Pastor kilka uwag ode mnie. Ja na scenie bf'a jestem bardzo krótko i dobrze pamiętam jak stawiałem pierwsze kroki. Po pierwsze proponuję nie wyszukiwać (zakładać) jakichś serwerów tylko dla początkujących, a rzucać się od razu na głęboką wodę. Czyli korzystać z najbardziej popularnych serwerów. Nic tak nie podnosi umiejętności jak obserwowanie najlepszych, najbardziej doświadczonych graczy. Zresztą jest dobrym wskaźnikiem czy wasz skill oraz umiejętności taktyczne wzrastają. Przykładowo macie gracza, który zabija was w każdym spotkaniu. Pewnego dnia okazuje sie, że wygrywacie już 20% spotkań. Później 40% itd. itd. Kolejna sprawa. Jeżeli popełniacie dużo błędów, przypadkowo robicie dużo głupot i TK to najlepiej na początku wybrać serwery zagraniczne, tam was nikt specjalnie nie zapamięta, nie objedzie na forum

Później jak już trochę opanujesz podstawowe zasady gry, wpaść na serwery polskie. Tu jest bardziej swojskie i wesołe towarzystwo

Gdzie nabywać umiejętności? Skilla oraz umiejętności przeżycia przede wszystkim na catchgamers (Stalin/Berlin). Na żadnych innych mapach nie dochodzi częściej do bezpośredniego starcia niż na powyższych. Pojawia się tu też sporo bardzo dobrych graczy i można zobaczyć jak walczą. Do walki czołgów znaleźć sobie serwer, w którym lata na około Aberdeen. Jest taki, nie mam pod ręką ASE, więc nie podam dokładnie nazwy. Do latania El Alamein lub Coral Sea, jest dużo serwerów, na których grane są te mapy. I ćwiczyć, obserwować, ćwiczyć.