Ale żeś się rozpisał

Lubię takie dyskusje więc wtrącę swoje trzy grosze.
Piccardo napisał(a):
CSS to stara już gra [...] i mimo tego że nie jest super rozbudowana czy nie powalała grafiką to wymagała od graczy umiejętności gry zespołowej i myślenia co eliminowało w większym stopniu dzieciarnie, nie było tak łatwo jak w quake wyceluj -> strzel -> trup.
W CSa grało i gra nadal całe mnóstwo dzieciarni więc nie żartuj, a co do Quake to widać nie grałeś bo tam wbrew pozorom ważne jest myślenie i team play jak zresztą w każdej grze drużynowej bo Quake to nie tylko tryb Free For All.
Piccardo napisał(a):
A teraz porównam coś co najlepiej się sprzedaje i jest podobno konkurencją dla BF'a mimo tego że tak naprawdę CoD to... Gra która od kilku ładnych lat leci na tym samym enginie
BF 1942, BF Vietnam, BF2, BF 2142 - to też był ten sam engine i co? Widzisz, grywalność i miodność gry nie zależą od samego silnika. Trzeba mieć przede wszystkim dobry pomysł na całość. Wystarczy spojrzeć co ze starusieńkim silnikiem Battlefielda 2 zrobili ludzie z Project Reality. Ten sam engine a game play i team play w porównaniu do BFa to niebo i ziemia.
Piccardo napisał(a):
Seria BC nie powiem zrobiła duże wrażenie systemem zniszczeń ale co po za tym dostaliśmy?
Nie będę tu bronił BC2 bo według mnie to zdecydowanie najsłabsza część serii BF ale dziwi mnie że ludzie jarają się tylko tymi zniszczeniami lub grafą a nikt nie pisze o dźwięku który jest po prostu kozacki (nie chodzi o dubbing tylko efekty dźwiękowe). BC2 to ogólnie gra słaba ale jednak najlepiej udźwiękowiona ze wszystkich w jakie kiedykolwiek grałem.
Piccardo napisał(a):
Ogólnie to nie ma co porównywać BF'a do CoD'a to nie ta wojna nie ta bajka z jednej strony taktyka umiejętności zgranie a z drugiej szybka gra i tyle
Jak chcesz taktyki i team play'a to pograj klanowo lub ze znajomymi siedząc na jakimś TS'ie tam będziesz to miał nawet w COD. Grając sam na publikach nie uświadczysz tego nigdy ani w grze x, y ani nawet w z. Zawsze mnie śmieszy jak ludzie piszą że jakaś gra jest lepsza od innej bo jest zgranie itp. To nie zależy od gry tylko od ludzi tyle w temacie.
Piccardo napisał(a):
Jedyne co widzę to dwie firmy z jednej strony Activision które napchało kieszenie i ma gdzieś swoich graczy z drugiej Dice które wyraźnie widać robi to z pomysłem i pasją idąc do przodu.
Chyba raczej Treyach/Infinity Ward i DICE lub Activision i EA

A czy DICE ma dalej pomysły i pasję to się przekonamy już niedługo, jeśli spieprzą BF3 to jak dla mnie kolejna fajna seria przestanie istnieć. Wiadomo jedna wpadka może się przydarzyć (BC2) ale jak to samo będzie z BF3 to ode mnie trzeciej szansy już na pewno nie dostaną. Dziwią mnie ludzie lubiący odgrzewane kotlety (COD) ale cóż, sami sobie są winni. Bo po co się wysilać jak bydło i tak kupi? Po co?