Teraz jest 27 lis 2024, 16:30

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 gru 2003, 14:51 

Witam wszystkich. Zacznę od tego, że jest to moje ulubione forum i ulubiona stronka, więc zdecydowałem się umieścić moje pytania właśnie tutaj. Sprawa wygląda następująco: mam sieć lokalną (użytkownicy mieszkają w prywatnych domach) o szybkości jak to powiedział mój admin "dwie linie 1M" na 50 komputerów. Drugą sieć mają moi koledzy z sieci osiedlowej, tam nie wiem jaką mają szybkość ani ile komputerów... Wspólnie chcemy założyć komuś z nas zew. IP. tak żebyśmy mogli grać ze sobą bezpośrednio przez IP, bo teraz nie da się tak bo jesteśmy w innych sieciach. Opłata miesięczna wynosi chyba 30 zł/miesiąc i chemy ją podzielić na 5-10 osób. Oto moje pytania:

1) Czy w ogóle będzie można grać ze sobą gdy jeden z nas albo w naszej sieci albo w ich sieci będzie posiadał zewnętrzne IP ?

2) Czy istnieje jakiś inny sposób abyśmy mogli zagrać ze sobą bezpośrednio?

3) Czy nie będzie lagów i czy każdy będzie miał dobry ping (odległość między nami to jakieś 800 - 900m)

4) Kto powinien mieć zewnętrzy IP ? Tamci z osiedla mają o wiele więcej kompów niż my... ale kto powinien mieć ten adres? Ktoś z dobrym kompem czy jak ?

5) Czy to wszystko ma sens, i czy to dobry pomysł.

6) Z góry dzięki za odpowiedzi!

Tytuł:
PostNapisane: 30 gru 2003, 16:53 
Oldboy Battlefield.pl

liczy sie jeszcze transfer max jaki masz wykupiony w obie strony!!:
1Mbit - 16 osob
2Mbit - 24 os
3Mbit - 32 os (prawie)
to transfery wychodzace !

PostNapisane: 30 gru 2003, 18:09 
Moderator forum

Cytuj:
1) Czy w ogóle będzie można grać ze sobą gdy jeden z nas albo w naszej sieci albo w ich sieci będzie posiadał zewnętrzne IP ?

Ja mam cos podobnego w domu (maskaradę) więc może coś mądrego napiszę. Aby serwer BF-a był widoczny na zewnatrz musi być widoczne jego IP - to oczywiste. Uzywając maskarady w najprostszej odsłonie router "tłumaczy" zmiany IP z zewnęrznego na wewnetrzne i z powrotem, oraz odpowiednio pakiety. Tak więc jak postawisz serwa na jakimkolwiek kompie w tej sieci to bedzie on widoczny tylko dla kompów wewnątrz tej sieci, a na zewnątrz nie. Można to ominąć na dwa sopsoby: Najprostszy to postawienie dedykowanego serwera BF-a na kompie który robi za router - wtedy od reki zostana rozwiązane wszelkie problemy. Wiąże sie z tym jednak pewien problem - ten "router" muiałby być naprawde mocnym kompem. Jest jednak możliwe (z tego co wiem - nie jestem fachowcem) drugie rozwiązanie - możesz po prostu przekierować na routerze odpowiedni port (AFAIK 14567) na jeden z komputerów w sieci i wtedy gdy na nim będzie stał serw BF-a to bedzie on widoczny "na zewnątrz".

Cytuj:
2) Czy istnieje jakiś inny sposób abyśmy mogli zagrać ze sobą bezpośrednio?

Jak macie oryginalnego BF-a to można grać po internecie - polskie serwy sa naprawdę niezłe. Wtedy będziecie nie tylko mogli grać pomiedzy soba ale także z ludźmi z tego forum i nie tylko.

Cytuj:
3) Czy nie będzie lagów i czy każdy będzie miał dobry ping (odległość między nami to jakieś 800 - 900m)

Zależy od typu i jakości łącza.

Cytuj:
4) Kto powinien mieć zewnętrzy IP ? Tamci z osiedla mają o wiele więcej kompów niż my... ale kto powinien mieć ten adres? Ktoś z dobrym kompem czy jak ?

BF wymaga naprawdę mocnego kompa na serwa wiec najmocniejszy powinien stawiać serwer.

Cytuj:
5) Czy to wszystko ma sens, i czy to dobry pomysł.

Ma sens, ale jest jeden problem - ja jak miałem kiedyś pirata (tak - zanim gre można było kupic w Polsce grałem na piracie w SP) to nawet po lanie nie mogłem na nim pograć z qmplem - gry nie chciały się ze sobą łaczyć. Było jakieś zabezpieczenie. Dlatego najlepiej kupcie oryginały (jeżeli ich jeszcze nie macie) - wtedy zamiast grać we włąsnym gronie będziecie mogli pograć z tysiącami innych ludzi z całego świata.

Tytuł:
PostNapisane: 30 gru 2003, 18:42 

Dzięki. Wiecie ja się nie znam na tych prędkościach... Powiedzcie mi o co mam się spytać admina odnośnie tych prędkości wchodzących itp. Tak nawiasem to już wiele razy prosiłem admina o przekierowanie portów ale on ciągle powtarza, że nie ma czasu (tak jakby mu to miało zająć całe życie... :? ) A postawienie dedykowanego serwera jest napewno nie możliwe bo mój admin jest jaki jest... :cry: Tak więc napiszcie mi o co mam go się spytać odnośnie tego łącza to napisze wam tutaj i mi coś więcej poradzicie... Zapomniałem o jednym... Xena powiedz mi czy mogę ze swojego kompa w jakiś sposób dokonać tego przekierowania portów ?

Tytuł:
PostNapisane: 30 gru 2003, 21:43 
Moderator forum

To sie robi na serwie, a sposób zalezy "na czym" serw stoi.

Strefa czasowa: UTC + 2