może nawet podnieść wydajność Twojego peceta.

Edit: Eh, dlaczego ja myślałem że Ty masz Intel Core i5 ;). Co nie zmienia faktu, że wydajność powinna być mniej więcej na moim poziomie, a nie jest.

PostNapisane: 23 mar 2011, 00:10 

No nie wiem do końca jak to jest z tym wynikiem ponieważ jakieś dziwne tu akcje miałem, żeby mi w ogóle wynik pokazało ponieważ na mojej rozdzieloczości jak dałem czyli 1280*720 (720 P w Vantage'u) to wogóle wyniku nie pokazywało. A na domyślnej rozdzielczości, której mój monitor nie obsługuje pokazał się właśnie 12k. Ale nie wiem czy to może być wina obsługi rozdzielczości monitora czy to faktycznie zasilacz. Bez mała i tak muszę go zmienić. A co do procka to fakt. To nie i5 tylko i3 ale i tak powinien wynik być wyższy nić u Ciebie... Nie rozumiem tego. Jak sobie w końcu zasilacz sprawię to wtedy będę mógł cosik dalej działać. Póki co inne pomysły?

PostNapisane: 23 mar 2011, 00:42 

Powiem Ci, że jednak mój Q6600 2.4GHz@3.6GHz jest wydajniejszy od Twojego i3 ze względu na Overclocking, a stockowo wydajnościowo są niemal identyczne ;). Fakt jest taki, że Twój wynik powinien plasować się conajmniej w okolicach 15 tysięcy punktów. Do tego po zmianie zasilacza otwierają Ci się drzwi do oc procesora, to kolejny wzrost wydajności o kilkanaście procent. Z ciekawości jeszcze zapytam czy czujesz duży wzrost wydajności po zmianie karty graficznej, chodzi mi tu o ilość klatek a nie wczytywanie? Jeżeli masz jeszcze starą kartę graficzną to też możesz wykonać teścik w 3DMarku dla porównania.

PostNapisane: 23 mar 2011, 01:15 

Co ma zasilacz do przetwarzania danych (wczytywania mapy)? Oświeć mnie, proszę. Poza tym, czy zwróciłeś uwagę na położenie serwera i szybkość transferu Twojego łącza?

PostNapisane: 23 mar 2011, 02:00 

A no tak się składa, że ma bardzo wiele z tym że przekłada to na inne podzespoły. Nowa karta graficzna->większy pobór energii. Większy pobór energii przy braku generowanej energii przez zasilacz->niestabilność, nie wykorzystany potencjał układu. Co ma szybkość transferu i położenie do ładowania się map skoro przed zmianą karty graf było w porządku? Karta graf. żre internet? Przeczytaj cały topic od nowa to dowiesz się skąd są takie wnioski :).

Ostatnio edytowano 23 mar 2011, 20:22 przez Astinz, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 23 mar 2011, 15:19 

Przeczytałem. Ten zasilacz, to pewnie PFC Passive i ma stały pobór prądu, więc nie wmawiaj mi, że raz zużywa tyle energii a następnie inaczej. Łącze ma akurat dość spore znaczenie, a położenie serwerów DNS mogło się zmienić w trakcie trwania umowy - nie wpływając na transfer.

Cytuj:
Producent: INCORE
Model: ATX-450 U
wymagany filtr: PFC pasywne

Fail kolego.

PostNapisane: 23 mar 2011, 16:43 

Nie nie z łączem jest ok. Mam 6Mb i nic się z łączem nie zmieniło (jest tak samo wydajne) sprzed wymiany karty jak i po. Gram na stałych serwerach od dawna i serwery też nie wchodzą w rachubę choćby z tego względu iż wtedy przy tamtej karcie nie ważne jaki serwer był mapa, wczytywała się tak samo długo. Ni szybciej, ni wolniej. Zaczynam się faktycznie przychylać do teorii o zasilaczu ponieważ i tak wiem, że 450W to jest minimum dla poboru tej karty a przecież w kompie oprócz niej są inne podzespoły plus to, że zasilacz jest średniej jakości dalej kolejny plus do kupna nowego, mocniejszego, wydajniejszego i jakiejś firmy specializującej się w tym. Znalazłem parę opcji Chiefteca, OCZ i Corsair. Któreś z nich wpadnie w moje ręce póki co ale dalej myślę, że oprócz tego może coś jeszcze być.

PostNapisane: 23 mar 2011, 17:48 

Fardorn napisał(a):
Przeczytałem. Ten zasilacz, to pewnie PFC Passive i ma stały pobór prądu, więc nie wmawiaj mi, że raz zużywa tyle energii a następnie inaczej. Łącze ma akurat dość spore znaczenie, a położenie serwerów DNS mogło się zmienić w trakcie trwania umowy - nie wpływając na transfer.

Cytuj:
Producent: INCORE
Model: ATX-450 U
wymagany filtr: PFC pasywne

Fail kolego.

Boże, a linia 12V to pies? I co z tego , że ma filtr skoro na linii 12V ma pewnie około 350Watt. Napis na pudełku jest nic nie warty, zasilacz kosztuję jakieś marne grosze. Zgadnij na co przekłada się ta cena, na brak zabezpieczeń i BEZNADZIEJNĄ linie 12V. Nigdzie nie napisałem, że ma różny pobór prądu, tylko że nie jest taki jak ma napisane. Fail to popełniłeś Ty wstawiając się za nic nie wartym zasilaczem, Colorsit też ma taki filtr i co z tego? Też mi powiesz, że dzięki temu filtrowi Colorsit podoła temu komputerowi? Po za tym @JOY napisał, że ma styczność z tymi zasilaczami i wie że to padaki. Jego informacje też podważ.

Podsumowując - nie masz o tym nawet podstawowych informacji.

A co do zasilaczy od Chiefteca, OCZ i Corsaira to jak najbardziej można je polecić. Sam mam Chiefteca i jestem z niego bardzo zadowolony ponieważ mimo ostatnio ekstremalnej sytuacji zachował stabilność i nie popalił żadnych podzespołów. Chodziło o to, że wentylator się zatarł w zasilaczu co jest dość niebezpieczne. Ale szybka wymiana i jest jak najbardziej OK ;).

PostNapisane: 23 mar 2011, 19:35 

Nie bronię marki, tylko staram się pojąć twierdzenie o bezpośrednim wpływie zasilacza na przetwarzanie danych. Nawet pogooglowałem i niczego nie znalazłem na poparcie tej herezji po za paroma prostymi stwierdzeniami:

Cytuj:
Stąd też należy uznać, że chociaż zasilacz sam nie bierze bezpośredniego udziału w przetwarzaniu danych

Tyle mi wystarczy. Mogę się mylić, ale póki co, nie poparłeś tego żadnym logicznym argumentem.

Zresztą nawet firmom, które ubóstwiacie zdarza się wydać felerne serie. Wszystko zależy od modelu, więc nie skreślajcie marki po doświadczeniach z kilkoma przedstawicielami serii (na przykładowe parę tysięcy).

PostNapisane: 23 mar 2011, 20:20 

Ty chyba czegoś nie rozumiesz. Zasilacz sam faktycznie nie ma bezpośredniego udziału w przetwarzaniu danych, ale ma wpływ na inne podzespoły które z kolei biorą w tym udział. Czy to, że zapotrzebowanie energii tego sprzętu wynosi około 480Watt, a efektywnie zasilacz daje do dyspozycji 350Watt nie jest logicznym argumentem? Wszystko przekłada się na brak stabilności, chyba nie muszę tłumaczyć jakie są tego efekty. Przecież pisałem o tym argumencie kilka postów wcześniej. Ten argument tłumaczy wszystko, jeżeli tego nie pojmujesz to nie ma sensu, żebym dalej prowadził dyskusję z Tobą na ten temat. Autor tematu zrozumiał ten problem już wcześniej, nawet sam o tym napisał. Więc po cholerę siejesz zamęt i wątpliwości.

Ps. 1 Ba, że trafiają się słabe sztuki, ale częstotliwość takich zdarzeń jest ograniczona do minimum, a nie do maximum jak w przypadku zasilaczy z "czarnej listy".
Ps. 2 No daj spokój @JOY ma z tym wiele styczności, więc chyba nie skreśla tych zasilaczy na podstawie 1 czy 2 przypadków...

PostNapisane: 24 mar 2011, 13:12 

Hehe ale się ciupiecie ;-) mam nadzieję, że moderator/administrator nie zamknie tematu dopóki nie kupię tej zasiłki i napiszę czy jest git. Póki co ciekawa dyskusja bo się jeszcze paru rzeczy dowiem :P

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2