mcda napisał(a):
o ile Tin nie będzie miał nic przeciwko...
Haha, zupełnie zapomniałem że kolega ma taki nick. "Tin Cup" to oczywiście gra słów na angielskim wyrażeniu "tin can", które oznacza właśnie konserwę (dosł. puszka konserwy.) Mam nadzieję że kolega się nie obrazi za tą zbieżność, a jak ktoś ma lepszy pomysł na angielską nazwę turnieju to proszę się chwalić
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
mcda napisał(a):
Rozumiem, ze zdrowie zaczyna spadac dopiero po oddaleniu sie na 3 metry a nie za kazdym razem jak sie opuści pojazd?
Tak, dopiero po 3 metrach schodzi zdrowie i to na tyle powoli że można spokojnie się wrócić.
mcda napisał(a):
Eeeee, bez sensu. Trzeba po prostu uważać gdzie się naprawia a wprowadzenie zbyt wielu zasad "to wolno a tego nie" komplikuje tylko zabawę.
To dość kontrowersyjny punkt, a racja za nim kryje się taka, że są lepsze czołgi i są gorsze czołgi, więc jeden skradziony czołg może znacząco wpłynąć na przebieg rundy. Wypadki się zdarzają, nawet najlepszemu może się tak zdarzyć że nie zauważy jak ktoś wybiegnie zza ściany i po czołgu. Innymi słowy, przepis jest po to aby zmniejszyć wpływ szczęścia na wynik. Tak przynajmniej ja to widzę, ale jeśli będzie dużo głosów przeciw to go usunę.
mcda napisał(a):
I pytanko: jaki jest cel wprowadzenia ograniczonego ammo?
To też ma zmniejszyć wpływ szczęścia na wynik (strzelanie na oślep,) a także ograniczyć czas trwania jednej rundy. Czołgi mają po 30 sztuk amunicji, a do zniszczenia jednego w najgorszym wypadku potrzeba 5 trafień. Więc nawet jak trafisz tylko raz na 6 strzałów (celność ~ 17%) to i tak zniszczysz co najmniej jeden czołg. To jest mniej więcej tak, że nie trzeba bać się o amunicję, ale jest jej za mało aby strzelać na ślepo. Poza tym, to gwarantuje że runda kiedyś się skończy i zapobiegnie takim przypadkom, że jeden gość rozwala cała przeciwną drużynę a reszta nic nie robi. To zawody drużynowe, każdy ma mieć swój wkład.